- Strona główna
- Forum
- psychoterapia, traumy, zaburzenia nastroju
- Czy psychiatra może...
Czy psychiatra może wystawić skierowanie na terapię po leczeniu depresji z napadami psychotycznymi i PTSD?
Ania
Karolina Bogusz
Dzień dobry Pani Aniu,
oczywiście może Pani poprosić psychiatrę o wystawienie skierowania na psychoterapię, takie skierowanie może wypisać również lekarz rodzinny. W ramach NFZ można skorzystać z psychoterapii indywidulanej oraz grupowej, a także pomocy na psychiatrycznym oddziale dziennym.
Życzę dużo siły w walce o swoje zdrowie!
Nadal nie znasz odpowiedzi na nurtujące Cię kwestie?
Umów się na wizytę do jednego z naszych Specjalistów!
Aleksandra Janac
Jeśli zależy panu na terapii na oddziale dziennym lub w inny sposób finansowanej przez NFZ, to warto poprosić o takie skierowanie oraz sugestię od lekarza, jaki sposób leczenia będzie dla Pani najbardziej odpowiedni.
W przypadku psychoterapii prywatnej nie potrzebuje Pani takiego skierowania.
Na pewno warto podjąć próbę terapii w celu pracy nad obecnymi trudnościami oraz zapobieganiu nawrotom. Życzę dużo siły i powodzenia!
Anna Kapelska
Dzień dobry,
Jak najbardziej tak. Może Pani otrzymać skierowanie na psychoterapię lub do ośrodka, gdzie otrzyma Pani pomoc nakierowaną na Pani zaburzenia. Z całą pewnością otrzyma Pani pomoc i wsparcie potrzebne w przypadku zaburzeń depresyjnych / PTSD. Proszę otwarcie porozmawiać z lekarzem i poprosić o skierowanie.
Wszystkiego dobrego,
Anna Kapelska
Psycholog
Natalia Przybylska
Dzień dobry,
W zasadzie każdy lekarz który postawi diagnozę w zakresie zaburzeń psychicznych i zaburzeń zachowania może wystawić skierowanie na psychoterapię na NFZ (prywatnie nie potrzeba mieć skierowania). Jeśli jest pani pod opieką psychiatry, który postawił takie rozpoznanie, to na pewno warto o to zapytać. Znając pani trudności być może mógłby też polecić konkretną osobę, która dobrze się odnajduje we wspieraniu w tego typu trudnościach.
Wszystkiego dobrego!
Natalia Przybylska
Bożena Nagórska
Dzień dobry. Pani Aniu, jak najbardziej, może Pani, a nawet powinna poprosić swojego psychiatrę o skierowanie na psychoterapię w ramach NFZ. Psychiatra może wystawić skierowanie do poradni zdrowia psychicznego, gdzie prowadzona jest terapia. W przypadku depresji nawracającej i doświadczenia PTSD, połączenie farmakoterapii z psychoterapią jest uznawane za najskuteczniejszą formę leczenia.
To, że potrafi Pani nazwać swój obecny stan i zauważyć, że depresja wraca, jest bardzo dobrym sygnałem – świadczy o Pani samoświadomości i czujności terapeutycznej. W przypadku PTSD, nawroty depresyjne często wiążą się z tym, że ciało i umysł nadal reagują na dawne urazy, a „brak sił, by wstać z łóżka” może być formą ochrony przed światem, który kojarzy się z zagrożeniem. Psychoterapia (szczególnie w nurcie poznawczo-behawioralnym) pomoże Pani wypracować te nowe schematy podejścia do choroby, o których Pani wspomniała, oraz nauczy Panią, jak rozpoznawać wczesne sygnały ostrzegawcze, zanim dojdzie do pełnego nawrotu. Proszę nie zwlekać z tą rozmową podczas najbliższej wizyty u psychiatry. Ma Pani pełne prawo do kompleksowego wsparcia. Wszystkiego dobrego. Bożena Nagórska
Zuzanna Barełkowska-Wamberska
Dzień dobry,
jeśli chodzi o skierowanie na psychoterapię w ramach NFZ, to jak najbardziej lekarz psychiatra może je wystawić. W przypadku korzystania z prywatnych usług psychoterapeuty/psychologa nie ma takiego wymogu. Jeśli czuje Pani pogorszenie samopoczucia, warto połączyć farmakoterapię z psychoterapią.
