Aplikacja TwójPsycholog — wsparcie, które masz zawsze pod ręką

📲 Pobierz aplikację i zadbaj o siebie na własnych zasadach

Dostępne w Google PlayPobierz w App Store
Left ArrowWstecz

Stosowanie Seronilu i Trittico na zaburzenia adaptacyjne: Czy ma to sens?

Seronil 10 mg i Trittico 35 mg na zaburzenia adaptacyjne? Ma to jakiś sens medyczny ?
Ewelina Ewa Janowicz

Ewelina Ewa Janowicz

Dzień dobry,

jeżeli ma Pani wątpliwości co do zaleceń lekarza, warto wrócić do niego z pytaniami lub zasięgnąć opinii innego psychiatry. Lekarz dobiera odpowiednie leczenie w oparciu o Pani objawy oraz historię medyczną, inne choroby towarzyszące.

Pozdrawiam

Nadal nie znasz odpowiedzi na nurtujące Cię kwestie?

Umów się na wizytę do jednego z naszych Specjalistów!

Bożena Nagórska

Bożena Nagórska

Pani Julio,

Jak najbardziej – takie połączenie leków i dawek ma głęboki, bardzo powszechny w psychiatrii sens medyczny, szczególnie na początku leczenia zaburzeń adaptacyjnych. Jest to klasyczna, ostrożna strategia, która pozwala organizmowi bezpiecznie zaadaptować się do farmakoterapii.

Warto pamiętać, że farmakoterapia w zaburzeniach adaptacyjnych pełni rolę wsparcia doraźnego i objawowego. Kluczowym elementem leczenia, który pozwala trwale poradzić sobie ze źródłem kryzysu i wypracować mechanizmy radzenia sobie ze stresem, jest równoległe podjęcie psychoterapii np. w nurcie poznawczo-behawioralnym. 

Wszelkie decyzje o ewentualnych zmianach dawek należy zawsze konsultować z lekarzem psychiatrą.

Z pozdrowieniami

Bożena Nagórska

Piotr Ziomber

Piotr Ziomber

Dzień dobry

Leczenie farmakologiczne jak i dawkowanie oraz dobór leków należy do lekarza i tutaj nie otrzyma Pani jednoznacznej odpowiedzi, gdyż na to składa się wiele czynników w Pani życiu.  Lekarz psychiatyra dobierze leki a jeżeli ma pani wątpliwości warto o tym powiedzieć w czasie spotkania.

Justyna Czerniawska (Karkus)

Justyna Czerniawska (Karkus)

Dzień dobry,

jeżeli pojawiają się jakiekolwiek wątpliwości co do leczenia farmakologicznego to zachęcam do konsultacji z lekarzem psychiatrą. Przepisane leki są dobieranie indywidualnie do każdego pacjenta.

Pozdrawiam serdecznie,

Justyna Czerniawska - psycholog, psychoterapeuta CBT

Karolina Kolwas

Karolina Kolwas

Dzień dobry,

w temacie farmakoterapii zachęcam do kontaktu z lekarzem psychiatrą. Lekarz jest właściwym specjalistą do udzielania informacji dotyczących doboru leków do trudności z jakimi zmaga się pacjent.

Pozdrawiam serdecznie,

Karolina Kolwas

komunikacja w zwiazku

Darmowy test na jakość komunikacji w związku

Zobacz podobne

Czy ćwiczenie mózgu może usunąć zaburzenia funkcji poznawczych wywołane depresją?
Czy ćwiczenie mózgu (np. nauka języka, wykreślanki, czytanie książek) może usunąć zaburzenia funkcji poznawczych wywołane depresją? Czy może tylko leki i/lub psychoterapia może na to pomóc?
Poczucie niepokoju, lęku oraz wahania nastroju - w jaki sposób sobie poradzić?
Dzień dobry, od kilku miesięcy mam problem z odczuwaniem niepokoju w brzuchu, ten niepokój towarzyszy mi dość często i przez dłuższy czas, mam wahania nastroju, nie wiem, jak już sobie z tym radzić.
Czy potrzebuję psychoterapii?
Czy potrzebuję psychoterapii? Od jakiegoś czasu mam obniżony nastrój, jestem smutny, nic mi się nie chce i mam problemy z pamięcią. Często się zamartwiam. Mam poczucie, że nic mi się nie uda.
Mam problem z zaburzeniem osobowości połączone z depresją umiarkowaną, zaburzenia somatyczne lęki i szybko denerwuje się
Witam, mam na imię Szymon mam problem z zaburzeniem osobowości polączone z depresją umiarkowaną zaburzenia somatyczne lęki i szybko denerwuje się. W wieku 6 lat miałem ciężki wypadek potrącił mnie i babcie na pasach samochód jakoś cudem doszedłem do siebie, teraz obecnie niezbyt dobrze w życiu mi się potoczyło. Dwa lata temu urodził mi się syn ale zostałem pewne sposób odrzucony przez matkę mojego syna przez przyczynę mojego wieku, mam 24 lata i w pewnym sensie pogodziłem się że będę sam mieszkam sam. Babcia jest już bardzo podeszłym wieku że nie daje już rady i mieszka u mojej cioci, moja mama mieszka zagranicą, tata mnie mój odrzucił i też przez to czuje się z tym wszystkim odrzucony i mam myśli takie że odpuszczę że nawet jak bym miał mieć kolejny wiązek to ono upadnie bardzo szybko tak jak mamy związek z ojczymem . Jestem też po traumie przemocy domowej mama jest po rozwodzie wieku 20 lat zostałem sam bez mamy wyjechała zagranice Ja nie chciałem. Chciałbym zasięgnąć rady ogólnie leczyłem się do 2019 roku ostani raz w szpitalu byłem 2019 jak dostałem ataku zaburzenia somatycznego połoczone z parestezja po przebytym urazie ręki przed ramienia .Nie mogę brać leków negatywnie działają boję się że stracę pracę przez to wszystko proszę o pomoc pozdrawiam Szymon
Strasznie boję się przerzutów raka. Myśli krążą wokół tego, a ja czuję jak zatruwam darowane życie.
Jestem pacjentką onko -rak piersi. Chorowałam 3lata temu. W tej chwili mam stan przedrakowy przełyku i zmiany w komórkach jelit. Do gastrologa nawet prywatnie ciężko się dostać. Robię co pół roku gastroskopię. Mój problem polega na strachu przed przerzutami z piersi lub zachorowaniem na inny typ raka. Lekarz POZ twierdzi, że moje problemy gastryczne są głównie spowodowane stresem. A jak przełyk boli (a boli ostatnio po każdym posiłku) lub nawiedzają mnie myśli dotyczące metaplazji jelit to nie mogę się od tego lęku uwolnić. Czyli jest to tzw. błędne koło. Onkopsycholog, z którą miałam systematyczny kontakt telefoniczny podczas choroby, stwierdziła, że mam nieleczoną nerwicę lękową. A ja teraz stwierdzam, że mam darowane życie i sobie je zatruwam uporczywymi myślami.
zdrada

Zdrada – przyczyny, skutki i jak sobie z nią radzić?

Zdrada to głębokie naruszenie zaufania w związku, występujące w formie fizycznej lub emocjonalnej. Powoduje trwałe rany psychiczne u obu partnerów. Analizujemy przyczyny zdrad, ich konsekwencje oraz metody odbudowy relacji po takim doświadczeniu.