Jak radzić sobie ze stresem podczas spotkań z byłym partnerem?
Witam, kiedyś spotykałam się z pewnym chłopakiem, nie wyszło nam. Obecnie jestem w małżeństwie z kimś innym.
Mam taką pracę, że byłego chłopaka spotykam raz na jakiś czas. Paraliżuje mnie wtedy stres, nie jestem w stanie logicznie działać i wszystko w środku mi się trzęsie. Co zrobić, żeby takie ataki się nie powtarzały ? Dziękuje
Klaudia
Katarzyna Kania-Bzdyl
Cześć Klaudia,
najwidoczniej poprzedni związek nie został poprawnie przepracowany i zamknięty. W tym celu najlepiej umówić się na konsultację psychologiczną (tutaj na platformie są również w formie online), wrócić pamięcią i wspomnieniami do tamtych chwil, przeanalizować je i uświadomić sobie pewne rzeczy. W ten oto sposób Twoje małżeństwo pozostanie pod ochroną.
Pozdrawiam,
Katarzyna Kania-Bzdyl
Beata Matys Wasilewska
Dzień dobry
Warto przyjrzeć się jakie wspomnienia kojarzą się pani z poprzednią relacją i chłopakiem. Czy są jakieś tematy niewyjaśnione pomiędzy wami lub jakieś uczucia nie zostały wyrażone. Napięcie psychiczne może wynikać z obaw o jego aktualny stosunek do pani oraz oczekiwań, jakie może mieć wobec tej relacji teraz.
Warto skorzystać ze wsparcia psychoterapeuty, by na spokojnie przyjrzeć się swoim emocjom i myślom lub nieprzepracowanym wspomnieniom tak, by w codzienności pozbyć się uczucia napięcia w jego obecności.
Pozdrawiam
Beata Matys Wasilewska
psycholog
Emilia Jędryka
Pani Klaudio,
Rozumiem, że sytuacja, w której spotyka Pani byłego chłopaka, może wywoływać silne emocje i stres. To naturalne, że przeszłość potrafi wrócić w takich momentach, nawet jeśli obecnie jest Pani w innym związku.
Być może zamiast walczyć z tym stresem, warto spróbować go zrozumieć? Można pomyśleć o kilku strategiach, które mogą pomóc Pani w tych sytuacjach:
Przygotowanie się: Zastanów się, jak może wyglądać spotkanie z byłym chłopakiem i co Pani chciałaby mu powiedzieć lub jak chce zareagować. Można nawet przećwiczyć różne scenariusze.
Techniki oddechowe: Kiedy poczuje Pani, że stres narasta, spróbuj skupić się na oddechu. Głębokie, spokojne wdechy i wydechy mogą pomóc zredukować napięcie w ciele.
Zarządzanie myślami: Zwracaj uwagę na negatywne myśli, które mogą pojawiać się w takich momentach. Spróbuj je zamienić na bardziej pozytywne lub neutralne afirmacje, które przypominają Pani o aktualnych relacjach i swoim szczęściu.
Wsparcie: Jeśli to możliwe, porozmawiaj z kimś bliskim o swoich uczuciach. Dzieląc się tymi myślami, można poczuć się lżej.
Self-care: Zadbaj o siebie przed i po tych spotkaniach – spacer, relaksująca kąpiel, czy ulubiona książka mogą pomóc w redukcji stresu.
Proszę pamiętać, że takie uczucia są normalne i nie ma w tym nic złego. Jeśli te sytuacje będą się powtarzały i będą dla Pani trudne do przeżycia, rozważenie skonsultowania się z psychologiem/terapeutą może być dobrym krokiem.
Pisząc pytanie na forum, zrobiła Pani ważny krok w kierunku zadbania o siebie. Warto wykorzystać ten moment i motywację, aby podjąć dalsze działania, które pomogą poprawić Pani dobrostan.
Pozdrawiam serdecznie i trzymam kciuki!
Irena Kalużna-Stasik
Dzień dobry Klaudia,
Twoja reakcja na spotkania z byłym partnerem wskazuje na silną reakcję stresową, która może mieć podłoże emocjonalne i mentalne. Może warto zrozumieć, skąd może wynikać taki poziom napięcia. Możliwe przyczyny mogą być na przykład: jakieś nieprzepracowane emocje albo twoje ciało interpretuje te spotkania jako zagrożenie, ponieważ kojarzy tę osobę z trudnymi emocjami. Jeśli relacja zakończyła się w sposób trudny, Twój organizm może automatycznie reagować lękiem przed oceną lub ponownym odrzuceniem. Jeśli Twoje reakcje są bardzo silne i wpływają na codzienne funkcjonowanie, warto rozważyć konsultację z psychologiem, który pomoże przepracować to doświadczenie w bezpieczny sposób. Ważne jest zrozumienie, że Twoja reakcja jest naturalna, ale możesz nad nią pracować. Regulacja emocji, zmiana podejścia do sytuacji i ewentualna praca z psychologiem pomogą Ci odzyskać spokój w takich momentach.
Spokojnego dnia!
