Aplikacja TwójPsycholog — wsparcie, które masz zawsze pod ręką

📲 Pobierz aplikację i zadbaj o siebie na własnych zasadach

Dostępne w Google PlayPobierz w App Store
Left ArrowWstecz

Jak radzić sobie ze stresem podczas spotkań z byłym partnerem?

Witam, kiedyś spotykałam się z pewnym chłopakiem, nie wyszło nam. Obecnie jestem w małżeństwie z kimś innym. 

Mam taką pracę, że byłego chłopaka spotykam raz na jakiś czas. Paraliżuje mnie wtedy stres, nie jestem w stanie logicznie działać i wszystko w środku mi się trzęsie. Co zrobić, żeby takie ataki się nie powtarzały ? Dziękuje

User Forum

Klaudia

1 rok temu
Katarzyna Kania-Bzdyl

Katarzyna Kania-Bzdyl

Cześć Klaudia,

najwidoczniej poprzedni związek nie został poprawnie przepracowany i zamknięty. W tym celu najlepiej umówić się na konsultację psychologiczną (tutaj na platformie są również w formie online), wrócić pamięcią i wspomnieniami do tamtych chwil, przeanalizować je i uświadomić sobie pewne rzeczy. W ten oto sposób Twoje małżeństwo pozostanie pod ochroną.

Pozdrawiam,

Katarzyna Kania-Bzdyl

mniej niż godzinę temu

Nadal nie znasz odpowiedzi na nurtujące Cię kwestie?

Umów się na wizytę do jednego z naszych Specjalistów!

Beata Matys Wasilewska

Beata Matys Wasilewska

Dzień dobry

Warto przyjrzeć się jakie wspomnienia kojarzą się pani z poprzednią relacją i chłopakiem. Czy są jakieś tematy niewyjaśnione pomiędzy wami lub jakieś uczucia nie zostały wyrażone. Napięcie psychiczne może wynikać z obaw o jego aktualny stosunek do pani oraz oczekiwań, jakie może mieć wobec tej relacji teraz. 

Warto skorzystać ze wsparcia psychoterapeuty, by na spokojnie przyjrzeć się swoim emocjom i myślom lub nieprzepracowanym wspomnieniom tak, by w codzienności pozbyć się uczucia napięcia w jego obecności.

Pozdrawiam

Beata Matys Wasilewska

psycholog

mniej niż godzinę temu
Emilia Jędryka

Emilia Jędryka

Pani Klaudio,

Rozumiem, że sytuacja, w której spotyka Pani byłego chłopaka, może wywoływać silne emocje i stres. To naturalne, że przeszłość potrafi wrócić w takich momentach, nawet jeśli obecnie jest Pani w innym związku. 

Być może zamiast walczyć z tym stresem, warto spróbować go zrozumieć? Można pomyśleć o kilku strategiach, które mogą pomóc Pani w tych sytuacjach:

Przygotowanie się: Zastanów się, jak może wyglądać spotkanie z byłym chłopakiem i co Pani chciałaby mu powiedzieć lub jak chce zareagować. Można nawet przećwiczyć różne scenariusze.

Techniki oddechowe: Kiedy poczuje Pani, że stres narasta, spróbuj skupić się na oddechu. Głębokie, spokojne wdechy i wydechy mogą pomóc zredukować napięcie w ciele.

Zarządzanie myślami: Zwracaj uwagę na negatywne myśli, które mogą pojawiać się w takich momentach. Spróbuj je zamienić na bardziej pozytywne lub neutralne afirmacje, które przypominają Pani o aktualnych relacjach i swoim szczęściu.

Wsparcie: Jeśli to możliwe, porozmawiaj z kimś bliskim o swoich uczuciach. Dzieląc się tymi myślami, można poczuć się lżej.

Self-care: Zadbaj o siebie przed i po tych spotkaniach – spacer, relaksująca kąpiel, czy ulubiona książka mogą pomóc w redukcji stresu.

Proszę pamiętać, że takie uczucia są normalne i nie ma w tym nic złego. Jeśli te sytuacje będą się powtarzały i będą dla Pani trudne do przeżycia, rozważenie skonsultowania się z psychologiem/terapeutą może być dobrym krokiem.

Pisząc pytanie na forum, zrobiła Pani ważny krok w kierunku zadbania o siebie. Warto wykorzystać ten moment i motywację, aby podjąć dalsze działania, które pomogą poprawić Pani dobrostan.

Pozdrawiam serdecznie i trzymam kciuki!

