- Strona główna
- Forum
- kryzysy, rozwój i praca, zaburzenia nastroju
- Jak radzić sobie z...
Jak radzić sobie z poczuciem żalu i smutku związanego z wyborem domu?
Edyta Kotula
Dzień dobry.
To, co Pan opisuje, brzmi jak bardzo bolesne i wyczerpujące doświadczenie. Kiedy coś, co miało być spełnieniem marzeń i bezpiecznym miejscem dla rodziny, staje się źródłem cierpienia, żal i poczucie straty mogą być naprawdę bardzo silne.
Trudno na tej podstawie jednoznacznie ocenić, czy jest to nawrót depresji, czy reakcja na obecną sytuację – obie te rzeczy mogą się ze sobą przeplatać. To, że od pewnego czasu odczuwa Pan obniżony nastrój, utratę radości, brak sił i ciągłe wracanie myślami do tego samego tematu, szczególnie po wcześniejszym leczeniu Asertinem, zdecydowanie zasługuje na uważne przyjrzenie się temu z psychologiem lub psychiatrą.
Chciałabym też powiedzieć, że to, iż dziś wszystko wydaje się przytłaczające i trudno dostrzec nadzieję, nie oznacza, że ten stan będzie trwał zawsze. Z odpowiednim wsparciem wiele osób odzyskuje spokój i zaczyna patrzeć na swoją sytuację z większym dystansem i łagodnością wobec siebie.
Nadal nie znasz odpowiedzi na nurtujące Cię kwestie?
Umów się na wizytę do jednego z naszych Specjalistów!
Rafał Grubman-Nowak
Dziękuję, że tak szczerze o tym napisałeś. To, co opisujesz, brzmi jak bardzo duże cierpienie i widać, że nosisz je już od dłuższego czasu.
Trudno jednoznacznie odpowiedzieć, czy jest to nawrót depresji, czy reakcja na trudną sytuację życiową – często te dwie rzeczy mogą się ze sobą przeplatać. Kiedy przez dłuższy czas doświadczamy obniżonego nastroju, utraty radości, poczucia winy, braku energii i uporczywego rozpamiętywania jednego tematu, warto skonsultować się z psychiatrą lub psychologiem, psychoterapeutą, zwłaszcza jeśli wcześniej leczenie przyniosło poprawę.
To, że żal koncentruje się wokół domu, nie musi oznaczać, że problemem jest wyłącznie sam dom. Czasem jedno wydarzenie lub decyzja staje się miejscem, w którym skupiają się nasze emocje, rozczarowanie czy lęk. Dlatego tak ważne jest przyjrzenie się temu w bezpiecznej relacji terapeutycznej, zamiast pozostawać z tym samemu.
Najważniejsze jest to, że nie jesteś skazany na taki stan. To, że wcześniej poczułeś poprawę, pokazuje, że zmiana jest możliwa. Nie musisz teraz rozstrzygać, czy problem leży wyłącznie w domu, czy w obniżonym nastroju. W pierwszej kolejności warto zadbać o siebie i poszukać profesjonalnego wsparcia – kiedy stan psychiczny się poprawia, dużo łatwiej spojrzeć na sytuację z większym spokojem i podejmować decyzje bez przytłaczającego poczucia winy.
Jest nadzieja, nawet jeśli w tym momencie trudno Ci ją dostrzec. 🤍
Jakub Pawłowski
Opis wskazuje, że przeżywasz coś znacznie głębszego niż zwykłe rozczarowanie domem. To, że myśli o tej sytuacji zajmują Ci tak dużo miejsca, pojawia się smutek, poczucie winy, utrata radości i trudność w cieszeniu się codziennością, może świadczyć zarówno o silnej reakcji na trudną sytuację życiową, jak i o nawrocie depresji – zwłaszcza jeśli wcześniej leczenie przyniosło poprawę. Tego nie da się jednak rozstrzygnąć wyłącznie na podstawie opisu.
Warto skonsultować się z psychologiem lub psychiatrą, aby ocenić, na ile obecny stan wpływa na sposób postrzegania tej sytuacji. Gdy nastrój jest obniżony, łatwo utknąć w poczuciu, że podjęta decyzja przekreśla przyszłość, nawet jeśli obiektywnie istnieją różne możliwości.
Najważniejsze jest teraz zadbanie o swoje zdrowie psychiczne. Kiedy nastrój się poprawia, łatwiej spojrzeć na problem z większym spokojem i podejmować decyzje bez przytłaczającego poczucia winy. Nie musisz radzić sobie z tym sam.
