Aplikacja TwójPsycholog — wsparcie, które masz zawsze pod ręką

📲 Pobierz aplikację i zadbaj o siebie na własnych zasadach

Dostępne w Google PlayPobierz w App Store
Left ArrowWstecz

Jak znaleźć terapię indywidualną na NFZ, gdy jest dostępna tylko terapia grupowa?

Poszukuję terapii na NFZ a w moim mieście mam dostęp tylko do terapii grupowej (szpital oddział dzienny, gdzie trzeba wziąć L4 na min. 3 miesiące), jak zyskać dostęp/jak znaleźć terapię indywidualną na NFZ?
Karolina Bogusz

Karolina Bogusz

Dzień dobry Pani Doroto,

faktycznie poszukiwanie terapii indywidualnej na NFZ to czasami czasochłonny proces. W pierwszej kolejności warto sprawdzić stronę - https://terminyleczenia.nfz.gov.pl/

Można na niej wybrać poradnię psychologiczną i wpisać województwo / miasto, żeby zobaczyć placówki, które świadczą taką pomoc i szacowany czas oczekiwania. Nawet w przypadku dłuższego czasu oczekiwania warto zapisać się na listę rezerwową, ponieważ czasami terminy się zwalniają i placówki dzwonią z propozycją terminu szybciej niż było to zakładane na początku.

Ponadto w zależności od Pani diagnozy można poszukać też innych darmowych / niskopłatnych opcji pomocy terapeutycznej. Kilka takich możliwości opisałam na naszym blogu - https://psycholog-terapie.pl/bezplatna-pomoc-warszawa/
Życzę powodzenia w szukaniu odpowiedniego dla siebie miejsca! :)

8 dni temu

Nadal nie znasz odpowiedzi na nurtujące Cię kwestie?

Umów się na wizytę do jednego z naszych Specjalistów!

Anna Kapelska

Anna Kapelska

Dzień dobry,

Pani Doroto, rzeczywiście bywa tak, że trudniej jest dostać się z NFZ na terapię indywidualną, jednak jest to możliwe. 

Proszę zacząć od skierowania od lekarza - psychiatry, a także skontaktować z centrami i poradniami zdrowia psychicznego i poprosić o skierowanie na terapię indywidualną oraz wpisanie na listę osób oczekujących. Czasem niestety to czekanie może potrwać długo, ale zdarzają się nagle jakieś luki i może akurat się Pani uda szybciej dostać. Może też Pani spróbować korzystać w międzyczasie z bezpłatnego wsparcia psychologicznego, online lub telefoniczna linia wsparcia. Trzymam kciuki, powodzenia!

Anna Kapelska

Psycholog

8 dni temu
Natalia Przybylska

Natalia Przybylska

Dzień dobry, 

aby dostać się na psychoterapię na NFZ należy najpierw zgłosić się do lekarza psychiatry lub innego, który postawi rozpoznanie z zakresu zaburzeń psychicznych i zaburzeń zachowania. Taki lekarz po ustaleniu diagnozy może wystawić skierowanie na psychoterapię na NFZ. Aby znaleźć ośrodek w okolicy można wejść na stronę https://terminyleczenia.nfz.gov.pl/ i wyszukać „poradnia zdrowia psychicznego” oraz podać lokalizację. Jeśli znajdzie pani ośrodek w okolicy, warto zadzwonić i dopytać jakie usługi są oferowane w ramach funduszu - takich informacji może nie być na stronie. Warto się też uzbroić w cierpliwość (bo kolejki potrafią być naprawdę długie) i niekoniecznie sugerować terminami jakie się wyświetlają. 

Mam nadzieję, że coś ta odpowiedź pomogła. 

Życzę wszystkiego dobrego! 
Natalia Przybylska 

8 dni temu
Bożena Nagórska

Bożena Nagórska

Dzień dobry. Pani Doroto, znalezienie terapii indywidualnej na NFZ bywa wyzwaniem, ale istnieje kilka ścieżek, które warto sprawdzić.

Po pierwsze, proszę szukać Poradni Zdrowia Psychicznego, które mają podpisany kontrakt z NFZ. Wiele z nich oferuje psychoterapię indywidualną realizowaną w trybie ambulatoryjnym. Skierowanie do takiej poradni może wystawić lekarz psychiatra lub lekarz pierwszego kontaktu.

Warto również sprawdzić Centra Zdrowia Psychicznego – to nowszy model opieki, który działa w wielu miastach w Polsce. Oferują one szybką pomoc i często dysponują zespołami leczenia środowiskowego oraz psychoterapeutami pracującymi indywidualnie. Kolejnym miejscem są Ośrodki Środowiskowej Opieki Psychologicznej i Psychoterapeutycznej, które często mają krótsze terminy oczekiwania niż duże szpitale.

