Aplikacja TwójPsycholog wsparcie, które masz zawsze pod ręką

📲 Pobierz aplikację i zadbaj o siebie na własnych zasadach

Dostępne w Google PlayPobierz w App Store
Left ArrowWstecz

Zazdrość w związkach – wpływ dzieciństwa z konfliktowymi rodzicami

Treść wrażliwa
Ostatnio usłyszałam od swojej chrzestnej (siostry mojego taty), że moja mama jest bardzo zazdrosna, nawet za bardzo i dało mi to do myślenia. Ona ogólnie strasznie dużo pierdół mówi i rzeczy od rzeczy więc średnio jej wierzę, tym bardziej że zna tylko stronę prawdopodobnie taty. Ja natomiast zawsze słyszałam te kłótnie i byłam za mamą bardziej niż za tatą. I dzisiaj też jestem świadkiem takiej kłótni. Kłócą się bo mama twierdzi że tata oglądał się za jakąś babą i chciał do niej iść. Ona twierdzi że on się obraził, on że ona pierwsza. Nie wiem ale tak myślę, zawsze słuchałam tych kłótni i wierzyłam mamie, a tatą gardziłam. Czy mogłam wyrosnąć na tym że według mamy tata ją zdradzał albo oglądał się za innymi ciągle i teraz jestem taka sama? Ja ogólnie jestem bardzo zazdrosna. Dotyka mnie i wypatruje czy mój chłopak patrzy na inne dziewczyny, czy je obserwuje na social mediach, polubia. Nie sprawdzam czy z innymi pisze ale mnie kusi ale nigdy tego nie zrobiłam. Gdy kiedyś jedna do niego pisała pokazał mi wszystko. Też mam tak że się łapie że jak jest dużo ładnych dziewczyn i on chce gdzieś iść albo coś to myślę że to przez to że tam jest ta ładniejsza. Oczywiście nie kłóce się z nim jak moi rodzice bo moi rodzice nie mają 2 ogóle do siebie szacunku i czasami nawet boje się że dojdzie do rękoczynów. Ale tak zaczęłam się zastanawiać czy to co obserwowałam w dzieciństwie, te reakcje mogły wpłynąć na to jak ja teraz podchodzę do związków i jak to zmienić. Nadmienię że jak usłyszałam kłótnię to zamarłam, stanęłam w miejscu a serce chciało wyskoczyć z klatki jakby mnie lew gonił, teraz jak to pisze cała się trzęsę. Mam 21 lat na moment obecny i mój tata zawsze nie szanował granic innych osób, szarpał, krzyczał, zastawiał drogę, nie pozwalał wyjść jeśli chodzi o mamę, nas też bił jak "zasłużylismy" mojego brata bardziej niż mnie. Ja stawałam w obronie mamy czy brata. Krzyczałam żeby ich zostawił że np mama nie chce, że chce być sama, miałam lęk że może uderzyć.
Wiktoria Woldan

Wiktoria Woldan

Zwróciłam uwagę przede wszystkim na to, że jako dziecko żyłaś w atmosferze lęku, napięcia i konfliktów. Nie byłaś tylko świadkiem kłótni rodziców i stawałaś w obronie mamy i brata, próbowałaś ich chronić, a jednocześnie bałaś się, co może zrobić tata. To bardzo trudne doświadczenie dla dziecka. Z psychologicznego punktu widzenia jest możliwe, że obserwowanie przez lata oskarżeń o zdradę, braku zaufania i nieprzewidywalnych zachowań wpłynęło na to, jak dziś postrzegasz związki. Osoby wychowujące się w takim środowisku często stają się bardziej wyczulone na sygnały odrzucenia, zdrady czy utraty bliskiej osoby, nawet jeśli realnie nie ma ku temu powodów. Szczególnie poruszył mnie fragment, w którym opisujesz, że podczas kłótni rodziców zamarłaś, poczułaś silne bicie serca i drżenie ciała. Taka reakcja może świadczyć o tym, że te doświadczenia nadal są w Tobie żywe i uruchamiają poczucie zagrożenia, którego doświadczałaś jako dziecko. Jednocześnie nie widzę w Twoim opisie osoby, która bezrefleksyjnie powiela zachowania rodziców. Widzę młodą kobietę, która zatrzymuje się nad swoimi reakcjami, analizuje je i szuka ich źródła. To bardzo ważny krok, bo świadomość własnych schematów daje możliwość ich zmiany. Jeśli czujesz, że zazdrość, lęk o relację lub doświadczenia wyniesione z domu rodzinnego nadal wpływają na Twoje życie i samopoczucie, warto przyjrzeć się temu bliżej podczas konsultacji psychologicznej. W bezpiecznej atmosferze można lepiej zrozumieć te mechanizmy i nauczyć się budować relacje oparte bardziej na zaufaniu niż na lęku.

