- Strona główna
- Forum
- zaburzenia lękowe, zdrowie seksualne, związki i relacje
- Brak doświadczenia...
Brak doświadczenia seksualnego w wieku 26 lat - jak pokonać wstyd i lęk przed kobietami?
Anonimowo
Edyta Kotula
Dzień dobry,
czytając to, co Pan napisał, przede wszystkim czuć, jak dużo wstydu i bólu Pan w sobie nosi. Mam wrażenie, że przez długi czas próbował Pan sobie tłumaczyć, że to nie ma znaczenia, ale gdzieś głęboko ta myśl cały czas wraca: „jestem gorszy”. I to musi być bardzo trudne, kiedy jedna rzecz zaczyna wpływać na sposób, w jaki widzi Pan samego siebie.
Chcę przekazać tu Panu jedną rzecz, brak doświadczenia seksualnego w wieku 26 lat nie czyni Pana kimś gorszym ani mniej wartościowym. To nie jest miara tego, ile ktoś jest wart jako człowiek. Wiele osób przeżywa podobne lęki i wstyd, tylko często nikt o tym głośno nie mówi. Z tego, co Pan opisuje, wygląda na to, że najbardziej rani nie sam brak doświadczenia, ale poczucie, że przez to jest Pan „nie taki jak inni”. Ten wewnętrzny krytyk potrafi być bardzo okrutny i z czasem sprawiać, że człowiek zaczyna patrzeć na siebie tylko przez pryzmat jednej trudności.
To, że boi się Pan kobiet, też nie świadczy o tym, że jest Pan niezdolny do bliskości. Bardziej pokazuje, jak dużo napięcia i obaw pojawia się wokół tego tematu. Kiedy człowiek długo żyje z takim lękiem, każda sytuacja związana z poznaniem kogoś może wydawać się ogromnym wyzwaniem.
W Pana słowach jest dużo smutku, ale jest też coś ważnego-pragnienie bliskości i bycia z kimś. To pokazuje, że ta część Pana, która chce relacji i ciepła, nadal jest bardzo obecna.
Nie jest na nic za późno. To, że pewne rzeczy wydarzyły się później niż u innych, nie odbiera Panu szansy na bycie kochanym, ważnym i dla kogoś wyjątkowym.
Nadal nie znasz odpowiedzi na nurtujące Cię kwestie?
Umów się na wizytę do jednego z naszych Specjalistów!
Jagoda Jek
To, co opisujesz, jest doświadczeniem wielu osób, choć rzadko się o tym mówi. Wstyd związany z brakiem doświadczeń seksualnych często nie wynika z samego ich braku, ale z przekonania, że „w tym wieku już powinienem”. Łatwo wtedy zacząć porównywać się do innych i traktować swoją historię jako dowód, że jest się gorszym.
Z Twojego opisu zwróciłabym jednak uwagę na coś jeszcze – piszesz nie tylko o braku doświadczeń, ale też o lęku przed kobietami. To właśnie ten lęk może być główną trudnością, a nie sam fakt, że nie miałeś jeszcze partnerki czy kontaktów seksualnych. Jeśli nie zostanie zaopiekowany, z czasem może wzmacniać poczucie osamotnienia i niską samoocenę.
Doświadczenie seksualne nie jest czymś, co określa wartość człowieka. Dla wielu osób dużo ważniejsze od „wprawy” są szczerość, uważność i gotowość do budowania bliskości. Pierwsze doświadczenia każdy kiedyś zdobywał.
Myślę, że w tej sytuacji bardziej niż przekonywanie siebie, że „to nie ma znaczenia”, warto przyjrzeć się temu, skąd bierze się przekonanie, że jesteś gorszy i co sprawia, że kontakt z kobietami budzi tak silny lęk. Nad tym można skutecznie pracować podczas konsultacji z psychologiem. To nie jest problem „braku seksu”, ale przede wszystkim cierpienia, które ten temat u Ciebie wywołuje.
Jakub Pawłowski
To, co opisujesz, brzmi jak narastające poczucie wstydu i przekonanie, że brak doświadczeń seksualnych definiuje Twoją wartość jako mężczyzny. Chciałbym Ci powiedzieć, że to nie jest prawda, choć rozumiem, że emocjonalnie bardzo trudno jest Ci w to uwierzyć.
