Czuję, że ludzie śmieją się z mojego wyglądu - dlaczego?
Dzień dobry, mam wrażenie lub tak jest, że ludzie śmieją się z mojej twarzy. Patrzą na mnie i się śmieją. Uważam, że każdy śmiech, który słyszę, dotyczy mojej osoby, mojego wyglądu
Dorota
Paulina Szczęśniewicz
Pani Doroto, to o czym Pani napisała, może być bardzo trudnym doświadczeniem. Uczucie, że ludzie śmieją się z Pani, może powodować dyskomfort, lęk, a nawet obniżone poczucie własnej wartości. Warto się temu przyjrzeć, ponieważ tego typu przekonania mogą wynikać z różnych przyczyn i nie zawsze są zgodne z rzeczywistością. Występuje wiele możliwych przyczyn Pani odczuć np;
- niska samoocena
- samospełniające się interpretacje, gdy jesteśmy przekonani, że ktoś się z nas śmieje, nasz mózg zaczyna "szukać dowodów" na potwierdzenie tej myśli, ignorując inne, neutralne sygnały.
- nadwrażliwość na bodźce ,możliwe, że jest Pani osobą wyczuloną na zachowanie innych, co sprawia, że każdy śmiech lub spojrzenie odczuwasz jako skierowane do Ciebie.
- trudne doświadczenia przeszłości - jeżeli w przeszłości doświadczyłeś/aś wyśmiewania lub krytyki, Twój umysł może być "zaprogramowany", aby spodziewać się podobnych sytuacji w przyszłości.
- lęk społeczny
Pani uczucia są ważne i zasługują na uwagę. Niezależnie od tego, czy Pani obawy są zgodne z rzeczywistością, czy wynikają ze sposobu postrzegania siebie, ma Pani prawo do pracy nad swoim komfortem psychicznym.
Irena Kalużna-Stasik
Dzień dobry,
To, co opisujesz, może być bardzo trudnym doświadczeniem, ponieważ wpływa na Twoje samopoczucie, poczucie własnej wartości i sposób postrzegania otaczającego świata.
Jeśli te odczucia nasilają się, wpływają na Twoje codzienne życie, relacje czy samopoczucie, warto rozważyć rozmowę z psychologiem lub psychoterapeutą. Taka praca może przynieść dużą ulgę. Pamiętaj, że to, jak siebie widzimy, nie zawsze odpowiada temu, jak widzą nas inni. Ważne, by dać sobie czas i wsparcie na odnalezienie większej pewności siebie i spokoju.
Irena Kalużna-Stasik - psycholog
Jolanta Dominiak-Konderak
Dzień dobry Doroto,
wrażenie, że ludzie śmieją się z Twojej twarzy lub przekonanie, że tak właśnie na pewno jest, może być związane z różnymi czynnikami psychologicznymi m.in. obszarem samooceny, nadmierną wrażliwością na ocenę czy krytykę ze strony innych lub objawy zaburzeń lękowych. W takiej sytuacji warto pogłębić obszar samoświadomości, gdzie zapewne znajdują się odpowiedzi na Twoje trudności.
Anastazja Zawiślak
Dzień dobry Pani Doroto,
To, co Pani opisuje, musi być bardzo trudnym doświadczeniem, które może wpływać na Pani poczucie własnej wartości i codzienne życie. Uczucie, że inni śmieją się z Pani, może wynikać z nadmiernej koncentracji na tym, jak jest Pani postrzegana przez innych. Często takie myśli są bardziej związane z naszymi obawami i wewnętrznymi przekonaniami niż z rzeczywistością.
Może to być związane z niską samooceną, wcześniejszymi trudnymi doświadczeniami lub nadmiernym analizowaniem reakcji otoczenia. Ważne jest, aby przyjrzeć się tym uczuciom i przekonaniom. Psychoterapia może pomóc zrozumieć, skąd biorą się te myśli, i nauczyć się je osłabiać oraz rozwijać bardziej wspierający obraz siebie.
Jeśli takie uczucia są bardzo silne i utrudniają codzienne funkcjonowanie, warto także rozważyć konsultację z psychologiem lub psychiatrą, aby zyskać wsparcie w zrozumieniu i złagodzeniu tych odczuć.
Pamiętaj, że nikt nie jest doskonały, a to, jak się Pani widzi, może znacząco różnić się od tego, jak widzą Panią inni.