Pomocna w poszukiwaniach może być wyszukiwarka NFZ lub kontakt z Telefoniczną Informacją Pacjenta (numer 800 190 590), gdzie konsultanci mogą podać Pani adresy placówek w okolicy, które realizują świadczenia z zakresu psychoterapii indywidualnej. Proszę pamiętać, że nie musi to być placówka w Pani miejscu zamieszkania – na NFZ można leczyć się w dowolnym mieście w Polsce.

Życzę powodzenia. 

Bożena Nagórska

8 dni temu
Agnieszka Włoszycka

Agnieszka Włoszycka

Witam p.Doroto,

Dziękujemy za pytanie. 

Rozumiem Pani trudność, dostęp do terapii indywidualnej na NFZ bywa ograniczony ale jest kilka realnych ścieżek, które warto sprawdzić. Po pierwsze, terapia indywidualna na NFZ jest prowadzona w poradniach zdrowia psychicznego oraz poradniach psychologicznych, nie tylko w oddziałach dziennych. Nie zawsze jest dobrze opisana w rejestracji, dlatego warto dopytać wprost o psychoterapię indywidualną a nie „pomoc psychologiczną”.

Po drugie, ma Pani prawo zapisać się poza miejscem zamieszkania, w innym mieście lub województwie. 

Po trzecie, pomocne bywa skontaktowanie się bezpośrednio z NFZ (infolinia lub oddział wojewódzki) i poproszenie o aktualną listę placówek oferujących psychoterapię indywidualną, a nie tylko grupową.

Oddział dzienny jest jedną z form leczenia ale nie jest jedyną drogą i nie zawsze jest adekwatny do potrzeb. Ma Pani prawo szukać formy pomocy, która będzie dla Pani bezpieczna i możliwa do udźwignięcia.

Z pozdrowieniami,

Agnieszka Włoszycka

8 dni temu
Zuzanna Szczepańska

Zuzanna Szczepańska

Dostęp do psychoterapii indywidualnej na NFZ bywa ograniczony i niestety bardzo nierówny regionalnie, ale istnieje kilka realnych ścieżek, które warto sprawdzić. Po pierwsze, skierowanie od psychiatry ma duże znaczenie – nie tylko formalne, ale też merytoryczne, ponieważ lekarz może wpisać rozpoznanie i wskazanie do psychoterapii indywidualnej, co zwiększa szansę zakwalifikowania do takiej formy leczenia w poradniach zdrowia psychicznego. Warto zapytać psychiatrę wprost, czy zna placówki, także poza Pani miastem, które prowadzą terapię indywidualną w ramach NFZ i przyjmują pacjentów z PTSD i depresją. Po drugie, może Pani szukać poradni zdrowia psychicznego i centrów zdrowia psychicznego działających w pobliskich miastach – NFZ nie ogranicza rejonizacji, więc ma Pani prawo zapisać się do placówki poza miejscem zamieszkania. Alternatywą, jeśli terapia indywidualna nie jest dostępna od razu, może być czasowe uczestnictwo w terapii grupowej lub oddziale dziennym, ale tylko jeśli jest to decyzja świadoma i możliwa dla Pani życiowo.

6 dni temu
Tomasz Pisula

Tomasz Pisula

Dzień dobry Pani Doroto,

Dostęp do terapii indywidualnej na NFZ bywa ograniczony, ale istnieje kilka opcji.

Psychoterapia indywidualna jest prowadzona nie tylko w oddziałach dziennych, lecz także w poradniach zdrowia psychicznego i poradniach psychologicznych z umową NFZ, choć często nie jest jasno opisana w rejestracji, dlatego warto pytać wprost o terapię indywidualną. 

Dobrym pierwszym krokiem jest uzyskanie skierowania od lekarza POZ lub psychiatry. Nie obowiązuje rejonizacja, więc ma Pani prawo zapisać się do placówki w innym mieście lub województwie. Pomocne bywa również skontaktowanie się z NFZ i poproszenie o aktualną listę placówek oferujących terapię indywidualną. 

Warto zapisywać się na listy oczekujących i rezerwowe, ponieważ terminy czasem zwalniają się szybciej. Oddział dzienny jest jedną z form leczenia, ale nie jedyną ani zawsze adekwatną. Jeśli oczekiwanie się przedłuża, można równolegle korzystać z bezpłatnego wsparcia psychologicznego online lub telefonicznego.

Powodzenia!