W gabinecie spotyka się więcej osób z podobnym doświadczeniem, niż mogłoby się wydawać. Sam brak doświadczenia seksualnego w wieku 26 lat nie świadczy o tym, że jesteś “nieudacznikiem”. To, co najbardziej utrudnia zmianę, to często nie sam brak doświadczeń, ale przekonanie: “jestem gorszy, więc kobiety mnie odrzucą”. Takie myśli wzmacniają lęk, a lęk prowadzi do unikania kontaktów, przez co problem jeszcze bardziej się utrwala.
To, że boisz się kobiet, nie oznacza, że coś jest z Tobą nie tak. To sygnał, że warto zacząć pracować nad lękiem i poczuciem własnej wartości, zamiast skupiać się wyłącznie na samym seksie. Bliskość i doświadczenia seksualne zwykle są efektem budowania relacji, a nie celem samym w sobie.
Naprawdę wierzę, że można z tego wyjść. Wiele osób, które miały podobne obawy, dzięki terapii i stopniowemu oswajaniu relacji z innymi ludźmi zbudowało satysfakcjonujące związki. Nie jesteś skazany na to, żeby zawsze czuć się w ten sposób. Warto poszukać wsparcia psychologa – nie dlatego, że “coś z Tobą jest nie tak”, ale dlatego, że nie musisz dźwigać tego ciężaru sam.
Oliwia Grzemba
Witam,
Brak doświadczenia seksualnego to żaden wstyd - wręcz świadczy o odpowiedzialności i dojrzałości, aby zachować zbliżenia dla osoby, która naprawdę będzie kimś dla Pana ważnym.
Nie trzeba się spieszyć - najpierw zawsze warto popracować nad kwestią relacji (w tym z samym sobą), później stopniowo zająć się kwestią tych z innymi ludźmi.
Odnośnie lęku przed kobietami, warto by w tej kwestii porozmawiać z seksuologiem - może jakieś przeszłe doświadczenia doprowadziły do tej trudności?
Warto by omówić też ogólnie kwestię bliskości, czy np. była ona okazywana przez rodziców, czy prowadzono jakąś edukację, itd.
Pozdrawiam serdecznie,
Oliwia Grzemba
Psycholog
Bożena Nagórska
Dzień dobry
Pana lęk przed kobietami, poczucie bycia gorszym z powodu braku doświadczenia w wieku 26 lat to częsty problem, który pod wpływem presji społecznej i upływającego czasu może niesłusznie rodzić, tak jak Pan wspomniał poczucie bycia „nieudacznikiem”. Wstyd i strach skutecznie blokują Pana przed nawiązywaniem relacji, dlatego próby „pozytywnego myślenia” nie przynoszą rezultatu, ponieważ problem tkwi głębiej – w lęku przed oceną i odrzuceniem. Najskuteczniejszym krokiem, który realnie pomoże Panu zdjąć ten ciężar i oswoić strach przed kobietami, będzie podjęcie indywidualnej psychoterapii np. w nurcie poznawczo-behawioralnym, gdzie w bezpiecznych warunkach przepracuje Pan te przekonania i krok po kroku otworzy się na bliskość.
Z pozdrowieniami
Bożena Nagórska
Ewelina Sinda-Dulińska
Dzień dobry,
To, co opisujesz, brzmi mniej jak problem z „brakiem doświadczenia", a bardziej jak silny lęk – przed oceną, przed bliskością, przed kobietami. Same fakty (wiek, brak doświadczenia) nie tworzą cierpienia same z siebie – tworzy je znaczenie, jakie im nadajesz: że to czyni cię „gorszym" czy „nieudacznikiem". To bardzo krzywdząca narracja, którą sam sobie powtarzasz, i to ona – nie same fakty – najbardziej rani. Warto zauważyć, że pozytywne myślenie rzadko działa w takich sytuacjach, bo próbuje zamalować lęk słowami, zamiast go realnie oswoić. Lęk przed kobietami i bliskością zwykle nie ustępuje od samych argumentów – ustępuje stopniowo, przez małe, bezpieczne kroki i zrozumienie, skąd się wziął. Dlatego szczerze zachęcam cię do rozważenia terapii, najlepiej poznawczo-behawioralnej lub psychodynamicznej – to przestrzeń, w której można bezpiecznie zbadać źródło tego lęku (czasem sięga on do wcześniejszych doświadczeń odrzucenia, wstydu, wychowania) i pracować nad nim krok po kroku, np. przez stopniowe budowanie kontaktu z kobietami w mniej stresujących sytuacjach – znajomości, rozmowy, przyjaźnie, zanim pojawi się kontekst romantyczny. To, że boisz się kobiet i czujesz wstyd, nie oznacza, że jesteś gorszy – oznacza, że masz lęk, z którym można pracować. To bardzo różne rzeczy. Nie musisz radzić sobie z tym sam. Dobrego dnia, Ewelina Sinda-Dulińska
Izabela Kujawa
Dziękuję za odwagę podzielenia się Twoim doświadczeniem. To, co opisujesz, brzmi bardzo obciążająco - wspominasz o odczuwanym wstydzie i poczuciu bycia gorszym. “Wmawianie sobie”, że ten temat nie ma dla Ciebie znaczenia nie sprawi, że tak się stanie, jeśli w rzeczywistości czujesz coś odwrotnego. Taka strategia może wręcz pogłębiać Twój wstyd i obniżać poczucie własnej wartości.
