Left ArrowWstecz

Różnice między PTSD a złożonym PTSD

Czym się różni PTSD od złożonego PTSD ?
User Forum

Jess

2 miesiące temu
Justyna Karaś

Justyna Karaś

Dzień dobry!

Zarówno PTSD (Zespół Stresu Pourazowego), jak i C-PTSD (Złożony Zespół Stresu Pourazowego) są reakcjami na trudne, obciążające doświadczenia, które rozumiemy jako traumatyczne dla danej osoby. Różnica między dwoma typami reakcji leży w rodzaju rodzaju doświadczonej traumy (lub traum), długości jej odziaływań i jej wpływu na codzienne funkcjonowanie.

PTSD  jest zespołem specyficznych symptomów, które mogą pojawić się po przeżyciu ekstremalnego, traumatycznego zdarzenia, zagrażającemu życiu lub zdrowiu. Najczęściej rozwija się na skutek pojedynczego zdarzenia, o ograniczonym czasie trwania, tj. wypadek, pożar, katastrofa masowa, napaść.  PTSD może objawiać się m.in. się nawracającymi wspomnieniami traumy (koszmary senne, natrętne myśli i wspomnienia), a także unikaniem bodźców z nią związanych oraz silnym pobudzeniem (drażliwość, bezsenność, nadmierna czujność). Pojawiają się także negatywne zmiany w myśleniu i nastroju, takie jak poczucie winy, wstydu, oderwanie od rzeczywistości, czy trudność w odczuwaniu pozytywnych emocji.

C-PTSD pojawia się na skutek długotrwałej ekspozycji na stres i cierpienie, innymi słowy doznawania chronicznej, długofalowej traumy.  C-PTSD wiąże się z doświadczaniem przemocy domowej, chronicznym dręczeniem przez opiekuna we wczesnym dzieciństwie, czy wykorzystaniem (fizycznym, emocjonalnym, seksualnym).  Jest skutkiem ekspozycji na długotrwającą, interpersonalną traumę. Oprócz objawów PTSD osoba z diagnozą C-PTSD może doświadczać długofalowo trudności w regulacji emocji, zmian w postrzeganiu siebie i innych oraz trudności w relacjach z innymi. Zespół ten często współwystępuje z innymi zaburzeniami psychicznymi, takimi jak depresja lub zaburzenia lękowe.

Podsumowując, różnica między PTSD a C-PTSD jest jak różnica między burzą a długą zimą. PTSD jest jak gwałtowna burza: uderza nagle, zostawia po sobie zniszczenia, ale kiedy minie, można zacząć odbudowę. C-PTSD to jak długa, surowa zima, trwająca miesiącami lub latami, wyniszczająca stopniowo ciało i umysł. Może sprawić, że człowiek przyzwyczaja się do zimna i zapomina, jak to jest czuć ciepło, ale jest to doświadczenie, które go zmienia.

W obu przypadkach warto szukać wsparcia specjalisty psychotraumatologa. Doświadczanie objawów PTSD lub C-PTSD sprawia, że codzienne życie staję się trudne; jakby przeszłość trwała w teraźniejszości, a ciało i umysł wciąż są w trybie jej przetrwania. Jednak doświadczona trauma nie musi definiować przyszłości - odpowiednia terapia pomaga odzyskać kontrolę, odbudować poczucie bezpieczeństwa i nauczyć się żyć bez poczucia ciągłego napięcia. 

2 miesiące temu
Marta Górska

Marta Górska

PTSD (zespół stresu pourazowego) i złożone PTSD (C-PTSD, complex PTSD) to zaburzenia psychiczne, które rozwijają się w wyniku traumatycznych doświadczeń. Mają podobne objawy, ale różnią się przyczynami i nasileniem skutków.

• PTSD – wynika z pojedynczej traumy, skupia się głównie na flashbackach i nadmiernej czujności.

• C-PTSD – wynika z długotrwałej traumy, obejmuje także problemy z emocjami, samooceną i relacjami.

PTSD

• wypadek samochodowy,

• napaść,

• klęska żywiołowa,

• doświadczenie wojny,

• śmierć bliskiej osoby w traumatycznych okolicznościach.

Objawy PTSD:

• natrętne wspomnienia (flashbacki),

• koszmary senne,

• unikanie miejsc lub sytuacji przypominających o traumie,

• nadmierna czujność,

• trudności ze snem i koncentracją.

Przykład: Osoba, która przeżyła poważny wypadek samochodowy, może unikać prowadzenia auta, mieć koszmary związane z wypadkiem i reagować paniką na dźwięk klaksonu.

