Jak radzić sobie z mamą chorującą na schizofrenię? Czy wyprowadzić się podczas ataku?
Dzień dobry, moja mama choruje od kilku lat na schizofrenię. Teraz właśnie ma atak i jak zwykle traktuje mnie jak wroga.
Czy aby się wyciszyła to, czy powinnam na ten czas wyprowadzić się z domu?
Anonimowo
Agnieszka Zając
Dzień dobry,
przy diagnozie schizofrenii, zarówno dla osoby, która jest Pacjentem, jak i rodziny ważne są regularna opieka psychiatryczna oraz psychologiczno-psychoterapeutyczna. Pytanie, które Pani zadaje, jest wieloaspektowe i zależy od Pani indywidualnej sytuacji i przeżyć z nią związanych. Warto zadbać zatem o wsparcie dla siebie i pozastanawiać się nad tym i innymi pytaniami przy wsparciu specjalisty, np. psychologa.
Pozdrawiam serdecznie,
Agnieszka Zając
Katarzyna Kania-Bzdyl
Dzień dobry,
czy Twoja mama jest pod stałą opieką psychiatry? Czy przyjmuje leki?
Z Twojego opisu wynika, że nie jest Ci łatwo w okresach, kiedy Twoja mama ma zaostrzenie choroby. Jeśli chwilowe pomieszkanie gdzie indziej będzie dobre dla Twojego zdrowia psychicznego to tak zrób :)
pozdrawiam i życzę pomyślności,
Katarzyna Kania-Bzdyl
Beata Matys Wasilewska
Dzień dobry
Przebywanie z bliskim, który jest w ostrej fazie swojego zaburzenia, jest trudnym i emocjonalnie wyczerpującym zadaniem. Warto się w tym czasie chronić, by samemu nie podupaść na zdrowiu. W pierwszej kolejności powinniśmy zadbać o to, by chory przyjmował regularnie leki i był pod stałą opieką lekarską. Jeśli mama pomimo swoich zaburzeń potrafi samodzielnie funkcjonować sama i nie stanowi zagrożenia dla siebie i innych, to zminimalizowanie kontaktu może dać pani więcej sil w opiece nad nią.
Na pewno w dłuższej perspektywie warto zastanowić się, jakie poczynić kroki w kwestiach mieszkaniowych i jak ma wyglądać wasz kontakt i opieka nad nią.
Warto by pani także dbała o siebie i swoje emocje, gdyż zaburzone postrzeganie pani przez mamę może panią obciążać psychicznie. Polecam https://stowarzyszenie-rozwoju.eu/projekty/schizofrenia-otworzcie-drzwi/
pozdrawiam
Beata Matys Wasilewska
Adam Białas
Dzień dobry,
Z tego, co Pani pisze, sytuacja wymaga działań interwencyjnych. Schizofrenia to skomplikowana choroba, która wymaga specjalistycznego leczenia psychiatrycznego. W sytuacji zaostrzenia choroby mogą występować tzw. epizody psychotyczne. Jeżeli Pani jest traktowana jak wróg możemy mieć do czynienia ze schizofrenia paranoidalną. Osoba z tą chorobą może mieć trudności z odróżnieniem rzeczywistości od swoich myśli i przekonań. Często występują:
Urojenia– czyli fałszywe przekonania, np. ktoś wierzy, że jest prześladowany lub że inni chcą mu zaszkodzić.
Omamy – najczęściej słuchowe, czyli słyszenie głosów, które nie istnieją.
Trudności w zaufaniu innym ludziom, ponieważ osoba może czuć się zagrożona.
Mimo że choroba brzmi poważnie, przy odpowiednim leczeniu, np. lekach i terapii, wiele osób może prowadzić normalne życie. Ważne jest, żeby szybko szukać pomocy u lekarza, a jeśli mama nie chce dobrowolnie się leczyć, to można wezwać pogotowie w sytuacji zaostrzenia choroby. Jest też tryb leczenia bez zgody, ale on wymaga zgody sądu.
Anastazja Zawiślak
Dzień dobry,
Bardzo mi przykro, że musisz mierzyć się z tak trudną sytuacją. Bycie blisko osoby chorej na schizofrenię, szczególnie w trakcie ataku, może być niezwykle wyczerpujące emocjonalnie i wymaga ogromnej siły. Twoje pytanie pokazuje, że bardzo zależy Ci na dobru mamy, ale także na znalezieniu rozwiązania, które pozwoli Ci zadbać o siebie.
