Left ArrowWstecz

Nerwica natręctw: leczenie, skuteczność leków antydepresyjnych i nowe terapie psychologiczne

Jak leczy się nerwicę natręctw i czy gdy leki antydepresyjne słabo pomagają, trzeba włączyć psychoterapię? 

Czy ciągle pojawiają się nowe rodzaje terapii psychologicznych? Jakie są nowe rodzaje terapii powstałych w ostatnim czasie?

User Forum

Adi

2 miesiące temu
Katarzyna Rosenbajger

Katarzyna Rosenbajger

Witam,

Jak najbardziej farmakoterapia wspólnie z terapią dadzą najlepsze rezultaty. 

Terapia, która jest bardzo pomocna w nerwicy natręctw to terapia poznawczo-bahawioralna (CBT), gdzie podczas sesji wybierane są jak najlepsze techniki i narzędzia, które pomogą zredukować, a w końcu całkiem pozbyć się objawów choroby. 
Klient/ pacjent dostaje często zadania domowe, co daje jeszcze lepsze rezultaty. 

K Rosenbajger

Psycholog

2 miesiące temu
Martyna Jarosz

Martyna Jarosz

Dzień dobry, 

Leczenie nerwicy natręctw (OCD) zazwyczaj opiera się na dwóch głównych filarach: terapii poznawczo-behawioralnej (CBT) oraz farmakoterapii. Jeśli leki antydepresyjne, takie jak selektywne inhibitory wychwytu zwrotnego serotoniny (SSRI), nie przynoszą wystarczającej ulgi, zdecydowanie zaleca się włączenie psychoterapii. Terapia poznawczo-behawioralna jest bardzo skuteczna w leczeniu OCD. Kombinacja farmakoterapii i psychoterapii często daje najlepsze rezultaty.

Martyna Jarosz - psycholog

2 miesiące temu
Irena Kalużna-Stasik

Irena Kalużna-Stasik

Dzień dobry Adi,

Leczenie nerwicy natręctw (OCD – zaburzenia obsesyjno-kompulsyjne) wymaga podejścia wieloaspektowego, w którym kluczową rolę odgrywa zarówno farmakoterapia, jak i psychoterapia. Gdy farmakoterapia działa słabo, psychoterapia staje się niezbędna. Najbardziej skuteczną metodą w leczeniu OCD jest: Terapia poznawczo-behawioralna (CBT) i Terapia akceptacji i zaangażowania (ACT). Włączenie psychoterapii jest kluczowe, ponieważ leczy przyczynę problemu, a nie tylko objawy. Umożliwia pacjentowi rozwinięcie trwałych mechanizmów radzenia sobie. Nowe rodzaje terapii psychologicznych to: Terapia metapoznawcza (MCT) Terapia schematów (Schema Therapy), Terapia skoncentrowana na współczuciu (CFT), Terapia oparta na mindfulness (MBCT). Gdy antydepresanty słabo działają, psychoterapia powinna być integralnym elementem leczenia. Terapia poznawczo-behawioralna, zwłaszcza ERP, ma najlepsze udokumentowane efekty w leczeniu OCD.

Dobrego dnia!

Mam nadzieje, że znajdziesz dla siebie odpowiedni rodzaj terapii, która pomoże Ci zmniejszyć twoje cierpienie.

Irena Kalużna-Stasik - psycholog

2 miesiące temu
Beata Matys Wasilewska

Beata Matys Wasilewska

Dzień dobry 

W przypadku nerwicy natręctw poznawczo- behawioralne metody psychoterapii dobrze się  sprawdzają CBT (cognitive–behavioral therapy), ACT (terapia akceptacji i zaangażowania), HRT (terapia odwracania nawyków), EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing- stosowana do PTSD także sprawdza się w przypadku nerwicy natręctw). 

Dobrze jest łączyć terapię z treningiem uważności (mindfulness), treningiem relaksacyjnym i technikami oddechowymi, a także z terapią grupową. Nie zapominając o codziennej dawce ruchu, która pozytywnie wpływa na nastrój i obniża napięcie psychiczne.

Pozdrawiam

Beata Matys Wasilewska

psycholog

2 miesiące temu
Emilia Jędryka

Emilia Jędryka

Panie Adi,

1. Nerwicę natręctw (OCD) najlepiej leczyć łącząc leki i psychoterapię. Jeśli leki nie dają dużej poprawy, warto skupić się na terapii.

Leki: Najczęściej stosuje się antydepresanty z grupy SSRI. 

U niektórych działają super, ale bywa, że ich efekty nie są wystarczające albo trzeba trochę poczekać na pełne działanie.

