Aplikacja TwójPsycholog — wsparcie, które masz zawsze pod ręką

📲 Pobierz aplikację i zadbaj o siebie na własnych zasadach

Dostępne w Google PlayPobierz w App Store
Left ArrowWstecz

Odczuwanie siły niezależności a relacje z bliskimi - jak sobie radzić?

Odczuwam ogromną siłę niezależności, czy to bardzo dobrze? Najlepiej czuję się sama w swoim towarzystwie. Uspokojona, wyluzowana i wyciszona jestem wtedy kiedy w znajduje się w lesie lub nad morzem. W obecności rodziców jestem zdesperowana i niedoceniania na każdym kroku. Wtedy brak mi pewności siebie i z pewnej siebie kobiety zamieniam się natychmiast w nieśmiałą małą dziewczynkę. Mam również chłopaka przy którym jego obecność jest dla mnie ważna, wtedy czuję się już normalnie. Nie wiem co o tym myśleć.
Magdalena Ratajczyk

Magdalena Ratajczyk

Z tego, co Pani pisze, wynika że problem dotyczy rodziców. Prawdopodobnie Państwa relacje nie należą do satysfakcjonujących i spełniających Pani potrzeby. Jeżeli chce Pani to zmienić, warto przyjrzeć się i popracować nad przyczyną problemów. Nie pisze Pani jak czuje się w towarzystwie innych osób, więc nie wiem czy problem z rodzicami rozlewa się na inne obszary życia i w jakim stopniu. Samo to, że czuje się Pani dobrze we własnym towarzystwie oraz w otoczeniu natury nie jest niczym złym. Pytanie czy w towarzystwie innych osób pojawiają się jakieś trudności, które przeszkadzają Pani w życiu. Jeśli tak, polecam psychoterapię.

Pozdrawiam serdecznie 

Nadal nie znasz odpowiedzi na nurtujące Cię kwestie?

Umów się na wizytę do jednego z naszych Specjalistów!

Anna Kupisz

Anna Kupisz

Dzień Dobry,

Piszesz o sprawach, z którymi mierzy się wielu dorosłych ludzi, i to naprawdę wspaniałe, jak dużą samoświadomość posiadasz. Umiejętność bycia ze sobą w ciszy i odnajdywanie spokoju w naturze to ogromne źródło siły. W lesie czy nad morzem nikt od nas niczego nie wymaga i nikt nas nie ocenia, dlatego najłatwiej tam zrzucić napięcie i poczuć autentyczny luz. To, co dzieje się w kontakcie z rodzicami, przytrafia się bardzo wielu osobom. Nawet najbardziej niezależna i pewna siebie dorosła kobieta przy rodzicach potrafi w sekundę poczuć się jak mała dziewczynka. Wystarczy jeden gest, spojrzenie albo znany ton głosu, by nasz mózg odruchowo odpalił dawne emocje z dzieciństwa i potrzebę docenienia, której wtedy brakowało. To nie znaczy, że Twoja pewność siebie na co dzień jest udawana. Po prostu przy nich włącza się stary, automatyczny schemat. Z kolei to, że przy swoim chłopaku czujesz się bezpiecznie, pokazuje coś bardzo ważnego. Potrafisz tworzyć relację, w której nie musisz walczyć o akceptację, co jest ogromnym zasobem.

Nie masz powodu do niepokoju, bo te różne zachowania to nie brak spójności, a po prostu naturalna reakcja na różne środowiska. Masz w sobie dużą samoświadomość. Następnym krokiem może być dla Ciebie powolne uczenie się stawiania granic rodzicom i przypominanie sobie, że jako dorosła osoba nie potrzebujesz już ich aprobaty, by znać swoją wartość.

Pozdrawiam,

Anna Kupisz

Jagoda Jek

Jagoda Jek

Silne poczucie niezależności samo w sobie jest czymś bardzo wartościowym. Umiejętność bycia samemu, odpoczywania we własnym towarzystwie i czerpania spokoju z natury często świadczy o tym, że potrafi Pani regulować swoje emocje bez ciągłego szukania potwierdzenia u innych osób.

Warto jednak przyjrzeć się temu, czy ta niezależność jest wyborem, czy czasem także ochroną. Zdrowa niezależność brzmi mniej więcej: „Lubię być sama, ale potrafię też być blisko z innymi”. Bardziej obronna może wyglądać jak: „Najbezpieczniej jest mi samej, bo przy innych tracę siebie albo czuję się oceniana”.