Pozdrawiam serdecznie,
Wiktoria Woldan, psycholog ❤️

Nadal nie znasz odpowiedzi na nurtujące Cię kwestie?

Umów się na wizytę do jednego z naszych Specjalistów!

Jagoda Jek

Jagoda Jek

To, co opisujesz, pokazuje, że dorastałaś w domu, w którym było dużo napięcia, konfliktów i poczucia zagrożenia. Dziecko, które przez lata obserwuje kłótnie, oskarżenia o zdradę, krzyk czy przemoc, często uczy się, że bliskie relacje są nieprzewidywalne i wymagają ciągłej czujności. Dlatego to, że dziś jesteś bardziej wyczulona na sygnały mogące świadczyć o odrzuceniu czy niewierności, może mieć związek z Twoimi doświadczeniami z dzieciństwa.

Zwraca uwagę również to, jak reagujesz na kłótnie rodziców – opisujesz zamarcie, drżenie ciała i silne bicie serca. Takie reakcje mogą pojawiać się u osób, które przez długi czas żyły w przewlekłym stresie lub doświadczały przemocy. Nie oznacza to, że „jesteś taka jak mama”, ale że Twój organizm nauczył się reagować alarmem na podobne sytuacje.

Jednocześnie warto zauważyć różnicę: piszesz, że nie wywołujesz awantur z partnerem i nie kontrolujesz go, mimo że pojawiają się zazdrosne myśli. To ważne, ponieważ pokazuje, że potrafisz oddzielić swoje emocje od zachowań. Myśli nie zawsze są faktami i nie muszą prowadzić do działania.

Jeśli te obawy są częste i odbierają Ci spokój, warto porozmawiać o nich z psychologiem. Praca nad doświadczeniami z domu rodzinnego może pomóc stopniowo budować większe poczucie bezpieczeństwa w relacji i zmniejszyć potrzebę ciągłego wypatrywania zagrożenia.

~ Jagoda Jek, psycholożka 

Jakub Pawłowski

Jakub Pawłowski

To, jak dziś reagujesz w związku, może być w dużej mierze związane z tym, czego doświadczałaś jako dziecko. Jeśli przez lata obserwowałaś kłótnie, brak szacunku, przemoc i ciągłe oskarżenia o zdradę, Twój mózg mógł nauczyć się, że bliskość wiąże się z zagrożeniem. W takiej sytuacji łatwo o wzmożoną czujność i lęk przed odrzuceniem.

Bardzo zwróciło moją uwagę to, że na dźwięk kłótni zamierasz i odczuwasz silną reakcję organizmu. To może świadczyć o tym, że tamte doświadczenia nadal są w Tobie żywe i wpływają na Twoje poczucie bezpieczeństwa.

Myślę, że rozmowa z psychologiem mogłaby pomóc Ci uporządkować te doświadczenia i stopniowo odzyskać większy spokój w związku. To, czego nauczyłaś się w trudnym domu, nie musi decydować o tym, jak będą wyglądały Twoje relacje w przyszłości.

