Aplikacja TwójPsycholog — wsparcie, które masz zawsze pod ręką

📲 Pobierz aplikację i zadbaj o siebie na własnych zasadach

Dostępne w Google PlayPobierz w App Store
Left ArrowWstecz

Jakie są objawy bulimii i jak ją zdiagnozować?

Czy mam bulimię?
User Forum

Kaya

1 miesiąc temu
Natalia Przybylska

Natalia Przybylska

Dzień dobry, 

niezwykle trudno jest odpowiedzieć na postawione w ten sposób pytanie. Aby zdiagnozować bulimię, konieczne jest spełnienie szeregu konkretnych kryteriów diagnostycznych. Jeśli podejrzewa u siebie pani zaburzenia odżywiania, może się pani udać do lekarza psychiatry w celu diagnozy i podjęcia leczenia. 
Warto wiedzieć, że zaburzenia odżywiania mają bardzo duży wpływ na organizm i nieleczone mogą prowadzić do różnych niebezpiecznych zmian w organizmie. 

Wszystkiego dobrego! 
Natalia Przybylska 

1 miesiąc temu

Nadal nie znasz odpowiedzi na nurtujące Cię kwestie?

Umów się na wizytę do jednego z naszych Specjalistów!

Piotr Ziomber

Piotr Ziomber

Zadajesz pytanie na podstawie czego? Jedno zdanie niestety nic nie wnosi. W takim przypadku musimy znać kontekst przypadku, jak najszerzej opisany. Po jednym, prostym zdaniu odpowiedzi nie udzielimy z racji tego, że nie jesteśmy wróżbitami, ale specjalistami w dziedzinie psychologii. 

1 miesiąc temu
Anna Skrońska

Anna Skrońska

Hej Kaya, 

możliwe, że już wiesz, że nie da się odpowiedzieć tylko na podstawie przeczytanego pytania. 

Ale jednak napisałaś. Czyli coś cię męczy, chodzi ci po głowie. I to może być sygnał, że może warto porozmawiać z psychologiem lub lekarzem. I do tego cię zachęcam.

Pozdrawiam serdecznie 🌻

Ania Skrońska 

1 miesiąc temu
Daria Składanowska

Daria Składanowska

Dzień dobry Kaya,

warto skonsultować się z psychologiem diagnostą w celu sprawdzenia ewentualnie czy ma Pani bulimię. 

Pozdrawiam, 

Składanowska Daria 

Psycholog, Doradca zawodowy 

1 miesiąc temu
Karolina Rzeszowska-Świgut

Dzień dobry,

Już sama myśl „czy mam bulimię” jest wystarczającym powodem, żeby umówić się na konsultację. Podczas takiej rozmowy można nie tylko wyjaśnić, co się dzieje, ale też wspólnie ustalić, jakiej zmiany są potrzebne i jaki byłby pierwszy, mały, realny krok w stronę lepszego samopoczucia. Jeśli pojawiają się wątpliwości, proszę potraktować to jak sygnał i moment na reakcję. 

Z poważaniem 

Psycholog psychotraumatolog 

1 miesiąc temu
Dominika Poźniak

Dominika Poźniak

Bulimia jest rozpoznaniem klinicznym i aby ją stwierdzić, muszą zostać spełnione konkretne kryteria diagnostyczne. Diagnozę może postawić wyłącznie specjalista po dokładnym wywiadzie.

Jednocześnie chciałabym podkreślić, że niezależnie od tego, czy ktoś spełnia pełne kryteria bulimii, czy nie - wszelkie trudności związane z jedzeniem, kontrolą masy ciała, napadami objadania się itp. powinny być traktowane poważnie. Jeśli jedzenie staje się źródłem cierpienia, poczucia winy, utraty kontroli lub wpływa na zdrowie fizyczne i psychiczne, warto skonsultować się z psychologiem, psychiatrą lub lekarzem.

Pozdrawiam,

Dominika Poźniak

1 miesiąc temu
Katarzyna Marzęda

Katarzyna Marzęda

Dzień dobry,

Niestety, ale brakuje danych niezbędnych do udzielenia satysfakcjonującej i rzetelnej odpowiedzi na Pani pytanie.Jeśli podejrzewa Pani u siebie bulimię lub inne zaburzenie odżywiania warto skontaktować się ze specjalistą zdrowia psychicznego - psychiatrą lub psychologiem w celu diagnozy i uzyskania wsparcia. 

Pozdrawiam serdecznie,

Katarzyna Marzęda

1 miesiąc temu
Justyna Czerniawska (Karkus)

Justyna Czerniawska (Karkus)

Dzień dobry,

ciężko odpowiedzieć na pytanie bez przeprowadzenia wywiadu i rozmowy o objawach. Myślę, że warto skonsultować się w tej sprawie ze specjalistą - psychologiem lub psychoterapeutą.

Justyna Czerniawska - psycholog, psychoterapeuta

1 miesiąc temu
Tomasz Pisula

Tomasz Pisula

Dzień dobry Pani Kayo,

Niestety nie da się odpowiedzieć bez informacji o Pani i Pani codziennym funkcjonowaniu - proszę napisać więcej o sobie lub pomyśleć o wizycie ze specjalist (psychiatra, psychoterapeuta, psycholog).

Wszystkiego dobrego,

Tomasz Pisula 

1 miesiąc temu
Katarzyna Losoń

Katarzyna Losoń

Dzień dobry,

Skora zadaje Pani takie pytania, to ważne, by wiedzieć, skąd ma Pani takie podejrzenia. Warto skonsultować się z psychologiem specjalizującym się w tym zakresie, aby potwierdzić lub wykluczyć Pani obawy.