Możesz to sobie wyobrazić jakby w środku nocy regularnie budziło Cię stukanie w okno. Zamiast jednak poznać przyczynę stukania, zdecydowałeś się chować głowę pod kołdrą, jednocześnie wmawiając sobie, że nic nie słyszysz. Stukanie w ten sposób nie zniknie, a strach może się nasilać, bo wyobraźnia zacznie podsuwać Ci coraz bardziej abstrakcyjne wyjaśnienia.
Zamiast tego warto byłoby więc zrozumieć źródło tej wewnętrznej presji, wstydu i lęku, których doświadczasz. Skąd w rzeczywistości bierze się lęk do kobiet. Dlaczego brak doświadczenia miałby się równać z “byciem nieudacznikiem”.
Często takie myśli biorą się z błędnych/nieadaptacyjnych przekonań, które jednak można przeformułować na nowo - najbezpieczniej podczas indywidualnych konsultacji.
Pozdrawiam,
Izabela Kujawa
Krystyna Szumiał
Dzień dobry, poznawanie ludzi w dzisiejszych czasach bywa trudniejsze niż kiedykolwiek wcześniej, dlatego warto mieć dla siebie wyrozumiałość w tym względzie. Zwłaszcza, że pisze pan o wstydzie, którego doświadcza przy kobietach, co nie ułatwia zmiany przekonań. Na początku przyjrzałabym się samym przekonaniom na temat kobiet, mężczyzn oraz relacji. Może się okazać, że niektóre z przekonań są dla pana szkodliwe, nieprawdziwe i na poziomie lęku a nie faktów. Warto zgłosić się na rozmowę, online lub stacjonarnie w celu sprawdzenia, gdzie konkretnie leży problem, a nie zakładać, że problem leży w panu.
Serdecznie pozdrawiam,
psycholog Krystyna Szumiał
Agnieszka Sokal
Dzień dobry,
To, co Pan opisuje, to potężna blokada i pętla lękowa, z której bardzo trudno wyjść samemu za pomocą zwykłego „pozytywnego myślenia”. Strach przed kobietami karmi poczucie wstydu, a upływający czas tylko potęguje lęk, że jest już „za późno”, co z kolei paraliżuje Pana przed podjęciem jakiejkolwiek próby.
Warto zrozumieć, że Pana ciało i umysł zakodowały kontakt z kobietami jako sytuację bezpośredniego zagrożenia (stąd silny lęk). Ponieważ klasyczne próby racjonalizowania tego problemu nie przynoszą ulgi, dobrym kierunkiem może być praca bezpośrednio z podświadomością.
Skoro interesuje Pana podejście techniczne i ukierunkowane na konkretne blokady, warto sprawdzić Metodę dr. Yagera. Posiada ona precyzyjne narzędzia do pracy z głęboko zakorzenionym lękiem, poczuciem wstydu oraz blokadami w relacjach. Ta metoda pozwala dotrzeć do momentu, w którym Pana umysł po raz pierwszy przyjął przekonanie: „jestem gorszy/boję się kobiet”, i zneutralizować ten zapis w podświadomości.
