- Strona główna
- Forum
- kryzysy, rodzicielstwo i rodzina, zaburzenia nastroju
- Jak poradzić sobie...
Jak poradzić sobie z żalem i smutkiem związanym z wyborem domu i życiowymi zmianami?
Bożena Nagórska
Dzień dobry
Pana bolesny żal i przygnębienie nie wynikają z samego zbudowanego domu, lecz z faktu, że dom stał się symbolem wycieńczenia, nieprzepracowanych strat zdrowotnych oraz braku stawiania granic w pracy i relacjach rodzinnych.
Aby odzyskać spokój, warto rozdzielić obecne objawy nawrotu depresji od realnych decyzji mieszkaniowych, pilnie powrócić pod opiekę lekarza lub psychoterapeuty oraz zacząć wdrażać konkretne zmiany chroniące Pana prywatność i dające przestrzeń na regenerację bez poczucia winy.
Z pozdrowieniami
Bożena Nagórska
Nadal nie znasz odpowiedzi na nurtujące Cię kwestie?
Umów się na wizytę do jednego z naszych Specjalistów!
Agnieszka Marciniec
Dzień dobry. Zatrzymałem się przy zdaniu, że ma Pan poczucie, jakby stracił dwa lata życia i nie otrzymał w zamian tego, na co liczył. Mam wrażenie, że dom stał się dla Pana czymś więcej niż miejscem. Dom skupia w sobie zmęczenie, urazy, rezygnację z własnych potrzeb i lata funkcjonowania w przekonaniu, że najpierw trzeba wszystko dokończyć, a dopiero później będzie czas dla siebie. Możliwe, że właśnie dlatego żal jest tak silny. Nie dotyczy wyłącznie działki, prywatności czy samego budynku, ale również ceny, jaką Pan zapłacił oraz poczucia, że przez długi czas stawiał Pan obowiązki ponad sobą. Zwraca uwagę także konflikt między potrzebą autonomii a odpowiedzialnością wobec rodziny. Kiedy zadbanie o siebie kojarzy się z utrudnieniem życia innym, łatwo poczuć się uwięzionym. Jednocześnie opisuje Pan utratę radości, brak energii, płaczliwość i nasilone rozpamiętywanie. To może oznaczać nawrót depresji lub głębokie wyczerpanie, dlatego warto skonsultować się z psychiatrą i psychoterapeutą. Być może nie jest teraz najważniejsze szybkie rozstrzygnięcie, czy sprzedać dom, lecz odzyskanie większego kontaktu z własnymi potrzebami i oddzielenie realnych wad tego miejsca od emocji związanych z całym trudnym okresem.
Jedna decyzja nie musi określać reszty Pana życia. Warto jednak nie pozostawać z tym cierpieniem samemu i nie podejmować najważniejszych decyzji wyłącznie pod wpływem rozpaczy.
Jakub Pawłowski
W Twoim opisie zwraca uwagę, jak wiele trudnych doświadczeń nałożyło się na siebie w stosunkowo krótkim czasie. Budowa domu, ogromne obciążenie pracą, rezygnacja z własnych potrzeb, problemy zdrowotne i odpowiedzialność za rodzinę mogły sprawić, że dom przestał być tylko miejscem do życia, a stał się symbolem zmęczenia, strat i niespełnionych oczekiwań. To nie musi oznaczać, że sam dom jest jedynym źródłem cierpienia.
Opisujesz również utrzymujący się smutek, poczucie winy, trudności z odczuwaniem radości, ciągłe wracanie do tych samych myśli i wyraźne wyczerpanie psychiczne. Są to objawy, których nie warto bagatelizować. Mogą być związane z przewlekłym stresem i przeciążeniem, ale mogą też wskazywać na rozwijający się epizod depresyjny. Tego nie da się rzetelnie ocenić wyłącznie na podstawie wpisu internetowego.
Dlatego zachęcałbym do konsultacji z psychologiem. Dobra diagnoza pomoże oddzielić wpływ obecnego stanu psychicznego od realnej oceny sytuacji i sprawi, że decyzje dotyczące przyszłości będą podejmowane z większym spokojem, a nie pod wpływem bólu, żalu i poczucia, że wszystko zostało już przesądzone.