Najbardziej zwraca uwagę fragment o rodzicach. To, że przy nich nagle pojawia się poczucie bycia małą, niepewną dziewczynką, jest bardzo częstym doświadczeniem. W relacjach z rodzicami często uruchamiają się stare role — nawet jeśli na co dzień jesteśmy dorosłymi, samodzielnymi osobami. Możliwe, że przy nich nadal pojawia się potrzeba zdobycia uznania, udowodnienia swojej wartości albo lęk przed krytyką.

Ciekawe jest też to, że przy chłopaku „wraca Pani do normalności”. Być może ta relacja daje Pani poczucie akceptacji i bezpieczeństwa, dzięki któremu nie musi Pani walczyć o swoje miejsce.

Można spróbować zaobserwować:

Co dokładnie robią lub mówią rodzice, że traci Pani pewność siebie?

Czy podobnie czuła się Pani przy nich jako dziecko?

Czy w głowie pojawia się wtedy jakiś konkretny komunikat, np. „jestem niewystarczająca”, „muszę się tłumaczyć”, „zaraz zostanę oceniona”?

Być może nie chodzi o to, żeby zmniejszać Pani niezależność, tylko żeby poszerzyć ją o jeszcze jedną rzecz: możliwość pozostania sobą także w trudnych relacjach. To, że potrafi Pani być spokojna sama w lesie czy nad morzem, pokazuje, że ta pewna siebie kobieta już w Pani jest — celem byłoby, żeby nie znikała tylko dlatego, że pojawiają się konkretne osoby.

Jeżeli te reakcje przy rodzicach są bardzo silne i automatyczne, temat relacji z nimi może być też bardzo dobrym obszarem do przepracowania na konsultacji psychologicznej.

Bożena Nagórska

Bożena Nagórska

Pani Dominiko,

silna potrzeba niezależności oraz odzyskiwanie spokoju w samotności i na łonie natury to bardzo dobre, zdrowe mechanizmy, które świadczą o Pani wysokiej samoświadomości i umiejętności dbania o własne zasoby emocjonalne.

Nagły spadek pewności siebie i wchodzenie w rolę „małej dziewczynki” przy rodzicach to z kolei częsty efekt powrotu do dawnych, raniących schematów rodzinnych, w których Pani autonomii nie doceniano, co drastycznie kontrastuje z bezpieczną i stabilizującą obecnością partnera.

Nie musi Pani wybierać między tymi stanami – kluczem do wewnętrznej spójności jest zaakceptowanie swojej niezależności jako fundamentu, przy jednoczesnym stawianiu wyraźnych granic rodzicom i pozwalaniu sobie na bycie „normalną”, wspieraną kobietą u boku partnera.

Serdeczności

Bożena Nagórska

Eliza Śliwińska

Eliza Śliwińska

Dzień dobry,

bardzo cieszy mnie, że potrafi Pani doświadczać spokoju, odprężenia i pozostawać w kontakcie ze swoim wnętrzem.

Uważność na własne przeżycia, umiejętność cieszenia się "spotkaniem z samą sobą" oraz odnalezienie miejsc oraz sposobów, które wspierają Pani samoregulację - działają kojąco i stanowią Pani cenne osobiste zasoby. 

Emocje pełnią ważną funkcję – są sygnałami, które dostarczają informacji, m. in o tym, co jest dla nas istotne, w jaki sposób odbieramy i interpretujemy otaczającą nas rzeczywistość, jakie mamy przekonania o sobie, innych, świecie. To, że doświadcza Pani różnych emocji w kontakcie z różnymi osobami, może być wskazówką, dotyczącą jakości tych relacji lub czegoś co się może dziać w ramach tych interakcji. Tam, gdzie czuje się Pani akceptowana, rozumiana i wspierana, emocje są zazwyczaj przyjemne lub neutralne. Natomiast w relacjach, które – w Pani odbiorze – nie dają poczucia akceptacji, bezpieczeństwa czy zrozumienia, mogą pojawiać się emocje nieprzyjemne. 