Pozdrawiam
Agnieszka Sokal
Piotr Ziomber
Dzień dobry
Żyjemy w czasach kiedy postęp technologiczny zubaża nas w formach towarzyskich, sprawia, że trudniej jest nawiązać relacje. Po pierwsze przestań na siebie patrzeć w taki sposób. Jesteś facetem, których jest niewielu, czyli chcesz wejść z kimś na dobre i na złe na ten swój pierwszy raz. Lęk przed kobietami jest lękiem przed odrzuceniem, który się gdzieś pojawił w Twoim życiu. Ktoś lub coś za tym stoi, tylko nie jestem pewien, na ile sobie zdajesz sprawę odnośnie osoby. Co robisz, aby poznać kobietę? Jesteś na portalach randkowych, a może chadzasz w miejsca, gdzie można nawiązać nowe znajomości? Nie porównuj się do innych, gdyż wtedy zawsze będziesz na straconej pozycji. Jesteś wartościowym mężczyzną i wszystko jest przed Tobą. Ale także pomyśl o odbyciu terapii, która zminimalizuje Twoje lęki oraz pomoże Ci odkryć skąd się biorą.
Agnieszka Włoszycka
Dzień dobry,
Myśl, że to, co Pan opisuje, dotyka nie tylko braku doświadczeń seksualnych, ale przede wszystkim poczucia własnej wartości. Mam wrażenie, że z biegiem czasu zaczął Pan utożsamiać brak doświadczenia z byciem „gorszym”, choć jedno nie wynika z drugiego.Pisze Pan również, że boi się kobiet. Zastanawiam się, czy to właśnie ten lęk nie jest dziś większą trudnością niż sam brak doświadczeń. Kiedy obawiamy się odrzucenia lub oceny, łatwo wycofać się z relacji, a wtedy przekonanie „ze mną jest coś nie tak” tylko się umacnia.
Chciałabym zadać Panu kilka pytań do refleksji:
Co sprawia, że uważa Pan, iż doświadczenie seksualne decyduje o wartości mężczyzny?
Gdyby poznał Pan kobietę, która nie ocenia ludzi przez pryzmat ich przeszłości, czego obawiałby się Pan najbardziej?Czy jest coś, co chciałby Pan zbudować najpierw – poczucie bliskości i relację, czy przede wszystkim „nadrobić” brak doświadczenia?
Myślę, że warto rozważyć rozmowę z psychologiem. Nie dlatego, że z Panem jest coś nie tak, ale dlatego, że z lękiem przed bliskością i niskim poczuciem własnej wartości można skutecznie pracować. To nie doświadczenie seksualne jest tutaj najważniejszym problemem, lecz cierpienie, które od dłuższego czasu Pan przeżywa.
Życzę Panu, aby z czasem zaczął Pan patrzeć na siebie z większą życzliwością, to często jest pierwszy krok do budowania satysfakcjonujących relacji.
Z pozdrowieniami,
Agnieszka Włoszycka
Wika Balcerzak
Dzień dobry, chcę, żebyś na samym wstępie usłyszał: to, z czym się zmagasz, jest o wiele powszechniejsze, niż mogłoby Ci się wydawać.
Słyszę w Twoich słowach potężny ciężar. Poczucie bycia „gorszym” i nieustanne porównywanie się do rówieśników potrafią być niezwykle wyczerpujące, zwłaszcza gdy otacza nas ogromna presja społeczna i popkulturowa, która narzuca określony scenariusz i tempo zdobywania doświadczeń intymnych.
Ponieważ zmagasz się z bardzo silnym lękiem oraz wstydem, a samodzielne próby zmiany myślenia nie przynoszą Ci ulgi, bardzo zachęcam Cię do rozważenia wizyty u psychoterapeuty.
Gabinet terapeutyczny to całkowicie bezpieczna przestrzeń, wolna od ocen i społecznej presji. To miejsce, w którym nikt nie będzie od Ciebie wymagał "zdobywania doświadczeń", ale w którym będziesz mógł bezpiecznie przyjrzeć się swojemu lękowi przed kobietami i zrozumieć, skąd się wziął. Powodzenia!
Sylwia Skibińska
Dzień dobry. Brak doświadczeń seksualnych nie definiuje Pana wartości ani nie świadczy o byciu „gorszym”. Z opisu wynika, że większym problemem niż sam brak doświadczenia jest narastający lęk przed kobietami i negatywne przekonania na własny temat. To są obszary, nad którymi można skutecznie pracować w psychoterapii. Wiele osób rozpoczyna budowanie bliskich relacji później, niż zakładają społeczne oczekiwania. To nie przekreśla szans na satysfakcjonujący związek.