1 rok temu
Irena Kalużna-Stasik

Irena Kalużna-Stasik

Dzień dobry Klaudia,

Twoja reakcja na spotkania z byłym partnerem wskazuje na silną reakcję stresową, która może mieć podłoże emocjonalne i mentalne. Może warto zrozumieć, skąd może wynikać taki poziom napięcia. Możliwe przyczyny mogą być na przykład: jakieś nieprzepracowane emocje albo twoje ciało interpretuje te spotkania jako zagrożenie, ponieważ kojarzy tę osobę z trudnymi emocjami. Jeśli relacja zakończyła się w sposób trudny, Twój organizm może automatycznie reagować lękiem przed oceną lub ponownym odrzuceniem.  Jeśli Twoje reakcje są bardzo silne i wpływają na codzienne funkcjonowanie, warto rozważyć konsultację z psychologiem, który pomoże przepracować to doświadczenie w bezpieczny sposób. Ważne jest zrozumienie, że Twoja reakcja jest naturalna, ale możesz nad nią pracować. Regulacja emocji, zmiana podejścia do sytuacji i ewentualna praca z psychologiem pomogą Ci odzyskać spokój w takich momentach.

Spokojnego dnia!

Irena Kalużna-Stasik - psycholog

1 rok temu
Agnieszka Zając

Agnieszka Zając

Dzień dobry, 

warto zastanowić się nad tym co konkretnie je wywołuje, co je wzmacnia, jakie emocje i myśli Pani towarzyszą, jakie przekonania oraz co dzieje się w Pani zachowaniu. W celu głębszego przyjrzenia się powyższym można skorzystać z wsparcia psychologa lub psychoterapeuty.

Pozdrawiam serdecznie,

Agnieszka Zając

1 rok temu
Anastazja Zawiślak

Anastazja Zawiślak

Dzień dobry,

Twoja reakcja to naturalna odpowiedź na nierozwiązane emocje z przeszłości – to nie musi oznaczać, że coś czujesz do byłego partnera, ale raczej, że ciało pamięta trudne doświadczenia i stres co powoduje reakcje, o której pisałaś. Twoje ciało reaguje stresem, ponieważ w jakiś sposób łączy obecność tej osoby z emocjami, które były dla Ciebie intensywne lub trudne. 

Nie oznacza to, że wciąż coś czujesz do tej osoby w sensie romantycznym – to raczej zapisany w pamięci wzorzec reakcji emocjonalnej. W takich sytuacjach pomocne może być przyjrzenie się temu, co dokładnie wywołuje ten stres: czy to wspomnienie rozstania, niewyjaśnione emocje, poczucie wstydu, czy może coś zupełnie innego? Zrozumienie źródła lęku jest pierwszym krokiem do odzyskania kontroli.

Spróbuj w takich momentach skupić się na głębokim, spokojnym oddechu, co pomoże uspokoić reakcję stresową. Warto   

Jeśli stres jest bardzo silny, rozmowa z psychologiem pomoże zrozumieć źródło tych emocji i nauczyć się lepiej nimi zarządzać. Pamiętaj – to, co czujesz, nie definiuje Ciebie ani Twojej obecnej relacji. 

Trzymam kciuki, byś poczuła się spokojniej. 

Anastazja Zawiślak

Psycholog

1 rok temu
Martyna Jarosz

Martyna Jarosz

Dzień dobry,

Ważne jest, aby uznać swoje uczucia i pozwolić sobie na ich przeżywanie. To naturalne, że odczuwasz stres w takiej sytuacji. Głębokie oddychanie, medytacja i techniki relaksacyjne mogą pomóc w uspokojeniu ciała i umysłu w momencie stresu. Przygotuj się mentalnie przed spotkaniem. Wyobraź sobie, że spotykasz byłego partnera, i pracuj nad pozytywnymi reakcjami. Możesz także opracować strategie radzenia sobie, które pomogą Ci zachować spokój. Jeśli odczuwasz, że stres jest zbyt silny, warto rozważyć rozmowę z terapeutą, który pomoże Ci opracować indywidualne strategie radzenia sobie z takimi sytuacjami. 

Skup się na swoim obecnym życiu i związku. Pamiętaj, że przeszłość już minęła, a Ty masz kontrolę nad swoją teraźniejszością i przyszłością. Pracuj nad wzmacnianiem swojej pewności siebie i samooceny. Możesz to robić poprzez pozytywne afirmacje i skupianie się na swoich osiągnięciach i mocnych stronach.

Pamiętaj, że radzenie sobie ze stresem i emocjami to proces, który wymaga czasu i cierpliwości. Znalezienie wsparcia i stosowanie odpowiednich technik może znacząco poprawić Twoje samopoczucie.

Trzymaj się ciepło i dbaj o siebie.

Martyna Jarosz - psycholog

1 rok temu

Zobacz podobne

Proszę o wskazówki dla poradzenia sobie z traumą i rzutowaniem jej na mój związek, na radzenie sobie z pracą.
Witam serdecznie, od jakiegoś czasu nie radzę sobie z życiem, wszystkim wydaje się, że jestem osobą silną, a w środku przeżywam katusze. Mój problem sięga dzieciństwa przepełnionego alkoholem mojego ojca i brata. Mam stresującą pracę. Po bardzo długim czasie jestem w związku, w którym nie czuję się stabilna, na każdym kroku doszukuję się zdrady, braku zaufania. Jak mam sobie z tym poradzić?
Jak sobie radzić z przewlekłym stresem?