Irena Kalużna-Stasik - psycholog
Agnieszka Zając
Dzień dobry,
warto zastanowić się nad tym co konkretnie je wywołuje, co je wzmacnia, jakie emocje i myśli Pani towarzyszą, jakie przekonania oraz co dzieje się w Pani zachowaniu. W celu głębszego przyjrzenia się powyższym można skorzystać z wsparcia psychologa lub psychoterapeuty.
Pozdrawiam serdecznie,
Agnieszka Zając
Anastazja Zawiślak
Dzień dobry,
Twoja reakcja to naturalna odpowiedź na nierozwiązane emocje z przeszłości – to nie musi oznaczać, że coś czujesz do byłego partnera, ale raczej, że ciało pamięta trudne doświadczenia i stres co powoduje reakcje, o której pisałaś. Twoje ciało reaguje stresem, ponieważ w jakiś sposób łączy obecność tej osoby z emocjami, które były dla Ciebie intensywne lub trudne.
Nie oznacza to, że wciąż coś czujesz do tej osoby w sensie romantycznym – to raczej zapisany w pamięci wzorzec reakcji emocjonalnej. W takich sytuacjach pomocne może być przyjrzenie się temu, co dokładnie wywołuje ten stres: czy to wspomnienie rozstania, niewyjaśnione emocje, poczucie wstydu, czy może coś zupełnie innego? Zrozumienie źródła lęku jest pierwszym krokiem do odzyskania kontroli.
Spróbuj w takich momentach skupić się na głębokim, spokojnym oddechu, co pomoże uspokoić reakcję stresową. Warto
Jeśli stres jest bardzo silny, rozmowa z psychologiem pomoże zrozumieć źródło tych emocji i nauczyć się lepiej nimi zarządzać. Pamiętaj – to, co czujesz, nie definiuje Ciebie ani Twojej obecnej relacji.
Trzymam kciuki, byś poczuła się spokojniej.
Anastazja Zawiślak
Psycholog
Martyna Jarosz
Dzień dobry,
Ważne jest, aby uznać swoje uczucia i pozwolić sobie na ich przeżywanie. To naturalne, że odczuwasz stres w takiej sytuacji. Głębokie oddychanie, medytacja i techniki relaksacyjne mogą pomóc w uspokojeniu ciała i umysłu w momencie stresu. Przygotuj się mentalnie przed spotkaniem. Wyobraź sobie, że spotykasz byłego partnera, i pracuj nad pozytywnymi reakcjami. Możesz także opracować strategie radzenia sobie, które pomogą Ci zachować spokój. Jeśli odczuwasz, że stres jest zbyt silny, warto rozważyć rozmowę z terapeutą, który pomoże Ci opracować indywidualne strategie radzenia sobie z takimi sytuacjami.
Skup się na swoim obecnym życiu i związku. Pamiętaj, że przeszłość już minęła, a Ty masz kontrolę nad swoją teraźniejszością i przyszłością. Pracuj nad wzmacnianiem swojej pewności siebie i samooceny. Możesz to robić poprzez pozytywne afirmacje i skupianie się na swoich osiągnięciach i mocnych stronach.
Pamiętaj, że radzenie sobie ze stresem i emocjami to proces, który wymaga czasu i cierpliwości. Znalezienie wsparcia i stosowanie odpowiednich technik może znacząco poprawić Twoje samopoczucie.
Trzymaj się ciepło i dbaj o siebie.
Martyna Jarosz - psycholog
Nadal nie znasz odpowiedzi na nurtujące Cię kwestie?
Umów się na wizytę do jednego z naszych Specjalistów!
Dobierz psychologaZobacz podobne
Witam...pozostaję załamana i w szoku.
Jestem pisarką (20 książek na tematy duchowe, naukowe, międzynarodowe targi książki). Zaprzyjaźniłam się z panią prezes miesięcznika naukowego, w którym publikowano moje teksty. Przyjaźń trwała kilka lat. Wzajemnie wysyłałyśmy sobie listy i czase
Witam serdecznie, jestem po ucieczce z własnego domu po 25 latach małżeństwa, przeszłam przez wszystko, co możliwe żyłam z toksykiem, narcyzem i psychopata. Starsze dziecko nie dało rady, odebrało sobie życie. Chodzę na terapię oraz leczę stres pourazowy, niedługo minie dwa lata. Walczył, pisał ł
Trudno mi dokładnie opisać sytuacje, w jakiej się znalazłam.
Ale od początku. Mój mąż, zanim mnie poznał, rozstał się z żoną, z którą był w związku kilka lat (studia i później dwa lata), mają syna. Gdy się poznaliśmy, sytuacja była jasna i klarowna.