Przede wszystkim mama powinna być pod opieką psychiatry prowadzącego lub/i psychoterapeuty, w związku z tym takie ataki powinny być zgłaszane tak, aby odpowiednio zadziałać interwencyjnie.
W trakcie ataku schizofrenii, kiedy osoba chora traktuje najbliższych jako wrogów, może to być częścią jej zaburzeń percepcji i myślenia, a nie wyrazem rzeczywistych uczuć.
W takich momentach dystans emocjonalny i czasami fizyczny może być pomocny – zarówno dla niej, jak i dla Ciebie. Wyprowadzenie się na pewien czas może dać Ci przestrzeń do odpoczynku i zmniejszenia napięcia w relacji, co jest bardzo ważne dla Twojego zdrowia psychicznego.
Pamiętaj, że dbanie o swoje granice i potrzeby nie jest oznaką egoizmu – jest konieczne, abyś mogła wspierać mamę długoterminowo. Jeśli poczujesz, że sytuacja Cię przerasta, nie wahaj się szukać pomocy u bliskich, specjalistów np. psychologa lub psychoterapeuty, lub grup wsparcia dla osób mających w rodzinie chorych na schizofrenię.
Pozdrawiam,
Anastazja Zawiślak
Psycholog
Martyna Jarosz
Dzień dobry,
przykro słyszeć, że przechodzisz przez trudny czas związany z chorobą mamy. Zrozumiałe jest, że zastanawiasz się, jak najlepiej postąpić w takiej sytuacji.
Schizofrenia jest skomplikowanym schorzeniem, a osoby cierpiące na nią często doświadczają różnych objawów, w tym paranoi i złudzeń. Traktowanie bliskiej osoby jak wroga może być jednym z tych objawów.
Skonsultuj się z lekarzem mamy, aby omówić jej objawy i otrzymać profesjonalne porady. Może być konieczna zmiana lub dostosowanie leków, aby złagodzić objawy ataku.
Twój komfort i bezpieczeństwo są również ważne. Jeśli czujesz, że sytuacja staje się niebezpieczna dla Ciebie lub dla mamy, warto rozważyć tymczasowe opuszczenie domu lub znalezienie innego rozwiązania, które zapewni obu stronom bezpieczeństwo.
Skonsultuj się z terapeutą lub psychologiem, który pomoże Ci radzić sobie z trudnymi emocjami i stresem związanym z opieką nad mamą.
Zastanów się, jakie strategie mogą pomóc mamie w wyciszeniu się. Czy są to techniki relaksacyjne, spokojne otoczenie, czy może kontakt z innymi członkami rodziny lub przyjaciółmi?
Pamiętaj, że dbanie o siebie jest równie ważne, jak dbanie o bliskich. Znalezienie balansu i wsparcia w trudnych chwilach może przynieść ulgę i pomóc w radzeniu sobie z wyzwaniami.
Trzymaj się ciepło i dbaj o siebie.
Martyna Jarosz - psycholog
Nadal nie znasz odpowiedzi na nurtujące Cię kwestie?
Umów się na wizytę do jednego z naszych Specjalistów!
Dobierz psychologaZobacz podobne
Trudno mi dokładnie opisać sytuacje, w jakiej się znalazłam.
Ale od początku. Mój mąż, zanim mnie poznał, rozstał się z żoną, z którą był w związku kilka lat (studia i później dwa lata), mają syna. Gdy się poznaliśmy, sytuacja była jasna i klarowna.
W końcu my zostaliśmy
Od 19 lat mam tajemnicę, która mnie zabija. Wiem, że jak się wyda znienawidzą mnie rodzina dzieci. Obecny partner mnie zostawi. Czuję, że wariuje powoli. Od dawna leczę się na nerwice lęki ataki paniki. Teraz mam natłok myśli, co to będzie jak się wyda co mam robić. Błagam pomóżcie, bo czuję że u
Dzień dobry, aktualnie nie mam pracy.
Uczę się niemieckiego od 2,5 roku. Pomyślałam, aby wyjechać do pracy Austria na 2 miesiące. Podszlifuje niemiecki oraz zarobie trochę kasy. Ale męczy mnie to, że muszę zostawić dzieci z tatą. Syn ma 17 lat mieszka w tygodniu w internacie, bo tren
Dzień dobry, zwracam się z ogromną prośbą o obiektywną opinię o mojej aktualnej sytuacji życiowej i jak dalej żyć.
Jestem ze swoim partnerem (już mężem) od liceum.
