Aplikacja TwójPsycholog — wsparcie, które masz zawsze pod ręką

📲 Pobierz aplikację i zadbaj o siebie na własnych zasadach

Dostępne w Google PlayPobierz w App Store
Left ArrowWstecz

Jak znaleźć terapię indywidualną na NFZ, gdy jest dostępna tylko terapia grupowa?

Poszukuję terapii na NFZ a w moim mieście mam dostęp tylko do terapii grupowej (szpital oddział dzienny, gdzie trzeba wziąć L4 na min. 3 miesiące), jak zyskać dostęp/jak znaleźć terapię indywidualną na NFZ?
User Forum

Dorota

1 dzień temu
Karolina Bogusz

Karolina Bogusz

Dzień dobry Pani Doroto,

faktycznie poszukiwanie terapii indywidualnej na NFZ to czasami czasochłonny proces. W pierwszej kolejności warto sprawdzić stronę - https://terminyleczenia.nfz.gov.pl/

Można na niej wybrać poradnię psychologiczną i wpisać województwo / miasto, żeby zobaczyć placówki, które świadczą taką pomoc i szacowany czas oczekiwania. Nawet w przypadku dłuższego czasu oczekiwania warto zapisać się na listę rezerwową, ponieważ czasami terminy się zwalniają i placówki dzwonią z propozycją terminu szybciej niż było to zakładane na początku.

Ponadto w zależności od Pani diagnozy można poszukać też innych darmowych / niskopłatnych opcji pomocy terapeutycznej. Kilka takich możliwości opisałam na naszym blogu - https://psycholog-terapie.pl/bezplatna-pomoc-warszawa/
Życzę powodzenia w szukaniu odpowiedniego dla siebie miejsca! :)

1 dzień temu

Nadal nie znasz odpowiedzi na nurtujące Cię kwestie?

Umów się na wizytę do jednego z naszych Specjalistów!

Anna Kapelska

Anna Kapelska

Dzień dobry,

Pani Doroto, rzeczywiście bywa tak, że trudniej jest dostać się z NFZ na terapię indywidualną, jednak jest to możliwe. 

Proszę zacząć od skierowania od lekarza - psychiatry, a także skontaktować z centrami i poradniami zdrowia psychicznego i poprosić o skierowanie na terapię indywidualną oraz wpisanie na listę osób oczekujących. Czasem niestety to czekanie może potrwać długo, ale zdarzają się nagle jakieś luki i może akurat się Pani uda szybciej dostać. Może też Pani spróbować korzystać w międzyczasie z bezpłatnego wsparcia psychologicznego, online lub telefoniczna linia wsparcia. Trzymam kciuki, powodzenia!

Anna Kapelska

Psycholog

1 dzień temu
Natalia Przybylska

Natalia Przybylska

Dzień dobry, 

aby dostać się na psychoterapię na NFZ należy najpierw zgłosić się do lekarza psychiatry lub innego, który postawi rozpoznanie z zakresu zaburzeń psychicznych i zaburzeń zachowania. Taki lekarz po ustaleniu diagnozy może wystawić skierowanie na psychoterapię na NFZ. Aby znaleźć ośrodek w okolicy można wejść na stronę https://terminyleczenia.nfz.gov.pl/ i wyszukać „poradnia zdrowia psychicznego” oraz podać lokalizację. Jeśli znajdzie pani ośrodek w okolicy, warto zadzwonić i dopytać jakie usługi są oferowane w ramach funduszu - takich informacji może nie być na stronie. Warto się też uzbroić w cierpliwość (bo kolejki potrafią być naprawdę długie) i niekoniecznie sugerować terminami jakie się wyświetlają. 

Mam nadzieję, że coś ta odpowiedź pomogła. 

Życzę wszystkiego dobrego! 
Natalia Przybylska 

1 dzień temu
Bożena Nagórska

Bożena Nagórska

Dzień dobry. Pani Doroto, znalezienie terapii indywidualnej na NFZ bywa wyzwaniem, ale istnieje kilka ścieżek, które warto sprawdzić.

Po pierwsze, proszę szukać Poradni Zdrowia Psychicznego, które mają podpisany kontrakt z NFZ. Wiele z nich oferuje psychoterapię indywidualną realizowaną w trybie ambulatoryjnym. Skierowanie do takiej poradni może wystawić lekarz psychiatra lub lekarz pierwszego kontaktu.

