Aplikacja TwójPsycholog — wsparcie, które masz zawsze pod ręką

📲 Pobierz aplikację i zadbaj o siebie na własnych zasadach

Dostępne w Google PlayPobierz w App Store
Left ArrowWstecz

Psycholożka nie oddaje pieniędzy za nieodbytą wizytę - co zrobić?

Zapłacilam za wizyte i ona sie nie odbyla z winy psycholozki, a psycholozka mimo upomnien nie oddaje pieniedzy
Agnieszka Włoszycka

Agnieszka Włoszycka

Dzień dobry,

Taka sytuacja może budzić złość, rozczarowanie i poczucie bycia potraktowaną nieuczciwie, szczególnie gdy dotyczy osoby, od której oczekujemy profesjonalizmu i odpowiedzialności.Jeżeli wizyta nie odbyła się z winy specjalistki a płatność została pobrana, ma Pani prawo domagać się zwrotu środków. Warto zachować całą korespondencję i ponowić prośbę o zwrot, wyznaczając konkretny termin.Zastanawiam się, czy psycholożka odpowiada na Pani wiadomości i deklaruje zwrot, czy całkowicie unika kontaktu? To może mieć znaczenie dla dalszych kroków.

Z pozdrowieniami,

Agnieszka Włoszycka

Nadal nie znasz odpowiedzi na nurtujące Cię kwestie?

Umów się na wizytę do jednego z naszych Specjalistów!

Dominika Płoucha

Dominika Płoucha

Dzień dobry, nie wiem jaki ustaliłyście kontrakt na początku, to ważne, ale zazwyczaj jeśli specjalista nie dotrze na umówioną wizytę pacjent nie płaci, niekiedy też następna wizyta jest darmowa, jeśli np.pacjent poświęcił swój czas na dojazd do gabinetu etc., a specjalista nie dotarł.

Bożena Nagórska

Bożena Nagórska

Pani Kornelio,

to jest niedopuszczalne zachowanie i ewidentne naruszenie zarówno etyki zawodowej, jak i prawa konsumenckiego. Proszę wysłać do tej osoby oficjalną, pisemną wiadomość, w której wyznaczy Pani ostateczny termin zwrotu środków, na przykład 3 dni robocze, podając ponownie numer konta. W treści warto wprost zaznaczyć, że w przypadku braku wpłaty w tym terminie, sprawa zostanie oficjalnie zgłoszona do odpowiednich instytucji.

Jako instytucje, które mogą Pani pomóc i którymi warto tam formalnie zagrozić, należy wymienić Miejskiego lub Powiatowego Rzecznika Konsumentów, Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów (UOKiK) oraz – jeśli psycholog jest zrzeszona w jakiejś organizacji – Polskie Towarzystwo Psychologiczne lub inne stowarzyszenie, którego kodeks etyczny złamała. Brak wykonania opłaconej usługi i przywłaszczenie pieniędzy to podstawa do wystosowania przedsądowego wezwania do zapłaty. Zazwyczaj taka stanowcza, formalna wiadomość bez wchodzenia w dalsze dyskusje i jasno pokazująca, że zna Pani swoje prawa jako konsument, wystarczy, aby zmusić drugą stronę do natychmiastowego zwrotu całej kwoty.

Pozdrawiam

Bożena Nagórska

Piotr Ziomber

Piotr Ziomber

Taka sytuacja nie ma prawa mieć miejsca i jest nieetyczna. Masz prawo żądać zwrotu pieniędzy, jeśli wizyta nie odbyła się z winy psycholożki, bo usługa nie została wykonana. W przypadku usług prywatnych zwrot bywa też przewidziany w regulaminach gabinetów, a brak pojawienia się specjalisty jest zwykle traktowany inaczej niż nieobecność pacjenta. Wyślij krótkie wezwanie do zwrotu na piśmie w formie e-mail, SMS albo wiadomość przez portal, żeby mieć dowód. W wiadomości wpisz: datę wizyty, kwotę, że wizyta nie odbyła się z winy psycholożki i żądanie zwrotu w określonym terminie, np. 7 dni. Dołącz informację, że w razie braku zwrotu skierujesz sprawę dalej, np. do rzecznika praw konsumenta lub na drogę prawną, w usługach prywatnych znaczenie ma też regulamin placówki.