Jagoda Jek
Z opisu wynika, że od dłuższego czasu mierzy się Pan z dużym obciążeniem emocjonalnym. Kiedy coś, co miało być spełnieniem marzeń, zaczyna kojarzyć się z rozczarowaniem i poczuciem błędu, może wywoływać bardzo silny żal i sprawiać, że trudno czerpać radość także z innych obszarów życia.
Nie da się jednak na podstawie wpisu jednoznacznie określić, czy ma Pan do czynienia z nawrotem depresji, czy przede wszystkim z reakcją na trudną sytuację życiową. Oba te czynniki mogą się wzajemnie nasilać.
To, że myśli o domu stale wracają, nie musi oznaczać, że sam dom jest jedynym źródłem problemu. Często równie bolesne są utracone oczekiwania, poczucie nieodwracalności decyzji czy obwinianie siebie za to, co się wydarzyło. Gdy nastrój jest obniżony, łatwo wpaść w błędne koło analizowania i rozpamiętywania, które przynosi więcej cierpienia niż odpowiedzi.
Na ten moment warto wstrzymać się z podejmowaniem ważnych decyzji dotyczących domu i najpierw zadbać o swoje samopoczucie. Dobrze byłoby także skonsultować z lekarzem pogorszenie nastroju, zwłaszcza że wspomina Pan o wcześniejszym leczeniu Asertinem.
Jeżeli czuje Pan, że ten temat całkowicie zdominował codzienne życie i trudno samodzielnie odzyskać spokój, warto rozważyć konsultację psychologiczną. Taka rozmowa może pomóc uporządkować emocje, spojrzeć na sytuację z większym dystansem i wspólnie poszukać sposobów na odzyskanie poczucia wpływu.
Piotr Ziomber
Dzień dobry
Trudno jest powiedzieć, czy cierpi pan na depresję czy dystymię. Wybudował Pan dom, miejsce które powinno być dla Pana azylem bezpieczeństwa. Zależy Panu na tym, aby mieć jakiś poziom prywatności oraz porządek wokoło domu. Brak energii i obniżony nastrój to znak, że trzeba udać się do specjalisty i możliwe, że wrócić do farmakologii. Rozumiem że nie ma Pan siły i chęci, aby pracować np. w sobotę, gdyż wybudowanie domu w tym miejscu uznaje Pan za porażkę życiową? Moja rada jest taka. Najpierw psychiatra i możliwe że powrót do Asertin. On nie zacznie działać od razu, ale po kilku tygodniach poczuje Pan ulgę. Rozważałbym również psychoterapię, gdyż coś za tym stoi i warto aby się Pan temu przyjrzał w obecności terapeuty. Ważne jest, aby Pan odzyskał spokój wewnętrzny a umysł przestał ruminować. Jeżeli chodzi o psychoterapię, to polecam dla Pana problemu nurt poznawczo - behawioralny.
Wiktoria Woldan
Dzien dobry,
Czytając Pani wiadomość, czuję, jak wiele bólu, rozczarowania i bezradności kryje się za tym, co Pani opisuje. Mam wrażenie, że ten dom stał się dla Pani czymś znacznie więcej niż tylko miejscem. Był symbolem marzeń, bezpieczeństwa i przyszłości, którą chciała Pani stworzyć dla swojej rodziny. Dlatego tak trudne musi być doświadczenie, kiedy coś, co miało dawać spokój i radość, zaczęło kojarzyć się z cierpieniem.
To, że wraca Pani myślami do tej decyzji, odczuwa żal, smutek i poczucie winy, jest zrozumiałe. Kiedy człowiek ma poczucie, że coś ważnego w jego życiu potoczyło się inaczej, niż sobie wyobrażał, bardzo łatwo utknąć w pytaniach „czy mogłam zrobić coś inaczej?” i ciągle szukać odpowiedzi.
Warto jednak spojrzeć na tę sytuację z dwóch stron: samego problemu związanego z domem oraz tego, jak obecny stan emocjonalny wpływa na sposób, w jaki Pani go przeżywa. Długotrwały smutek, poczucie winy i obniżony nastrój mogą sprawić, że jedna trudność zaczyna zajmować całą przestrzeń i odbierać możliwość dostrzegania innych perspektyw. Na podstawie samego opisu nie można jednoznacznie stwierdzić, czy jest to nawrót depresji, reakcja na trudną sytuację życiową, czy połączenie obu tych rzeczy. Jednak to, co Pani opisuje: utrata radości, brak energii, trudność w mobilizacji i ciągłe rozpamiętywanie, są sygnałami, którym warto się przyjrzeć.
Nie musi Pani zostawać z tym sama.