Sylwia Szulecka
Dzień dobry,
wygląda na to, że ma Pan trudny czas w życiu. Dużo wysiłku włożył Pan w budowę domu, w pracy zawodowej również zwiększyła się Panu liczba obowiązków. Powiększenie rodziny dodatkowo może dawać poczucie wzrostu obciążenia. Poza tym wydaje się, że skupia się Pan bardziej na potrzebach innych osób, pomijając swoje. Wszystko to sprzyja poczuciu wyczerpania, wypalenia, może doprowadzić do depresji. Pomoc lekarza i powrót do leków mogą być warte rozważenia. Niemniej szczególnie istotne wydaje się zobaczenie, jakie mechanizmy, wzorce zachowania mogą powodować, że znajduje się Pan w tym miejscu.
Może pomocne będzie zadanie sobie następujących pytań:
- kiedy czuję, że mam odrobinę więcej energii?
- co daje mi choć trochę radości?
- jak mogę zrobić, by powtarzać częściej te rzeczy, które dają mi radość?
Przede wszystkim jednak warto, by zadbał Pan o odpoczynek. Wyczerpanemu człowiekowi trudno mieć dostęp do poczucia wdzięczności, spełnienia.
Mam nadzieję, że te słowa były dla Pana choć trochę pomocne.
Życzę wszystkiego dobrego.
Sylwia Szulecka
psychoterapeutka indywidualna i par
Jagoda Jek
Mam poczucie, że w Pana historii dom przestał być jedynie budynkiem, a stał się nośnikiem wielu bardzo trudnych doświadczeń. Opisuje Pan nie tylko rozczarowanie samą nieruchomością, ale również lata przeciążenia, rezygnacji z własnych potrzeb, urazów, ogromnej odpowiedzialności, stresu zawodowego i przekonania, że cały ten wysiłek nie przyniósł oczekiwanego efektu. Nic dziwnego, że temat ten wywołuje tak silne emocje.
Nie da się jednak na podstawie wpisu odpowiedzieć, czy jest to przede wszystkim reakcja na obecną sytuację życiową, czy nawrót depresji. Obie możliwości mogą współwystępować, dlatego warto zachować ostrożność w wyciąganiu wniosków. To, że po odstawieniu Asertinu przez pewien czas czuł się Pan dobrze, a później nastąpiło pogorszenie, jest informacją, którą warto omówić z lekarzem prowadzącym.
Możliwe, że dom stał się symbolem wielu strat i wyrzeczeń, a nie wyłącznie problemów związanych z jego lokalizacją czy ukształtowaniem terenu. Kiedy przez długi czas funkcjonujemy pod dużą presją, umysł często skupia całe cierpienie wokół jednego, najbardziej namacalnego elementu.
Na ten moment warto unikać podejmowania pochopnych decyzji dotyczących sprzedaży czy kolejnych dużych zmian. Lepiej najpierw zadbać o własny dobrostan psychiczny, a dopiero później oceniać, które problemy wynikają z samego domu, a które mogą być wzmacniane przez obecny stan emocjonalny.
Jeżeli czuje Pan, że od wielu miesięcy krąży wokół tych samych myśli i coraz trudniej odzyskać nadzieję, warto rozważyć konsultację psychologiczną. Taka rozmowa może pomóc uporządkować emocje, spojrzeć na tę historię z szerszej perspektywy i odzyskać poczucie wpływu, zanim podejmie Pan decyzje, które będą miały znaczenie dla całej rodziny.