Mikołaj Czajka

Mikołaj Czajka

Dzień dobry,

to naprawdę przykra sytuacja i rozumiem, że budzi nie tylko frustrację, ale też poczucie zawodu wobec kogoś, komu miało się zaufać.

Niestety psychologia w Polsce jeszcze nie jest zawodem regulowanym ustawowo, co sprawia, że możliwości interwencji są bardzo ograniczone. W tej sytuacji pozostaje droga cywilna - warto zacząć od pisemnego wezwania do zwrotu z wyznaczonym terminem, najlepiej e-mailem, żeby mieć podkładkę.

Mam nadzieję, że sprawa rozwiąże się szybko i że to doświadczenie nie zniechęci Pani do szukania wsparcia. Bardzo mi przykro, że spotkała Panią taka sytuacja.

Pozdrawiam serdecznie, Mikołaj Czajka

Karolina Grabka

Karolina Grabka

Dzień dobry,

Warto najpierw sprawdzić umowę, kontrakt terapeutyczny lub regulamin gabinetu, bo często są tam opisane zasady dotyczące odwoływania i przekładania wizyt oraz zwrotów płatności. Jeśli spotkanie nie odbyło się z winy psycholożki, to co do zasady można oczekiwać albo realizacji usługi w innym terminie, albo zwrotu środków. 

Pozdrawiam,
Karolina Grabka

Sylwia Skibińska

Sylwia Skibińska

Dzień dobry Pani Kornelio. 

Jeżeli wizyta nie odbyła się z winy psycholożki, ma Pani prawo oczekiwać zwrotu wniesionej opłaty lub ustalenia nowego terminu zgodnie z wcześniejszymi ustaleniami. Takie sytuacje nie powinny mieć miejsca.

Mam nadzieję, że sprawa szybko zostanie rozwiązana.

Pozdrawiam,

Sylwia Skibińska 

Zobacz podobne

Czy terapia EMDR pomoże w leczeniu PTSD i radzeniu sobie z traumą?

Czasami wracam myślami do przeszłości, a wtedy ogarniają mnie silne emocje i niepokój. Mam podejrzenie, że mogłem przeżyć traumę, a objawy, które zauważam, mogą wskazywać na PTSD. Nocne koszmary to już właściwie codzienność, a za dnia męczą mnie natrętne myśli o tym, co się wydarzyło. 

Czytałem o terapii EMDR i zastanawiam się, czy mogłaby mi pomóc. Czy ktoś mógłby mi wyjaśnić, jak dokładnie działa ta metoda? Słyszałem, że EMDR jest skuteczne dla tych, którzy zmagają się z traumą i PTSD. 