Złożone PTSD (C-PTSD)

C-PTSD powstaje w wyniku długotrwałej, powtarzającej się traumy, zwłaszcza w sytuacjach, gdzie ofiara nie miała możliwości ucieczki lub obrony, np.:

• przemoc domowa (fizyczna, psychiczna, seksualna),

• wieloletnie zaniedbanie emocjonalne w dzieciństwie,

• długotrwała przemoc w relacjach (np. toksyczny związek),

• niewola, tortury, wykorzystywanie.

Oprócz objawów PTSD dochodzą:

• trudności w regulacji emocji (nagłe wybuchy gniewu, poczucie pustki),

• niska samoocena i poczucie wstydu („jestem bezwartościowy/a”),

• problemy w relacjach (trudności w zaufaniu, poczucie wyobcowania),

• dysocjacja (oderwanie się od rzeczywistości w stresujących momentach).

Przykład: Osoba, która dorastała w rodzinie, gdzie była regularnie poniżana i bita, może w dorosłym życiu mieć trudności z budowaniem zdrowych relacji, odczuwać chroniczny lęk i mieć tendencję do samookaleczania.

Pozdrawiam 

Marta Górska 

w zeszłym miesiącu

Nadal nie znasz odpowiedzi na nurtujące Cię kwestie?

Umów się na wizytę do jednego z naszych Specjalistów!

Dobierz psychologaArrowRight

Zobacz podobne

Czym różni się epizod depresyjny od depresji?
Dzień dobry, Czym różni się epizod depresyjny od depresji? Czy jak ktoś przechodzi epizod depresyjny to oznacza to, że ma depresje? Czy pomiędzy epizodami u pacjenta występuje pełen dobrostan psychiczny, czy wcale tak nie musi być i może być tak, że pomiędzy tymi okresami jest lepiej, ale i tak utrzymuje się obniżony nastrój?
Zaburzenia psychiczne czy choroby psychiczne?
Dlaczego termin zaburzenia psychiczne jest bardziej preferowany od terminu choroby psychiczne?
Czy terapia psychologiczna i psychoterapia to to samo?
Czy jest różnica między określeniem terapia psychologiczna a psychoterapia? W jakiej literaturze znajdę obie definicje?
Podejrzewam u siebie ADHD lub spektrum. Jak odróżnić to od CPTSD? Jaka terapia jest najlepsza?
Jaki rodzaj terapii jest najlepszy dla osoby z podejrzeniem autyzmu i ADHD? (tak, wiem, jest na to moda, ale dużo o tym czytam i widzę u siebie wiele takich zachowań). Jak odróżnić ADHD od complex PTSD? Dla pełni obrazu, pracuję nad traumami na terapii gestalt, mam też dużo stresu w związku z niepłodnością i chorobą bliskiej osoby. Czuję, że terapia mi pomaga, ale mam też takie myśli czy diagnoza ADHD by coś tu zmieniła, pomogła?
Różnice między osobowością unikającą a schizoidalną - jak je rozróżnić?
Witam. Jaka jest różnica między osobowością unikającą a schizoidalną? Jeden specjalista zasugerował, że mogę mieć to pierwsze zaburzenie osobowości, a drugi - że to drugie.
Problemy z zaufaniem i lękiem po latach od zakończenia terapii PTSD

Witam, mam 22 lata. W wieku 11 lat doświadczyłam nadużyć seksualnych, ze strony mojego kuzyna  W wieku 16 lat opowiedziałam o tym, co się wydarzyło. Stwierdzono u mnie PTSD. Przeszłam terapie Poznawczo-behawioralną. 

Była to metoda przedłużonej ekspozycji. Terapia ta dała mi ukojenie i poczułam się lepiej, objawy, jakie mi towarzyszyły znikły. Teraz w wieku 22 lat doświadczam wiele trudności. 

Mam problemy z zaufaniem do mężczyzn. Problemy z bliskością, nie lubię, ciężko mi się przełamać. Cały czas jestem w trybie czuwania .. Gdziekolwiek idę, rozglądam się czy nikt za mną nie idzie. Kiedy jakiś mężczyzna idzie za mną dłużą chwilę, odczuwam lęk i strach zmieniam drogę.. Zatrzymuje się, żeby zobaczyć czy ta osoba pójdzie za mną, boję się, że ta osoba może mi coś zrobić. W każdym napotkanym mężczyźnie widzę zagrożenie. Mam w głowie dużo scenariuszy co może mi się stać, że ten mężczyzna może mnie chcieć skrzywdzić. 

Gdy jakiś mężczyzna siada koło mnie w autobusie, cała się napinam, w myślach doszukuje się jakiegoś planu z jego strony, że może coś mi zrobić. Nie wiem, czemu się tak zachowuje, to przychodzi tak samo od siebie. Wcześniej przed rozpoczęciem terapii nie doświadczyłam nigdy takich zachowań. 