Warto pielęgnować w sobie tę zdolność wsłuchiwania się w ten „głos” emocji oraz zaufanie do tego, co mówią Pani emocji o jakości interakcji z poszczególnymi osobami. To cenne źródło informacji o tym, w jakich relacjach czuje się Pani bezpiecznie, swobodnie i może być sobą. Choć same emocje nie zawsze są wystarczającą podstawą do wyciągania jednoznacznych wniosków, warto traktować je jako ważny drogowskaz i z ciekawością zastanawiać się, jakie potrzeby lub doświadczenia za nimi stoją. 

Może to być jeden z powodów, dla których w relacji z chłopakiem czuje się Pani dobrze – ponieważ doświadcza Pani akceptacji i wsparcia. Z kolei emocje pojawiające się w kontakcie z rodzicami mogą wskazywać, że niektóre ważne dla Pani potrzeby w tych relacjach, nie zostają niezaspokojone. 

Relacja między rodzicami a dorastającym dzieckiem bywa wymagająca dla obu stron. Jednym z jej wyzwań jest znalezienie równowagi pomiędzy potrzebą rozwijającej się autonomii młodego człowieka – jego indywidualności, samodzielności i odpowiedniego do wieku zakresu wolności – a naturalną potrzebą rodziców, by troszczyć się o bezpieczeństwo dziecka, chronić je i kierować się własnymi przekonaniami dotyczącymi wychowania oraz pełnionej roli rodzicielskiej. Nie zawsze udaje się tę równowagę odnaleźć, co może prowadzić do napięć i nieporozumień.

To naturalne, że czuje się Pani inaczej z osobą, od której czuje Pani wsparcie, niż w kontaktach, z którymi czuje się Pani mniej komfortowo. Nie zawsze to, co czujemy mówi o czymś, co dzieje wewnątrz nas. Czasem odczucia mówią o czymś, co dzieje na zewnątrz - w konkretnej sytuacji.  Warto ufać swoim odczuciom i przyglądać się temu, co chcą pokazać. W przypadku trudnych odczuć związanych z przebywaniem z rodzicami, warto się przyjrzeć, co konkretnie sprawia, że pojawia się poczucie dyskomfortu. Niekiedy może to pokazywać np. potrzebę szczerej rozmowy, komunikowania swoich odczuć i potrzeb. Jednocześnie gratuluję umiejętności czerpania przyjemności podczas spędzania czasu ze sobą - to ważne i cenne. 

Serdeczności

Eliza Śliwińska

Sylwia Skibińska

Sylwia Skibińska

Dzień dobry Pani Dominiko. To co Pani opisuje nie musi oznaczać, że z niezależnością jest „coś nie tak”. Bardziej zwraca uwagę to, że w obecności rodziców doświadcza Pani utraty poczucia własnej wartości, natomiast w samotności odzyskuje spokój i kontakt ze sobą. Warto przyjrzeć się jakie komunikaty i doświadczenia sprawiają, że przy rodzicach czuje się Pani „jak mała dziewczynka”. To częsty schemat wyniesiony z relacji rodzinnych i można nad nim skutecznie pracować w terapii. Dobrze, że ma Pani miejsca i relacje, w których czuje się bezpiecznie, mogą one stać się ważnym zasobem w budowaniu trwałego poczucia własnej wartości.

Pozdrawiam,

Sylwia Skibińska 

Piotr Ziomber

Piotr Ziomber

Dzień dobry

To co Pani opisuje niech ani dobre, ani złe, gdyż nie mamy wpływu na cechy temperamentu. Wiele osób czuje się dobrze we własnym towarzystwie lub przy osobach, z którymi czują więź. Oczywiście jest i druga strona medalu. trzeba się temu przyjrzeć, czy to zachowanie nie spełnia funkcji obronnej. Pisze Pani o  zmianie z pewnej siebie kobiety w nieśmiałą, zdesperowaną i niedocenianą dziewczynkę w obecności rodziców i  jest to klasyczny przykład tzw. regresji emocjonalnej w relacji z rodzicami. Mogę tylko zgadywać, że to są wzorce z dzieciństwa: Jeśli w relacji z rodzicami nauczyła się Pani , że potrzeby, opinie czy granice były bagatelizowane, krytykowane albo ignorowane, to układ nerwowy „zapisał” przy nich stan bycia niewidoczną i niewystarczającą. Następna sprawa to wchodzenie w Pani przestrzeń, brak poszanowania prywatności, ciągłe „wiem lepiej” kiedy to wszystko może uruchamiać w  stary schemat: „nie mam prawa do swojego zdania, muszę się podporządkować”. Jeśli czuła Pani, że miłość i uznanie rodziców zależały od tego, jaka jest grzeczna (grzeczna, miła, osiągająca), to przy nich naturalnie włącza się tryb: „muszę zasłużyć, być dobra, nie denerwować”. Czasem rodzice niejawnie przerzucają na dziecko odpowiedzialność za swoje emocje („przez ciebie się martwię”, „ty mnie denerwujesz”), co buduje w dziecku poczucie winy i desperacji. Nie ma w tym Pani winy, jednak zachęcam do rozważenia psychoterapii w nurcie3 fali CBT, terapii schematów. 