Oliwia Grzemba

Oliwia Grzemba

Witam,

Dorośli nigdy nie powinni zrzucać swoich problemów na barki dziecka, a także powinni mieć na uwadze, iż słyszy ono oraz widzi dużo więcej niż myślą. Niestety, dopiero teraz mamy czasy, w których rusza edukacja psychologiczna. Zastanowiłabym się nad spotkaniem ze specjalistą, aby przyjrzeć się przyczynom - czy chodzi o niewyrażone emocje, czy samoocenę, czy też po prostu powtarzanie wyuczonego schematu. W wieku 21 lat jeszcze cały czas się rozwija układ nerwowy i można popracować nad różnymi rzeczami :)

Pozdrawiam serdecznie,

Oliwia Grzemba, psycholog

Agnieszka Marciniec

Agnieszka Marciniec

To, co Pani opisuje, mogło mieć istotny wpływ na sposób, w jaki dziś przeżywa Pani bliskie relacje. Jako dziecko wielokrotnie była Pani świadkiem konfliktów, oskarżeń o zdradę, przekraczania granic i przemocy. Musiała Pani również stawać w obronie mamy i brata, a więc brała Pani na siebie odpowiedzialność, która powinna należeć do dorosłych. W takich warunkach można nauczyć się, że związek nie daje poczucia bezpieczeństwa, a zagrożenie może pojawić się w każdej chwili. Obserwowanie mamy, która wypatrywała oznak zainteresowania taty innymi kobietami, mogło stać się dla Pani pewnym wzorcem rozumienia relacji. Nie oznacza to jednak, że jest Pani „taka sama jak mama” ani że jest Pani skazana na powtarzanie relacji rodziców. Zazdrość może być próbą ochrony przed odrzuceniem, zdradą lub upokorzeniem. Kontrolowanie, gdzie patrzy partner i kogo obserwuje, może na chwilę zmniejszać napięcie, ale zwykle nie daje trwałego poczucia bezpieczeństwa. Bardzo ważna jest także opisana przez Panią reakcja na kłótnię: zamarcie, kołatanie serca i drżenie całego ciała. Wygląda na to, że organizm reaguje tak, jakby ponownie znajdowała się Pani w realnym niebezpieczeństwie. Jest to zrozumiałe w kontekście wcześniejszych doświadczeń i nie świadczy o przesadzie czy słabości. Warto pamiętać, że nie jest Pani odpowiedzialna za zatrzymanie konfliktu rodziców ani ochronę mamy przed tatą. Jeżeli pojawia się ryzyko przemocy, proszę przede wszystkim zadbać o własne bezpieczeństwo: nie wchodzić pomiędzy rodziców, odejść do bezpiecznego miejsca i w sytuacji bezpośredniego zagrożenia wezwać pomoc pod numerem 112.

Piotr Ziomber

Piotr Ziomber

Dzień dobry

To, co opisujesz, jest bardzo spójnym i zrozumiałym mechanizmem. Twoje ciało i psychika zareagowały dokładnie tak, jak można się spodziewać po osobie, która dorastała w środowisku pełnym przemocy, napięcia i braku bezpieczeństwa. To, że „zamarzłaś” i czujesz fizyczne objawy lęku (trzęsienie się, kołatanie serca), to nie jest oznaka „przewrażliwienia”, ale klasyczna reakcja organizmu na uraz (traumę). Bardzo mi przykro, że coś takiego Ciebie spotyka. To, co obserwowałaś w dzieciństwie, ma fundamentalny wpływ na to, jak funkcjonujesz w obecnych relacjach gdyż ciało i psychika zakodowało pewne reakcje na dane schematy. Dzieci są „gąbkami” na emocje rodziców i przyjmują wszystko, co Ci przechodzą. Jeśli mama żyła w ciągłym lęku, że tata ją zdradzi lub odejdzie, Ty będąc z nią silnie związana emocjonalnie i stojąc w jej obronie nieświadomie przejęłaś ten lęk jako własny. Twój układ nerwowy nauczył się, że „mężczyzna = zagrożenie” i „inna kobieta = niebezpieczeństwo dla bezpieczeństwa mojej mamy (a więc i mojego)”W psychologii nazywamy to uczeniem się przez obserwację. Ni. e widziałaś zdrowego modelu radzenia sobie z zazdrością czy konfliktem. Widziałaś skrajną agresję taty, lęk i oskarżenia mamy. Twój mózg nie miał innego wzorca, więc „zaciągnął” ten właśnie system operacyjny. To, że wypatrujesz, czy chłopak patrzy na inne dziewczyny, to mechanizm obronny. W domu, gdzie było niebezpiecznie, musiałaś być czujna, żeby przetrwać. Teraz, w bezpiecznym związku, Twój mózg wciąż „skanuje” otoczenie w poszukiwaniu zagrożenia, którego nie ma. To jak strażak, który wciąż nosi hełm w łóżku, bo kiedyś był na pożarze  i cały czas w nim śpi, obawiając się, że zdarzenie może się powtórzyć . Opisujesz reakcję zamrożenia i silne pobudzenie fizjologiczne. To dowód na to, że trauma nie została przetrawiona. Zalecam wizytę u psychotraumatologa i pracę nad traumami, ale jednocześnie psychoterapię, która zmieni schematy wyniesione z dzeiciństwa. Znajdź terapeutę, który pracuje z wewnętrznym dzieckiem i pozwoli Ci nawiązać z nim kontakt. 