Czy to są w dalszym ciągu objawy PTSD? 

Jeśli tak to, jak to możliwe, że było dobrze, a po latach nagle nie jest? Po tylu latach dalej jak o nim pomyślę, to czuje wielką nienawiść i złość do niego... o to, co mi zrobił. 

Czy to jest naturalne to, co czuje już tyle lat? 

Czy to uczucie pozostanie już ze mną zawsze? Czy kiedyś osłabnie

Różnice między oporem a blokadą w psychologii: jak je rozpoznać i zrozumieć?

Czym różni się opór od blokady? 

Po czym poznać, że to blokada czy opór? 

Oba mogą być nieświadome i stać się świadome, gdy je rozumiemy.

Czy leczenie PTSD jest skuteczne? Objawy nawrotu po traumatycznych doświadczeniach z dzieciństwa
Czy wyleczenie PTSD jest całkiem możliwe ? Czy raczej ma tendencję do nawrotów ? PTSD to zaburzenie czy choroba? Witam , w przeszłości w wieku 11 ,12 lat doświadczyłam molestowania, gwałtu powtarzającego się ze strony kuzyna. Teraz mam 22 lata . Dopiero w wieku 16 lat ( jak doszło do mnie co tak naprawdę się wydarzyło) zdecydowałam się opowiedzieć co się wydarzyło . Moje funkcjonowanie w tamtym czasie znacznie się pogorszyło . Doświadczałam nawracajacych natretnych myśli zwiaznych z tatymi wydarzeniami . Towarzyszył mi też ścisk w żołądku . Moja koncentracja znacznie się pogorszyła w szkole nie potrafiłam się skupić . Trafiłam do terapeutki . Terapeutka stwierdziła że mam objawy PTSD . Zaczęłam terapię z terapeutka poznawczo-behawioralną '' Metodą przedłużonej ekspozycji . Po rocznej terapii poczułam ulgę objawy które mi towarzyszyły znikły... Później w wieku 22 lat ( czyli teraz obecnie ) zaczęłam doświadczać na nowo jak dla mnie wtedy dziwnych zachowań . Miałam strach przed bliskim kontaktami z mężczyzną , trudności w zaufaniu mężczyzną z zbudowania jakiegoś związku czegoś więcej . Na dodatek ciągle doszukiwałam się jakiś groźnych niebezpiecznych sytuacji które mogą się stać ( albo ze zostanę napadnięta , albo porwana albo jakiś mężczyzna zrobi mi znowu krzywdę ) miałam jakieś takie strachy , cały czas byłam też w trybie czuwania że cos może się stać jakiś mężczyzna szedł koło mnie dłużej czas ja zmieniałam drogę czy się zatrzymywałam bo zawsze wydawało mi się to podejrzane i miałam w głowie jakieś straszne scenariusze. Albo co chwile zatrzymywanie się i rozglądanie czy nie ma za mną nikogo czy nikt za mną nie idzie... Na dodatek trzymało się mnie poczucie winny za sytuacje z przeszłości obwiniane że mogłam zrobić coś więcej by się bronić . Kiedy objawy zaczęły się nasilać a mnie psuło to komfort i jakość życia , Postanowiłam udać się po pomoc . Tym razem ( trochę z braku wyboru ) w moim miejscu zamieszkania poszłam do terapeuty mężczyzny . To też terapeuta poznawczo-behawioralny . Chociaż na początku nie chciałam iść do mężczyzny bo stwierdziłam że to za trudne i ze swobodniej o tego typu tematach będzie mi rozmawiać z kobietą . Za namową najbliższej przyjaciółki i trochę też z braku wyboru zdecydowałam się na terapię u tego specjalisty. Jak określiła moja przyjaciółka może to być dla mnie wręcz dobre pomocne praca z mężczyzną . I racja to był strzał w dziesiątkę czuje się bardzo zaopiekowania na dodatek terapeuta jest bardzo empatyczny i wspierający . On podczas sesji stwierdził że to są mimo wszystko dalej objawy PTSD wiedząc że już jestem po jednej terapii . Pracujemy teraz terapią '' Przetwarzania poznawczego w zespole stresu pourazowego " bardzo ciężka jest dla mnie ta terapia ale wiem że jest konieczna żeby poczuć ulgę . Zresztą terapeuta powiedział że nie proponowałby mi takiej terapii takiego rozwiązania sprawy gdyby nie wiedział że tego nie udźwignę.. a wierzył że dam radę . Czuje że powoli wychodzę na prostą..
Jak rozpoznać objawy PTSD i skutecznie radzić sobie z zespołem stresu pourazowego
Dzień dobry, jak objawia się PTSD? Jak sobie z nim radzić?