Warto również sprawdzić Centra Zdrowia Psychicznego – to nowszy model opieki, który działa w wielu miastach w Polsce. Oferują one szybką pomoc i często dysponują zespołami leczenia środowiskowego oraz psychoterapeutami pracującymi indywidualnie. Kolejnym miejscem są Ośrodki Środowiskowej Opieki Psychologicznej i Psychoterapeutycznej, które często mają krótsze terminy oczekiwania niż duże szpitale.

Pomocna w poszukiwaniach może być wyszukiwarka NFZ lub kontakt z Telefoniczną Informacją Pacjenta (numer 800 190 590), gdzie konsultanci mogą podać Pani adresy placówek w okolicy, które realizują świadczenia z zakresu psychoterapii indywidualnej. Proszę pamiętać, że nie musi to być placówka w Pani miejscu zamieszkania – na NFZ można leczyć się w dowolnym mieście w Polsce.

Życzę powodzenia. 

Bożena Nagórska

20 godzin temu
Agnieszka Włoszycka

Agnieszka Włoszycka

Witam p.Doroto,

Dziękujemy za pytanie. 

Rozumiem Pani trudność, dostęp do terapii indywidualnej na NFZ bywa ograniczony ale jest kilka realnych ścieżek, które warto sprawdzić. Po pierwsze, terapia indywidualna na NFZ jest prowadzona w poradniach zdrowia psychicznego oraz poradniach psychologicznych, nie tylko w oddziałach dziennych. Nie zawsze jest dobrze opisana w rejestracji, dlatego warto dopytać wprost o psychoterapię indywidualną a nie „pomoc psychologiczną”.

Po drugie, ma Pani prawo zapisać się poza miejscem zamieszkania, w innym mieście lub województwie. 

Po trzecie, pomocne bywa skontaktowanie się bezpośrednio z NFZ (infolinia lub oddział wojewódzki) i poproszenie o aktualną listę placówek oferujących psychoterapię indywidualną, a nie tylko grupową.

Oddział dzienny jest jedną z form leczenia ale nie jest jedyną drogą i nie zawsze jest adekwatny do potrzeb. Ma Pani prawo szukać formy pomocy, która będzie dla Pani bezpieczna i możliwa do udźwignięcia.

Z pozdrowieniami,

Agnieszka Włoszycka

1 dzień temu

Zobacz podobne

Mam silne zaburzenia snu-nie potrafię spać parę nocy z rzędu, leki psychiatryczne nie dają efektów. Byłem na terapii, jednak nie odczułem poprawy. Najczęściej nie śpię, gdy kolejnego dnia mam wstać wcześniej.
Od kilku lat mam problemy ze snem. Zaczynało się od pojedynczych nieprzespanych nocy, a bywało tak, że nie spałem po 2-3 noce. Brałem leki takie jak: pragabalin, miansec, tritico itp., nie dawały żadnych efektów. Przez pewien okres brałem nasen, żeby jakoś funkcjonować. Aktualnie, zazwyczaj przez połowę tygodnia śpię normalnie, ale najczęściej przed dniem roboczym (przychodzą też takie dni, że po prostu nie mogę spać - nie widzę reguły) muszę wziąć kwetaplex (połówkę 25mg czyli 12.5mg), sam nie wiem czy to nie działa na zasadzie placebo, ale zasypiam. Problemy nasilają się wtedy, kiedy mam świadomość, że na drugi dzień muszę wstać wcześniej, a najbardziej po spożyciu alkoholu. Noc, w którą spożywam prześpię, ale kilka kolejnych jest tragiczne. Aktualnie, ze względu na to nie piję alkoholu od prawie roku. Zaliczyłem terapię CBT, ale nie czułem, że to cokolwiek daje. Często jak się położę to szybciej bije mi serce, jakbym nie mógł się uspokoić, ale bywa też tak, że nie ma fizycznych objawów, a spać nie mogę.. Nie widzę żadnej przyczyny w postaci jakiegoś wydarzenia, traumy itp. O co może chodzić?... Czego jeszcze mogę spróbować?
Czym jest wejście w świadomy obszar rzeczywistości?
Czym jest wejście w świadomy obszar rzeczywistości?
Nerwica natręctw u córki - czy jest uleczalna i jak uzyskać wsparcie?

Witam serdecznie wszystkich. 

Czy nerwica natręctw jest uleczalna, czy jest to schorzenie na całe życie? 

Mam córkę chorą i bardzo mi zależy, żeby ją z tego wyciągnąć. Ona nie chce żyć, jest tym wyczerpana. Bierze jakiś Asertin, dużą dawkę. Do tej pory jej partner trochę ją wspierał, ale też jest wymagający. Ona miała okresy, że nie brała leku, dopiero teraz o tym wiem. Zaniedbywała obowiązki domowe, spóźniała się notorycznie do pracy i w efekcie nigdzie nie może się dłużej utrzymać. Teraz też straciła pracę. Nie mam pojęcia, z jakim cierpieniem ona się mierzy. Nie znam tej choroby. 