Piotr Ziomber
Dzień dobry
Temat wraca po raz kolejny. Pojawia się w Panu duży żal, lęk i rozpamiętuje Pan to co było, skupiając się na negatywach, pomijając to, co naprawdę ważne w Pana życiu. Odstawił Pan Asertin, który ma działanie antydepresyjne i przeciwlękowe, nie wiem jaka dawkę Pan miał zaleconą, aby podejrzewam, że było to 50 mg. Tak czy inaczej jest zasada, że NIGDY nie odstawiamy leków psychotropowych samemu, gdyż czujemy się lepiej. Niestety, często po nagłym odstawieniu występują takie zajady, jakich Pan doświadcza. Czy zastanawiał się Pan, co musiałoby się zmienić (ale realnie), aby Pan poczuł się lepiej? Mam wrażenie, że Pan żyje dla innych, myśli o innych, ale brakło przestrzeni o zaspokojeniu swoich potrzeb. Nie ma zachowanej równowagi miedzy braniem i dawaniem. Stara się Pan zaspokajać oczekiwania innych, ale nie myśli o swoich. Niestety nie znamy Pana sytuacji z przeszłości itd aby napisać więcej, gdyż całkiem możliwe, że Pana tok myśli spowodowany jest dzieciństwem. Wchodzi Pan w pewne schematy, które się kształtują głównie w okresie adolescencji. Dom, jaki Pan wybudował ma być Pana siłą i dumą a nie jak Pan określa "symbolem porażki". Co ja mogę Panu polecić? Wizyta u psychiatry i powrót do leku. Proszę pamiętać, że nie od razu poczuje się Pan lepiej. Druga sprawa to odbycie terapii poznawczo - behawioralnej w nurcie 3 fali - terapii schematów. Ruminuje Pan nieustannie(zamartwia się przeszłością), co rzutuje na kontakty z otoczeniem. To nie będzie łatwy proces, ale chodzi o Pan zadowolenie z życia , o dobrostan. Wszystkiego dobrego.
Piotr Ziomber - psycholog
Monika Lewandowska
Problemy przedstawione przez Pana we wpisie postrzegam jako to, że znalazł się Pan w poważnym konflikcie wewnętrznym. Z jednej strony potrzebuje Pan tego co podstawowe dla funkcjonowania: prywatność, odpoczynek i poczucie wpływu na własne życie. Druga strona to fakt, że czuje się Pan odpowiedzialny za komfort rodziny i konsekwencje każdej podejmowanej decyzji oraz obecnych i ewentualnych przyszłych zmian.
Gdy własne potrzeby przez długi czas schodzą na dalszy plan pojawia się poczucie utknięcia, a ciągłe analizowanie decyzji i próby znalezienia rozwiązania pod postacią natrętnych myśli, stają się strategią, która przynosi chwilowe poczucie ulgi i utrzymania kontroli nad sytuacją. Długoterminowo prowadzą jednak do wyczerpania i przeciążenia psychicznego, dając tylko iluzoryczne poczucie wpływu na sytuację i jeszcze silniej łącząc dom z poczuciem porażki i straty.
Kryzys psychiczny w swojej definicji jest stanem, w którym wymagania płynące z życia i otoczenia zaczynają wyraźnie przekraczać nasze aktualne zasoby, przez co funkcjonujemy mobilizując resztki sił, które mogą wystarczyć na chwilę, ale nie są w stanie podtrzymywać normalnego funkcjonowania przez dłuższy czas.
Pomocna mogłaby być konsultacja z psychologiem lub psychoterapeutą, nie po to, by przekonać Pana, że dom nie jest problemem, lecz by oddzielić realne kwestie mieszkaniowe od przeciążenia i stanu psychicznego, który może wpływać na sposób widzenia całej sytuacji.
Ważne jest, że poza domem nadal potrafi Pan odczuwać spokój i być bardziej obecny, jak podczas wycieczki rowerowej. To pokazuje, że obecne cierpienie nie musi określać całej przyszłości.
Agnieszka Włoszycka
Dzień dobry,
Zatrzymałam się przy zdaniu, że czuje się Pan „uwięziony między własnymi potrzebami a poczuciem odpowiedzialności wobec innych”. Mam poczucie, że to właśnie ten wewnętrzny konflikt jest dziś dla Pana najbardziej wyczerpujący.Czytając Pana wpis, odniosłam wrażenie, że każdą możliwą decyzę ocenia Pan przede wszystkim przez pryzmat tego, jak wpłynie ona na bliskich. Jednocześnie coraz mniej miejsca pozostaje na pytanie, czego sam Pan potrzebuje. Gdy przez dłuższy czas własne potrzeby schodzą na dalszy plan, łatwo pojawia się poczucie utknięcia i przekonanie, że niezależnie od wyboru coś zostanie utracone.