Agnieszka Włoszycka
Dzień dobry,
Zwróciłam uwagę na to, że nie pisze Pan wyłącznie o domu. Pisze Pan o miejscu, które miało być spełnieniem marzeń, dawać poczucie bezpieczeństwa i służyć rodzinie. Myślę, że właśnie dlatego rozczarowanie jest tak silne: nie dotyczy tylko budynku, ale także oczekiwań i nadziei, które były z nim związane. Trudno na podstawie wpisu rozstrzygnąć, czy doświadcza Pan nawrotu depresji, czy przede wszystkim przeżywa kryzys związany z tą sytuacją. Jedno nie wyklucza drugiego. Obniżony nastrój może sprawiać, że uwaga coraz bardziej koncentruje się na tym, co nie spełnia oczekiwań, a wtedy jeszcze trudniej spojrzeć na całość z dystansu. Myślę, że zanim podejmie Pan jakiekolwiek ważne decyzje dotyczące domu, warto zadbać o własny stan psychiczny i skonsultować się ze specjalistą. Kiedy cierpienie i poczucie winy nieco osłabną, łatwiej będzie ocenić, które trudności wynikają z samej sytuacji, a które są wzmacniane przez obecny stan emocjonalny.
Z pozdrowieniami,
Agnieszka Włoszycka
Sylwia Skibińska
Dzień dobry. To co Pan opisuje może być zarówno reakcją na bardzo trudną dla Pana sytuację jak i objawem nawrotu depresji. Nie da się tego jednoznacznie ocenić przez internet, ale warto skonsultować się z psychiatrą i rozważyć również psychoterapię.
Zwróciłam uwagę, że największym problemem nie jest już sam dom ale to, że myśli o nim całkowicie pochłaniają Pana uwagę i odbierają radość z życia. To właśnie z tym warto pracować.
Proszę pamiętać, że obecny stan psychiczny może sprawiać, że trudniej jest realnie oceniać sytuację i podejmować decyzje. Nie oznacza to, że popełnił Pan niewybaczalny błąd. Jest szansa odzyskać spokój i nauczyć się oddzielać fakty od tego jak lęk i obniżony nastrój wpływają na sposób myślenia.
Pozdrawiam,
Sylwia Skibińska

Zobacz podobne
Straciłam bliską relacje. Byłam z chłopakiem 3 miesiące, niedługo (w tamtym okresie) były by 4 miesiące. Teraz leci 5 miesiąc gdybyśmy byli razem. Owszem, znaliśmy się przed związkiem, miesiąc lub dwa. Ale wciąż to najdłuższa moja relacja przed wejściem w związek. Mam za parę miesięcy 19 lat, on skończył parę miesięcy temu 26. Wiem, że to duża różnica ale wydawało mi się że to okej, dalej mi się tak wydaje. 3 dni temu się spotkaliśmy, bez związku, w relacji jak "zobaczymy co wyjdzie ale mam nadzieje ze będziemy w przyszłości razem) On pali trawę medyczną, w dużej ilości, to mi przeszkadzało i brak czasu od niego bo on ma problemy i potrzebuje czasu dla siebie, ja mam problemy i potrzebuje czasu z nim. Nie dogadywaliśmy się. Jednak 3 dni temu zbliżyliśmy się na nowo, dotykał mnie. Parę razy mi to przeszkadzało i mówiłam "nie" ale nie rozumiał. A parę razy się na to zgodziłam (długi dzień) Obecnie nie wiem co będzie dalej i mnie to przeraża. Nie wiem co zrobić, jest ze mną gorzej i w zasadzie nie wiem co robić, nie wiem co mnie czeka, w życiu mam dużo niewiadomych: Szkoła, Praca, Praktyki, Psychiatra, na którego nie mam pieniędzy, wiec poprosiłam leki na 2-3 miesiące. Dziś byłam u pani psycholog której faktycznie nienawidzę, nie rozumie ze nie chce o czymś rozmawiać. Ostatnio było tak tragicznie, że cala się trzęsłam, muzyka i rysowanie nie pomagało. "Chłopak" zadzwonił, a wiem ze jego kolega był na to zły bo mieli live. Teraz czuje chyba wszystko na raz. Jednocześnie ostatnio większość materiałów sprawia ze musze to "strzepać" z siebie, to uczucie, cała się wzdrygam. Naprawdę nie wiem co robić. Czuje, że nie daje rady. Chciałabym by ktoś powiedział co mi jest i dal mi (lub pomógł nakierować) drogę, którą mam iść. Boje się, rok lub 2 lata temu mówiłam mamie ze nie dożyje 18nastki. A teraz czuje ze nie wiem co mnie czeka i co mam robić.