Jaki rodzaj psychoterapii pomógłby mi pochylić się nad moim stylem przywiązania?
ML
Krystian Pasieczny
Dzień dobry, aby określić styl przywiązania potrzebna jest baza doświadczeń- relacje. Nie podała Pani informacji czy jakieś relacje w Pani życiu były. Jednak mimo to można na podstawie rozmowy i przekonań pacjentki wysnuć hipotezę o tym jak ta relacja może wyglądać w przyszłości. Jest to jednak bardzo duża sztuka, aby trafić w 10.
Jeśli chodzi o problem do pracy w terapii… nie można pracować nad problemem, którego nie ma. Jednak jeśli obawia się Pani, aby wejść w związek “bez przygotowania” warto by było poinformować swojego terapeutę o tym lęku. Terapeuta powinien w tym wypadku pomagać w rozwiązywaniu problemów, które będą się pojawiać na bieżąco. Lękowy styl przywiązania raaaaczej nie utrudniałby wejścia w związek. Polegałbym on bardziej na strachu przed utratą już posiadanego partnera, co wzmagałoby działania, które mają temu zapobiec, np. unieważnianie swoich potrzeb, przekładanie zdania partnera nad swoje tylko po to, aby nie ryzykować odtrącenia. Z tego, co Pani opisuje, wydaje mi się, że jest to lęk przed nowym doświadczeniem i może pewnymi obowiązkami(mentalnymi)? Jest to tylko hipoteza. Warto jednak, aby Pani zastanowiła się, co tak naprawdę Panią hamuje.
Jeżeli chodzi o terapię w tym przypadku jak najbardziej warto się udać się specjalisty, który określi sedno problemu i pozwoli Pani uświadomić sobie o co z tym w ogóle chodzi.
Trzymam kciuki za Pani sukces!
Z wyrazami szacunku Krystian Pasieczny
Dagmara Teczke
Dzień dobry, w zasadzie wszystkie długoterminowe formy psychoterapii są odpowiednie do pracy nad stylami przywiązania, szczególnie terapia psychoanalityczna, terapia psychodynamiczna, TPF- terapia oparta na przeniesieniu i nurty terapii humanistycznej. W tym przypadku skuteczność nie zależy tak bardzo od nurtu ale bardziej od bezpiecznej i prowadzącej do stopniowych zmian w stylu przywiązania relacji terapeutycznej pomiędzy terapeutą i pacjentem. Pozdrawiam,
Dorota Figarska
Dzień dobry, warto poruszyć ten temat ze swoim terapeutą, zapytać wprost jak to widzi. Jest to dość uniwersalny temat, który można rozwiązać w ramach różnych nurtów, tylko w różnych nurtach robi się to przy użyciu innych technik. Kluczem zdrowienia jest też testowanie się w konfrontacjach z terapeutą. Terapeuta w przeciwieństwie do zwykłego znajomego nie obrazi się i nie odrzuci. Jest to jest bardzo korzystne dla lękowego stylu przywiązania, więc zachęcam do szczerej rozmowy.
pozdrawiam, psycholog Dorota Figarska
Katarzyna Kania-Bzdyl
Dzień dobry,
lękowy styl przywiązania faktycznie w przyszłości może skutkować trudnością w nawiązaniu bliższych relacji, natomiast niekoniecznie może to być jedyny powód.
Zachęcam do tego, aby podzieliła się Pani swoimi spostrzeżeniami oraz oczekiwaniami ze swoim terapeutą.
Pozdrawiam :)
Justyna Czerniawska (Karkus)
Dzień dobry,
Pani przemyślenia są bardzo cenne, myśle, że warto się nimi podzielić z terapeutą, który obecnie prowadzi terapię. Nie ma konkretnej terapii dedykowanej stylom lękowym przywiązania. Może Pani korzystać zarówno z terapii CBT, terapii schematów, jaki i terapii psychodynamicznej, itp. Natomiast myślę, że w pierwszej kolejności warto porozmawiać o tym z obecnym terapeutą.
Pozdrawiam serdecznie,
Justyna Karkus - psycholog, psychoterapeuta
Irena Kalużna-Stasik
Dzień dobry!
Jeżeli rzeczywiście masz styl lękowy przywiązania może to wpływać na trudności w nawiązywaniu i utrzymywaniu bliskich relacji. Dobrze było by to sprawdzić u specjalisty, a w jakim nurcie pracowałaś dotychczas z terapeutą?