Agnieszka Włoszycka

Agnieszka Włoszycka

Dzień dobry,

Zwróciłam uwagę na to, że w różnych relacjach doświadcza Pani siebie w zupełnie inny sposób. Kiedy jest Pani sama lub przebywa wśród natury, czuje Pani spokój i swobodę. Natomiast w obecności rodziców pojawia się niepewność i poczucie, jakby wracała Pani do roli małej dziewczynki. To może być cenna wskazówka do lepszego zrozumienia własnych doświadczeń. Sama potrzeba niezależności nie jest czymś niepokojącym. Warto jednak zastanowić się, dlaczego właśnie relacja z rodzicami tak silnie wpływa na Pani samopoczucie i obraz samej siebie. Czasami wzorce wyniesione z domu rodzinnego pozostają aktywne również w dorosłości a to, że przy partnerze czuje się Pani bezpiecznie i może być sobą, pokazuje, że potrafi Pani budować relacje, w których jest miejsce na spokój i autentyczność. Być może właśnie ten kontrast jest dziś najważniejszą wskazówką.

Z pozdrowieniami,

Agnieszka Włoszycka

Jakub Pawłowski

Jakub Pawłowski

Umiejętność odnajdywania spokoju we własnym towarzystwie jest cennym zasobem i sama w sobie nie jest powodem do niepokoju. Zastanawia natomiast wyraźna zmiana, która pojawia się w kontakcie z rodzicami. Jeśli wtedy tracisz pewność siebie i czujesz się niedoceniana, może to oznaczać, że uruchamiają się dawne wzorce relacji i emocje, które wciąż mają na Ciebie wpływ. Fakt, że przy partnerze odzyskujesz poczucie bezpieczeństwa i swobodę, pokazuje, że potrafisz tworzyć zdrową, wspierającą więź. Warto z ciekawością przyjrzeć się temu, co dokładnie dzieje się w relacji z rodzicami, bo tam prawdopodobnie kryje się odpowiedź na Twoje wątpliwości.

MONIKA BULIŃSKA

MONIKA BULIŃSKA

Opisywane przez Panią odczucia w obecności Rodziców, to naturalna reakcja organizmu, jeśli w dzieciństwie czuła się Pani niewystarczająca, niedoceniona czy niewidziana. Jeśli tych ran nie przepracowała Pani jeszcze w dorosłości, to one będą wracać. To też potwierdza potrzebę przebywania w samotności w kontekście odzyskania sprawczości. Bardzo dobrze, że zaobserwowała Pani swoje reakcje, bo to pierwszy krok w kierunku zmiany na lepsze i rozpoczęcia pracy nad tą sferą.
Pozdrawiam,   Monika Bulińska.   Uwolnij umysł
MONIKA BULIŃSKA

MONIKA BULIŃSKA

Opisywane przez Panią odczucia w obecności Rodziców, ro normalna reakcja organizmu, jeśli w dzieciństwie czuła się Pani niewystarczająca, niedoceniona czy niewidziana. Jeśli tych ran nie przepracowała Pani jeszcze w dorosłości, to one będą wracać. To też potwierdza też potrzebę przebywania w samotności w kontekście odzyskania sprawczości. Bardzo dobrze, że zaobserwowała Pani swoje reakcje, bo to pierwszy krok w kierunku zmiany na lepsze i rozpoczęcia pracy nad tą sferą. 
Pozdrawiam, Monika Bulińska Uwolnij umysł

Edyta Kotula

Edyta Kotula

Dzień dobry, Pani Dominiko

To, co Pani opisuje, nie brzmi jak problem z samą niezależnością. Bardziej zwróciłabym uwagę na to, że w różnych relacjach doświadcza Pani zupełnie innych emocji.