Jak znaleźć odpowiedniego terapeutę dla podejrzenia zaburzenia schizoidalnego?
Podejrzewam u siebie zaburzenie schizoidalne. Jak dobrać terapeutę, żeby był odpowiedni do rozpoznania i ewentualnej terapii takiego zaburzenia? Z tego co wyczytałem to jest rzadkie zaburzenie i nie wiem czy każdy psycholog dałby sobie z tym radę. Kolega polecił mi swojego psychologa ale on ma problemy z napadami gniewu, wybuchami złości, agresją i nie wiem czy w moim przypadku osoby skrytej oraz wycofanej też by się to sprawdziło.
Poszukuję dobrego specjalisty, choruję na schizofrenię paranoidalną, przede wszystkim jestem wykończony i wiecznie senny. Utrudnia mi to funkcjonowanie.
Witam, w 2019 roku zachorowałem na schizofrenię paranoidalną, o czym dowiedziałem się nieco później… na początku nieźle narozrabiałem i trafiłem do więzienia o zaostrzonym rygorze dla niebezpiecznych, jeszcze nikt nie zdawał sobie sprawy z tego, co mi dolegało- po roku przewieźli mnie na psychiatryk i tak kolejny rok minął, wykończony wyszedłem. Pierwszy rok grałem na komputerze i wegetowałem, w kolejnym zaś zacząłem terenową i wróciłem do formy, później praca- aktualnie nie pracuję, gdyż zaczęła się zima- ubiegłego roku jak piorun strzelił wstawanie do pracy kończyło się płaczem, zima na budowie zniszczyła mnie psychiczne w zaledwie kilka dni. Do rzeczy - szukam specjalisty, który mi pomoże, oczywiście napiszę więcej, całą historię pamiętam dokładnie od samego początku. Na ten moment nie pracuję, największym problemem jest nadmierna senność, potrafię spać i spać i spać, wstawałem do pracy i zasypiałem w drodze, w trakcie pracy oczy mi się zamykały, po pracy obowiązkowo padałem spać i tak dzień w dzień- są dni, gdzie czuję nieco więcej energii, ale w 95% to senność wygrywa i niszczy mi życie. Najbardziej przez to ciężko mi się zebrać do swoich obowiązków, zero motywacji do działania … na ten moment nawet nie trenuję, wspomnę, że przed tym zdarzeniem całym, czyli przed pojawieniem się choroby, byłem sportowcem, od 15 roku życia trenowałem na siłowni, jak i w późniejszym etapie sztuki walki. Przez tą senność na święta ubiegłego roku popadłem w narkotyki, miałem już dość braku mocy, a to mi pomagało, niestety odbiło się to na moim związku, który w chwili obecnej już jest na dobrej drodze, choć też potrzebujemy pomocy. Piszę tutaj, bo może znacie specjalistę, który mógłby mi pomóc ? Leczę się ambulatoryjnie u psychiatry miastowego, lubię tą Panią, ale ona mi nie potrafi pomóc, ciągle coś zmienia, ciągle próbuje, ale to tylko odbija się na moim życiu seksualnym, jest tylko coraz gorzej, a senność dalej mnie dopada - brak motywacji i przekładanie obowiązków- przyznam tylko, że wraz z narzeczoną wzięliśmy szczeniaka i mnie trochę postawił na nogi, bo muszę o nią dbać - to suczka Mia :) ale nie zmienia to faktu, że nie czuję frajdy, jak z zamkniętymi oczami muszę się nią zajmować. Przez rok czasu spałem po 13-15 h dziennie. Proszę o pomoc, polecenie dobrego fachowcy, któremu będę mógł opisać całą historię, który mi pomoże, bo mam dość. O głosach nie wspominam, które ciągle mi mówią, żebym rzucił pracę, że pójdę znów siedzieć, które nakłaniają mnie przeważnie do złego, takie mam super życie, jak ktoś jest w stanie mi pomóc to proszę polećcie kogoś - najważniejsze, żebym miał moc funkcjonować i nie był sennny, a z resztą jakoś już pójdzie.
Czuję potrzebę sięgnięcia po pomoc - nie czuję się pewnie w tym, co się dzieje we mnie
Nie mam kategorii pytania .. nie wiem czy mam jakiś problem psychologiczny … mam mega nieprzepracowane dzieciństwo i ogólnie przeszłość, ale radzę sobie z tym .. żyję mega dobrze, mam wszystko, czego chcę i pewnie nawet nie potrzebuję pomocy .. ale z jakiegoś powodu dzisiaj wieczorem wpisałam w Google pomoc psychologiczną … coś jednak jest w podświadomości , może nawet więcej niż mi się wydaje .. wyrzuciłam z głowy wszystko, co było nie tak, a co jeżeli właśnie teraz, kiedy jestem w najlepszym momencie mojego życia, wszystko wraca …
Szukam psychoterapeuty specjalizującego się w ADHD lub autyzmie dla niepełnosprawnego brata z napadami agresji w Małopolsce

Szukam psychologa lub psychoterapeuty dla mojego brata, który jest niepełnosprawny umysłowo. Był już u kilku psychologów. Kilka razy już miał zmieniane leki. Żaden ze specjalistów nie jest w stanie określić czy leczyć go pod kątem adhd, czy może autyzmu. Brat ma napady agresji, jest nerwowy, napina się i jakby to określić fuczy. Mieszkamy w woj małopolskim. Brat nie zawsze chce jechać do lekarza, więc w grę wchodzi przyjazd lekarza do domu i obserwacja. Proszę o pomoc lekarza, który specjalizuje się w pomaganiu takim osobom.

zdrada

Zdrada – przyczyny, skutki i jak sobie z nią radzić?

Zdrada to głębokie naruszenie zaufania w związku, występujące w formie fizycznej lub emocjonalnej. Powoduje trwałe rany psychiczne u obu partnerów. Analizujemy przyczyny zdrad, ich konsekwencje oraz metody odbudowy relacji po takim doświadczeniu.