Terapie, które mogą być skuteczne w leczeniu Stylów Przywiązania:
1. Terapia skoncentrowana na emocjach (EFT) - jest jedną z najskuteczniejszych metod leczenia problemów związanych ze stylem przywiązania. Skupia się na rozpoznawaniu i przepracowywaniu emocji, które wpływają na relacje interpersonalne.
2. Terapia Poznawczo-Behawioralna (CBT) - może być również skuteczna w leczeniu lękowego stylu przywiązania. CBT pomaga pacjentom zidentyfikować i zmienić negatywne myśli oraz wzorce zachowań, które wpływają na ich relacje.
3. Psychoterapia Psychodynamiczna - pomaga zrozumieć, jak wcześniejsze doświadczenia, szczególnie z dzieciństwa, wpływają na obecne relacje i emocje. Terapia ta może pomóc w odkryciu i przepracowaniu nieświadomych konfliktów oraz zrozumieniu, jak wpływają one na twoje obecne zachowania i emocje.
4. Terapia Schematów - łączy elementy CBT, psychoterapii psychodynamicznej i terapii skoncentrowanej na emocjach. Koncentruje się na identyfikowaniu i zmienianiu długotrwałych wzorców myślenia, zachowania i emocji, zwanych schematami, które mogą być związane z problemami przywiązania.
Możesz wybrać dla siebie dowolny nurt, który przymawia do Ciebie najbardziej i umówić ze specjalistą w danym nurcie na pierwsze spotkanie i sprawdzić czy to jest dla Ciebie.
Powodzenia!
Irena Kalużna-Stasik - psycholog
Arkadiusz Parker
Proponuję wnieść ten temat na własną psychoterapię, porozmawiać o obawach związanych z jej skutecznością. To już pierwszy ważny krok, by zacząć prace nad stylem przywiązania.
Pozdrawiam serdecznie
Arkadiusz Parker
Nadal nie znasz odpowiedzi na nurtujące Cię kwestie?
Umów się na wizytę do jednego z naszych Specjalistów!
Dobierz psychologaZobacz podobne
Mam pewien problem z moim synem, który ma 15 lat.
Widzę, że często jest przygnębiony i zestresowany.
Kiedy z nim rozmawiam, wychodzi na to, że czuje się pod dużą presją ze strony rówieśników i boi się, że nie spełni oczekiwań innych. Z jednej strony chce być akceptowany
Czasami wracam myślami do przeszłości, a wtedy ogarniają mnie silne emocje i niepokój. Mam podejrzenie, że mogłem przeżyć traumę, a objawy, które zauważam, mogą wskazywać na PTSD. Nocne koszmary to już właściwie codzienność, a za dnia męczą mnie natrętne myśli o tym, co się wydarzyło.
<Dzień dobry.
Jak rozpoznać czy ktoś ma narcystyczną osobowość, czy może jest to ktoś o unikającym stylu więzi?
Jakie są znaczące różnice i podobieństwa między unikającym stylem więzi a osobowością narcystyczną?
Pozdrawiam
Byłam ostatnio w takiej sytuacji, że niespodziewanie dostałam ataku paniki, i to w naprawdę nieoczekiwanym momencie.
Było to w sklepie, stojąc przy półce, nagle poczułam przerażający lęk, serce zaczęło łomotać, a ręce mi zadrżały.
Miałam wrażenie, że wszystko wokół jest
Mam problem.
Umówiłam się do psychologa, bo już nie radzę sobie z sobą. Rodzina nie akceptuje psychologów dla osób dorosłych.
Rodzina - to mąż, moja mama i tata, z którymi mieszkamy. Uważają, że powinnam sama radzić sobie z problemami, w końcu jestem dorosła i znaleźć po
W ostatnim czasie doszłam do wniosku, że pandemia mocno zwiększyła mój lęk społeczny. Każde wyjście z domu, nawet do sklepu, albo na spacer, stresuje mnie niesamowicie.
Czasem myślę o najgorszym scenariuszu, jakbym przy każdym kontakcie z inną osobą spodziewała się katastrofy. <
Od dłuższego czasu mierzę się z codziennymi wyzwaniami, które przez moje borderline osobowościowe stają się naprawdę skomplikowane. Czuję się jak na emocjonalnej huśtawce – od euforii po totalną rozpacz w kilka sekund.