Bożena Nagórska

Bożena Nagórska

Pani Łucjo,

doświadczanie w dzieciństwie ciągłego strachu, widoku agresji i domowych kłótni silnie kształtuje układ nerwowy oraz mechanizmy obronne, co w dorosłym życiu często skutkuje ogromną czujnością i lękiem przed porzuceniem lub zdradą. Przejmowanie wzorców od rodziców w tak trudnych warunkach jest naturalną reakcją obronną, a Pani silna zazdrość oraz fizyczne objawy paraliżu i stresu to ślady dawnej traumy, a nie wada. Warto, aby z tym trudnym bagażem emocjonalnym i reakcjami lękowymi udała się Pani po wsparcie do psychoterapeuty, który pomoże bezpiecznie przepracować przeszłość.

Z pozdrowieniami

Bożena Nagórska

Sylwia Skibińska

Sylwia Skibińska

Dzień dobry Pani Łucjo. To co Pani opisuje pokazuje, że dorastała Pani w domu, w którym było dużo napięcia, lęku i nieprzewidywalności. Dzieci wychowujące się w takich warunkach często uczą się, że bliskie relacje wiążą się z zagrożeniem, dlatego w dorosłości mogą być bardziej czujne, zazdrosne lub obawiać się zdrady i odrzucenia. Nie oznacza to jednak, że jest Pani skazana na powielanie tego wzorca. Zwróciłam uwagę na to, że podczas kłótni rodziców odczuwała Pani silny lęk, a dziś sama myśl o tych sytuacjach wywołuje drżenie ciała. To może świadczyć o tym, że doświadczenia z dzieciństwa nadal są w Pani bardzo żywe i wpływają na obecne funkcjonowanie. Dobrą wiadomością jest to, że ma Pani świadomość swoich reakcji i nie przenosi ich na partnera w taki sposób jak obserwowała Pani u rodziców. To już pierwszy krok do zmiany. Warto rozważyć psychoterapię, która pomoże przepracować doświadczenia z domu rodzinnego, nauczyć się budować poczucie bezpieczeństwa w relacji i stopniowo zmniejszyć nadmierną czujność oraz zazdrość. Życzę Pani dużo siły. To, że dostrzega Pani źródło swoich trudności i chce je zrozumieć, daje realną szansę na zbudowanie spokojniejszych i bardziej satysfakcjonujących relacji.

