Left ArrowWstecz

Jak radzić sobie z bólem głowy związanym ze stresem i lękiem?

Witam, mam problem z bólem głowy, od dwóch lat borykam się z nim. Ból obejmuje potylicę, jest to raczej rodzaj tępego bólu, czasami mam zawroty głowy. Przeważnie dzieje się tak, gdy mam kontakt z innymi ludźmi tzn, gdy mam wrażenie, że robię się czerwona na twarzy, to moja zmora życiową niestety. Miałam też problemy rodzinne, które napiętniły lęki, za dużo rozmyślałam i za dużo było zmartwień. W zeszłym roku urodziłam zdrowego chłopca i na czas ciąży bóle głowy minęły i czułam się dobrze, lecz kilka dni po porodzie bóle głowy wróciły i miałam skoki ciśnienia. Dodam, że byłam u psychiatry i przepisał mi leki 5 mg, ale w sumie za dużo nie pomogły. Ciężko się z tym żyje, chciałabym wrócić do tych czasów, co nie było żadnych bólów głowy i zawrotów, i chyba mam wrażenie, że będę musiała się z tym borykać do końca życia. A chciałam bym wrócić do pracy, bo nie jestem osobą leniwa, wręcz pracowitą i cieszyć się z macierzyństwa.

User Forum

Justa 25

1 miesiąc temu
Renata Niemczynowicz

Renata Niemczynowicz

Nie jestem lekarzem medycyny, nie jestem w stanie wypowiedzieć się odnośnie fizjologicznych powodów odczuwanego przez siebie bólu. Wspomniałaś, że konsultowałaś się z psychiatrą, choć leki przez niego przypisane nie przyniosły ci ulgi. Ból, także przewlekły,  pełni funkcję alarmową i informuje o nieprawidłowościach w funkcjonowaniu organizmu, dlatego też moim zdaniem warto by było w pierwszej kolejności zgłosić się do lekarza internisty, aby odkryć lub wykluczyć jakiekolwiek dolegliwości mogące go powodować.

Jeśli okazałoby się, że ból nie jest pochodzenia fizjologicznego (opisałaś, że przeważnie pojawia się w sytuacjach interakcji z innymi osobami, co mogłoby świadczyć o jego psychicznym podłożu, ale raz jeszcze zaznaczam, że nie jestem lekarzem i nie mogę wykluczyć innych powodów), warto byłoby skonsultować się z psychoterapeutą, gdyż psychoterapia oferuje możliwości poznania i pracy z problemami, które mogą powodować tego typu dolegliwości.

Mam nadzieję, że znajdziesz potrzebną Ci pomoc i będziesz mogła cieszyć się z macierzyństwa i wrócić do pracy.

1 miesiąc temu

Nadal nie znasz odpowiedzi na nurtujące Cię kwestie?

Umów się na wizytę do jednego z naszych Specjalistów!

Agnieszka Dombek

Agnieszka Dombek

Dzień dobry. Proponuje ze swojej strony terapie i włączenie lekkiego leku wyciszającego typu hydroksyzyna. Z pani opisu wynika, ze bole są na tle nerwowym (jeśli neurologicznie nic się nie dzieje)

1 miesiąc temu
Katarzyna Raźny

Katarzyna Raźny

Dzień dobry,

Do takiej pracy psychosomatycznej dobry jest MBCT - Terapia poznawcza oparta na uważności. Można nią pracować albo indywidualnie albo w grupie.

Pozdrawiam,

Katarzyna Raźny

1 miesiąc temu
Dorota Królewicz-Adamus

Dorota Królewicz-Adamus

Jeśli pod względem medycznym jest Pani zdrowa, a to zawsze trzeba sprawdzić, wiąże Pani ból głowy i zawroty głowy z sytuacjami stresującymi Panią (np. kontakt z ludźmi) to może mieć to związek z regulacją lęku, który czuje Pani w ciele pod postacią takich właśnie dolegliwości. Lęk w tego typu sytuacjach ma związek z emocjami, które nie mogą być swobodnie odczuwane i konstruktywnie komunikowane. Warto w takiej sytuacji skorzystać z konsultacji psychoterapeutycznej u specjalisty, który potrafi łączyć pracę z lękiem, emocjami i ciałem. Np. Intensywna Krótkoterminowa Psychoterapia Psychodynamiczna (ISTDP). 