Tomasz Pisula

6 dni temu
Daria Składanowska

Daria Składanowska

Dzień dobry, 

terapię na NFZ może Pani sprawdzać na stronie: 

https://terminyleczenia.nfz.gov.pl/?search=true&Case=1&ServiceName=&State=&Locality=&Provider=&Place=&Street=

Na terapię na NFZ kieruje lekarz psychiatra.

Pozdrawiam, 

Składanowska Daria

Psycholog, doradca zawodowy

5 dni temu

Zobacz podobne

Alternatywy dla psychoterapii - co zrobić, gdy terapia nie pomaga?

Jakie są alternatywy dla psychoterapii, gdy ona zupełnie nie pomaga? Byłam na bardzo wielu psychoterapiach, nawet tego nie zliczę, ale zawsze spotykałam się z ogromnym niezrozumieniem mojej sytuacji. Proszę mnie nie przekonywać do kolejnej terapii. Mam dość. Cierpliwość ludzka nie jest niewyczerpana. Jakie są alternatywy dla psychoterapii?

Zaburzenia lękowe oraz depresja - nie radzę sobie, pomimo leczenia farmakologicznego
Od pół roku mam nerwicę lekową i depresję. Od dawna mówiono mi, że jestem zestresowana, ale wydawało mi się, że nie. Biorę asentrę już najwyższą dawkę, ale codziennie trzęsą mi się ręce i ciało wewnątrz drży i boli mnie klatka piersiowa. Mam też problemy z pamięcią i koncentracją. Często mówię coś i używam innych słów, niż wydawało mi się, że powiedziałam. Ostatnio dzieci pytały, o co mi chodzi, bo spytałam ich i kto teraz, a ja jestem przekonana, że nic nie mówiłam. Nie wytrzymując muszę się czasem wieczorem napić alkoholu. Miałam zrobione różne badania i fizycznie wszystko jest ok.
Witam. Od dłuższego czasu mam problem, mianowicie czuję, że za bardzo martwię się o swoje zdrowie.
Witam. Od dłuższego czasu mam problem, mianowicie czuję, że za bardzo martwię się o swoje zdrowie. Ciągle czytam w internecie o objawach i jestem pewna, że choruję na jakąś chorobę. Najczęściej są to choroby groźne. Widzi to mój mąż i dzieci, uważają, że przesadzam, ale niestety nie umiem sobie z tym inaczej poradzić. Towarzyszy mi lęk przed wykonaniem badań, bo boję się diagnozy. W internecie szukam tak jakby pocieszenia, wytłumaczenia moich objawów z nadzieją, że jednak to nic takiego. No ale zazwyczaj objawy się albo nasilają, albo nadchodzą inne i tak w kółko. Jestem świadoma, że to hipochondria, ale nie biegam ciągle do lekarzy z powodu strachu. Nie wiem jakiej pomocy potrzebuję, dlatego tu piszę, bo jakiejś na pewno. Ten lęk i ciągłe martwienie się odbiera mi radość z życia, ciągle jestem poddenerwowana i z tyłu głowy mam coś takiego, że jestem chora na nieuleczalną chorobę. Niestety wpływa to negatywie na małżeństwo, dlatego szukam pomocy.
Jestem introwertyczką i zamknęłam się w sobie poprzez odrzucenie społeczne.
Witam. Jestem introwertyczką i zamknęłam się w sobie poprzez odrzucenie społeczne. Od czego zacząć, żeby pozbyć się lęku przed opinią innych i fobii społecznej? Zaczęłam również psychoterapię i mam stwierdzoną depresję. Z góry dziękuję za odpowiedź.
Jak korzystać z pomocy psychoterapeuty mając problemy z myśleniem, rozumieniem i uwagą?
Jak korzystać z pomocy psychoterapeuty mając problemy z myśleniem, rozumieniem i uwagą? Jak sobie z tym radzić? Ja się boję, że przez te problemy nie dam rady zaangażować się należycie w psychoterapię. Już na drugiej wizycie momentami nie rozumiałam tego ,co powiedziała psychoterapeutka, mówiła coś, a ja nie kumałam znaczenia tego zdania, albo ona coś powiedziała co sprawiło, że zaczęłam w środku jej wypowiedzi myśleć o tym ,co chcę na ten temat powiedzieć i przez to wyłączenie się nie słyszałam reszty jej słów. A może na takie problemy mogą pomóc leki?
Transpłciowość

Transpłciowość - co to jest i jak ją zrozumieć?

Transpłciowość to złożone zagadnienie związane z tożsamością płciową, które wpływa na życie wielu osób. W tym artykule omówimy, czym jest transpłciowość, jak wygląda proces korekty płci oraz z jakimi wyzwaniami mierzą się osoby transpłciowe.