Pozdrawiam,

Sylwia Skibińska 

Agnieszka Włoszycka

Agnieszka Włoszycka

Witam Łucjo,

Czytając Twój wpis, pomyślałam o czymś, co wybrzmiało między wierszami. Opisujesz, że jako dziecko stawałaś w obronie mamy i brata, próbowałaś zatrzymać tatę, mówiłaś mu, żeby zostawił mamę w spokoju. To bardzo dużo jak na barki dziecka. Mam wrażenie, że nie tylko byłaś świadkiem trudnych sytuacji, ale też czułaś się odpowiedzialna za bezpieczeństwo swoich bliskich. Kiedy dziecko przez dłuższy czas żyje w takim napięciu, jego organizm może nauczyć się nieustannie wypatrywać zagrożenia. To może sprawiać, że również w dorosłych relacjach łatwiej pojawia się lęk, zazdrość czy potrzeba upewniania się, że nic złego się nie wydarzy.

Zwróciłam też uwagę na to, jak zareagowałaś na kolejną kłótnię rodziców: zamarłaś, zaczęłaś się trząść i poczułaś silne bicie serca, to bardzo pokazuje, że tamte doświadczenia nadal są w Tobie bardzo żywe.

Jednocześnie widzę coś, co daje nadzieję. Piszesz, że nie zachowujesz się wobec swojego chłopaka tak, jak zachowywali się wobec siebie Twoi rodzice. To oznacza, że mimo trudnych doświadczeń potrafisz zatrzymać się i świadomie wybierać, jak chcesz budować swoją relację. Myślę, że warto porozmawiać o tym z psychologiem. Nie dlatego, że „coś jest z Tobą nie tak”, ale dlatego, że nie musisz już dłużej sama dźwigać ciężaru doświadczeń z dzieciństwa. Można nauczyć się żyć z większym poczuciem bezpieczeństwa i zaufania: do siebie i do drugiej osoby.

Z pozdrowieniami,

Agnieszka Włoszycka

Edyta Kotula

Edyta Kotula

Dzień dobry 

To, co Pani opisuje, pokazuje, jak silny wpływ mogą mieć doświadczenia z dzieciństwa na późniejsze relacje. Dorastanie w atmosferze kłótni, braku szacunku dla granic, krzyku i poczucia zagrożenia mogło nauczyć Panią ciągłej czujności i wypatrywania sygnałów, że coś jest nie tak.

Zazdrość, którą Pani dziś odczuwa, nie musi oznaczać braku zaufania do partnera. Może być bardziej związana z lękiem przed zranieniem i utratą bezpieczeństwa, którego kiedyś Pani brakowało. Organizm, który przez lata był w gotowości, może nadal reagować tak, jakby musiał Panią chronić. To, że podczas kłótni rodziców pojawia się drżenie, zamrożenie i silny lęk, pokazuje, że te doświadczenia nadal są dla Pani bardzo obciążające. Jednocześnie ważne jest to, że Pani widzi ten schemat i nie chce go powielać. To już jest duży krok. Można nauczyć się budować relacje inaczej, oparte na zaufaniu i spokoju, a nie na ciągłym sprawdzaniu, czy zaraz wydarzy się coś złego.

Zobacz podobne

Czy warto starać się o zaufanie przyjaciela po zerwaniu znajomości z powodu różnic post-terapeutycznych?

Dzień dobry, co robić. Dobry kumpel zerwał nagle ze mną znajomość uznając, że nasze drogi się rozeszły, bo on po terapii stał się innym człowiekiem, realizuje się zawodowo i życiowo. Poszedł bardzo do przodu. Ja stoję w miejscu i tylko mu narzekałem, a nic z tym nie robiłem. Wysysałem energię z niego. Zarzucił również, że mu w pewnej chwili nie pomogłem, kiedy potrzebował pomocy. Po miesiącu od zerwania znajomości złożył mi życzenia imieninowe. Dalej jesteśmy znajomymi na fejsie. Dwa miesiące później napisałem, że chce pogadać i powiedziałem, że po tych wydarzeniach pracuję na terapii nad sobą. Nie chciał rozmawiać. Powiedział, że jak się zmienię na terapii i pokaże, że coś robię ze swoim życiem to mam się ewentualnie odezwać. Że nadwyrężyłem jego zaufanie. Co robić w tej sytuacji? Dać sobie czas, żeby emocje opadły. Przerobić temat na terapii i odezwać się za rok czy dać sobie spokój z tą znajomością.

