Aplikacja TwójPsycholog wsparcie, które masz zawsze pod ręką

📲 Pobierz aplikację i zadbaj o siebie na własnych zasadach

Dostępne w Google PlayPobierz w App Store
Left ArrowWstecz

Czy psychoterapeuta bez własnych doświadczeń traumy i samobójstwa może skutecznie pomagać w terapii?

Treść wrażliwa
Witam. Dłuższą chwilę zbierałem się aby poruszyć temat na forum, a właściwie "włożyć kij w mrowisko". Z pełną premedytacją piszę i poruszę chyba niełatwy temat: Jak to się dzieje i dlaczego psycholodzy/psychiatrzy/psychoterapeuci którzy w żaden fizyczny sposób czyli BEZPOŚRENDIO na sobie nie doświadczyli poniżania, traumy, którzy nie żyją z ludźmi ze spektrum autyzmu, którzy nie „dotknęli” samobójstwa albo prób samobójstwa chcą nas „leczyć”? Czy przeczytanie iluś tam książek, czy studia dają im aż tak wielkie doświadczenie aby nakierowywać nas? Walczę z różnymi „demonami” i za każdym razem widzę, iż osoba po drugie stronie jest niezłym teoretykiem..... ale praktyki – ale tej brutalnie fizycznej – zero. Jak w takim razie mam rozmawiać z taka osobą? Aby uprzedzić pewne dziwne pytania: z tej racji iż ukończyłem studia pedagogiczne, obowiązkowo miałem także zajęcia z psychologii, więc nie jestem „kompletnym zerem” w tym temacie
Jagoda Jek

Jagoda Jek

Rozumiem ten zarzut, szczególnie jeśli masz za sobą doświadczenia, których ktoś może nie być w stanie sobie nawet wyobrazić. Ale żeby pomagać osobie po traumie, nie trzeba samemu przeżyć dokładnie tego samego. Lekarz nie musi mieć złamanej nogi, żeby ją leczyć. Jednocześnie sama wiedza z książek oczywiście nie wystarczy – ważne są doświadczenie zawodowe, umiejętność słuchania i przede wszystkim traktowanie pacjenta jako eksperta od własnego życia. Jeśli masz poczucie, że osoba, z którą pracujesz, tylko „odtwarza teorię”, nie rozumie Twojej sytuacji albo daje Ci rady bez próby poznania Twojej perspektywy, masz pełne prawo jej to powiedzieć. Możesz też szukać specjalisty, który ma doświadczenie właśnie w obszarze, z którym się zmagasz. Nie potrzebujesz kogoś, kto przeżył to samo – potrzebujesz kogoś, kto potrafi Cię zrozumieć i profesjonalnie pomóc.

~ Jagoda Jek, psycholożka

Nadal nie znasz odpowiedzi na nurtujące Cię kwestie?

Umów się na wizytę do jednego z naszych Specjalistów!

Marta Górecka

Marta Górecka

Dzień dobry, myślę, że są osoby, które podzielają Pana opinię, ja jednak nie mogę się z Panem zgodzić, że psycholog/psychoterapeuta nigdy nie doświadczył takiego problemu z którym przychodzi klient. Gro osób właśnie pod wpływem swoich trudnych doświadczeń z których wyciągnęli odpowiednie wnioski, nauczyli się radzić sobie z problemem i chcą przez to właśnie pomagać innym.  Są też tacy specjaliści, którzy nie mają takich doświadczeń jakie ma klient, ale to pomaga im spojrzeć na problem z innej perspektywy co bardzo często bywa wspierające dla klienta i prowadzi do realizacji celu. To o czym Pan pisze to według mnie bardziej sprowadza się do tego żeby trafić na odpowiedniego specjalistę, który ma powołanie do tego co robi i poczuje się z nim tzw. flow czyli nić porozumienia. Do jednych ludzi nam jest po prostu bliżej a do innych dalej i to jest prawda powszechna. Ważne żeby czuć się komfortowo podczas spotkań z psychologiem/psychoterapeutą, na pierwszym spotkaniu zazwyczaj można to zweryfikować. Przed spotkaniem warto jest odpowiedzieć sobie na pytanie -jakie cechy według mnie powienien mieć dobry psycholog/psychoteraputa z którym będę chciał się spotkać i dlaczego?Wtedy na spotkaniu można zweryfikować to czy te cechy właśnie posiada psycholog. Warto też zadawać pytania jak coś budzi nasze wątpliwości. Pozdrawiam serdecznie, Marta Górecka
Justyna Wojciechowska

Justyna Wojciechowska

Dzień dobry,

Myślę że to jest bardzo ważny temat i Pana wątpliwości są całkiem zrozumiałe. 