Opisuje Pan również utratę radości, przewlekłe zmęczenie, nawracające myśli i pogorszenie nastroju po odstawieniu leczenia. To są sygnały, których nie warto bagatelizować. Zanim podejmie Pan decyzje dotyczące domu, zachęcałabym do zadbania o własny stan psychiczny i konsultacji ze specjalistą. Dopiero wtedy łatwiej będzie oddzielić to, co jest rzeczywistą oceną miejsca, od tego, co może być wzmacniane przez obecne wyczerpanie.
Jedna decyzja życiowa nie przesądza o całej przyszłości. Nawet jeśli dziś trudno w to uwierzyć, odzyskanie większego spokoju często pozwala spojrzeć na te same okoliczności z zupełnie innej perspektywy.
Z pozdrowieniami,
Agnieszka Włoszycka

Zobacz podobne
Jak mogę pomóc osobie z problemami (myśli samobójcze, depresja, samookaleczenie)
Długo się zastanawiałam, co zrobić z moim samopoczuciem i z tym, jak już dość długi czas męczą mnie myśli.
Czuję, że utknęłam w miejscu, w którym nigdy nie chciałam się znaleźć, a nawet powiem inaczej, nie myślałam, że się znajdę. Jakiś czas temu skończyłam 30 lat. Mam dwójkę dzieci i kochającego męża i czuję niejako wyrzuty sumienia, że czuje się przytłoczoną moją sytuacją, zamiast się cieszyć i to doceniać. Wyobrażałam siebie zawsze w tym wieku, że osiągnę już pewne stanowisko, będę więcej zarabiać, tak by móc sobie pozwolić, w dowolnym momencie, na co chcę. Owszem, chciałam, też w tym wieku mieć już ten dom i rodzinę. W tym momencie czuję, że utknęłam z kredytem na budowę domu, która się nie posuwa, ze względu na koszty życia, w pracy z przypadku, w której i tak mało co mogę pracować, ze względu na opiekę nad dziećmi. Myślałam o wyborze ścieżki zawodowej po macierzyństwie, myślałam o rozkręceniu swojego biznesu. Tylko w tym czasie, kiedy się chwaliłam, jaki to mam plan, osoba z rodziny zaczęła go realizować. Wtedy się przestraszyłam, że sobie nie poradzę, że będę gorsza, skrytykowana przez nią i środowisko i w dodatku, że będą inni gadać, że "zgapiam". Tym bardzie,j że to jest osoba dosyć konfliktowa. Teraz dobiło mnie to mocniej, bo tak naprawdę myślę, co zrobić, żeby więcej zarabiać, zmienić pracę na taką jednocześnie, w której mogłabym się rozwinąć i spełniać, a z drugiej strony jest rodzina i hamulec finansowy i ten strach, że przepale pieniądze.. Boje się czy to właściwa ścieżka, czy wymysł, czy to słomiany zapał. To wszystko w skrócie napełnia mnie niepokojem, prowadzącym do łez. Zamiast cieszyć się z czasem spędzanym z rodziną, to mi się płakać chce.
Nie wiem do końca co mam zrobić...
Nie radzę sobie ostatnio z bardzo silnie obniżonym nastrojem. Mam 23 lata, od 18 roku życia biorę leki z grupy SSRI,z krótką przerwą, która była próbą odstawienia leków-dodam, że nieudaną. Dodam, że w wieku 18 lat zdiagnozowano u mnie ciężką depresje. Od lipca tego roku czułem się bardzo dobrze i postanowiłem na własną rękę nie odstawić, nie mogłem pogodzić się z myślą, że będę musiał brać leki do końca życia, myślałem, że wszystko będzie okej. Od jakiś 3 miesięcy czuje się dziwnie, często boli mnie głowa, nie mam na nic siły i ledwo daję radę pracować. Często przesypiam ponad 10 godzin, a i tak budzę się zmęczony, nie mam siły na treningi, które jeszcze niedawno były stałym elementem mojego życia, zmuszam się do spacerów, żeby zachować jakąkolwiek aktywność poza pracą, która jest sama w sobie fizyczna. Nic nie sprawia mi radości, mam wrażenie, że do każdej czynności muszę się zmuszać i męczy mnie ona 3 razy bardziej, jestem przerażony. Czy taki stan to prawdopodobnie nawrót choroby w skutek odstawienia leków?