- Strona główna
- Forum
- psychoterapia, zaburzenia nastroju, zaburzenia neurologiczne
- Czy psycholog może...
Czy psycholog może stwierdzić depresję lub ADHD? Szukam potwierdzenia swoich objawów
Liverek
Bożena Nagórska
Dzień dobry.
Psycholog jak najbardziej może przeprowadzić profesjonalną diagnozę psychologiczną w kierunku depresji czy ADHD, natomiast samą diagnozę medyczną oraz ewentualną decyzję o włączeniu leków podejmuje lekarz psychiatra. Obawa przed „dodawaniem dramaturgii” lub zmyślaniem objawów jest bardzo częstym doświadczeniem osób zmagających się z kryzysem psychicznym i specjaliści doskonale wiedzą, jak prowadzić wywiad, by uchwycić realny obraz sytuacji. Fakt, że obecnie czuje się Osoba lepiej niż rok temu, nie oznacza, że tamte trudne doświadczenia były wymyślone – stan psychiczny często faluje, a przeszłe epizody jak najbardziej zasługują na zaopiekowanie. Spotkanie ze specjalistą pomoże uporządkować te przeżycia, zweryfikować wątpliwości i dać upragnione poczucie jasności co do dalszych kroków.
Z pozdrowieniami
Bożena Nagórska
Nadal nie znasz odpowiedzi na nurtujące Cię kwestie?
Umów się na wizytę do jednego z naszych Specjalistów!
Piotr Ziomber
Dzień dobry
Psycholog może wykonać testy psychometryczne jak i przeprowadzić wywiad, co może być wskazówką dla psychiatry który ostatecznie stawia diagnozę i dobiera leki. Tak naprawdę objawy nie muszą od razu wskazywać na depresję. To nie była wyobraźnia, ale trzeba się temu przyjrzeć dokładniej, przeprowadzić wywiad przed diagnozą.
Agnieszka Włoszycka
Dzień dobry,
Dziękujemy za kontakt z nami. To, o czym Pani/Pan pisze, wcale nie jest rzadką obawą. Wiele osób zgłaszających się po pomoc zastanawia się, czy nie wyolbrzymiają swoich trudności albo czy „nie dopowiadają” czegoś podczas opowiadania o swoim samopoczuciu. Sam fakt, że pojawia się taka wątpliwość, nie oznacza jednak, że Pani/Pana doświadczenia nie były prawdziwe. Psycholog może przeprowadzić diagnozę psychologiczną, ocenić nasilenie objawów i pomóc określić, z jakimi trudnościami może się Pani/Pan mierzyć. W przypadku podejrzenia depresji lub ADHD często korzysta się z wywiadu, wystandaryzowanych narzędzi diagnostycznych oraz – jeśli jest taka potrzeba tj. kieruje do psychiatry. To właśnie psychiatra stawia rozpoznanie medyczne depresji i decyduje, czy wskazane jest leczenie farmakologiczne. Zastanawiam się, co sprawia, że dziś tak ważne jest dla Pani/Pana uzyskanie potwierdzenia, że tamte doświadczenia były prawdziwe. Czy chodzi bardziej o zrozumienie tego, co wydarzyło się rok temu, czy o trudności, które nadal pojawiają się obecnie? Niezależnie od odpowiedzi, myślę, że warto opowiedzieć specjaliście zarówno o tym, jak wyglądało Pani/Pana funkcjonowanie rok temu, jak i o tym, jak jest teraz. Nie trzeba mieć pewności, czy była to depresja – od tego właśnie jest proces diagnozy. Nie jest Pani/Pan od oceniania, czy „to było wystarczająco poważne”. Rolą specjalisty jest pomóc to wspólnie zrozumieć.
Z pozdrowieniami,
Agnieszka Włoszycka
Adriana Kanoś
Dzień dobry,
psycholog przeprowadza diagnozę psychologiczną i wydaje opinię, a następnie formalne rozpoznanie depresji czy ADHD oraz decyzję o leczeniu farmakologicznym podejmuje lekarz psychiatra.
Obawa przed nieświadomym wyolbrzymianiem swoich trudności pojawia się bardzo często i nie jest przeszkodą w diagnozie. Rzetelny proces diagnostyczny nie opiera się na jednym teście, a składa się z wywiadu, historii życiowej, obserwacji i diagnozy różnicowej, a wychwycenie zniekształceń w opisie jest częścią pracy psychologa diagnosty.
