Aplikacja TwójPsycholog — wsparcie, które masz zawsze pod ręką

📲 Pobierz aplikację i zadbaj o siebie na własnych zasadach

Dostępne w Google PlayPobierz w App Store
Left ArrowWstecz

Problemy z akceptacją synów przez narzeczonego i prawdopodobne uzależnienie od alkoholu - potrzeba wsparcia

Witam, 

narzeczony chyba nie do końca akceptuje moich synów 19 i 30 lat.

Wypowiada się o nich w naszych rozmowach w bardzo niepochlebny sposób (młodszy to poj*b filozof i itp, starszy też nie lepszy). Natomiast w ich towarzystwie jest poprawny (synowie nie mieszkają z nami). Sprawa dotyczy wigilii, niezbyt chce, aby dzieci przyjechały do nas, raczej do ojca niech pojadą, a my do jego siostry. Zaproponowałam, abyśmy spędzili je każdy z własną rodziną, jeśli nie chce spędzać je z moimi dziećmi, to się bardzo oburzył i nie będzie wyjeżdżał z własnego domu. 

Trudno mi tę sytuację ogarnąć... 

Nie pomaga fakt, że narzeczony jest już chyba uzależniony od alkoholu, bo 2-4 piwa dziennie po pracy, to już raczej podchodzi pod uzależnienie, do tego nie panuje nad własnymi emocjami, wybuchowy itp. Sytuacja z dziś - miałam spotkanie wigilijne z koleżankami z KGW. Wyjeżdżając było wszystko ok, jeszcze mnie poganiał, że się spóźnię, a wróciłam po paru godzinach i było na powitanie -spadaj, bo on sam siedział w domu w niedzielę.

Aby nie zaogniać sytuacji, poszłam do sypialni czytać książkę, to on po chwili do mnie z focha je..łam.

Coraz częściej myślę o wyprowadzce, bo to już zaczyna być ponad moje siły.

Martyna Jarosz

Martyna Jarosz

Dzień dobry, rozumiem, że sytuacja, w której się Pani znajduje, jest bardzo trudna i stresująca. Relacje rodzinne mogą być skomplikowane, zwłaszcza gdy w grę wchodzą różne oczekiwania i emocje.

Ważne jest, aby otwarcie porozmawiać z narzeczonym o swoich uczuciach i obawach. Proszę wyrazić, jak ważne są dla Pani relacje z synami i jak jego komentarze wpływają na Pani samopoczucie. Może to pomóc w zrozumieniu wzajemnych oczekiwań i znalezieniu kompromisu.

Proszę zastanowić się, co jest dla Pani najważniejsze w tej sytuacji. Czy jest to utrzymanie relacji z narzeczonym, czy może relacje z synami? Jasne określenie priorytetów może pomóc w podjęciu decyzji.

Warto poszukać wsparcia u bliskich, przyjaciół lub specjalisty. Terapeuta może pomóc w radzeniu sobie z trudnymi emocjami i wzmocnieniu relacji rodzinnych.

Jeśli narzeczony ma problem z alkoholem, warto rozważyć rozmowę na ten temat i zachęcić go do szukania pomocy. Uzależnienie może wpływać na jego zachowanie i relacje z Panią.

Ważne jest, aby pamiętać, że ma Pani prawo do swoich uczuć i potrzeb. Każda relacja wymaga pracy i zrozumienia, ale również szacunku i wsparcia. 

Martyna Jarosz
psycholog

1 rok temu

Nadal nie znasz odpowiedzi na nurtujące Cię kwestie?

Umów się na wizytę do jednego z naszych Specjalistów!

Urszula Jędrzejczyk

Urszula Jędrzejczyk

Dzień dobry,

przykro mi, że znalazła się Pani w takiej sytuacji. 
Myślę, że to, co mogło być pomocne, to pytanie "Czego Ja potrzebuję dla siebie?" Odpowiedź na nie być może pomogłaby obrać cel.

Z takich jeszcze podstawowych rzeczy, to nasuwa mi się pytanie, bo z opisu nie jestem pewna, czy próbowała Pani zakomunikować narzeczonemu, że nie podoba się to, w jaki sposób mówi o pańskich synach podczas ich nieobecności? 
Pierwsze co mi przychodzi do głowy w tej sytuacji, to komunikacja! Może partner nie umie usłyszeć / nie wie, że się to Pani nie podoba i uważa, że wszystko jest w porządku. Czasem zdarza się, że to, co dla jednej osoby jest oczywiste, drugiej trzeba konkretnie wytłumaczyć. 
Myślę, że rozmowa mogłaby być pierwszym krokiem do zmiany zachowania i zastanowienia się co dalej.
Jeśli chodzi o spostrzeżenia w związku z alkoholem, to też, jeśli ma Pani na to przestrzeń, zachęcam do rozmowy!

Na koniec zachęcam do zapoznania się z techniką FUO, która pozwala skomunikować się z drugą osobą, tak aby zwrócić jej uwagę na zachowanie, ale jej samej nie atakować.
Polega ona na przedstawieniu Faktów, opisaniu swoich (!) Uczuć, które się pojawiły w związku z sytuacją i powiedzeniu o swoich Oczekiwaniach, czyli o tym, co osoba mogłaby zrobić inaczej, żeby było następnym razem lepiej. 