1 miesiąc temu
Katarzyna Świdzińska

Katarzyna Świdzińska

Dzień dobry,

Pani sytuacja brzmi stresująco i boleśnie. Spodziewam się, że nie jest Pani łatwo. Być może warto udać się ponownie do psychiatry bądź zasięgnąć pomocy lekarza rodzinnego/neurologa. Nawracające bóle i zawroty głowy powinno się sprawdzać. Może Pani również rozważyć wizytę u psychologa, który wsparłby Panią od strony psychologicznej. 

Pozdrawiam,

Katarzyna Świdzińska, Psycholog okołoporodowy, dzieci i młodzieży

1 miesiąc temu
Anna Olechowska

Anna Olechowska

Droga Justo,

Jeśli badania i lekarze wykluczają fizyczne powody bólu głowy (choć to zachęcałabym do pełnej diagnostyki), to jak najbardziej problem może leżeć w trudnościach w radzeniu sobie z lękiem. Zachęcałabym wtedy do psychoterapii, która pomoże nie tylko poradzić sobie z zaburzeniami lękowymi, ale i objawami psychosomatycznymi.

Pozdrawiam ciepło 

1 miesiąc temu
Przestrzeń dla Dwojga - Psychoterapia indywidualna i dla Par

Przestrzeń dla Dwojga - Psychoterapia indywidualna i dla Par

Wydaje się, że potrzebuję Pani najpierw wykluczenia przyczyn somatycznych i neurologicznych, wizyta u lekarza (neurolog, ginekolog) mogłaby pomóc, ponieważ widać w nasileniu migren, związek ze zmianami  hormonalnymi, a następnie próby ułożenia życia w w zdrowszy sposób na ile się da spokojniej i mniej stresowo, (przy małym dziecku). Może w tym pomóc terapia i nauczenie się konkretnych sposobów radzenia sobie ze stresem i balansu w życiu. Zwykle zmniejsza to ilość ataków, a czasem nawet je wycisza. Powodzenia. 

1 miesiąc temu
Weronika Sowińska

Weronika Sowińska

Dzień dobry,

problem, który Pani opisuje wydaję się być związany z zaburzeniami psychosomatycznymi, tutaj akurat napięciowe bóle głowy. Wiele pacjentów odczuwa objawy somatyczne, które związane mogą być z emocjami, stresem lub napięciem psychicznym. W Pani przypadki rozważałabym udanie się na konsultację psychologiczną i zastosowanie technik relaksacyjnych, które trochę zmniejszą napięcie w ciele. 

Pozdrawiam 

Weronika Sowińska

Psycholog

1 miesiąc temu
Izabela Piórkowska

Izabela Piórkowska

Przeczytałam, że przeżywa Pani trudny czas  – uporczywy ból głowy i napięcie w kontaktach z ludźmi mogą obciążać na co dzień. Czasem długotrwały stres, napięcie emocjonalne i lęk mogą nasilać dolegliwości fizyczne, u każdego mogą się objawiać inaczej. W takiej sytuacji pomocna może być rozmowa z psychoterapeutą, który pomoże znaleźć sposoby na lepsze radzenie sobie ze stresem i odzyskanie poczucia wpływu na swój dobrostan oraz poczucie kontroli w sytuacjach społecznych. Warto też skonsultować bóle głowy z lekarzem, wykonać badania diagnostyczne, by wykluczyć przyczyny medyczne.

1 miesiąc temu
Klaudia Dynur

Klaudia Dynur

Dzień dobry,

to, co Pani opisuje, brzmi jak bardzo wyczerpujące doświadczenie.

Z tego, co Pani napisała, wynika, że dolegliwości fizyczne i emocjonalne mogą się z  sobą łączyć i nawzajem wzmacniać swoje działanie. Tępy ból potylicy i uczucie napięcia, które pojawia się szczególnie w kontaktach z innymi ludźmi, sugerują, że dużą rolę może tu odgrywać napięcie mięśniowe i stres. Często przy silnych emocjach mięśnie karku, barków i głowy pozostają mimowolnie spięte, co powoduje ten charakterystyczny, twardy ból z tyłu głowy.

W tym momencie warto zadbać o dobrą diagnozę medyczną (np. z udziałem neurologa czy fizjoterapeuty). Warto wykluczyć najpierw choroby i urazy somatycznie, a następnie przejść do diagnozy psychologicznej problemu.