Jak sobie radzić z przewlekłym stresem?

Jak radzić sobie z swoją przeszłością i zazdrością w związku? Nachodzą mnie natrętne myśli.

Witam, 

jestem mężczyzną w młodym wieku i zmagam się z problemami dotyczącymi przeszłości, zarówno mojej, jak i mojej partnerki. Zaczynając ode mnie — zanim poznałem moją partnerkę, prowadziłem bardzo zły i niezdrowy tryb życia.

Mianowicie wiele imprez, nadużywanie alkoholu do stopnia braku kontroli nad sobą i ciałem. W trakcie tego okresu również byłem uzależniony od treści na tle seksualnym w Internecie. Pojawiały się także rozmowy z obcymi osobami, również na tym tle. Dotąd nie znam powodu, dlaczego tak robiłem, ale to wszystko skończyło się bardzo źle. 

Z imprez wyniosłem tylko poczucie winy za czyny pod wpływem alkoholu, takie jak bycie nachalnym dla kobiet i brak umiejętności trzymania rąk przy sobie (nic związanego z przestępstwem).

Moje uzależnienie skończyło się internetowym szantażem (ktoś szantażował moją osobę).

Po nim przez długi okres czułem ciągły niepokój, który co jakiś czas wraca i zajmuje całą moją uwagę. Wstydzę się strasznie za czyny, które popełniłem i bardzo ich żałuję.

Prześladują mnie na tle codziennym, a na domiar złego jestem ogromnym hipokrytom, ponieważ nie umiem się pogodzić również z przeszłością mojej partnerki, która miała ją "normalną". Czuję ogromną zazdrość o jej poprzednie relacje, a do tego dochodzi ciągły niepokój w relacji o to, czy aby na pewno nie robię czegoś, czego ona nie chce, czy nie czuje się zmuszona. Mimo jej zapewnień, że tak nie jest, ciągle się te pytania pojawiają.

A następnie przechodzi do stanu wątpliwości co do samego związku i uczuć w nim. 

Przepraszam za chaos, ale sam już nie wiem, co się dzieje i jestem ciekaw, co można z tym zrobić.

Od czego zacząć i czy można to jakoś naprawić?

Co najważniejsze — co mi dolega i jak funkcjonować sam ze sobą?

Z góry dziękuję za opinie.

Jak radzić sobie ze stresem i lękiem przed rozmowami z innymi ludźmi?

Dzień dobry,

jak radzić sobie ze stresem i lękiem przed kontaktem z ludźmi? Jestem osobą zamkniętą w sobie i nie potrafię swobodnie rozmawiać z ludźmi. Bardzo się stresuje, gdy mam z kimś porozmawiać paraliżuje mnie lęk. Często jest tak, że mam taką blokadę, że nie wiem co powiedzieć. Czuję lęk, że powiem coś nie tak i z reguły tak się dzieje, wtedy przychodzą myśli, że jestem beznadziejna. Myślałam o tym, żeby pójść na terapię, ale wtedy jest dokładnie tak samo, gdy myślę o tym, żeby się zapisać, paraliżuje mnie taki lęk, że nie jestem w stanie nic zrobić i odpuszczam. Jest mi ciężko tak normalnie rozmawiać z ludźmi,  a co dopiero rozmawiać o moich problemach. 

Nie wiem, co mam robić jak to przezwyciężyć.

Jak radzić sobie ze stresem i wypaleniem zawodowym w wymagającym środowisku pracy?

Pracuję w naprawdę wymagającym środowisku, gdzie tempo jest szalone, a wymagania ciągle rosną. Coraz częściej czuję, jak dopada mnie chyba wypalenie zawodowe. 

Codzienny stres związany z obowiązkami i ogromną presją zaczyna mnie przytłaczać. 

Zmęczenie, brak motywacji i problemy z koncentracją to teraz moja codzienność. Zastanawiam się, jak sobie radzić ze stresem, który nie daje mi spokoju. Boję się, że jeśli nic z tym nie zrobię, moje zdrowie psychiczne może się załamać.

Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki, jak sobie radzić w tej sytuacji.

zdrada

Zdrada – przyczyny, skutki i jak sobie z nią radzić?

Zdrada to głębokie naruszenie zaufania w związku, występujące w formie fizycznej lub emocjonalnej. Powoduje trwałe rany psychiczne u obu partnerów. Analizujemy przyczyny zdrad, ich konsekwencje oraz metody odbudowy relacji po takim doświadczeniu.