Pozdrawiam serdecznie.

Losoń Katarzyna

Psycholog

1 miesiąc temu
Weronika Trojan

Weronika Trojan

Dzień dobry,

Aby zdiagnozować bulimię potrzebne jest spełnienie szeregu kryteriów diagnostycznych. Diagnozę stawia specjalista zdrowia psychicznego po przeprowadzeniu dokładnego wywiadu. Warto zgłosić się do lekarza psychiatry i psychologa/psychoterapeuty jeśli podejrzewa Pani u siebie bulimię lub inne zaburzenia odżywiania. 
Życzę wszystkiego dobrego,

Weronika Trojan 

1 miesiąc temu
terapia czy psycholog

Czy to moment na terapię lub wizytę u psychologa?

Zobacz podobne

Jak sobie poradzic z napadami objadania sie?
Choruję na łagodną postać anoreksji bulimicznej.
Choruję na łagodną postać anoreksji bulimicznej. Jestem na diecie ustalonej przez dietetyka, którą musiałam przerwać z powodu grypy żołądkowej. Jak wrócić powoli do tej diety? Lęk przed jedzeniem nasiliły się. Szykuję jedzenie, nałożę na talerz, a potem część i tak odkładam z powrotem. Nie jestem też w stanie jeść takich porcji, jak wcześniej. Sprawa bardzo świeża. Martwię się też, aby nie włączył się lęk przed brakiem jedzenia, co wieże się z silnym napięciem i chęcią do nadrobienia tego.
Kompulsywne objadanie się - waga wraca. Jak sobie pomóc?
Jak poradzić sobie z kompulsywnym objadaniem się? Przez całe życie zdarzały mi się nawroty kompulsywnego jedzenia skutkujące znacznym przybieraniem na wadze. Udawało mi się chudnąć, ale jednak kilogramy potrafiły wracać. Czy można się tego ostatecznie pozbyć?
Kompulsywne używanie substancji psychoaktywnych, kompulsywne jedzenie.
Dzień dobry, Mam 34 lata i nie potrafię przejąć kontroli nad swoim życiem w aspekcie przyjmowania substancji i zachowań, które mi szkodzą. Na przykład piję kilka piw dziennie, a innego dnia przyjmuje benzodiazepiny, a jeszcze kiedy indziej tabletki nasenne. Miewam dni, że wczesnym wieczorem piję piwo, a przed snem dodatkowo Xanax. Dodatkowo nie mogę zapanować nad jedzeniem - wiem, że nie powinienem jeść niezdrowo (mam nadwagę), ale czasami zrywam się z miejsca i pędzę objadać się fastfoodem - od razu po jedzeniu odczuwam wyrzuty sumienia i złość, że robię coś czego w głębi duszy nie chce. W głębi duszy chcę żyć zdrowo i być wolnym od wszelkich uzależnień - chce kontrolować co jem i żyć zdrowo. Miewam natrętną myśl w sytuacji stresowej - rozmawiając służbowo w pracy - wraca mi myśl o napluciu w twarz rozmówcy. Wiem, że jest to irracjonalne i czuje złość na tę myśl - wiem, że nigdy tego nie zrobię. Miewam epizody hipochondrii, a w przeszłości lęki w sytuacjach, z których ciężko mi się uwolnić - na przykład siedząc pod płachtą u fryzjera, a innym razem na zebraniu w pracy. Nie wiem już co mi jest, chce zapanować nad sobą, mam wrażenie, że mam jakiś nieprzepracowany problem emocjonalny, ale nie umiem sam tego wszystkiego przeanalizować i poukładać.
Witam, pisze ponieważ wydaje mi się że wpedziłam się w jakieś zaburzenia z jedzeniem. 2 lata temu ważyłam 70 kg mając 17 lat, w trakcie zamknięcia w domu z powodu pandemii zaczęłam pić kawę i przestać jeść ze względu na gorsze samopoczucie. W 2 miesiące schudłam do wagi 56 kg. Przestalam wtedy jesc śniadania, jadlam tylko obiad aby nikt w domu się nie zorientował chociaż nie robilam tego celowo, po prostu nie bylam głodna. Czułam się super jak zobaczyłam że schudłam, aktualnie waze nadal 56kg ale nie jem nadal śniadań, właściwie tylko obiadokolacje. Tłumaczę to tym że nie mam rano apetytu i czasu w ciągu dnia bo pracuje. Przez to że nie jem czuje się też często źle, ale od jakiegoś czasu zaczęłam znowu czuć się grubo i mimo że źle się czuje to nadal mało jem bo boję się że przytyje i będę miała wzdety brzuch. Jak zjem coś niezdrowego mam potem wyrzuty sumienia, pije kawę na śniadanie tylko. Chciałabym schudnąć zdrowo ale nie chce tego rozkładać w czasie, chciałabym być chuda jak wszystkie dziewczyny.
dojrzewanie

Okres dojrzewania - co warto wiedzieć o zmianach i wyzwaniach

Okres dojrzewania to wyjątkowy i wymagający etap zmian fizycznych, emocjonalnych i społecznych. Zrozumienie tych procesów jest kluczowe dla nastolatków, ich rodziców i opiekunów, by lepiej radzić sobie z wyzwaniami i wspierać rozwój młodego człowieka.