Na ten moment innym wsparciem może być także kontakt psychologiczny lub terapeutyczny, gdzie wraz ze specjalistą przyjrzy się Pani swoim stresowym reakcją i znajdziemy skuteczne sposoby regulowania napięcia.

Myśl, że "tak już będzie zawsze" jest częstą przy przewlekłych dolegliwościach, jednak warto pamiętać, że ciało i układ nerwowy mają zdolność do regeneracji, szczególnie jeśli dostaną odpowiednie wsparcie i nauczą się reagować inaczej na stres.

Pozdrawiam serdecznie

Klaudia Dynur 

Psycholog, seksuolog w trakcie szkolenia 

1 miesiąc temu
Anna Szweda

Anna Szweda

Dzień dobry! Najprawdopodobniej jest w Pani dużo emocji, które skumulowały się w ciele w postaci objawów psychosomatycznych. Praca z psychologiem mogłaby być bardzo pomocna. Dodatkowo warto rozważyć wizyty u fizjoterapeuty-osteopaty, który byłby wsparciem w leczeniu psychoterapeutycznym. 

Anna Szweda 

psycholog, seksuolog, przyszły psychoterapeuta CBT 

1 miesiąc temu
Linnea Rasmusson

Linnea Rasmusson

Dzień dobry,

Warto w Pani w sytuacji powrócić wstecz i zobaczyć, od kiedy zaczęły się bóle głowy i czy była to konkretna sytuacja lub wydarzenie, które mogło to wywołać. Także okres ciąży może być dobrą wskazówką, jako że wtedy objawy zniknęły. Tutaj rozmowa i  wywiad z psychologiem może pomóc przyjrzeć się Pani sytuacji i historii i możliwe, że będzie można coś wyłuskać z Pani sytuacji. Druga para oczu może zobaczyć coś, co Pani nie widzi lub unika na poziomie emocjonalnym.  

Pozdrawiam serdecznie,

Linnea Rasmusson

Psycholog

1 miesiąc temu
Urszula Żachowska

Urszula Żachowska

Dzień dobry, 

przede wszystkim ważnym jest, by wykluczyć wszelkie możliwe przyczyny somatyczne - proszę skonsultować się w pierwszej kolejności z lekarzem rodzinnym, który wskaże specjalistów do dalszej diagnostyki. 

Rozumiem, że była już Pani u psychiatry, nie jest jasnym, jakie rozpoznanie postawił lekarz. Jeśli lekarz wskazał, że możliwym podłożem odczuwanych objawów jest psychosomatyka bądź zaburzenia lękowe, warto wraz z farmakoterapią wprowadzić zaopiekowanie psychoterapeutyczne. Na wstępnych konsultacjach u psychoterapeuty/ki będzie możliwe przyjrzenie się doświadczanym objawom w kontekście całości Pani życia - zarówno historii, jak i funkcjonowania w różnych obszarach. 

Nierzadko, to, co nie może zostać wyrażone w inny sposób, objawia się w ciele.  Psychoterapia może dać przestrzeń, by ponazywać doświadczane cierpienie, a z czasem, wraz z opracowywaniem doświadczanych trudności, lęku, nieznośnych myśli i uczuć (o ile nie mają podłoża chorobowego somatycznego), objawy somatyczne mogą ustępować.

Zachęcam do dalszego poszukiwania. 

Pozdrawiam
Urszula Żachowska 

1 miesiąc temu
Marta Lotysh

Marta Lotysh

Dzień dobry

Jest rodzaj bólu głowy nazywany psychogennym. Często pojawia się lub nasila w/po sytuacjach stresujących/lękowych. Jest związany z aktywacja naszego układu współczulnego i napięciem mięśni i/lub podniesieniem ciśnienia w naczyniach. Polecam protokół CBT pracy z zaburzeniami lękowymi/związanymi ze stresem z nlokiem poświęconym pracą z ciałem i zastosowaniem praktyk relaksacyjnych.

1 miesiąc temu
Paulina Kowalczyk

Paulina Kowalczyk

Opisany przez Panią problem może mieć różne podłoża; neurologiczne, fizyczne lub psychosomatyczne. W pierwszej kolejności warto wykluczyć przyczyny neurologiczne, konsultując się z odpowiednim specjalistą. Istotne byłoby również ponowne spotkanie z psychiatrą w celu omówienia obecnego leczenia i ewentualnej modyfikacji farmakoterapii.