Aktualnie mamy po 33 lata. Od początku znajomości komunikowałam, że moim celem życiowym w życiu rodzinnym j
Witam. Występuje u mnie następujący problem.
Mam tak, iż cały czas czuję obecność jakichś istot wokół mnie, które nawet na chwilę nie odstępują mi kroku.
Czasami bardziej, czasami mniej, a czasami prawie w ogóle.
W codzienności wygląda to tak, iż często czuję dotyk w wi
Dzisiaj znowu nie spałem w nocy i znowu miałem zwidy, ale mam wrażenie, że to naprawdę. Po pierwsze coś dziwnego się dzieje z telewizorem w nocy, takie mam wrażenie, coś dziwnego się włącza samoczynnie, bo np. było włączone radio RMF i na chwilę ekran świeci i potem gaśnie od razu, poza tym cały
Dzień dobry, zacznę jeszcze raz temat, mam na imię Sylwia, mam 32 lata. I jak pisałam z zapytaniem, czy powinnam wyprowadzić się na czas, kiedy mama ma tak schizofrenię.
Mama bierze leki tylko po 4 latach dostała ataku.
Dużo czynników się na to złożyło i prawdopodobnie t
Jestem z facetem od w sumie roku jako związek, wcześniej spotykaliśmy się bardziej jako przyjaciele może coś więcej, ale każdy miał wolną drogę. Od roku spotykamy się oficjalnie w związku, jednakże mój partner ma dziecko ze swoją ex, do której jeździ na całe dnie, niby bawiąc się przez ten czas t
Czas ostatnio płynie jakby w zupełnie inny sposób.
Czuję, jakby coś wyznaczało jego rytm – mija za szybko albo za wolno, a ja gubię się w tym kompletnie. Mam wrażenie, że ten chaos ma związek z moją schizofrenią. Nie wiem, jak to ogarnąć, bo przez to wszystko totalnie rozwaliłam swój
Pytanie dotyczy karmienia piersią i w związku z rozwojem więzi. Otóż ciężko znaleźć mi informacje, jaki wpływ na budowanie stylu przywiązania etc. może mieć karmienie dziecka przez więcej niż jedną osobę - w bliskim otoczeniu matka czasami pozwala opiekunce, która ma nadmiar pokarmu (tez niedawno
Witam, jestem osobą po trudnym poprzednim związku, gdzie występowała przemoc emocjonalna względem mojej osoby, zadawana przez byłego partnera, który obecnie przebywa w Zakładzie Karnym. Posiadam 9- letnią córkę, która nie utrzymuje kontaktu z ojcem. Od dwóch lat jestem w nowym związku, z partnere
Dzień dobry, Mam na imię Marta i mam 34 lata.
Od 11 lat jestem w szczęśliwym małżeństwie, którego owocem jest nasz 9-letni syn. Męża znam, od kiedy miałam 16 lat.
Od kiedy pamiętam, był moim przyjacielem, towarzyszył mi i wspierał. Pomimo tego, że stworzyłam swoją rodzin
Jak sobie poradzić z takim problemem?
Jestem od kilku lat samotną singielką. Mam 26 lat, ciężko mi znaleźć niestety partnera w tych czasach.
Chcę założyć już rodzinę, być mamą, ale nie mogę się ciągle tego doczekać. Zmagam się z takim problemem, że jeżeli dowiem się, że
Jestem dorosła, a mam wrażenie, że rodzina od dawna zawładnęła moim życiem. Mam myśli, że ciągle muszę robić to, co oni chcą lub nie mogę robić tego, co oni uważają, że nie powinnam. Matka, cała rodzina udowadnia od wielu lat, że nic nie potrafię, że nie poradzę sobie w życiu, a ja pomału zaczyna
Zaczynam się naprawdę martwić o mojego brata, który od lat zmaga się ze schizofrenią, ale teraz pojawiły się nowe, bardzo niepokojące objawy. Często mówi, że jest martwy, jakby jego ciało nie działało, albo jakby stracił duszę. Dla niego to wydaje się być prawdą, ale dla nas – rodziny – to jest p
Witam, od dłuższego czasu mam problem, z którym sobie nie radzę i chciałabym prosić o poradę.
Chodzi o moich nadopiekuńczych rodziców - bardziej mamę.
