- Strona główna
- Forum
- rozwój i praca, zaburzenia neurologiczne
- Diagnoza ADHD po...
Diagnoza ADHD po 30-stce - gdzie zacząć?
Anonimowo
Ewelina Sinda-Dulińska
Dzień dobry, najlepiej zgłosić się do psychologa diagnosty lub psychiatry. Dobrego dnia, Ewelina Sinda-Dulińska
Nadal nie znasz odpowiedzi na nurtujące Cię kwestie?
Umów się na wizytę do jednego z naszych Specjalistów!
Wiktoria Woldan
Dzień dobry!
Diagnozę ADHD u osoby dorosłej najlepiej rozpocząć od konsultacji z psychologiem lub psychiatrą specjalizującym się w diagnozie ADHD. Wiek nie stanowi przeszkody.
pozdrawiam Wiktoria
Piotr Ziomber
Dzień dobry
Zacznę od tego, że należy pamiętać, aby badanie było przeprowadzone różnicowo. test Moxo lub DIVA 5 plus wywiad nie są wystarczające, aby napisać dla psychiatry wskazanie na ADHD. Właśnie TAK. Ostateczną diagnozę stawia psychiatra, często na podstawie opinii psychologicznej. Ważne jest, aby test, przeprowadziła osoba która się tym zajmuje w diagnostyce, ma ukończone dodatkowe szkolenia i kursy. Aktualnie widzę wysyp "specjalistów" , którzy się tym zajmują a ADHD można pomylić z innymi zaburzeniami itd. Nie wiem skąd Pan(i) jest ale proszę wyszukać wyspecjalizowane ośrodki lub gabinety i nie bać się prosić o zaświadczenia o kompetencjach do przeprowadzaniu testów. Ukończone studia psychologiczne pozwalają na używanie testów, jednak nie każdy psycholog potrafi je prawidłowo zinterpretować, a tutaj chodzi o leczenie na podstawie prawidłowego rozpoznania.
Agnieszka Włoszycka
Dzień dobry,
Jeśli podejrzewa Pani u siebie ADHD, pierwszym krokiem może być konsultacja z psychologiem lub psychiatrą, którzy zajmują się diagnozą osób dorosłych. Specjalista przeprowadzi szczegółowy wywiad dotyczący zarówno obecnych trudności, jak i objawów z dzieciństwa, ponieważ ADHD jest zaburzeniem neurorozwojowym i jego pierwsze symptomy pojawiają się już we wczesnych latach życia. Warto wybierać osoby, które mają doświadczenie w diagnozowaniu ADHD u dorosłych, ponieważ obraz tego zaburzenia może różnić się od tego obserwowanego u dzieci. Zastanawiam się również, co skłoniło Panią do rozważania właśnie ADHD. Jakie trudności są dla Pani obecnie najbardziej uciążliwe? Odpowiedź na to pytanie może być pomocna zarówno podczas diagnozy, jak i w dobraniu najlepszego sposobu wsparcia.
Z pozdrowieniami,
Agnieszka Włoszycka
Adriana Kanoś
Dzień dobry,
pierwszym krokiem jest wizyta u psychologa diagnosty. Zaczynamy od wywiadu psychologicznego, następnie przeprowadzamy właściwy proces diagnostyczny, a na koniec otrzymuje Pan/Pani opinię, z którą zgłasza się Pan/Pani do lekarza psychiatry, ponieważ to on stawia formalne rozpoznanie.
To kilka spotkań, nie jedno. Konieczna jest diagnoza różnicowa, czyli sprawdzenie, czy trudności nie wynikają z czegoś innego niż ADHD, na przykład z przewlekłego stresu, lęku, zaburzeń nastroju czy problemów ze snem. Zdarzają się miejsca stawiające diagnozę po samym kwestionariuszu DIVA, ale to niewystarczające. Polecam wizyty stacjonarne, ponieważ obserwacja podczas spotkania jest ważną częścią diagnozy.
Na pierwszą wizytę proszę przygotować materiały z dzieciństwa, czyli świadectwa, opinie z poradni czy zeszyty, oraz w miarę możliwości informacje od kogoś z rodziny, kto pamięta Pana/Panią z tamtego okresu.