Czy częsty seks i intymne gesty męża są wyrazem miłości w związku małżeńskim?

Czy codzienny seks, czasem trwający dwie, nawet trzy godziny – namiętny, intensywny – a także potrzeba bliskości w środku nocy, przytulania się, bycia blisko, to forma wyrażania miłości i uczuć? Jestem w małżeństwie i zastanawiam się, czy to wszystko świadczy o głębokim przywiązaniu.

Podczas zbliżeń mąż czasem daje mi klapsa w pośladki – czy to oznacza, że go to podnieca, czy raczej jest to sposób na wyrażenie emocji, uczuć? Zdarza się też, że kiedy gdzieś razem wychodzimy, potrafi mnie klepnąć albo złapać krocze.

Mi to odpowiada, bo odbieram to jako znak, że mu się podobam, że wciąż mu się podobam fizycznie, że moje ciało go pociąga – i że mnie kocha. Ale czasem się zastanawiam – czy to rzeczywiście jest taka forma wyrażania miłości, czy może ma też inne znaczenie?

Mam osobę, na której mi bardzo mocno zależy, lecz często czuję do niej pogardę, wręcz nienawiść.
Dzień dobry. Mam pytanie, mam osobę, na której mi bardzo mocno zależy, lecz często czuję do niej pogardę, wręcz nienawiść. Ale mimo tego nie chcę, by odeszła. To normalne? Nie zrobiła nic złego i chyba jej też zależy na relacji, ale boję się, że może mnie zostawić.
Witam, mam pewien problem otóż, od długiego czasu nie obchodzi mnie nic wokół
Witam, mam pewien problem otóż, od długiego czasu nie obchodzi mnie nic wokół, nie potrafię się cieszyć i wszystko jest mi obojętne. Mam wrażenie, że nie posiadam uczuć, mam ciągłą pustkę w głowie. Nie potrafię prowadzić żadnej konwersacji z ludźmi, czuję się zacofany i nie ma to dla mnie sensu. Czasami myślę, że każde moje wypowiedziane zdanie (jeżeli już coś powiem, bo w większości mnie zatyka i mam totalną pustkę), jest nielogiczne, i powiedziane, żeby tylko odpowiedzieć. Męczy mnie rozmowa. Wydaje mi się, że jestem po prostu pusty. Dodam tylko, że mam 19 lat. Chciałbym żyć jak każdy normalny nastolatek, mieć znajomych, energię i cieszyć. Czuję się, jakbym w ogóle nie uczestniczył w życiu, tylko egzystował, a to bardzo męczy.
Nocne spotkania z przyjacielem - czy to słuszny wybór?

Witam, Piszę z pytaniem, odnoście przyjaźni. 

Od wielu lat mam przyjaciela, przez dłuższy czas spotykaliśmy się, bo tak wygodniej było w nocy. Przez to ze strony rodziców miałem dziwne pytania, a czemu nie w dzień? Wiadomo, nic złego nie robiliśmy. Spotkania w nocy nam pasowały.

Przyjaciel przyzwyczaił się do takiej formy spotkań i jest mu wygodniej tak, a ja po ożenieniu się mam teraz problem z tym, że moja żona też dziwnie patrzy na te spotkania. I dalej pytanie, czy rezygnować z takich nocek, czy przejść na tylko dzienne spotkania (z tym że w dzień ciężko spotkać się ), według przyjaciela i on uważa, że to rodzice czy żona mają problem, a ja mam robić to, co uważam za słuszne. Tylko co jest słuszne ? Pozdrawiam

Przemoc

Przemoc - definicje, rodzaje i formy zjawiska

Przemoc to globalny problem dotykający miliony osób. Zrozumienie jej definicji, rodzajów i form jest kluczowe dla skutecznego przeciwdziałania. Poznaj skutki i rodzaje przemocy oraz dowiedz się, jakie są możliwości uzyskania pomocy dla ofiar.