Psychoterapia: Jeśli leki nie przynoszą ulgi albo chcesz działać kompleksowo, psychoterapia to must-have. W przypadku OCD efekty przynosi terapia poznawczo-behawioralna (CBT), a dokładniej jej specjalna metoda: eksperymenty behawioralne i ekspozycja z powstrzymaniem reakcji (ERP). To trochę jak "trening" dla mózgu, który pomaga oswajać się z lękiem i zmniejszać natręctwa. Nurtów terapii jest wiele, na pewno znajdzie Pan podejście dopasowane do Pana potrzeb i preferencji.

Leczenie jest jak puzzle – dopasowuje się je do Ciebie. Warto porozmawiać z psychiatrą i terapeutą, żeby ustalić, co najlepiej zadziała w Twoim przypadku.

2. Tak, psychologia to dynamiczna dziedzina, więc co jakiś czas pojawiają się nowe podejścia lub rozwinięcia już istniejących. 

Kilka przykładów:

Terapia Akceptacji i Zaangażowania (ACT): Uczy, jak akceptować swoje emocje, zamiast z nimi walczyć, i jak żyć zgodnie z tym, co dla nas ważne.

Terapia Schematu: Łączy elementy terapii poznawczo-behawioralnej, psychodynamicznej i pracy z emocjami. Świetna przy bardziej złożonych problemach, jak długotrwałe wzorce w relacjach czy wrażenie "utknięcia".

Terapia Skoncentrowana na Współczuciu (CFT): Działa na budowanie życzliwości wobec siebie, co pomaga np. w lękach, depresji czy wstydzie.

Brainspotting: Dość nowa metoda, która korzysta z neurobiologii – pomaga uwalniać trudne emocje za pomocą pracy z oczami.

EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing): Najczęściej używana przy traumach. Coraz więcej badań pokazuje jej skuteczność także przy OCD czy lękach.

Coraz większą popularność w Polsce zyskuje Terapia Skoncentrowana na Rozwiązaniach (TSR). Wyróżnia się elastycznym podejściem do potrzeb klienta, skupieniem na zasobach i na tym, co już działa. TSR pomaga osiągać konkretne cele małymi krokami, co czyni ją idealną dla osób chcących szybko zauważyć efekty.

Psychologia stale się rozwija, więc na pewno za jakiś czas usłyszymy o metodach sposobach wsparcia!

Mam nadzieję, że udało mi się odpowiedzieć na Pana pytania :)

Pozdrawiam serdecznie.

2 miesiące temu
Karol Bieńkowski

Karol Bieńkowski

Dzień dobry,

nerwicę natręctw (albo inaczej - zaburzenie obsesyjno kompulsyjne) najlepiej leczy się poprzez psychoterapię - jest to leczenie tzw. "pierwszego rzutu", czyli najbardziej zalecane podejście do rozwiązania problemu. Farmakoterapia w tym przypadku może pełnić funkcję wspomagacza, ale raczej nie jedynego wyjścia.

Co do drugiej części pytania - nowe nurty powstają, ale częściej mamy do czynienia z poszerzaniem zasobu narzędzi poszczególnych, już istniejących nurtów psychoterapeutycznych. Na przykładzie CBT (psychoterapii poznawczo behawioralnej) ogólnie mówiąc, rozszerza się ją stopniowo o nowe metody, które znajdują potwierdzenie swojej skuteczności w badaniach naukowych.

Mam nadzieję, że pomogłem.

Pozdrawiam,

Karol Bieńkowski

2 miesiące temu
Aleksandra Kaźmierowska

Aleksandra Kaźmierowska

Dzień dobry,

zaburzenia obsesyjno-kompulsyjne, określane też nerwicą natręctw, są zaburzeniem, które charakteryzuje się występowaniem natrętnych, nawracających myśli i/lub czynności. W zależności od nasilenia objawów leczenie natręctw polega na zastosowaniu odpowiednich leków, w tym selektywnych inhibitorów wychwytu zwrotnego serotoniny, a także leczenia psychoterapeutycznego. Połączenie farmakoterapii z psychoterapią wydaje się w tym przypadku bardzo dobrym kierunkiem. 

W świecie psychoterapii istnieje wiele różnorodnych podejść i technik, które pozwalają terapeutom pomagać pacjentom w radzeniu sobie z różnymi problemami emocjonalnymi, behawioralnymi i poznawczymi. Niemniej kluczowym elementem każdej psychoterapii, niezależnie od nurtu, jest zaufanie i dobra relacja między terapeutą a pacjentem, która tworzy bezpieczną przestrzeń do pracy nad emocjonalnymi i psychologicznymi wyzwaniami.