Zuzanna Barełkowska-Wamberska
Psycholog
Agnieszka Włoszycka
Witam Pani Aniu,
Dziękujemy za wiadomość. Tak, jak najbardziej może Pani poprosić psychiatrę o skierowanie na psychoterapię. Jest to w pełni zasadne, zwłaszcza przy depresji nawracającej i PTSD. Fakt, że od kilku lat nie występują objawy psychotyczne, świadczy o stabilizacji, ale nawrót depresji jest sygnałem, że potrzebne jest dodatkowe wsparcie, nie tylko farmakologiczne.Psychiatra może wystawić skierowanie do poradni zdrowia psychicznego lub bezpośrednio zalecić psychoterapię w ramach NFZ. Ma Pani pełne prawo powiedzieć wprost, że bez pomocy terapeutycznej nie jest Pani w stanie zmienić dotychczasowych schematów radzenia sobie z chorobą.
Jeśli korzysta Pani z leczenia u lekarza psychiatry - prywatnie i chce Pani wybrać rownież prywatną pomoc psychoterapeutyczną - tutaj już skierowanie (formalne) nie jest obowiązkowe.
To, że rozpoznaje Pani moment pogorszenia i szuka pomocy, jest oznaką odpowiedzialności za swoje zdrowie. Wsparcie terapeutyczne przy takiej historii choroby jest leczeniem, a nie dodatkiem.
Z pozdrowieniami,
Agnieszka Włoszycka
Karolina Rzeszowska-Świgut
Dzień dobry, Może Pani poprosić psychiatrę o skierowanie na psychoterapię lub leczenie w oddziale dziennym w ramach NFZ, bo takie świadczenia wymagają skierowania. Jeśli wybierze Pani psychoterapię prywatną, skierowanie nie jest potrzebne. Przy obecnym nawrocie objawów warto pilnie umówić wizytę i poproś też o rekomendację, jaka forma leczenia będzie dla Pani teraz najwłaściwsza
Piotr Ziomber
Dzień dobry. Może Pani poprosić swojego psychiatrę o skierowanie na terapię psychoterapeutyczną, szczególnie w ramach NFZ w naszym kraju, gdzie takie skierowanie jest zazwyczaj wymagane dla dorosłych do psychoterapeuty.
Psychiatra, jako lekarz, ma prawo wystawić skierowanie na psychoterapię, zwłaszcza przy depresji z PTSD i historii psychoz i jest to standardowa procedura, gdy pacjent jest już pod opieką. Proszę opisać w czasie wizyty aktualne objawy (brak siły na wstanie, nawrót depresji), historię od 2017 roku i potrzebę zmiany podejścia terapeutycznego, co wzmocni uzasadnienie skierowania.
jest także konieczność zebrania dokumentacji medycznej, notatek o objawach i cele terapii (np. praca nad PTSD). Psychiatra może zalecić połączenie farmakoterapii z terapią, co jest skuteczne przy nawrotach. Wizyta bez skierowania jest możliwa prywatnie, ale w NFZ przyspieszy dostęp do bezpłatnej pomocy. Życzę powrotu do równowagi i pełni sił.
Zuzanna Szczepańska
Dzień dobry, jak najbardziej – psychiatrę można i warto poprosić o skierowanie na terapię, zwłaszcza w sytuacji, którą Pani opisuje. Przy rozpoznaniu depresji i PTSD, szczególnie z przebytymi objawami psychotycznymi, leczenie farmakologiczne i psychoterapia nie są alternatywami, tylko uzupełniającymi się elementami jednego procesu leczenia. Warto podczas wizyty powiedzieć wprost, że czuje Pani pogorszenie nastroju, obniżenie energii oraz że ma Pani świadomość konieczności zmiany sposobu radzenia sobie z chorobą, ale nie jest Pani w stanie zrobić tego samodzielnie. To nie jest oznaka porażki, tylko dojrzałego podejścia do leczenia choroby przewlekłej, z którą zmaga się Pani od 2017 roku.
Tomasz Pisula
Dzień dobry Pani Aniu,
może Pani poprosić psychiatrę o skierowanie na psychoterapię. Lekarz psychiatra ma prawo je wystawić w ramach NFZ, podobnie jak lekarz rodzinny, a przy prywatnej psychoterapii skierowanie nie jest wymagane. W ramach NFZ dostępna jest psychoterapia indywidualna i grupowa, a w niektórych przypadkach także oddział dzienny, choć nie jest to jedyna możliwa forma pomocy.
Przy opisywanym pogorszeniu samopoczucia warto połączyć farmakoterapię z psychoterapią i otwarcie powiedzieć lekarzowi o nawrocie objawów oraz potrzebie dodatkowego wsparcia. Znając Pani historię, psychiatra może pomóc dobrać odpowiednią formę terapii lub wskazać właściwe miejsce.
Powodzenia!
