Left ArrowWstecz

Czy Medikinet CR 10 mg może zwiększać szumy uszne?

Dzień dobry, 

od 5 dniu biorę Medikinet cr 10 mg. 

Od pierwszego dnia poczułem, że szum uszny, którego nabawiłem się 10 lat temu na koncercie, zwiększają swoją intensywność. Zazwyczaj słyszę je tylko w bardzo cichym pomieszczeniu, np. przed snem, ale po leku są trochę głośniejsze. Obawiam się, że przez regularne używanie tego leku szum zaostrzy się do stopnia, w którym będę słyszał go bez przerwy i utrudni mi funkcjonowanie. 

Czy moje obawy są słuszne? 

Pozdrawiam

User Forum

GH

7 miesięcy temu
Karolina Kądziołka

Karolina Kądziołka

Dzień dobry, 

W celu zweryfikowania Pana obaw dotyczących leku najlepiej byłoby skonsultować się z prowadzącym Pana lekarzem psychiatrą. Ważne, żeby jakiekolwiek skutki uboczne/niepożądane objawy były na bieżąco omawiane z lekarzem, dzięki czemu leczenie będzie mogło być skuteczne. 

Pozdrawiam serdecznie, 

Karolina Kądziołka

7 miesięcy temu

Nadal nie znasz odpowiedzi na nurtujące Cię kwestie?

Umów się na wizytę do jednego z naszych Specjalistów!

Natalia Hejlman

Natalia Hejlman

Dzień dobry, myślę, że warto skonsultować się z psychiatrą, który zlecił ten lek. Warto dopytać o skutki uboczne i opisać dokładnie to, co Pan tutaj opisuje na forum. Pisze Pan też o obawach (lęku), może warto przedyskutować z lekarzem podjęcie psychoterapii. 

Pozdrawiam.

7 miesięcy temu
Katarzyna Kania-Bzdyl

Katarzyna Kania-Bzdyl

Drogi GH,

proszę skonsultować się z lekarzem, który przepisał Panu taki rodzaj leku i taką dawkę. Wspólnie na pewno znajdziecie rozwiązanie dla opisanej przez Ciebie trudności.

Pozdrawiam,

Katarzyna Kania-Bzdyl

7 miesięcy temu
Jagoda Jucha

Jagoda Jucha

Dzień dobry,

Pana obawy nie są bezpodstawne, ale jednocześnie nie można jednoznacznie przewidzieć, czy szumy będą się nasilać przy długotrwałym stosowaniu leku. W takiej sytuacji najważniejsze jest:

1. Skonsultowanie się z lekarzem prowadzącym leczenie - tylko on może ocenić, czy korzyści z terapii przewyższają potencjalne ryzyko nasilenia szumów.

2. Dokładne monitorowanie objawów - warto prowadzić dzienniczek nasilenia szumów, aby obiektywnie ocenić, czy problem się pogłębia.

3. Rozważenie z lekarzem możliwości modyfikacji dawki lub zmiany leku, jeśli objawy będą uciążliwe.

Nie należy samodzielnie odstawiać leku bez konsultacji z lekarzem, gdyż nagłe przerwanie terapii może wiązać się z innymi konsekwencjami.

Pozdrawiam,

Jagoda Jucha

7 miesięcy temu
Iwona Lassota

Iwona Lassota

Dzień dobry,

Medikinet stymuluje układ nerwowy więc mogą pojawić się różne objawy uboczne ze strony narządów zmysłu. U częsci pacjentów Medikinet podwyższa także poziom lęku.

Pojawiające się podczas brania leku objawy trzeba i warto konsultowac z lekarzem psychiatrą, który ma też praktyczną wiedzę opartą na doświadczeniu innych pacjentów.

Pozdrawiam,

Iwona Lassota

7 miesięcy temu

Zobacz podobne

Drażni mnie dźwięk obcasów - czy mam mizofonie?
Czy mam mizofonie jeśli drażni mnie dźwięk i odgłos wydawany przez ludzi chodzących na obcasach
Witam, Choruję na depresję i silne zaburzenia lękowe od ponad 12 lat, mam pytanie, ponieważ niedawno zmieniłe_am pierwszy raz leki od tych dwunastu lat,
Witam, Choruję na depresję i silne zaburzenia lękowe od ponad 12 lat, mam pytanie, ponieważ niedawno zmieniłe_am pierwszy raz leki od tych dwunastu lat, jestem teraz na 150 effectin ER od 6 dni. Czy lek powinien już zacząć działać ? Pytam, ponieważ niestety nadal odczuwam stany lękowe i depresję, najbardziej z rana, poźniej jest już trochę lepiej. Ale jest taka sinusoida - parę godzin lepiej, potem chwilę gorzej i tak w kółko. Z tym epizodem walczę już pół roku. Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź.
Stwierdzono ze mam zaburzenia depresyjno-lękowe. Aktualnie nie biorę tabletek około miesiąc. Czuje ze mam powroty jeżeli chodzi o panikę, nadmierne myślenie
Witam. Bralam tabletki sertagen 100mg, stwierdzono ze mam zaburzenia depresyjno lekowe. Aktualnie nie biorę tabletek około miesiąc. Czuje ze mam powroty jeżeli chodzi o panikę, nadmierne myślenie, zaczynam się denerwować, ciężko mi sie funkcjonuje w życiu codziennym. Są lepsze i gorsze dni. Denerwuje mnie ta nagła zmiana nastroju. W jaki sposób mogę temu zapobiec jeżeli nie chce brać tabletek, a terapie myśle ze to strata czasu. Czy da się samemu sobie z tym poradzić?
Setaloft - skutki uboczne po zwiększeniu dawki: drżenie mięśni, poddenerwowanie, senność i zawroty głowy

Witam, stopniowo od początku roku przyjmuje Setaloft zwiększając dawkę od 25 mg do 150. Przejście z 100 na 150 nastąpiło 24 lutego i o dziwo zaraz w pierwszym tygodniu poczułem znaczący przypływ energii, lecz trwało to tydzień, po czym od dnia 8 marca do dziś 17.03 czuje drżenie mięśni, poddenerwowanie, senność, w dzień lekkie zawroty głowy możliwe, że skutki uboczne przyszły z takim opóźnieniem i po epizodzie dobrego samopoczucia? Jeśli tak to ile mogą trwać dziękuję za odpowiedź. Dodam, że ciągle uczęszczam na terapię

Choruje na zaburzenia lękowe w stronę natrętnych myśli które mnie niszczą.
Choruje na zaburzenia lękowe w stronę natrętnych myśli które mnie niszczą.Biorę leki od 8lat i raz lepiej raz gorzej.Teraz jest gorzej i natrętne myśli przerodziły się w to ze komuś zrobię krzywdę albo ze oszaleje i mam chorobę psych. Do tego mam duże somaty ciągły lęk niepokój mdłości zawroty w głowie takie otępienie.Boje się ze już żadne leki mi nie pomogą bo już tak długo je biorę i boje się tez tej zmiany leków na inne ze przez zmianę będę się czuć jeszcze gorzej.
alzheimer

Alzheimer - przyczyny, objawy i leczenie choroby

Choroba Alzheimera to wyzwanie dla osób z nią żyjących, ich rodzin i całego systemu opieki zdrowotnej. Zapraszamy do zapoznania się z naszym rzetelnym i aktualnym przewodnikiem na temat choroby Alzheimera, opracowanym na podstawie badań naukowych.