Pisze Pani, że najlepiej czuje się sama, w lesie czy nad morzem – tam pojawia się spokój, wyciszenie i poczucie bycia sobą. Z kolei w obecności rodziców opisuje Pani, że traci pewność siebie i ma wrażenie, jakby znowu była małą dziewczynką. To pokazuje, jak silnie niektóre relacje mogą wpływać na nasze samopoczucie, nawet w dorosłości.

Zwróciłam też uwagę na to, że przy partnerze czuje się Pani swobodniej i bezpieczniej. To może być sygnał, że potrafi Pani budować relacje, w których jest miejsce na bliskość i jednocześnie pozostawanie sobą.

Sama potrzeba niezależności nie jest czymś złym. Warto jednak zastanowić się, czy jest ona Pani świadomym wyborem, czy może czasami również sposobem na ochronę siebie przed emocjami, które pojawiają się w niektórych relacjach.

Mam nadzieję, że z czasem będzie Pani mogła czuć się tak samo spokojnie i pewnie również w obecności innych osób, nie rezygnując przy tym z tej części siebie, która tak dobrze odnajduje spokój w samotności.

Zobacz podobne

Silna trema i lęk w relacjach z ludźmi – jak przestać się wycofywać i zacząć walczyć o swoje?
Mam pewien problem w relacjach. Bardzo często czuję tremę w kontaktach z ludźmi. I zauważyłem, że to kładzie cień na każdy element mojego życia. Nie mogę swobodnie wyrażać tego co myślę i co czuję. Przez pewne zachowania innych osób w moim życiu często przy próbie powiedzenia mojego zdania lub przy próbie zawalczenia o swoje jak to się mówi, mam lęk na tyle wysoki, że się wycofuję. Próbowałem to przełamać i czasem efekty były, ale po dłuższym czasie jest gorzej niż lepiej. Często mam pustkę w głowie, gdy trzeba zareagować w jakiś sposób (czy to obrona granic, czy rzucenie czegoś śmiesznego itp.). Kiedyś przynajmniej gdy wypiłem alkohol i byłem np. Na imprezie, to potrafiłem być tzw. Duszą towarzystwa, jednak postanowiłem nie pić alkoholu i nauczyć się być takim na trzeźwo. Nic to nie pomogło. Mam wrażenie, że jest gorzej niż było. Mam często tremę w kluczowych aspektach życia.Relacje z kobietami, praca, rodzina. Często, gdy np. Rozmawiam z kobietą staram się jej nie urazić, myśleć i jak powiedzieć, żeby nie czuła się źle, a nagle podchodzi mój kolega, sypie jakimś tekstem, który jest niby obraźliwy, a efekt jest odwrotny - ja stoję niewidzialny, a ona rozmawia z nim i nawet się nie zastanowi, jak ja się czuję. Ja się wtedy wycofuję i mam poczucie odrzucenia. Nie wiem jak sobie radzić z tym, zwłaszcza, że często słyszę z otoczenia, ze trzeba walczyć o swoje. I tu wchodzimy jeszcze na grunt taki, że są osoby, które mają kogoś (żonę, męża) a idą sobie z kimś poflirtować lub coś więcej i to jest powszechnie akceptowane. Nawet jest ukrywane. Jak ktoś chce kogoś zdradzić, to może być spokojny, że nikt nie powie zdradzanej osobie o tym.
Boję się podjąć rozmowę z psychoterapeutą, ale nie daję już sobie rady w małżeństwie, z relacją z córką, z zauroczeniem do kogoś innego.
Witam. Bardzo bym chciała prosić o rozmowę z psychoterapeutą, nie mam odwagi zadzwonić, nie wiem od czego zacząć rozmowę, czy jest możliwość mailowo dopóki nie będę miała odwagi zadzwonić, koszty rozmowy pokryję?! Od dłuższego czasu nie radzę sobie z niczym, ciągle mi się chce płakać, doznałam dużej straty i dużo się dzieje na raz w moim życiu. Mam męża, który robi dla mnie wszystko o co go poproszę, ale nie rozmawia ze mną i nie okazuje uczuć, nie wspomnę już o bliskości, jest źle...Poznałam w tym czasie kolegę, z którym grupowo mamy wspólne zainteresowania i często spędzamy czas razem. Zaznaczę, że z mężem zaczęło mi się źle układać odkąd poznałam jego, zaczął mi komplementy prawić itp, ale to przez koleżankę, która powiedziała, że u mnie w związku jest źle i on był tego pewny, ale powiedział mi o tym po paru miesiącach, co ja go zbywałam to i tak nie ustępował, aż się zakochałam, wydaje mi się, że owinął mnie w kolo palca i co powie to tak ma być, zaczął naciskać mi na rozwód, żebym się wyprowadziła i mieszkała sama a ja nie potrafię odejść od męża, po prostu nie potrafię, nie chcę go skrzywdzić i nie chcę rozwalać rodziny, ale też nie potrafię przestać myśleć o koledze, nie wiem czy to chwilowe zauroczenie, ale 17 lat małżeństwa bardzo mi szkoda. Co powiem mu, że to nie ma sensu, to obraca wszystko i dalej napiera a ja w tym tkwię. Wszystko mnie tak przerosło, że nie mam dobrej relacji z córką, nerwy mną targają i na męża patrzę inaczej. Mam wahania nastrojów, dziś się cieszę, a jutro płaczę i tak na zmianę, boję się sama już o siebie. Bardzo proszę o poradę lub kontakt mailowy. Paulina116@vp.pl
Witam, od 14 lat jestem w związku z partnerem
Witam, od 14 lat jestem w związku z partnerem. Niestety od 4 lat jego stan psychiczny się pogorszył (tuż przed 40-stka). Zaczął mieć wtedy problemy z seksem i potencją. Niestety nie poszedł z tym nigdzie do lekarza, choć prosiłam, do tego codziennie pije alkohol (piwo, sporadycznie wino). Przestał mieć przez to jakiekolwiek plany, nie chce ze mną spędzać czasu, popadł w pracoholizm. Nie mamy życia seksualnego, rzadko się widujemy, a do tego ciągłe kłótnie, bo ja odczuwam potrzeby sexu, a on niby nie. Przez to ja czuję się kiepsko i miewam zaburzenia nastroju, depresję i nerwicę. Co mogę zrobić, żeby to naprawić?
Do jakiego wieku kształtuje się osobowość czlowieka?
Do jakiego wieku kształtuje się osobowość czlowieka?
Jak radzić sobie z poczuciem zdrady w związku z powodu masturbacji partnera?