Każda rozmowa potrafi być jak chodzenie po polu minowym, a moje r
Czasami czuję, że ta cała izolacja, której każdy z nas musiał doświadczyć, wpłynęła na mnie bardziej, niż się spodziewałam. Byłam zawsze osobą towarzyską, ale zamknięcie w czterech ścianach sprawiło, że poczułam wielką samotność, a z nią przyszła depresja. Nadal każdy dzień ciągnie się w nieskońc
Często łapię się na tym, że moje życie nie rozwija się tak, jak sobie kiedyś wyobrażałam. Coraz częściej myślę o tym, co do tej pory osiągnęłam i czy to wystarcza, wydaje mi się, że nie.
Te myśli mnie przytłaczają. Zaczęłam unikać sytuacji, które kiedyś były dla mnie zwyczajne, bo bo
Mamy problem, z którym widzę, że boryka się mój syn.
Chyba coraz bardziej unika sytuacji, które kiedyś go nie stresowały. Każde wyjście do szkoły czy spotkanie z rówieśnikami to dla niego spory spadek nastroju i nie do końca wiem, co mogę zrobić, żeby go wesprzeć.
Próbuję być
Dzień dobry,
Mam zaburzenie lękowe, chodzę od 1,5 roku na psychoterapię Gestalt. Jest to pełnopłatna terapia.
Dodatkowo od kilku miesięcy stosuje farmakoterapię.
Moje zaburzenie jest bardzo silne i połączone z objawami somatycznymi. Zauważyłem, że terapia raz w ty
Dzień dobry,
co zrobić przy ogromnym lęku przed braniem leków?
Lekarz psychiatra wypisał mi leki przeciw OCD i lękowi towarzyszącemu temu stanowi (sertralina, a dokładniej Asentra), ale ja bardzo boję się je wziąć, a niestety muszę zacząć od jutra. Nie wyjaśnił mi nawet
Dzień dobry,
moje pytanie dotyczy takiej sprawy, czy terapeuta powinien kontaktować się z pacjentem poza sesją?
Wysyłając mu różne filmiki oraz pisząc o odczuciach po sesji? Jestem trochę zaniepokojona takim zachowaniem.
Dzień dobry.
Z góry będę wdzięczna za pomoc, choć jestem świadoma, że mogę nie dostać odpowiedzi. Chodzę z mężem na terapię par.
Od trzech poprzednich sesji mam wrażenie, że terapeutka jest stronnicza. Zwróciłam uwagę, że nie czuję się równo traktowana z mężem, że terape
Czy to nie dziwne, że psycholog, który nie jest psychoterapeutą, zawiera kontrakt z pacjentem i nazywa go kontraktem terapeutycznym? Czy nie dziwny jest zapis o pracy jedynie ze zdrowymi psychicznie osobami niemającymi problemów z komunikacją? Myślałam, że psycholog właśnie takim osobom ma pomóc.
Dzień dobry, czy psychosomatykę przy zaburzeniach lękowych i zespole depersonalizacji-derealizacji (przewlekłe uczucie gorączki, biegunka, wymioty, duszności, bóle mięśni, bóle gardła i ogólnie chroniczne zmęczenie) można wyleczyć całkowicie farmakoterapią?
Są na to jakieś dowody, potw
Dzień dobry,
ostatnio na terapii moja terapeutka powiedziała mi, że brakuje mi relacji z obiektem i że nie mam go uwewnętrznionego, że będziemy nad tym pracować. Moje ego jest zbyt słabe, ale za to mam dużą nadbudowę.
Co to znaczy, na czym ta praca będzie polegać? <
Dzień dobry,
jak radzić sobie ze stresem i lękiem przed kontaktem z ludźmi? Jestem osobą zamkniętą w sobie i nie potrafię swobodnie rozmawiać z ludźmi. Bardzo się stresuje, gdy mam z kimś porozmawiać paraliżuje mnie lęk. Często jest tak, że mam taką blokadę, że nie wiem co powiedzieć. Czuj
Dzień dobry, Dlaczego terapeuci, psychologowie i psychiatrzy wymagają od pacjenta powiedzenia, w jakim zawodzie pracuje? "Specjaliści", z którymi miałam do czynienia, mówili, że to bardzo ważna informacja, że bez tego nie da się pomóc pacjentowi, mówili, że jeszcze nie spotkali się z sytuacją, że
Dzień dobry, na zajęciach z jednego przedmiotu u pani dziekan, czuję presję, że muszę jej przedstawić swoją pracę i wszystko co mam. Wtedy czuję blokadę słowną, zaczynam milczeć i czuję pracę swojego serca.
Jak sobie z tym poradzić?