Warto pozwolić sobie na współczucie wobec siebie i zadbać o wsparcie, które pomoże odzyskać poczucie pewności.
Trzymam za Panią kciuki! 💛
Anastazja Zawiślak
Psycholog
Nadal nie znasz odpowiedzi na nurtujące Cię kwestie?
Umów się na wizytę do jednego z naszych Specjalistów!
Dobierz psychologaZobacz podobne
Moja przyjaciółka przechodzi przez coś naprawdę przerażającego. Zaczęła wierzyć, że nie żyje, a jej ciało to tylko pusta skorupa. Często mówi, że jej organy przestały działać albo że część jej ciała po prostu zniknęła. To strasznie trudne do oglądania, bo widzę, jak bardzo cierpi, a ja czuję się
Mam wrażenie, jakbym żył w świecie pełnym podejrzliwości, która zaczyna mnie przytłaczać. Myślę, że ludzie wokół mnie skrywają jakieś ukryte intencje, nawet jeśli nie ma na to dowodów. Ta nieufność psuje moje relacje z innymi, przez co staję się zamknięty i odizolowany. Czuję się jakbym był w cią
Czasami czuję, jakbym tracił kontakt z rzeczywistością, jakby to, co się dzieje wokół mnie, nie miało wpływu na mnie.
To naprawdę dziwne uczucie, które pojawia się zwłaszcza w trudnych momentach, kiedy nie wiem, co jest prawdziwe, a co nie. Czuję się wtedy zagubiony i przerażony, co
Przejdźmy do sedna, bardzo proszę o odpowiedzi specjalistów. Dokładnie od 2020 roku zaczęły się dziać u mnie dziwne rzeczy, a mianowicie ja potrafię wywoływać kichanie ziewanie itp. różne bóle, różne choroby chrząkania itp. dzieje się to też u zwierząt itp. kot, zaczyna się myć, trząść się.
<Wiecie co, zauważyłam, jak wielką rolę odgrywa rodzina i bliscy w leczeniu zaburzeń psychotycznych. Moja siostra właśnie dostała taką diagnozę i jako rodzina staramy się ją wspierać najlepiej, jak potrafimy. Rozumiem, że nie chodzi tylko o fizyczną obecność, ale o zrozumienie jej potrzeb i trudno
Mam teraz trudny czas przez halucynacje związane ze schizofrenią – są tak intensywne, że trudno mi sobie z nimi radzić. Głównie chodzi o halucynacje słuchowe i wzrokowe, ciągle mnie męczą, a ja już nie daje rady.
Chciałbym znaleźć sposoby, żeby zmniejszyć ich wpływ na moje życie, ale ilość
Witam, co znaczy schizofrenia paranoidalna?
Mama choruje na schizofrenie...
Kilkakrotnie hospitalizowana w szpitalu psychiatrycznym.
Mama nie chce się leczyć, uważa, że jest zdrowa.
Do tej pory mieszkała z tatą i on się nią zajmował. Niestety tata zmarł, a mama została sama w domu. Mama nie chce dać s
Dzień dobry,
mam taki problem moja partnerka. Jestem już z nią 10 lat, mamy dwoje wspaniałych dzieci, ale już od kilkunastu miesięcy miewa ona omamy czuciowe, wzrokowe, napady nerwów, płaczę z tego powodu, że coś czuję i widzi, czego nie ma, jej zachowanie uległo naprawdę pogorszeniu
Witam, nazywam się Krzysztof, chciałbym opowiedzieć swoją historię. Na co dzień jestem zwyczajną, aktywną zawodowo osobą .Od jakiegoś czasu prześladują mnie głosy. Co mam robić?
Mam wrażenie, że ludzie wokół mnie mają ukryte intencje, nawet jeśli ich w ogóle nie znam, typu na spacerze/ w sklepie. Kiedyś to olewałem, teraz mam wrażenie, że to ja robię z siebie idiotę publicznie. Natomiast czuję, jakby mnie obserwowali i życzyli źle. Nie wiem skąd to się bierze. Nie wiem d
Dzień dobry. Piszę ponieważ mam problem ze zwierzętami. Nie mogę znieść ich obecności.
Obecnie w domu mamy koty i psy, a ja nie daje rady. Ilekroć na nie patrzę to czuję obrzydzenie, szczególnie jeśli chodzi o psy. Z kotami lubię się poprzytulać. ale często po prostu bym je rozszarpa