Pozdrawiam serdecznie
Adriana Kanoś
Marta Lotysh
Dzień dobry
Aktualnie na rynku jest dużo psychologów specjalizujących się na dignozie ADHD. Ważne jest żeby to był specjalista osób dorosłych oraz żeby na należnym poziomie zostało przeprowadzone różnicowanie ADHD z innymi sytuacjami które mogą dawać podobne objawy.
Jagoda Jek
Dzień dobry, diagnoza odbywa się u psychologa diagnosty i psychiatry, współcześnie dużo specjalistów specjalizuje się w diagnozie ADHD i warto udać się właśnie do tych, którzy mają doświadczenie z osobami neuroatypowymi.
Sylwia Skibińska
Dzień dobry.
W pierwszej kolejności warto umówić się do poradni lub gabinetu, który prowadzi diagnozę ADHD u osób dorosłych. Specjalista po wstępnej konsultacji poinformuje Pana/Panią jak będzie wyglądał cały proces i czy rzeczywiście wskazana jest pełna diagnoza.
Pozdrawiam,
Sylwia Skibińska
Justyna Czerniawska (Karkus)
Dzień dobry,
diagnozę ADHD wykonuje psycholog/psychoterapeuta oraz lekarz psychiatra. Pierwszym krokiem jest wykonanie testu diagnostycznego u psychologa a następnie wizyta u lekarza psychiatry w celu oceny uzyskanych wyników diagnostycznych.
Pozdrawiam serdecznie,
Justyna Czerniawska (Karkus) - psycholog, psychoterapeuta CBT.

Zobacz podobne
Chciałabym się podzielić czymś, co rzekomo jest "dziwne" I "odrażające" co dla mnie jest niczym złym, a wręcz mi pomaga. Za niedługo kończę 18 lat, szykuje osiemnastkę, wielkimi krokami wkraczam w dorosłość i jest mi to mówione, żebym się nauczyła samodzielności. Ogólnie zanim zacznę, chce tylko wspomnieć, że jestem na leczeniu farmakologicznym i mam zdiagnozowany autyzm I Osobowość borderline. Głównie chodzi o to, że już od naprawdę długiego czasu mam regresje wieku, czyli mentalnie się cofam do wieku małego dziecka. Z tego, co czytałam, jest to pewien sposób na odreagowanie i tak w sumie to stosuje, a raczej nie stosuje, tylko automatycznie wpadam w ten stan regresji. Gdy jestem w swoim pokoju (sama), biorę smoczka i leżę w łóżku, oglądając jakieś kreskówki, czy inne tego typu rzeczy, staje się mniej komunikatywna i używam zdrobnień. Natomiast jak dostaje regresji w miejscu publicznym to się nie "obnoszę" takim zachowaniem. Jedynie wtedy jestem mniej komunikatywna, ale tak to nic poza tym zewnętrznie. Wiem, ze to może spowodować odrazę. W końcu po paru latach odważyłam się powiedzieć rodzicom o tym i mają mieszane uczucia. Ja nie wiem, czy mama żartuje, czy serio jest sfrustrowana, że mówi mi o spaleniu smoczka. Ja rozumiem, jakbym jeszcze chodziła i się tym chwaliła, ale nawet moi przyjaciele o tym nie wiedzą i nie było ani jednego momentu gdzie bym się tym obnosiła. W pełną regresję wchodzę tylko i wyłącznie w swoim pokoju, jeszcze w godzinach wieczornych, biorę do buzi swojego smoczka. Bardzo mi to pomagało i dalej pomaga, myślałam, ze jak powiem rodzicom, jeszcze jak mam już od dawna te diagnozy, to zrozumieją, ale tata czuje zakłopotanie, ale jeszcze to akceptuje, to mama jest wściekła. Bardzo mnie to smuci. Czy ten mój "przypadek" jest naprawdę nienormalny? Regresja wieku wcale mi nie szkodzi życiu, a wręcz pomaga, bo wtedy wchodzę mentalnie w takie dziecko, które żyje beztrosko. Jedynie kto to rozumie to mój chłopak (jesteśmy już razem 3 lata) on mnie akceptuje, jaka jestem, mimo moich przypadłości i zaburzeń.