Podobną sytuację miałam w trzecim semestrze
Witam,
mój problem od zawsze i źródło wiecznych sprzeczek z mężem. Pochodzę z rodziny, gdzie ojciec nie miał kolegów, nie wychodził na przysłowiowe piwo. Mama też nie, nie pracowała.
Wyszłam za mąż ponad 10 lat temu. Mąż domator.
Czasami były jakieś wyjścia
(bardzo przepraszam, że tak się rozpisałam. Może nie będzie chciało się komuś tego czytać, ale potrzebuję pomocy )
Witam,
mam za 3 miesiące 17 lat i mam problemy z agresją, jakieś działania impulsywne, pustkę derealizacja itp i straszne lęki. Chciałabym napisać o tych lękach,
Dzień dobry,
zwracam się w sumie z paroma drobnymi problemami.
Od ponad roku próbuje leczyć zaburzenia lękowe i jakoś to idzie. Niestety, ale chodzę jeszcze do szkoły, w której jestem przez to oceniana przez nauczycieli przez ich wizję na temat tego wszystkiego. Przez os
Witam,
od miesiąca uczestniczę w terapii na dziennym oddziale leków i nerwów. Omawialiśmy mój problem, który bardzo mnie porusza. Jedna z terapeutek powiedziała, że chce do niego powrócić w kolejnym tygodniu. Kiedy nadszedł ten czas i zaczęliśmy nad nim pracować, druga powiedziała, że ma d
Witam,
chcę wiedzieć, co mówią te objawy czy to jakieś zaburzenie? Borderline? Depresja?
Nie, że chcę diagnozy, po prostu z ciekawości chcę opinii doświadczonych psychologów itp.
Jak z państwa strony to wygląda?
Objawy z tekstu:
1. Psychi
Witam,
od jakiegoś czasu zmagam się z bardzo intensywnymi, nadmiernymi myślami dotyczącymi mnie, moich uczuć, mojej partnerki oraz moich uczuć w relacji.
Potrafię przez 2 dni zastanawiać się nad swoimi uczuciami i już sobie wkręcić, że się wypalają, a nagle o poranku dnia trze
Od ok. 3 miesięcy zmagam się z takim problemem.
Gdy położę się spać po ok. 2-3 minutach nagle zaczynam odczuwać taki silny lęk, zaczyna drżeć moim ciałem, serce szybko bije, czuje niepokój. Czuję jakbym była w innym świecie, nie wiem co się ze mną dzieje. Czy to mogą być ataki paniki
Witam. Czy terapeuta osoby zaburzonej (narcyz ukryty) może mówić, żeby nie czuła się winna za to, co zrobiła swojemu partnerowi i wcześniejszym partnerom, jak i swojemu synowi?
Że stan psychiczny, w jakim on się znajduje, nie może być przyczyną jej zachowań, bo jako osoba dorosła sam
Dzień dobry, Co musiałoby się wydarzyć, co powinnam powiedzieć, jak zachować się, aby terapeuta stwierdził, że moja sesja była bardzo trudna?
Często słyszę od terapeuty, że miał dużo trudnych sesji w tygodniu. Poświęca im dużo czasu, czasami kosztem naszych spotkań. Chciałabym, aby m
Na wstępie przepraszam wszystkich, jeśli ten wpis sprawia wrażenie chaotycznego i zbyt długiego. Potrzebuję pomocy.
Jestem chyba już na 4-tej terapii i ta z kolei trwa już ok. 2 lat i robi się coraz groźniej. Na stronie mojego terapeuty widnieje informacja, że pracuje on w nurcie psy
Dzień dobry, mam taką zagwozdkę co do szczerości mojej psychoterapeutki.
Zacznę po kolei jak to w moim odczuciu zaczęło się "psuć".
1. Na ostatniej wizycie (jak do tej pory) poinformowałem psychoterapeutę, że znalazłem nową pracę i będzie problem, abym uczestniczył w ses
Nie umiem sobie poradzić z toksycznością w mojej rodzinie.
Siostra pije, druga siostra ma tendencję do obgadywania moich życiowych decyzji z mamą, a mama nie rozumie, że mogę chcieć żyć inaczej niż ona.
Nie mieć dzieci, nie mieć obowiązku gotowania codziennie obiadu. Kor
Witam. Zacząłem terapie niedawno (3 sesje), po czym terapeutka poinformowała mnie iż jest w ciąży i tylko do końca miesiąca będzie mnie prowadzić. Prawdopodobnie od początku wiedziała, że przerwie tą terapię i zastanawiam się czy to jest w porządku, że nie poinformowała mnie już na pierwszej wizy