W końcu my zostaliśmy
Stoję obecnie przed bardzo ciężkim wyborem życiowym, nie mam się kogo poradzić, ponieważ jestem osobą, która nie dzieli się swoimi problemami. Jednak tym razem potrzebuję pomocy. Jestem w 'dziwnej' relacji z dziewczyną. Mamy po 25 i 23 lata. Znamy się ponad rok czasu. Ostatnio postanowiłem z nią
Cześć, chciałem się podzielić czymś osobistym. Jestem prawie od roku w małżeństwie i od prawie pół roku w mojej głowie pojawia się inna kobieta. Najgorsze jest to że to siostra mojej żony.... Myśli o niej przychodzą jakoś same i kwestia jest tego że jest dla mnie tylko atrakcyjna fizycznie, nie p
Od 19 lat mam tajemnicę, która mnie zabija. Wiem, że jak się wyda znienawidzą mnie rodzina dzieci. Obecny partner mnie zostawi. Czuję, że wariuje powoli. Od dawna leczę się na nerwice lęki ataki paniki. Teraz mam natłok myśli, co to będzie jak się wyda co mam robić. Błagam pomóżcie, bo czuję że u
Witam, Byłam w związku 17 lat, ostatnie lata były ciężkie, ponieważ mój partner dużo pił, imprezował, pisał do różnych kobiet. Rozmowy świadczyły nawet o zdradach. Po alkoholu patrzył na mnie z pogardą i brakiem szacunku. Twierdził, że to nic nie znaczące rozmowy ze ja chce wszystko kontrolować.
PMS to temat, o którym mało się mówi, a ja zaczynam czuć, że powinniśmy. Bo jak tylko się zaczyna, to u nas w domu jest jak emocjonalny rollercoaster – raz smutek, raz gniew, raz totalna frustracja znikąd. I ja wiem, że to nie jej wina, że hormony robią swoje, ale jak ja mogę pomóc?! Czuję się tr
Na wstępie Dzień dobry i mam za 1,5 miesiąca 17 lat, jeśli to potrzebne, jestem też zapisana do psychologa, ale jest bardzo długa kolejka, nawet może potrwać rok ten nabór, bardzo proszę o pomoc w tej sprawie, bo mam dziwne emocje, których nie mogę zrozumieć czy to przypomina jakieś zaburzenie?&n
Dzień dobry, Mam problem, 11 lat temu poznałam mojego kolegę na obozie. Była dyskoteka, tańczył ze mną, mówił mi czułe słówka, jaka jestem piękna i seksowna. Po obozie nasz kontakt się urwał. Ale odnowił się na nowo, rozmawiam z tym kolega, pisze z nim, ale wspomnienia z nim wróciły z podwójną si
Dzień dobry, zwracam się z ogromną prośbą o obiektywną opinię o mojej aktualnej sytuacji życiowej i jak dalej żyć.
Jestem ze swoim partnerem (już mężem) od liceum.
Aktualnie mamy po 33 lata. Od początku znajomości komunikowałam, że moim celem życiowym w życiu rodzinnym j
Dzień dobry, mam 35 lat i znalazłam się w sytuacji, której nie do końca rozumiem. Dlatego zwracam się do Państwa z prośbą o pomoc. Jakieś 2 lata temu w zupełnie niespodziewanych dla mnie okolicznościach poznałam pewnego mężczyznę.
On jest starszy ode mnie o 4 lata. Oboje jesteśmy sin
Związek z osobą, która zmaga się z traumą z wcześniejszego związku. Poniżej opisuję wszystko w skrócie.
Trauma, którą przeżywa moja partnerka (a teraz już bardziej była), wydaje mi się bardzo osobista, dlatego nie będę wnikał w szczegóły. Mianowicie, około 4 lata temu jej były partne
Mam ogromny problem z nawiązywaniem relacji z ludźmi, ale głównie z kobietami. Jestem chłopakiem, 19 lat.
Od kilku lat całkowicie izolowałem się od ludzi, bo czułem się gorszy od swoich rówieśników. Kończę szkołę w tym roku i coraz bardziej dokucza mi myśl, że jestem inny niż wszyscy
Mąż od roku jest czuły, nie wyzywa mnie, nie poniża, lecz potrafi krytykować każde słowo, które wypowiem odbiera jako atak jego osoby, że ja się o wszystko cyt ,, odpier....m,, ,o wszytko obwinia mnie, swoich błędów, zagrywek nie widzi, nie chce widzieć.
Mimo wszystko twierdzi, iż mn
Jestem z facetem od w sumie roku jako związek, wcześniej spotykaliśmy się bardziej jako przyjaciele może coś więcej, ale każdy miał wolną drogę. Od roku spotykamy się oficjalnie w związku, jednakże mój partner ma dziecko ze swoją ex, do której jeździ na całe dnie, niby bawiąc się przez ten czas t
Mam problem z lękiem przed bliskością i zaangażowaniem, co bardzo utrudnia mi budowanie relacji. Za każdym razem, gdy ktoś się do mnie zbliża, czuję zagrożenie i mam ochotę się wycofać. Wiem, że takie zachowanie blokuje mój rozwój emocjonalny i uniemożliwia tworzenie trwałych więzi. Chciałbym lep
Nazywam się Anna, pochodzę ze wsi z województwa opolskiego, powiat Nyski. W mojej miejscowości mam sąsiada, któremu w lipcu zeszłego roku, zmarła Jego żona. Wspierałam tę rodzinę na różne sposoby. Mieszka tam również brat zmarłej żony tego Pana, niepełnosprawny. Jego też wspierałam. Jednak musiał