- Strona główna
- Forum
- inne, psychoterapia, rozwój i praca
- Niewidzialna praca...
Niewidzialna praca w prowadzeniu gabinetu psychoterapeutycznego: Ile czasu zajmuje poza sesjami?
Anonimowo
Mikołaj Czajka
U mnie osobiście oczywiście pojawiają się myśli na temat pacjentów w ciągu dni pracujących, jednak wybieram jeden dzień na koniec tygodnia kiedy analizuję jak wygląda proces, gdzie w nim jesteśmy, co warto poruszyć itp. Oprócz tego oczywiście prowadzę dokumentację na bieżąco w każdy dzień pracy
Nadal nie znasz odpowiedzi na nurtujące Cię kwestie?
Umów się na wizytę do jednego z naszych Specjalistów!
Piotr Ziomber
Dzień dobry
Niestety, to sa minusy tej pracy, szczególnie w poradniach, kiedy mnie ma przestrzeni, aby dokonać analizy badań psychometrycznych, zrobić analizy, napisać opinie itd. To oczywiście zależy od pacjenta, problemu itd. Warto robić notatki w trakcie spotkania.
Bożena Nagórska
Witaj.
Praca w gabinecie pochłania mnóstwo energii. Wieczorem warto pomyśleć o sobie i własnych potrzebach. Ilość pacjentów dobieram do własnych możliwości. Odpoczynek własny, regeneracja jest bardzo ważnym elementem w pracy terapeutycznej, zarówno dla nas, jak i pacjentów. Na ogół 50 minut pracy z pacjentem, to 1-2 godziny pracy dla pacjenta poza wizytą.
Z pozdrowieniami
Daria Składanowska
Witaj,
niestety jest to duży minus prowadzenia gabinetu ciągle coś jest do zrobienia.
Warto dać sobie określoną przestrzeń czasową i jej się trzymać. Osobiście mi sprawdza się ustawiony czas tak jak na sesję w gabinecie mam zegar.
Pozdrawiam,
Składanowska Daria
Marzena Tomczyk
Cześć. Prowadzę psychoterapię. Po pracy z Pacjentami biorę prysznic i dbam o powrót do równowagi, odpoczynek i obowiązki wynikające z innych moich ról. Jednak planuję czas na pracę poza gabinetową przed lub pomiędzy
w zależności od grafiku. Myślę, że bardzo trudno wyliczyć dokładny czas pracy poza gabinetowej. Jest to kwestia bardzo indywidualna, która zależy od kilku czynników. Np. - czy notatki robisz w czasie sesji, czy po, czy wcale; -czy przygotowujesz się do superwizji; - czy obmyślasz strategię pracy przed każdą sesją, czy raz na miesiąc; czy jesteś biegła w obsłudze fakturowania i kontaktach z księgowym; - ilu pacjentów przyjmujesz tygodniowo; - czy większość to konsultacje jedno lub dwurazowe, diagnoza, czy dłuższe procesy terapeutyczne itp. Powiedziałabym, że średnio około 2 do 5 h tygodniowo poświęcam na pracę niezwiązaną z bezpośrednią pracą z pacjentem. Pozdrawiam serdecznie.

Zobacz podobne

Toksyczny związek – jak go rozpoznać i zakończyć?
Czy zastanawiasz się, czy Twój związek jest zdrowy? Nie każda trudność jest toksyczna, ale jeśli czujesz lęk, winę, wątpisz w siebie, boisz się mówić, co myślisz – warto się zatrzymać. Tutaj dowiesz się, jak rozpoznać toksyczny związek i jak go zakończyć.