Temat dość kontrowersyjny na wielu forach, jakie miałam okazje czytać, mianowicie jest to temat masturbacji do treści internetowych w związku, która przez większość jest uznana za normalny ludzki przywilej i gdy się go nie akceptuje, to coś jest nie tak. I właśnie to ja stoję po tej stronie barykady „nie tak”, i jakkolwiek śmiesznie to brzmi - po prostu czuję się zdradzona, gorsza, mniej atrakcyjna od tego, co grzeje zza ekranu. 

Temat zdrad jest w mojej rodzinie od pokoleń, i wraz z pracą na terapii dowiedziałam się, że to również ma ogromny wpływ na moje postrzeganie tego całego „normalnego świata”. 

Tylko co dalej? Miliony wątków pojawia się w mojej głowie, czy zacząć robić to samo? Czy przystać i się przypodobać? 

Uważam, że relacja zanika, gdy jedna strona jest zawsze zaspokojona i nie czuć na co dzień tej gry wstępnej, budującej się przez cały czas do momentu, gdy możemy oddać się przyjemności po obowiązkach. I sam temat tego, że jest to robione do innej osoby jest dla mnie potwornie bolesny.. 

Jestem załamana, gdyż po wielu rozmowach to wciąż się dzieje, i nie widzę nadziei na budowanie przyszłości, jeśli ma ona wyglądać w ten sposób…

toksyczny związek

Toksyczny związek – jak go rozpoznać i zakończyć?

Czy zastanawiasz się, czy Twój związek jest zdrowy? Nie każda trudność jest toksyczna, ale jeśli czujesz lęk, winę, wątpisz w siebie, boisz się mówić, co myślisz – warto się zatrzymać. Tutaj dowiesz się, jak rozpoznać toksyczny związek i jak go zakończyć.