Życzę powodzenia i pozdrawiam serdecznie
Ula Jędrzejczyk 

1 rok temu
internet

Darmowy test na uzależnienie od internetu (Kimberly Young)

Zobacz podobne

Witam, potrzebuję porady. A mianowicie chodzi o sytuację mojego narzeczonego.
Witam, potrzebuję porady. A mianowicie chodzi o sytuację mojego narzeczonego. Jego rodzice są świeżo po rozwodzie, ze względu na alkoholizm ojca. Bardzo to przeżył, schudł, zmienił się. Każdy dookoła to widzi. Niedługo bierzemy ślub cywilny i spodziewamy się dziecka. Narzeczony nie chciał nikomu mówić o sytuacji w domu. Twierdził, że to patologia co obydwoje wyprawiają (i ojciec alkoholik, i matka, która go kłamała). Moja rodzina zupełnie nie wie o całej sprawie. I teraz ja mam dylemat - czy powinnam powiedzieć swojej rodzinie o jego sytuacji? Dodam, że na naszym ślubie będą moi rodzice i rodzeństwo i jego rodzice. Wtedy pewnie wyjdzie na jaw, że coś jest nie tak. Nie chce robić nic przeciwko niemu, ale też przez tę sytuację często okłamuję najbliższych, jak się pytają np. co słychać u jego rodziców lub coś związanego z nimi. Proszę o jakąś poradę, bo zupełnie nie wiem, co robić.
Mam problem związany z tym, że mąż jest uzależniony od alkoholu
Witam, mam problem związany z tym, że mąż jest uzależniony od alkoholu. Jest młodym człowiekiem z dobrą pracą, dwójką zdrowych i mądrych dzieci. Codziennie sięga po alkohol, nie jest w stanie odpuścić, wszystkie sprawy domowe załatwiam ja, beze mnie on nic nie załatwi (rzadko). Najgorzej jak wypije za dużo i zaczyna czepiać się dzieci, dokuczać aż zaczynają płakać i nie widzi w tym swojej winy. Co robić? Nie wspomnę o tym, że jak staję w obronie dzieci to się wyprowadza, pakuje itd. jest agresywny (ale nigdy nie podniósł na nas ręki, nie wiem jak długo)
Dzień dobry, mój mąż ma problem z alkoholem, narazie nie widzi w tym problemu, aczkolwiek boi się do tego przyznać.
Dzień dobry, mój mąż ma problem z alkoholem, narazie nie widzi w tym problemu, aczkolwiek boi się do tego przyznać.Od tygodnia nie ma mnie z dziećmi w domu, wyjechaliśmy , dałam mu czas na przemyślenia, został z toksyczną matką i raczej popija cały czas. Dałam mu czas na ogarnięcie się i chociaż zapisanie do terapeuty na indywidualne spotkania. Powiedziałam, że wrócę, jeżeli zacznie coś robić, powiedział że beze mnie nic nie załatwi, muszę ja być z nim i prosi żeby wrócić i zrobi wszystko, co powiem. Narazie nie chcę wracać, niech dzieci jeszcze mają wakacje. Zagroziłam, że jak nie zacznie robić porządku to wrócę po resztę rzeczy. Co mam robić, 13 lat małżeństwa było pod górkę, ale też z górki ?
Mąż nadużywa alkoholu, nie mieszka wspólnie, nie interesuje się dziećmi - czy to moja wina?
Witam. ,,odeszłam ,, w końcu od męża . Wieczne kłótnie o alkohol. Mąż nadużywa alkoholu. Każda rozmowa kończyła się awanturą, że się czepiam i to ja mam problem i powinnam się zgłosić do psychiatry. Ale już od rana picie i jazda pod wpływem mnie przerosły. Trwało to dwa lata, jak próbowałam do niego dotrzeć.. Jak zwróciłam uwagę, że za dużo pije, to szedł do rodziców i już pił tam, ile chciał i wracał tylko spać do domu..dzieci wtedy nie zauważał- bo jak ze mną nie rozmawiał to dzieci też wtedy były dla niego niewidzialne .. od miesiąca mieszkam z dziećmi już sama. Z dziećmi się nie widział... on dalej nie widzi winy w sobie. Zaczynam się zastanawiać czy rzeczywiście coś ze mną jest nie tak? Może mogłam przymknąć oko?
Wspólne spędzanie świąt z ojcem, który ma problem z alkoholem
Spędzam święta sama z ojcem. Ma on problemy z alkoholem i często nie wie, kiedy przestać, a wszystkim dookoła mówi, ze nie ma zdrowia do picia. Nie pił alkoholu od 3 tygodni, ale boję się, że gdy wyjmie wino, żeby symbolicznie wypić w wigilię, na jednej lampce się nie skończy. Jestem osobą, która lubi miec opanowaną sytuację i często nie radzę sobie ze stresem. Jak spędzić czas z osobą pod wpływem alkoholu? Wszelkie rozmowy nie zdają egzaminu.
zakupoholizm

Zakupoholizm – objawy, przyczyny i sposoby leczenia

Zakupoholizm to uzależnienie behawioralne o destrukcyjnym wpływie na życie osobiste i finanse. Charakteryzuje się kompulsywną potrzebą robienia zakupów pomimo negatywnych konsekwencji. Poznaj jego objawy, przyczyny i skuteczne metody leczenia.