Aplikacja TwójPsycholog wsparcie, które masz zawsze pod ręką

📲 Pobierz aplikację i zadbaj o siebie na własnych zasadach

Dostępne w Google PlayPobierz w App Store
Left ArrowWstecz

Jak znaleźć specjalistę do doradztwa w diecie i suplementacji przy depresji i ADHD?

Mam depresję i adhd. Wiem że ważne jest wspieranie leczenia dieta i suplementacja. Jak znaleźć specjalistę żeby mi doradził w tej kwesti, na czym powinna być oparta moja dieta
Joanna Świst

Joanna Świst

W takiej sytuacji warto poszukać dietetyka klinicznego mającego doświadczenie we współpracy z osobami z ADHD i depresją. Jeśli największą trudnością są nieregularne posiłki, impulsywne jedzenie, brak energii do gotowania czy podjadanie pod wpływem emocji, pomocny może być dietetyk posiadający również przygotowanie psychodietetyczne. Warto jednak sprawdzić jego wykształcenie — samo określenie „psychodietetyk” nie musi oznaczać ukończenia studiów z dietetyki.

Nie istnieje jedna specjalna dieta lecząca ADHD lub depresję. Podstawą powinien być możliwy do utrzymania, regularny i urozmaicony sposób żywienia, oparty m.in. na warzywach i owocach, produktach pełnoziarnistych, źródłach białka, rybach, orzechach oraz zdrowych tłuszczach. W ADHD szczególnie ważne bywa dopasowanie zaleceń do codziennego funkcjonowania — posiłki powinny być nie tylko zdrowe, lecz także wystarczająco proste do zaplanowania i przygotowania.

Suplementów nie warto dobierać samodzielnie ani traktować jako zamiennika leczenia. Najlepiej omówić z lekarzem, czy są wskazania do wykonania badań i uzupełnienia konkretnych niedoborów, a także sprawdzić możliwe interakcje suplementów z przyjmowanymi lekami. Dieta może wspierać samopoczucie i leczenie, ale nie zastępuje farmakoterapii ani psychoterapii.

Powodzenia w znalezieniu specjalisty i wypracowaniu sposobu żywienia, który będzie nie tylko zdrowy, ale również realny do utrzymania na co dzień.

Nadal nie znasz odpowiedzi na nurtujące Cię kwestie?

Umów się na wizytę do jednego z naszych Specjalistów!

Sylwia Skibińska

Sylwia Skibińska

Dzień dobry.

Warto poszukać dietetyka klinicznego, najlepiej takiego, który pracuje z osobami z zaburzeniami psychicznymi lub neuroróżnorodnością. Taki specjalista przeanalizuje Pani wyniki badań, sposób odżywiania oraz przyjmowane leki i dobierze zalecenia indywidualnie.

Dieta i suplementacja mogą wspierać leczenie, ale nie zastąpią psychoterapii ani farmakoterapii. Najwięcej danych dotyczy diety śródziemnomorskiej oraz wyrównania ewentualnych niedoborów, np. witaminy D, żelaza, witaminy B12 czy kwasu foliowego, jednak suplementy warto włączać na podstawie badań i po konsultacji ze specjalistą.

Dobrze, że zwraca Pani na to uwagę. Odpowiednio dobrana dieta może być cennym elementem wspierającym leczenie, choć nie zastąpi jego podstawowych metod.

Pozdrawiam,

Sylwia Skibińska 

Piotr Ziomber

Piotr Ziomber

Dzień dobry

Mimo, że jestem świeżo upieczonym psychodietetykiem, sam bym się nie podjął pomocy w tym przypadku. Tutaj potrzebna jest pomoc dietetyka klinicznego, najlepiej z dużym doświadczeniem. Oczywiście niezależnie od tego należy odżywiać się zdrowo, przyjmować dużo kiszonej, jogurtu itd.  Proszę pamiętać, że jelita to drugi mózg i należy o niego zadbać. 

Bożena Nagórska

Bożena Nagórska

Dzień dobry.

W celu omówienia diety i suplementacji przy ADHD oraz depresji najlepiej skonsultować się z lekarzem psychiatrą posiadającym wiedzę z zakresu neurobiologii lub z dietetykiem klinicznym specjalizującym się w neuroróżnorodności. Dobrym miejscem na poszukiwanie takich specjalistów są portale medyczne z filtrami specjalizacji, dedykowane grupy wsparcia dla dorosłych z ADHD czy placówki o profilu integracyjnym. Ważna jest również prawidłowa dieta, która powinna opierać się na produktach nieprzetworzonych, stabilizujących poziom glukozy we krwi, bogatych w kwasy omega-3 oraz aminokwasy wspierające produkcję neuroprzekaźników. Warto też zadbać o odpowiednią podaż witamin z grupy B oraz magnezu, najlepiej po uprzednim wykonaniu badań laboratoryjnych. 