Pozdrawiam serdecznie
Adriana Kanoś
Ewelina Sinda-Dulińska
Dzień dobry, Odpowiadając wprost: tak, psycholog może pomóc ocenić, czy to, co przeżywałaś/eś, wygląda na epizod depresyjny, ale pełną diagnozę i decyzję o lekach stawia psychiatra. Psycholog przeprowadzi wywiad, może zastosować standaryzowane narzędzia np. skale do przesiewowej oceny depresji czy ADHD i pomoże zrozumieć, co się działo ale to psychiatra decyduje o leczeniu farmakologicznym, jeśli będzie potrzebne. To, co opisujesz, długotrwały spadek energii, trudność ze wstawaniem, wycofanie z kontaktów, świadomość "wiedziałem, że to depresja", to nie jest coś, co ludzie zwykle sobie "dramatyzują". Ważny sygnał: sam fakt, że się teraz wahasz i szukasz potwierdzenia, wcale nie oznacza, że to było zmyślone. To bardzo częsty mechanizm, zwłaszcza gdy komuś jest teraz "znośniej", łatwo zacząć podważać to, co przeżył/a wcześniej, mimo że objawy były realne. Warto też wiedzieć: depresja i ADHD mogą współwystępować i czasem się na siebie nakładają np. trudność z motywacją, wstawaniem, wycofanie, dlatego dobra diagnostyka to nie tylko "depresja czy ADHD", ale też sprawdzenie, czy jedno nie nasila drugiego. Co możesz zrobić konkretnie: Umów się na konsultację do psychologa lub psychiatry, nie musisz mieć "wystarczająco dramatycznej" historii, żeby to zrobić. Sam fakt, że chcesz to zrozumieć, jest wystarczającym powodem. Przed wizytą możesz spisać, jak wyglądały objawy rok temu i jak wyglądają teraz co się zmieniło, co się powtarza, to bardzo pomaga specjaliście. Testy internetowe (np. PHQ-9) mogą być punktem wyjścia do rozmowy, ale nie traktuj ich jako diagnozy, po to właśnie jest konsultacja. Nie musisz mieć pewności "na sto procent", żeby zasłużyć na pomoc czy diagnozę, wystarczy, że coś Cię niepokoi. Dobrego dnia, Ewelina Sinda-Dulińska
Katarzyna Jędrych
Dzień dobry!
Jak najbardziej - podczas konsultacji psychologicznej można przeprowadzić zarówno testy w kierunku depresji, jak i ADHD. Podczas spotkania zbierany jest także wywiad, który może pomóc odnaleźć przyczynę złego samopoczucia i zaplanować dalsze kroki w terapii.
Pozdrawiam i życzę wszystkiego dobrego :)
Alex Pirszel
Dzień dobry,
psycholog może przeprowadzić diagnozę psychologiczną, natomiast o włączeniu farmakoterapii decyduje lekarz psychiatra. Czasem przyjmowanie leków (np. w przypadku depresji) zalecane jest już po samej konsultacji psychiatrycznej.
Formalne postawienie diagnozy, choć w niektórych przypadkach istotne, nie jest elementem niezbędnym do stwierdzenia, że coś odczuwało się naprawdę. Czasami warto zaufać sobie - to, że rok temu objawy nie zostały nazwane przez specjalistę, nie oznacza, że nie wystąpiły i nie są ważne.
Sylwia Skibińska
Dzień dobry.
Psycholog może przeprowadzić diagnozę psychologiczną i ocenić czy objawy wskazują m.in. na depresję lub ADHD. Jeśli będzie taka potrzeba, skieruje również do psychiatry, który stawia diagnozę medyczną i decyduje o ewentualnym leczeniu farmakologicznym. To, że chce Pan upewnić się czy to czego Pan doświadczał było realne jest całkowicie zrozumiałe. Diagnoza nie ma oceniać, lecz pomóc zrozumieć z czym się Pan mierzył i dobrać odpowiednią formę wsparcia.
Pozdrawiam,
Sylwia Skibińska

Zobacz podobne
Mam zj****e życie i chyba depresję nikt mi nie pomaga. A rodzina utrudnia wszystko się kumuluje byłam gotowa zasnąć mam zaburzenia odżywiania i szkoła i jestem biedna i jeszcze ciężko wszystkie razem powoduje załamana, a jednocześnie mam takie góra dół i mam takie dni, że jestem mega szczęśliwa a ogółem takie wahania nastroju. Nie radzę sobie