Setaloft - skutki uboczne po zwiększeniu dawki: drżenie mięśni, poddenerwowanie, senność i zawroty głowy
Witam, stopniowo od początku roku przyjmuje Setaloft zwiększając dawkę od 25 mg do 150. Przejście z 100 na 150 nastąpiło 24 lutego i o dziwo zaraz w pierwszym tygodniu poczułem znaczący przypływ energii, lecz trwało to tydzień, po czym od dnia 8 marca do dziś 17.03 czuje drżenie mięśni, poddenerwowanie, senność, w dzień lekkie zawroty głowy możliwe, że skutki uboczne przyszły z takim opóźnieniem i po epizodzie dobrego samopoczucia? Jeśli tak to ile mogą trwać dziękuję za odpowiedź. Dodam, że ciągle uczęszczam na terapię
Jan

Agnieszka Goczoł
Dzień dobry,
rozpoczynanie farmakoterapii lub zmiany dawki leku często wiążą się z niepewnością czy to już działanie leku, czy są to skutki uboczne i jak długo one mogą trwać, dlatego bardzo ważne jest w tym czasie częstsze korzystanie z tzw. wizyt kontrolnych. Dają one możliwość omówienia działania leku lub skutków ubocznych związanych z nowym lekiem, a także reakcji ze strony lekarza odnośnie do Pana sytuacji. Zachęcam do umówienia takiej wizyty u swojego lekarza psychiatry. Przed wizytą warto przygotować sobie listę pytań, tak, aby w trakcie rozmowy nie uciekły Panu najważniejsze kwestie.
Pozdrawiam serdecznie,
Agnieszka Goczoł

Dorota Żurek
Proszę skonsultować się z lekarzem. Możliwe, że obecna dawka jest po prostu za wysoka i trzeba ją obniżyć. Jednak musi o tym zadecydować lekarz i ustalić harmonogram zmiany. Może się także okazać, że te objawy same ustąpią po dłuższym czasie przyjmowania leku i Pana samopoczucie znów się poprawi. Warto prowadzić zeszyt, w którym będzie Pan notował swoje objawy, by móc skonsultować je później z lekarzem.
Pozdrawiam,
Dorota Żurek - psycholog

Kacper Urbanek
To, co opisujesz, może rzeczywiście być skutkiem ubocznym zwiększenia dawki Setaloftu, zwłaszcza że objawy pojawiły się z pewnym opóźnieniem po krótkim okresie poprawy. Sertralina, jak każdy lek z grupy SSRI, może powodować takie reakcje jak drżenie mięśni, poddenerwowanie, senność czy zawroty głowy, szczególnie w okresie dostosowywania organizmu do wyższej dawki. Czas trwania skutków ubocznych jest indywidualny, ale zazwyczaj mogą one utrzymywać się od kilku dni do kilku tygodni. Jednak jeśli objawy są dla Ciebie uciążliwe lub się nasilają, ważne jest, abyś skontaktował się z lekarzem prowadzącym. Może być konieczna modyfikacja dawki lub rozważenie innego sposobu leczenia. Dobrze, że uczęszczasz na terapię to dodatkowe wsparcie w procesie zdrowienia. Nie wahaj się skonsultować swoich odczuć zarówno z psychiatrą, jak i terapeutą, aby znaleźć najlepsze rozwiązanie dla Twojego samopoczucia.
Z Pozdrowieniami
Kacper Urbanek
Psycholog, diagnosta

Nadal nie znasz odpowiedzi na nurtujące Cię kwestie?
Umów się na wizytę do jednego z naszych Specjalistów!
Dobierz psychologaZobacz podobne
Dzień dobry, od 3 tygodni przyjmuje jedną tabletkę sertraliny dziennie na OCD. Nie wiem, czy to jakaś duża dawka, ale efekty widzę. Czy jednym z nich może być chęć do wyjścia z domu, większa energia do tego i ogólne lepsze samopoczucie fizyczne, nie tylko psychiczne? Jakiś czas temu bardzo bałam się takich wyjść i starałam się ich unikać, a teraz myślę częściej o tym, że fajnie byłoby gdzieś pójść/ pojechać. Nie wiem, czy może tak być, słyszałam tylko o zwiększonej energii a nic o takich zwiększonych chęciach do robienia rzeczy, które zaprzestałam z powodu lęku.
Dzień dobry,
od 5 dniu biorę Medikinet cr 10 mg.
Od pierwszego dnia poczułem, że szum uszny, którego nabawiłem się 10 lat temu na koncercie, zwiększają swoją intensywność. Zazwyczaj słyszę je tylko w bardzo cichym pomieszczeniu, np. przed snem, ale po leku są trochę głośniejsze. Obawiam się, że przez regularne używanie tego leku szum zaostrzy się do stopnia, w którym będę słyszał go bez przerwy i utrudni mi funkcjonowanie.
Czy moje obawy są słuszne?
Pozdrawiam