Czy Medikinet CR 10 mg może zwiększać szumy uszne?
Dzień dobry,
od 5 dniu biorę Medikinet cr 10 mg.
Od pierwszego dnia poczułem, że szum uszny, którego nabawiłem się 10 lat temu na koncercie, zwiększają swoją intensywność. Zazwyczaj słyszę je tylko w bardzo cichym pomieszczeniu, np. przed snem, ale po leku są trochę głośniejsze. Obawiam się, że przez regularne używanie tego leku szum zaostrzy się do stopnia, w którym będę słyszał go bez przerwy i utrudni mi funkcjonowanie.
Czy moje obawy są słuszne?
Pozdrawiam
GH

Karolina Kądziołka
Dzień dobry,
W celu zweryfikowania Pana obaw dotyczących leku najlepiej byłoby skonsultować się z prowadzącym Pana lekarzem psychiatrą. Ważne, żeby jakiekolwiek skutki uboczne/niepożądane objawy były na bieżąco omawiane z lekarzem, dzięki czemu leczenie będzie mogło być skuteczne.
Pozdrawiam serdecznie,
Karolina Kądziołka

Natalia Hejlman
Dzień dobry, myślę, że warto skonsultować się z psychiatrą, który zlecił ten lek. Warto dopytać o skutki uboczne i opisać dokładnie to, co Pan tutaj opisuje na forum. Pisze Pan też o obawach (lęku), może warto przedyskutować z lekarzem podjęcie psychoterapii.
Pozdrawiam.

Katarzyna Kania-Bzdyl
Drogi GH,
proszę skonsultować się z lekarzem, który przepisał Panu taki rodzaj leku i taką dawkę. Wspólnie na pewno znajdziecie rozwiązanie dla opisanej przez Ciebie trudności.
Pozdrawiam,
Katarzyna Kania-Bzdyl

Jagoda Jucha
Dzień dobry,
Pana obawy nie są bezpodstawne, ale jednocześnie nie można jednoznacznie przewidzieć, czy szumy będą się nasilać przy długotrwałym stosowaniu leku. W takiej sytuacji najważniejsze jest:
1. Skonsultowanie się z lekarzem prowadzącym leczenie - tylko on może ocenić, czy korzyści z terapii przewyższają potencjalne ryzyko nasilenia szumów.
2. Dokładne monitorowanie objawów - warto prowadzić dzienniczek nasilenia szumów, aby obiektywnie ocenić, czy problem się pogłębia.
3. Rozważenie z lekarzem możliwości modyfikacji dawki lub zmiany leku, jeśli objawy będą uciążliwe.
Nie należy samodzielnie odstawiać leku bez konsultacji z lekarzem, gdyż nagłe przerwanie terapii może wiązać się z innymi konsekwencjami.
Pozdrawiam,
Jagoda Jucha

Iwona Lassota
Dzień dobry,
Medikinet stymuluje układ nerwowy więc mogą pojawić się różne objawy uboczne ze strony narządów zmysłu. U częsci pacjentów Medikinet podwyższa także poziom lęku.
Pojawiające się podczas brania leku objawy trzeba i warto konsultowac z lekarzem psychiatrą, który ma też praktyczną wiedzę opartą na doświadczeniu innych pacjentów.
Pozdrawiam,
Iwona Lassota

Nadal nie znasz odpowiedzi na nurtujące Cię kwestie?
Umów się na wizytę do jednego z naszych Specjalistów!
Dobierz psychologaZobacz podobne
Dzień dobry. Synek ma 9 lat . Zdiagnozowano u niego zespół Aspergera oraz adhd. Byliśmy na pierwszej wizycie u psychiatry. Lekarz już po 10 minutach wizyty i obserwacji dziecka stwierdził, że dziecko ma właśnie zespół Aspergera oraz adhd. Przepisał lek medikinet cr10 . Narazie mamy podawać jedną kapsułkę rano po śniadaniu. Czy mogę bez obaw zacząć podawać dziecku lek ?
Dzień dobry, od 3 tygodni przyjmuje jedną tabletkę sertraliny dziennie na OCD. Nie wiem, czy to jakaś duża dawka, ale efekty widzę. Czy jednym z nich może być chęć do wyjścia z domu, większa energia do tego i ogólne lepsze samopoczucie fizyczne, nie tylko psychiczne? Jakiś czas temu bardzo bałam się takich wyjść i starałam się ich unikać, a teraz myślę częściej o tym, że fajnie byłoby gdzieś pójść/ pojechać. Nie wiem, czy może tak być, słyszałam tylko o zwiększonej energii a nic o takich zwiększonych chęciach do robienia rzeczy, które zaprzestałam z powodu lęku.
Witam, stopniowo od początku roku przyjmuje Setaloft zwiększając dawkę od 25 mg do 150. Przejście z 100 na 150 nastąpiło 24 lutego i o dziwo zaraz w pierwszym tygodniu poczułem znaczący przypływ energii, lecz trwało to tydzień, po czym od dnia 8 marca do dziś 17.03 czuje drżenie mięśni, poddenerwowanie, senność, w dzień lekkie zawroty głowy możliwe, że skutki uboczne przyszły z takim opóźnieniem i po epizodzie dobrego samopoczucia? Jeśli tak to ile mogą trwać dziękuję za odpowiedź. Dodam, że ciągle uczęszczam na terapię