Z jednej strony, wydaje się oczywiste, że osoba, która nie doświadczyła takich trudności jak my, nie będzie w stanie nas do końca zrozumieć i nam pomóc. 

Z drugiej strony, psychoterapeuci i psychologowie też są ludźmi - również mogli doświadczyć traum czy innych trudnych przeżyć, mogą być osobami neuroatypowymi itd. Jednocześnie, przynajmniej tyczy się to psychoterapeutów, podczas swojego szkolenia przechodzili terapię własną i pozwoliło im w dużej mierze poradzić sobie z tymi trudnymi przeżyciami. Tak osoba może więc kogoś nie tylko rozumieć, ale jednocześnie mieć zasoby, aby przepracować dany problem, i własnie dzięki tym zasobom może skuteczniej pomóc komuś innemu. Praca nad sobą podczas szkolenia pomaga nie tylko pomóc sobie ze swoimi problemami, ale też zobaczyć w sobie trudności, z którymi przychodzą inni. Nie trzeba mieć też dokładnie takich samych doświadczeń by móc kogoś rozumieć - bo fakt, że przeżywało się jakieś podobne cierpienie też może zbliżać. Ponadto, pracując z ludźmi przezywającymi dane problemy, terapeuci zdobywają coraz więcej doświadczenia i przez to łatwiej im rozumieć inne osoby z podobnymi problemami.

Jednocześnie, każdy terapeuta ma pewnie obszary, które są dla niego bardzo odległe i niezrozumiałe i nie jest przez to w stanie dobrze pomagać komuś kto ma akurat takie trudności. Jest to więc kwestia uczciwości terapeuty, by takie kwestie od razu komunikować i przekierować klienta do innej osoby. Dla mnie jest to ważne, by nie podejmować się pracy z osobami, którym czuję, że nie będę w stanie dobrze pomóc.

Są też na pewno terapeuci, jak Pan mówi, teoretycy - dużo zależy od cech i doświadczeń danej osoby oraz od nurtu w którym pracuje. Są nurty, w których terapeuta jest bardziej zdystansowany, i takie, gdzie jest bardziej "ludzki" - bardziej pokazuje siebie, swoje odczucia i emocje. 

Tym wszystkim może Pan się kierować szukając terapeuty, może Pan na początku zapytać o osobiste doświadczenia i o doświadczenia w pracy w danym obszarze. Ważne, by zadawać wszystkie nurtujące nas pytania, i wnosić wszystkie wątpliwości, to bardzo pomaga w procesie terapeutycznym.

Pozdrawiam i życzę powodzenia,

Justyna Wojciechowska

Magdalena Zgraja

Magdalena Zgraja

Dzień dobry. 

Pamiętam, że na studiach sami zadawaliśmy wykładowcom bardzo podobne pytanie:  jak można pomagać komuś w czymś, czego samemu się nie przeżyło? I jak mamy odpowiedzieć kiedy klient nam zada takie pytanie. 

Jeden z wykładowców odpowiedział wtedy bardzo prosto: gdyby iść tym tropem, to najlepszym dentystą byłby ten, który ma sztuczne zęby, bo większość problemów stomatologicznych przeżył na własnej skórze.

I to mi wtedy dużo wyjaśniło. Własne doświadczenie może pomagać, ale nie jest warunkiem tego, żeby być dobrym specjalistą. Liczy się wiedza, praktyka, umiejętność słuchania i to, czy ktoś potrafi dobrze pracować z drugim człowiekiem.

Ale też jest jeszcze jedna sprawa, tamte studia a te teraz - to jednak duża różnica. 

Pozdrawiam 

Magdalena Zgraja, psycholog 

Karolina Maciejewicz

Karolina Maciejewicz

Hej.