Pozdrawiam,
Sylwia Skibińska

Zobacz podobne
Cześć, mam pytanie odnosnie pracy nad sobą. Moj przypadek jest następujący: Moja partnerka miala przede mną wielu partnerów. Opowiadała o nich jak dochodziło między nimi do zbliżeń i jak to wyglądało. Dodatkowo utrzymuje nadal kontakt z jednym z nich twierdząc ze są przyjaciółmi. O tym wszystkim opowiedziała mi na początku naszej relacji twierdząc ze chce byc ze mną szczera i tak budowac nasz związek. Jestem swiadom tego ze kazdy ma swoja przeszłość i ze nie mam prawa jej oceniac pod tym kontem. Pare razy przytaczala w barwnych opisach jak robila to z innymi. Poinformowałem ją jasno zeby tego nie robila bo czuje sie oceniany i poniżany w ten sposób. Gdy ja zapytalem, po co to robi to odpowiadała ze nie wie. Zdarzyło sie to kilka razy ale czulem od niej refleksje i ze stara sie walczyc ze swoją wylewnoscia i szczerością. Ostatni przypadek jednak byl inny. W formie żartu żucia ze nasza ulubiona pozycje migla wyćwiczyć, bo ma bogate doświadczenie. I to mnie juz ruszyło. Przepraszam za zwrot, ale wtedy stala się dla mnie dziwką. Nie moglem na nia patrzeć i brzydzilem sie nią. Rozmawialismy o tym, troche ochlonelismy i emocje juz opadły. Przeprosiła ja powiedzialem ze to mnie zabolało, ale to sie nie skończyło. Teraz gdy dochodzi do zbliżenia pojawiaja mi sie w glowie obrazy jak kocha sie z innymi. Dodatkowo mam myśli, ze jestem tylko kolejnym na którym zdobywa doświadczenie. Wpływa to na moją erekcje i na moje checi do zbliżeń. Kocham ją jest mi z nia dobrze i nie chce kończyć naszego związku. Ona naprawdę sie stara. Pracuje nad sobą, jest co do mnie wyrozumiała. Podczas naszej kłótni naprawde starala sie zrozumiec moj punkt widzenia. Wiem że ona mnie tez kocha i nie chce mnie ranic ale nie rozumie mojego punktu widzenia Moje pytanie brzmi: Czy jest szansa ze mi to przejdzie? Czy jest cos co moge zrobic zeby tw mysli mi sie nie pchały? Co mam zrobic żeby mózg przestał analizować to co było a skupil sie na budowaniu przyszłości. Czy jedynym rozwiazaniem jest rozstanie?
Mam dręczące mnie złe przeczucie odnośnie do mężczyzny, który mi się spodobał. Tak naprawdę spodobał mi się z niewłaściwych powodów i w niewłaściwych okolicznościach - mam sporo problemów osobistych, a on zaczął się coraz częściej pojawiać. Nie mogłam jednak się oprzeć temu, z jednej strony czułam, że nie powinien mi się podobać, czułam taki ogromny ciężar, myśląc o nim, z drugiej strony myśl o odepchnięciu od siebie myśli i uczuć o nim była chyba jeszcze cięższa. Budziłam się przedwczoraj i wczoraj o 4 rano i nie mogłam zasnąć, czułam, jakby pewne negatywne uczucia we mnie były spychane na dno i byłam pewna, że chodzi o niego. Dzisiaj w pewnym momencie poczułam, że jemu może chodzić tylko o seks. Nagle poczułam ulgę, jakbym trafiła. Jestem osobą o bardzo silnej intuicji i niejedno w swoim życiu przewidziałam, jednak nie wiem, jak zarządzać tym, że coś się jeszcze nie stało, a ja już znam zakończenie. Jestem tak naprawdę w pułapce, bo problemy osobiste, których teraz nie rozwiążę na już, jeszcze bardziej mnie do niego ciągną. Wiem, że zasługuję na kogoś wspaniałego, po prostu nie poznałam ostatnio mężczyzn i nawet nie wiem, gdzie ich poznawać, a tego mężczyznę widuję regularnie. Nie wiem też, czy to przeczucie jest trafne, zdarzały mi się mylne przeczucia. Szczerze mówiąc, na początku to mocno fantazjowałam o nim seksualnie, w miarę upływu czasu zaczęłam coś do niego czuć i to raczej normalne i sama nie wiem, co z tym zrobić, czy powinnam o nim zapomnieć, skoro jest we mnie tyle niepewności co do niego, a gdybyśmy zaczęli się spotykać, to skąd wiedzieć, kiedy podjąć decyzję o seksie, bo sama mam na niego dużą ochotę, ale boję się porzucenia.