Wszystkiego dobrego

Bożena Nagórska

Wiktoria Woldan

Wiktoria Woldan

Dzień dobry. 🤍

hmm.. dieta może wspierać leczenie ADHD i depresji, jednak nie zastąpi psychoterapii ani farmakoterapii. Warto skonsultować się z dietetykiem klinicznym, najlepiej mającym doświadczenie w pracy z osobami z ADHD i zaburzeniami nastroju. Każdy organizm ma inne potrzeby, dlatego zalecenia powinny być zawsze indywidualnie dopasowane. Jeśli chciałaby Pani lepiej zrozumieć swoje trudności i otrzymać wsparcie psychologiczne, zapraszam również na konsultację.

Pozdrawiam serdecznie,

Psycholog Wiktoria !

Jagoda Jek

Jagoda Jek

Przy depresji i ADHD rzeczywiście styl życia, w tym sposób odżywiania, może być elementem wspierającym leczenie. Warto jednak traktować dietę i suplementację jako uzupełnienie farmakoterapii i/lub psychoterapii, a nie zamiennik tych form pomocy.

Jeśli chce Pani skonsultować dietę pod kątem ADHD i depresji, najlepiej szukać dietetyka klinicznego, który ma doświadczenie z osobami dorosłymi z ADHD, zaburzeniami nastroju oraz farmakoterapią psychiatryczną. Warto przed umówieniem wizyty zapytać wprost, czy specjalista pracuje z takimi pacjentami i czy podchodzi indywidualnie do zaleceń, a nie proponuje jednej „diety na wszystko”.

Podczas takiej konsultacji dietetyk może pomóc m.in. przeanalizować:

regularność posiłków (co przy ADHD bywa dużym wyzwaniem),

ilość białka, błonnika i zdrowych tłuszczów w diecie,

ewentualne niedobory,

wyniki badań i zasadność suplementacji.

Jeśli chodzi o suplementy, dobrze nie zaczynać wielu preparatów na własną rękę. Warto najpierw omówić z lekarzem lub dietetykiem m.in. wyniki badań (np. morfologię, ferrytynę, witaminę D, B12, kwas foliowy, hormony tarczycy — zależnie od sytuacji), ponieważ objawy niedoborów mogą częściowo przypominać lub nasilać problemy z nastrojem i energią.

Dobrym krokiem może być też zapytanie psychiatry prowadzącego, czy współpracuje z dietetykiem klinicznym albo czy może wskazać kogoś sprawdzonego. Przy ADHD szczególnie ważne jest, żeby zalecenia były realistyczne i możliwe do wdrożenia, a nie kolejnym źródłem presji.

~ Jagoda Jek, psycholożka i seksuolożka

Agnieszka Włoszycka

Agnieszka Włoszycka

Dzień dobry,

Myślę, że warto trochę odczarować myślenie, że istnieje „dieta na ADHD i depresję”. Nie ma jednego jadłospisu, który naprawi te trudności. Dieta może wspierać organizm, ale ważniejsze od znalezienia idealnych produktów jest stworzenie sposobu odżywiania, który będzie regularny, odżywczy i możliwy do utrzymania również w gorszy dzień.

Szukając specjalisty, wybrałabym również dietetyka klinicznego, który ma doświadczenie z ADHD, depresją i osobami przyjmującymi leki psychiatryczne. Przed wizytą można po prostu zapytać: „Czy pracuje Pan/Pani z osobami z ADHD i zaburzeniami nastroju oraz czy zajmuje się Pan/Pani również oceną zasadności suplementacji?”

I jeszcze jedna rzecz: przy ADHD bardzo łatwo zrobić z kolejnego obszaru życia projekt do perfekcyjnego ogarnięcia. Dlatego zamiast szukać od razu idealnej diety i dziesięciu suplementów, szukałabym specjalisty, który pomoże stworzyć prostą dietę, którą rzeczywiście da się jeść także wtedy, kiedy jest gorszy dzień.