Tomasz Pisula
Karolina Grabka
Dzień dobry :)
Jak najbardziej warto porozmawiać z lekarzem psychiatrą o skierowaniu na terapię indywidualną. Gdyby doszło do znacznego pogorszenia stanu psychicznego w trakcie oczekiwania na wizytę, warto skorzystać również z pomocy Ośrodka Interwencji Kryzysowej lub dzwoniąc na bezpłatne linie zaufania (np. 116 123, 800 70 22 22).
Pozdrawiam i życzę powodzenia!
Karolina Grabka
Elza Grabińska
Pani Aniu,
Zdecydowanie może Pani i warto to zrobić. Psychiatra może wystawić skierowanie na psychoterapię albo pomóc dobrać jej odpowiedni nurt, zwłaszcza przy depresji i PTSD. To ważne, że dostrzega Pani, że potrzebuje dodatkowego wsparcia i chce po nie sięgnąć.
Wszystkiego dobrego,
Elza Grabińska, psycholog.
Daria Składanowska
Dzień dobry,
tak — może Pani poprosić psychiatrę o skierowanie na terapię i bardzo dobrze, że Pani o tym myśli. Nawrót objawów to ważny sygnał, żeby wzmocnić wsparcie, a psychoterapia przy depresji i PTSD jest realną częścią leczenia, nie „dodatkiem”.
Zachęcam, żeby powiedziała Pani lekarzowi wprost, jak teraz wygląda Pani funkcjonowanie. Jeśli trudno wstać z łóżka, to znak, że nie warto czekać. Nie musi Pani sama zmieniać podejścia do choroby — od tego właśnie jest pomoc specjalisty. Proszę sięgnąć po nią jak najszybciej.
Życzę wszystkiego dobrego.
Składanowska Daria
Urszula Żachowska
Dzień dobry,
oczywiście, ze może Pani poprosić o skierowanie na terapie. Takie skierowanie może również wypisać lekarz rodzinny.
W przypadku PTSD, w szczególności z nawracjącymi objawami psychotycznymi (dysocjacyjnymi?), najbardziej skuteczną formą leczenia jest psychoterapia, a najlepiej ukierunkowana na opracowywanie doświadczeń traumatycznych i objawów wynikających z traumy (najlepiej u psychoterapeuty, który jednocześnie jest psychotraumatologiem, lub specjalizuje się w leczeniu traumy). Farmakoterapia w takiej sytuacji pomaga w stabilizacji, zmniejszeniu nasilenia doświadczanych objawów, leczeniu towarzyszących zaburzeń (np. afektywnych, lękowych), jednak nie jest w stanie wyleczyć źródła cierpienia.
Wciąż trwa pilotażowy program leczenia traum w ramach NFZ
Tutaj może Pani znaleźć listę placówek realizujących ten program, być może znajdzie się jakaś w Pani okolicy:
https://www.nfz.gov.pl/dla-pacjenta/programy-profilaktyczne/program-pilotazowy-trauma/
Zachęcam do poszukania wsparcia psychoterapeutycznego
Pozdrawiam
Urszula Żachowska
Zobacz podobne
Moje małżeństwo od początku było chwiejące się i z czasem przemoc ze strony męża rozwinęła się na tyle, że z powodu zaburzeń zdrowia, co jakiś czas lądowałam, a to na SOR, a to u psychiatry. Szukałam też pomocy na początku w CIK, gdzie odbyliśmy mediacje, które zaproponował terapeuta. Nic to nie dało, Wg męża byłam osobą chorą psychicznie, pastwił się nade mną i ciągle się odgrażał. Z czasem zaczęła pojawiać się policja w domu i była wdrożona Niebieska Karta. W tym wszystkim dzieci były wychowywane. Ja nie pracowałam, bo tak mąż chciał.
On miał firmę i jest przedsiębiorcą. Obecnie córka i syn muszą leczyć się u psychiatry na nerwicę i lęki. Ja mam również zniszczone zdrowie. Co ja mam teraz zrobić?
Córka nie wychodzi z gabinetu terapeuty, ma nerwicę natręctw i lęki a od pewnego czasu również syn musi chodzić do Psychiatry. Mogę tylko do siebie mieć pretensje, że nie ochroniłam swoich dzieci. Chodzi mi po głowie pomysł, żeby byłego małżonka oddać w ręce Prokuratury za krzywdy wyrządzone.
Na rozprawie rozwodowej od Sędzi dowiedziałam się, że on mnie zgłosił, że jestem sprawcą przemocy, sprawa została umorzona, a ja nawet nie wiedziałam, że takie coś miało miejsce.
Jednak ten fakt nie ma dla mnie większego znaczenia.
Zdrowie dzieci jest ważniejsze. Córka ma naprawdę problemy.
Czy jest może gdzieś w Polsce inny rodzaj terapii, który byłby skuteczny? Z góry dziękuję za pomoc, będę wdzięczna za odpowiedź. Anna