- Strona główna
- Forum
- inne
- Czy korzystanie z...
Czy korzystanie z cudzej motywacji to niedozwolona pomoc czy zniekształcenie poznawcze?
Czy rozważania na temat tego, czy jakaś pomoc od innych lub motywacja czerpana z przebywania z ludźmi, lub czerpanie motywacji do innych działań z działania, które być może powinno być realizowane w innym czasie, to formy niedozwolonej pomocy, z których nie należy korzystać? Czy raczej, jeżeli ktoś ma takie rozważania i sabotuje przez nie swoje życie, obawiając się, że jak coś osiągnie to przez tę "niedozwoloną" pomóc to są to jakieś zniekształcenia poznawcze lub inne zaburzenia i nie należy takich myśli przestrzegać?
Anonimowo
Usunięty Specjalista
To bardzo ciekawe pytanie, które dotyka tematu samodzielności i wartości własnych osiągnięć.
W rzeczywistości każdy człowiek korzysta z pomocy innych, zarówno w sposób świadomy, jak i nieświadomy.
Inspiracja płynąca z otoczenia, motywacja od ludzi czy korzystanie z czyjejś wiedzy to naturalne elementy rozwoju.
Nie czyni to osiągnięć mniej wartościowymi, wręcz przeciwnie, pozwala wzrastać i iść dalej.
"Jeśli jesteś najmądrzejszą osobą w pokoju, to znaczy, że jesteś w złym pokoju." – Charlie Munger
Charlie Munger był wybitnym inwestorem i znany jest z głębokiej mądrości życiowej. Jego słowa podkreślają, jak ważne jest otaczanie się ludźmi, od których można się uczyć. Rozwój wymaga wyzwań i inspiracji, a przebywanie wśród mądrzejszych od siebie sprzyja zdobywaniu wiedzy i nowych perspektyw.
Jeśli pojawiają się myśli, które prowadzą do sabotowania siebie, takie jak:
- „Jeśli skorzystam z motywacji od kogoś, to mój sukces nie będzie 'mój'”,
- „Jeśli działam teraz, choć miałem to zrobić później, to jest to jakaś forma oszustwa”,
to warto się im przyjrzeć.
Takie przekonania mogą wynikać ze zniekształceń poznawczych, takich jak:
- Myślenie czarno-białe („albo osiągam coś całkowicie sam, albo to nie ma wartości”),
- Nadmierna odpowiedzialność („muszę wszystko zrobić idealnie według pierwotnego planu”),
- Katastrofizacja („jeśli skorzystam z pomocy, to moje osiągnięcie nie będzie miało znaczenia”).
Warto zapytać siebie:
- Czy to przekonanie faktycznie pomaga mi osiągać cele?
- Czy inni ludzie, których podziwiam, osiągnęli sukces całkowicie sami?
- Co bym powiedział przyjacielowi, który myśli w ten sposób?
Ostatecznie, motywacja, inspiracja i wsparcie od innych to zasoby, z których warto korzystać. Życie nie jest egzaminem, na którym każde wsparcie to „niedozwolona pomoc” – jest procesem, w którym uczymy się i rozwijamy także dzięki innym.
Czy to podejście wydaje Ci się pomocne? Może warto zastanowić się, skąd dokładnie wzięło się to przekonanie i jak wpływa na Twoje życie?
Dr Artur Trzcinski

Zobacz podobne

Choroba sieroca - przyczyny, objawy i leczenie
Zaburzenia więzi (znane historycznie jako "choroba sieroca") to poważne trudności rozwojowe. Są one najczęściej obserwowane u dzieci, które doświadczały zaniedbania, wielokrotnych zmian środowiska lub wychowywały się w instytucjach bez stałych opiekunów.