Od zawsze chce kontrolować wszystko, co robię i chce dyrygować moim życiem. Odkąd zaczęłam podstawówkę, byłam zmuszona d
Moi rodzice nigdy nie pozwolili mi się rozwijać. Szkoda było na mnie kasy, nie mogłam uczyć się języka, a też było dużo przemocy i miałam problem ze skupieniem. Mam 39lat i czuję się jak nikt. Nie osiągnęłam nic. Nie mam rodziny. Próbowałam 300 razy coś zrobić i nigdy nie nie wybiłam. Jestem zmęc
Nie wiem już, co mam robić. Mój syn przeżywa coś strasznego, bo jest nękany w internecie. To zaczęło się niby od głupich komentarzy, ale teraz… mam wrażenie, że to go przytłacza.
On się zamyka w sobie, unika rozmów, a ja nie wiem, jak do niego dotrzeć. Czuję się tak cholernie bezradn
Matka dziecka wskazuje, że doświadcza trudności emocjonalnych związanych z zespołem stresu pourazowego (PTSD) związanych z rozstaniem podczas ciąży. Dziecko ma pięć miesięcy, pojawiły się problemy z kontaktem z dzieckiem oraz sprzeczne z dobrem dziecka zachowania podczas kontaktów (krzyk, wyzwisk
Moja przyjaciółka przechodzi przez coś naprawdę przerażającego. Zaczęła wierzyć, że nie żyje, a jej ciało to tylko pusta skorupa. Często mówi, że jej organy przestały działać albo że część jej ciała po prostu zniknęła. To strasznie trudne do oglądania, bo widzę, jak bardzo cierpi, a ja czuję się
Mam wrażenie, jakbym żył w świecie pełnym podejrzliwości, która zaczyna mnie przytłaczać. Myślę, że ludzie wokół mnie skrywają jakieś ukryte intencje, nawet jeśli nie ma na to dowodów. Ta nieufność psuje moje relacje z innymi, przez co staję się zamknięty i odizolowany. Czuję się jakbym był w cią
Czasami czuję, jakbym tracił kontakt z rzeczywistością, jakby to, co się dzieje wokół mnie, nie miało wpływu na mnie.
To naprawdę dziwne uczucie, które pojawia się zwłaszcza w trudnych momentach, kiedy nie wiem, co jest prawdziwe, a co nie. Czuję się wtedy zagubiony i przerażony, co
Dzień dobry, mam wrażenie lub tak jest, że ludzie śmieją się z mojej twarzy. Patrzą na mnie i się śmieją. Uważam, że każdy śmiech, który słyszę, dotyczy mojej osoby, mojego wyglądu
Przejdźmy do sedna, bardzo proszę o odpowiedzi specjalistów. Dokładnie od 2020 roku zaczęły się dziać u mnie dziwne rzeczy, a mianowicie ja potrafię wywoływać kichanie ziewanie itp. różne bóle, różne choroby chrząkania itp. dzieje się to też u zwierząt itp. kot, zaczyna się myć, trząść się.
<Wiecie co, zauważyłam, jak wielką rolę odgrywa rodzina i bliscy w leczeniu zaburzeń psychotycznych. Moja siostra właśnie dostała taką diagnozę i jako rodzina staramy się ją wspierać najlepiej, jak potrafimy. Rozumiem, że nie chodzi tylko o fizyczną obecność, ale o zrozumienie jej potrzeb i trudno
Mam teraz trudny czas przez halucynacje związane ze schizofrenią – są tak intensywne, że trudno mi sobie z nimi radzić. Głównie chodzi o halucynacje słuchowe i wzrokowe, ciągle mnie męczą, a ja już nie daje rady.
Chciałbym znaleźć sposoby, żeby zmniejszyć ich wpływ na moje życie, ale ilość
Witam, co znaczy schizofrenia paranoidalna?
Mama choruje na schizofrenie...
Kilkakrotnie hospitalizowana w szpitalu psychiatrycznym.
Mama nie chce się leczyć, uważa, że jest zdrowa.
Do tej pory mieszkała z tatą i on się nią zajmował. Niestety tata zmarł, a mama została sama w domu. Mama nie chce dać s
Dzień dobry,
mam taki problem moja partnerka. Jestem już z nią 10 lat, mamy dwoje wspaniałych dzieci, ale już od kilkunastu miesięcy miewa ona omamy czuciowe, wzrokowe, napady nerwów, płaczę z tego powodu, że coś czuję i widzi, czego nie ma, jej zachowanie uległo naprawdę pogorszeniu
Witam, nazywam się Krzysztof, chciałbym opowiedzieć swoją historię. Na co dzień jestem zwyczajną, aktywną zawodowo osobą .Od jakiegoś czasu prześladują mnie głosy. Co mam robić?