Rozumiem ten zarzut, szczególnie jeśli miałeś doświadczenie rozmów, w których czułeś się bardziej analizowany niż rzeczywiście rozumiany. Jednocześnie osobiste przeżycie podobnej sytuacji nie zawsze oznacza, że ktoś będzie lepiej pomagał, tak samo jak jego brak nie oznacza, że specjalista zna problem wyłącznie z książek.

Praca psychologa, czy psychoterapeuty opiera się nie tylko na wiedzy teoretycznej, ale również na setkach godzin pracy z historiami konkretnych osób, szkoleniach, superwizji i uczeniu się rozumienia doświadczeń, których samemu nie trzeba było przeżyć. 

Dobry specjalista nie powinien zakładać, że wie dokładnie, co czujesz. Powinien być wystarczająco ciekawy, żeby spróbować to zrozumieć. Jeśli w kontakcie z kolejnymi osobami masz poczucie, że tego brakuje, warto mówić o tym wprost, także sama reakcja specjalisty na taką informację może sporo powiedzieć o jakości tej relacji. 😊 

Sylwia Skibińska

Sylwia Skibińska

Dzień dobry. 

Psycholog czy psychoterapeuta nie musi osobiście przeżyć traumy, depresji czy próby samobójczej, żeby skutecznie pomagać. Jego kompetencje wynikają nie tylko z wiedzy teoretycznej ale również z praktyki klinicznej, pracy z pacjentami, superwizji i ciągłego kształcenia.

Ważne jest natomiast czy czuje się Pan przez specjalistę rozumiany i bezpieczny w rozmowie. Jeśli ma Pan poczucie, że ktoś jedynie „zna teorię”, ale nie potrafi zrozumieć Pana doświadczeń, warto powiedzieć mu o tym wprost. Taka rozmowa sama w sobie może być ważnym elementem terapii.

Pozdrawiam,

Sylwia Skibińska 

dobrostan

Darmowy test na dobrostan psychiczny (WHO-5)

Zobacz podobne

Czy psychiatra może wystawić skierowanie na terapię po leczeniu depresji z napadami psychotycznymi i PTSD?
Dzień dobry. Czy mogę psychiatrę poprosić o skierowanie na terapię? Od kilku lat mam depresję z napadami psychotycznymi wynikającymi z PTSD. Jak napisałam wyżej jestem pod opieką psychiatry. Od kilku lat nie mam psychozy, ale od kilku dni czuję, że depresja wróciła. Nie mam siły wstać z łóżka. Wiem, że część tego nawrotu wynika z tego, że muszę zmienić podejście do tej choroby, a nie potrafię go zmienić bez pomocy. Choruję od 2017 roku.
Witam. Jestem w sumie po 11-letnim związku (w tym 3 ostatnie lata już jako małżeństwo).
Witam. Jestem w sumie po 11-letnim związku (w tym 3 ostatnie lata już jako małżeństwo). 3 dni temu dowiedziałam się, że mąż ma "przyjaciółkę" czytając dwuznaczne wiadomości w jego telefonie, powiedział mi, że już mnie nie kocha i że lepiej czuje się, jak jest sam. Czy da radę się wyleczyć z tej miłości i pozbyć się tego bólu w środku? Czy mam jeszcze szanse na normalne życie? Mam myśli samobójcze, nie chce mi się żyć, bez niego wszystko straciło sens... A szans na powrót nie ma, wyprowadził się na dobre i nawet nie chce słuchać nic na temat terapii i próby ratowania tego :-(
Czy psycholog musi powiadomić policję
Czy psycholog musi powiadomić policję o tym, że byłam zgwałcona mimo braku zgody ze strony pacjenta? Czy można odmówić składania zeznań, jeśli dojdzie do złożenia zawiadomienia?
Czy są terapie uwalniające od religii w Polsce?
Czy w Polsce są terapie jak na zachodzie uwalniające od religii? Szukam na NFZ, PEFRON, albo unijne.
Czy psychoterapia pomoże mi być lepszym człowiekiem?
Czy psychoterapia pomoże mi być lepszym człowiekiem i pozwoli na odbudowanie relacji?
kryzys w związku

Kryzys w związku – jak go przetrwać i odbudować relację?

Twój związek w kryzysie? To naturalny etap, który może wzmocnić relację. Poznaj sprawdzone strategie i porady ekspertów, by skutecznie przez niego przejść i odbudować więź. Czytaj dalej!