Serdeczności,

Aleksandra Kaźmierowska 

2 miesiące temu
Katarzyna Kania-Bzdyl

Katarzyna Kania-Bzdyl

Dzień dobry Adi,

rozumiem, że jesteś pod opieką specjalisty psychiatry? 

Jeśli uważasz, że leki antydepresyjne nie przynoszą zamierzonych efektów, to tę kwestię trzeba skonsultować z psychiatrą. 

Ponadto przy zdiagnozowaniu zaburzeń depresyjnych warto oprócz farmakoterapii włączyć również psychoterapię. 

Pozdrawiam,

Katarzyna Kania-Bzdyl

2 miesiące temu
Anastazja Zawiślak

Anastazja Zawiślak

Dzień dobry,  

Nerwica natręctw, znana też jako zaburzenie obsesyjno-kompulsyjne (OCD), jest zaburzeniem, które najlepiej leczyć łącząc farmakoterapię z psychoterapią. Leki antydepresyjne, szczególnie z grupy SSRI (inhibitory zwrotnego wychwytu serotoniny), są często stosowane i mogą znacząco pomóc w zmniejszaniu objawów. Jednak same leki nie zawsze są wystarczające (jeśli masz poczucie, że nie działają, warto skonsultować się z psychiatrą, bo być może jest potrzeba zmiany dawkowania, lub samego leku). Psychoterapia, szczególnie poznawczo-behawioralna (CBT), jest uznawana za jedną z najbardziej skutecznych metod w leczeniu OCD. 

W CBT wykorzystuje się techniki takie jak ekspozycja i zapobieganie reakcji (ERP), które pomagają osobie stopniowo oswajać się z lękiem wywoływanym przez obsesje i zmniejszać potrzebę wykonywania kompulsji.  

Jeżeli leki przynoszą jedynie częściową ulgę, włączenie psychoterapii jest zdecydowanie zalecane. Terapia pomaga nie tylko w redukcji objawów, ale także w nauce radzenia sobie z nimi w dłuższej perspektywie.   

Pozdrawiam,

Anastazja Zawiślak

Psycholog

2 miesiące temu
Agnieszka Zając

Agnieszka Zając

Dzień dobry, 

przy diagnozie nerwicy natręctw zalecane formy leczenia to psychoterapia i farmakoterapia. Często łączone razem przynoszą lepsze rezultaty, a w perspektywie poprawę stanu psychicznego. 

Trudno odnieść mi się do drugiego pytania, ale rozumiem, że dopytuje Pan/Pani o to jakie nurty/podejścia w psychoterapii są obecnie nowe albo może o to, z których się korzysta. To jest bardziej indywidualna kwestia.  

Istnieje wiele podejść/ modalności psychoterapeutycznych: psychodynamiczna, psychoanalityczna, systemowa, poznawczo-behawioralna, gestalt czy humanistyczno-egzystencjalna. Sporo słyszy się ostatnio również o terapii skoncentrowanej na rozwiązaniach (TSR), terapii akceptacji i zaangażowania (ACT) czy terapii schematów. 

Tak naprawdę terapia daje nam pewne narzędzia i stwarza przestrzeń do kontaktu/ relacji z samym sobą, ale i z drugim człowiekiem. Na co warto zwrócić uwagę, to właśnie to jak się Pan w niej odnajduje, na ile specjalista zapewnia bezpieczną przestrzeń do przemyśleń, ale i jak pracuje terapeuta (m.in. Czy poddaje pracę regularnej superwizji, pracuje w zgodzie z kodeksem etycznym itd.)

Pozdrawiam serdeczenie,

Agnieszka Zając

2 miesiące temu

Nadal nie znasz odpowiedzi na nurtujące Cię kwestie?

Umów się na wizytę do jednego z naszych Specjalistów!