Czy są gdzieś ludzie, którzy mogą jej pomóc? Do tej pory musiała płacić za tą terapię. Pomóżcie, proszę.

Mój brat ma poważne zaburzenia psychiczne.
Mój brat ma poważne zaburzenia psychiczne. Czy mogę umówić się najpierw z psychoterapeutą, do którego chce go skierować (jeśli się zgodzi), opowiedzieć psychoterapeucie/psychologowi, z czym brat się zmaga, żeby specjalista wiedział, jak podejść do sytuacji? Wiem, że brat będzie miał ogromny problem z przedstawieniem swoich problemów, które wypiera, których nie widzi.
Dlaczego czuję się jak dziecko mimo dorosłego wieku? Analiza w kontekście przemocy i CPTSD
Witam. Przychodzę z myślę, dość nietypowym pytaniem, ponieważ próbuję zrozumieć siebie. Otóż, doświadczałam przez kilka lat przemocy seksualnej, oprócz tego przemoc psychiczna i fizyczna w domu rodzinnym, rodzina w której był alkohol, mam diagnozę CPTSD i od niedawna jestem z tego względu w terapii. Od jakiegoś czasu zaczęłam zauważać w sobie coś dziwnego, co mnie przeraża - mianowicie odkryłam, że coraz częściej czuję się jak dziecko, mimo że mam 24 lata. Na co dzień pracuję na odpowiedzialnej pozycji (pracuję od 18 r.ż., ale od roku w służbach, więc duża odpowiedzialność, wymaganie bycia twardym i dojrzałym - które spełniam bez zarzutu), natomiast w chwilach kryzysu, a coraz częściej w zwykłe dni - przemawiają przeze mnie dziecięce potrzeby. Mam potrzebę przytulić się do osoby bliskiej i zaufanej, rozpłakać w jej ramionach, by ona mnie głaskała, tuliła, uspokajała, mówiła, że jest i nie odejdzie. Albo chcę położyć głowę na jej kolanach, by ona bawiła się moimi włosami i uspokajała. Gdy dopada mnie kryzys i muszę sobie radzić sama (poza przyjaciółmi, którzy nie mieszkają tu gdzie ja, nie mam takich bliskich osób w życiu), kołyszę się, płaczę niekontrolowanie i nie mogę przestać, przytulam pluszaka/poduszkę i nakrywam się cała kocem, by było to poczucie bycia przytulonym. Gdy tak o tym myślę, ogółem wcześniej w życiu też miewałam takie momenty, przy osobach, które wyzwalały we mnie takie matczyne przeniesienie, ale występowało to dużo rzadziej niż teraz. Będąc na sesji terapeutycznej z kolei czuję się jak dziecko, ponieważ czuję się taka bezbronna. Na co dzień nikt mnie nie widzi innej niż: twarda, niezależna, pewna siebie, uśmiechnięta, radząca sobie. Terapeuta wie o mnie wszystko, moją historię, myśli, emocje, uczucia, pragnienia, lęki, potrafi mnie czytać nawet, gdy milczę - siedzę w gabinecie przed nią i jestem absolutnie bezbronna, jak dziecko. Gdy się zdenerwuję, bo mówi coś i wiem, że ma rację, ale wiem też, że zrobienie tego będzie niekomfortowe i trudne, mam ochotę się obrazić, przewracam oczami, za chwilę się uśmiecham i i tak to później robię, wracam i opowiadam o tym, jak dziecko, które biegnie się pochwalić lub pożalić mamie (nie, to nie jest matczyne przeniesienie, jesteśmy zbyt blisko wiekowo), a gdy się zawstydzam, potrafię zakryć dłońmi twarz, albo schować ją w poduszkę, również jak dziecko. Sama tego nie rozumiem, zawsze tak robiłam (za wyjątkiem relacji partnerskich), ale dopiero teraz to widzę, bo częściej wychodzi i przeraża mnie, jak to dziecko przeze mnie przemawia. Proszę, wytłumaczcie mi co się ze mną dzieje.
Depression Hero

Depresja – przyczyny, objawy i skuteczne leczenie

Depresja to poważne zaburzenie psychiczne, które może dotknąć każdego. Wczesna diagnoza i leczenie są kluczowe – poznaj objawy, metody leczenia i sposoby wsparcia chorych. Pamiętaj, depresję można skutecznie leczyć!