Z pozdrowieniami,
Agnieszka Włoszycka

Zobacz podobne

Naruszyłam granice prywatności mojej psychoterapeutki, czuję się o nią zazdrosna. Boję się jej reakcji, nie wiem co robić.
Wiem że to nie jest krótkie, ale nie umiem inaczej. Mam 17 lat. Chodzi o to, że jakiś czas temu naruszyłam jej granice prywatności dość mocno. Było to kilka miesięcy temu. Wystalkowałam jej instagrama. Najpierw było tylko tak, że po prostu sprawdzałam jej profil czy nie dodała jakiegoś postu. Ma konto prywatne. Jednak któregoś dnia zrobiłam fejkowe konto z jej znajomych na fb i wysłałam zaproszenie. Później ona mnie usunęła stamtąd, bo to konto nie było zbyt autentyczne. Jednak później, po kilku miesiącach zrobiłam nowe, jednak po czasie jak mnie to zaczęło przytłaczać i miałam zbyt duże wyrzuty sumienia to usunęłam to konto, jestem strasznie zazdrosna o jej dziecko, kiedyś rozmawiałam z nią o tym, że jestem zazdrosna o pacjentów i jej rodzinę. Czuję się źle z tym i zdaje sobie sprawę że to duże naruszenie pewnych granic. Chciałabym o tym jej powiedzieć, bo czuję, że to bardzo ważne, jednak za bardzo się boję, że nie będzie mnie lubić albo nawet mnie znienawidzi. Że będzie niemiła. Albo, że nie będzie chciała mieć ze mną terapii, a wtedy nie dam rady na pewno. Czy może tak się stać?
Zdrowie seksualne - brak orgazmu z różnymi partnerami, przy zaburzeniach lękowo-depresyjnych
Odkąd zaczęłam współżyć niesamowicie trudno mi jest szczytować w momencie samego zbliżenia. Kiedy robię to sama nie ma żadnego problemu. Moje podniecenie jest bardzo krótkie i ulotne a w momencie kiedy zaczyna się stosunek to zawsze niweluje się do 0. Miałam 2 partnerów plus kilka jednorazowych przygód i za każdym razem jest to samo. Nie ważne w jaki sposób jest to robione. Od 2 lat mam zdiagnozowane zaburzenia lękowo depresyjne. Czy da się to jakoś naprawić pod kątem psychologicznym? Jakie są ewentualne opcje?
Jak radzić sobie z overthinkingiem i poprawić relacje?
Nie radzę sobie z swoimi myślami non stop mam overthinging zaczynam mieć poczucie że przez to oddalam od siebie swoje ukochane osoby. Powiedz jak mogę to zmienić.
Trafiłem do domu dla osób bezdomnych, ponieważ nie potrafię funkcjonować z ludźmi - depresja.
Witam, mam 27 lat, trafiłem do domu dla bezdomnych z powodu tego, że nie pracuję. I nie umiem się samodzielnie utrzymać. Muszę dodać, że choruję na depresję. Robię wszystko tylko, żeby do pracy nie pójść, z tego powodu mam problemy i to ogromne, nie znoszę kontaktu z ludźmi. Przez to trafiłem tu, bo jestem awanturnikiem, wcale mi się tu nie podoba. Co ja mam zrobić, jak mnie stąd wyrzucą? Nie potrafię normalnie funkcjonować w społeczeństwie, najbardziej boję się, że trafię kiedyś do więzienia po prostu. Czy problemy psychiczne mogą być głębsze- problem w tym, że tu nie można się wyspać.
Dzień dobry, od dłuższego czasu borykam się z problemami psychicznymi.
Dzień dobry, od dłuższego czasu borykam się z problemami psychicznymi. Nie czuję, by farmakologia i psychoterapia pomagały mi. W moim odczuciu jest to kręcenie się w kółko i niczego to nie wnosi... Po mimo tego, że leczę się ponad 8 lat, dalej nie mam postawionej diagnozy. Moje życie to ciągłe narastanie problemu, spadek formy, totalny dołek samopoczucia, a potem remisja (choć brzmi to jak choroba dwubiegunowa, to chyba na nią nie choruję). Moje problemy zaczynają się, kiedy w moim życiu dzieje się dobrze. Im lepiej mi się powodzi, tym psychicznie mam silniejsze ataki (natłok myśli samobójczych, chęci samookaleczenia i próby samobójcze), zaś kiedy mam problemy - włącza mi się tryb działanie i nie mam wtedy objawów chorobowych... Rozumiem, że w dobrych chwilach mamy więcej czasu na myślenie, ale zastanawiam się jak sobie z tym radzić? Pozdrawiam serdecznie Klara N.
toksyczny związek

Toksyczny związek – jak go rozpoznać i zakończyć?

Czy zastanawiasz się, czy Twój związek jest zdrowy? Nie każda trudność jest toksyczna, ale jeśli czujesz lęk, winę, wątpisz w siebie, boisz się mówić, co myślisz – warto się zatrzymać. Tutaj dowiesz się, jak rozpoznać toksyczny związek i jak go zakończyć.