Dobierz psychologaArrowRight

Zobacz podobne

Czy depresja i nerwica mija sama?
Czy depresja i nerwica mija sama? Leczę się już kilka lat, urodziłam 2 miesiące temu. Wszystko się nasiliło, zwłaszcza depresja. Czy tarczyca ma na to wpływ? Czy senność i zmęczenie mogą być od depresji lub nerwicy ?
Mam nerwicę lękową i do tego zaburzenia obsesyjne. Czy faktycznie uda się to przezwyciężyć?
Chodzę na psychoterapię. Mam nerwicę lękową i do tego zaburzenia obsesyjne. Czy faktycznie uda się to przezwyciężyć?
Brałam leki przy zaburzeniach lękowych i nerwicy natręctw, niestety lęki wróciły
Dzień dobry. Brałam leki (Zotral/Asentra) przy zaburzeniach lękowych i nerwicy natręctw, pół roku temu zakończyliśmy leczenie. Niestety lęki wróciły i doszły "tiki" (mimowolne odruchy) nerwowe. Czy powinnam znów iść do psychiatry, czy terapia psychologiczna byłaby lepszym rozwiązaniem? Obawiam się, że nie poradzę sobie sama. Pozdrawiam
Czy psychoterapeuta może zdiagnozować depresję?
Czy psychoterapeuta może zdiagnozować depresję? Czy można ją leczyć tylko psychoterapią, czy niezbędne jest leczenie farmakologiczne?
Zaburzenia lękowe oraz depresja - nie radzę sobie, pomimo leczenia farmakologicznego
Od pół roku mam nerwicę lekową i depresję. Od dawna mówiono mi, że jestem zestresowana, ale wydawało mi się, że nie. Biorę asentrę już najwyższą dawkę, ale codziennie trzęsą mi się ręce i ciało wewnątrz drży i boli mnie klatka piersiowa. Mam też problemy z pamięcią i koncentracją. Często mówię coś i używam innych słów, niż wydawało mi się, że powiedziałam. Ostatnio dzieci pytały, o co mi chodzi, bo spytałam ich i kto teraz, a ja jestem przekonana, że nic nie mówiłam. Nie wytrzymując muszę się czasem wieczorem napić alkoholu. Miałam zrobione różne badania i fizycznie wszystko jest ok.
Depresja czy wysoka neurotyczność? W jaki sposób można odróżnić te dwie oraz jak sobie radzić?
Jak odróżnić objawy nerwicy/depresji od wysokiej neurotyczności? Czy wysoką neurotycznością można wytłumaczyć każde zaburzenie? Jak mogę rozpoznać czy dany problem jest zaburzeniem lękowym czy po prostu wynika to jedynie z wysokiej neurotyczności?
Jak poradzić sobie z nerwicą natręctw?
Jak poradzić sobie z nerwicą natręctw? Męczy mnie to od dłuższego czasu, na każdym kroku muszę wszystko sprawdzać. Nawet czy kawę dobrze zamknęłam czy coś na pewno schowałam do szuflady, liczyć coś kilka razy czy coś jest w opakowaniu, gdy to tam włożę, dotknąć coś kilka razy, czy mam pieniądze w portfelu, jak idę do sklepu. Wszystko sprawdzam po 10 razy, bo inaczej czuje lęk, stres, napięcie, póki tego nie zrobię, nie da mi to w myślach spokoju. Jak samemu z tym sobie poradzić wygrać z tym jest na to jakiś sposób? Bardzo to męczące z dnia na dzień dużo czasu to zabiera.
Jakie są skuteczne metody leczenia nerwicy i radzenia sobie z lękiem społecznym?

Jakie są najlepsze sposoby leczenia nerwicy? 

Męczę się od dziecka od czasu kiedy mnie wyśmiewano, teraz gdy jestem dorosła, nerwica nabrała na sile i nawet gdy nic się nie dzieje, a jestem wśród ludzi, robi mi się słabo w miejscach publicznych lub gdy zbyt dużo ludzi zwróci na mnie uwagę. 

Boję się pójść na siłownię, mimo że lubię sport. 

Dodatkowo, gdy widzę, że ktoś się mną interesuje, ja jestem pewna, że to fałszywe i tak naprawdę ta osoba chce mi zaszkodzić. Jest to wykańczające... Daje sprzeczne sygnały, unikam i ta osoba rezygnuje. Jedynie z tą osobą przez komunikatory się nie boję rozmawiać, bo wtedy na mnie nie patrzy tylko wtedy już te osoby nie są zainteresowane

Nerwica natręctw u córki - czy jest uleczalna i jak uzyskać wsparcie?

Witam serdecznie wszystkich. 

Czy nerwica natręctw jest uleczalna, czy jest to schorzenie na całe życie? 

Mam córkę chorą i bardzo mi zależy, żeby ją z tego wyciągnąć. Ona nie chce żyć, jest tym wyczerpana. Bierze jakiś Asertin, dużą dawkę. Do tej pory jej partner trochę ją wspierał, ale też jest wymagający. Ona miała okresy, że nie brała leku, dopiero teraz o tym wiem. Zaniedbywała obowiązki domowe, spóźniała się notorycznie do pracy i w efekcie nigdzie nie może się dłużej utrzymać. Teraz też straciła pracę. Nie mam pojęcia, z jakim cierpieniem ona się mierzy. Nie znam tej choroby. 

Czy są gdzieś ludzie, którzy mogą jej pomóc? Do tej pory musiała płacić za tą terapię. Pomóżcie, proszę.