Jeśli chodzi o dalszą pracę terapeutyczną, rekomenduję konsultację z psychologiem lub rozpoczęcie psychoterapii. W Pani przypadku szczególnie pomocny może okazać się nurt poznawczo-behawioralny (CBT) lub terapia akceptacji i zaangażowania (ACT), które skutecznie wspierają pracę z lękiem i przewlekłym stresem.

1 miesiąc temu
Urszula Małek

Urszula Małek

To, co Pani opisuje, pokazuje, że ból głowy i zawroty nie pojawiają się „bez powodu”. Wydają się być związane z napięciem, stresem i poczuciem presji w kontaktach z innymi. W Gestalcie zwracamy uwagę na to, co ciało sygnalizuje: te bóle mogą być formą komunikatu organizmu, że jest Pani przemęczona, zestresowana, przeżywa dużo napięcia emocjonalnego.

Warto przyjrzeć się temu, co dzieje się w Pani ciele, kiedy ból się pojawia -gdzie się zbiera napięcie, jakie emocje mu towarzyszą. Czasem już samo zauważenie i nazwanie tych sygnałów pomaga je rozładować.

Równie ważne jest wsparcie medyczne -skoki ciśnienia i przewlekłe bóle głowy warto monitorować i konsultować z neurologiem, żeby upewnić się, że nie ma przyczyn fizjologicznych wymagających leczenia.

Może też pomóc znalezienie małych codziennych przestrzeni dla siebie, chwil oddechu, ruchu czy prostych rytuałów relaksacyjnych -tak, aby ciało mogło „odpuścić” napięcie. Czasem niewielkie zmiany w codziennym funkcjonowaniu dają poczucie kontroli i ulgi.

Pani pragnienie powrotu do pracy i cieszenia się macierzyństwem jest ważne -warto traktować to jako cel, który można realizować krok po kroku, dbając o siebie i o sygnały, które wysyła ciało.

1 miesiąc temu
pracoholizm

Darmowy test na uzależnienie od pracy (aut. Bryan E. Robinson)

Zobacz podobne

Praca poza psychoterapią nad zaufaniem do innych, nad destrukcyjnymi myślami.
Dzień dobry, w jaki sposób pracować nad nauczeniem się zaufania do drugiej osoby? Jakie narzędzia i metody tutaj zastosować? Pojawiają się myśli, że partnerka może mnie oszukiwać lub zdradzać. Jak nauczyć się nie wierzyć tym myślom i nie podążać za nimi? Jak radzić sobie z takimi rzeczami. Jak pracować poza psychoterapią?
Czy zgłosić się do psychologa? Przytłoczenie, lęk, obsesje i unikanie przez alkohol
Czy powinnam się zgłosić to psychologa z podejrzeniem jakiegoś konkretnego problemu? Od kilku lat ciągle czuję się przytłoczona. Nie mogę zwlec się z łóżka, rzeczy które kiedyś sprawiły mi radość już mnie nie cieszą. Jestem czymś ciągle zestresowana. Boję się że ktoś czyta mi w myślach, albo mnie obserwuje. Nie mogę dotykać rzeczy po innych osobach, albo muszę powtarzać niektóre czynności dopóki nie poczuje się lepiej bo mój mózg wmawia mi że jeśli tego nie zrobię to stanie się coś złego. Chwilowo uciszam moje problemy alkoholem choć wiem, ze to nie jest dobre rozwiązanie, ale jestem bardzo zmęczona i czasami potrzebuje się po prostu wyłączyć. Wydaje mi się, że powinnam się umówić na terapię, ale boję się tego co mogę tam usłyszeć.
Choruje na zaburzenia lękowe w stronę natrętnych myśli które mnie niszczą.
Choruje na zaburzenia lękowe w stronę natrętnych myśli które mnie niszczą.Biorę leki od 8lat i raz lepiej raz gorzej.Teraz jest gorzej i natrętne myśli przerodziły się w to ze komuś zrobię krzywdę albo ze oszaleje i mam chorobę psych. Do tego mam duże somaty ciągły lęk niepokój mdłości zawroty w głowie takie otępienie.Boje się ze już żadne leki mi nie pomogą bo już tak długo je biorę i boje się tez tej zmiany leków na inne ze przez zmianę będę się czuć jeszcze gorzej.
Witam, nurtują mnie stany lękowe takie jak śmierć bliskich, utrata kogoś kogo kocham gdy dochodzą do mnie systematycznie takie myśli i pojawia się natłok staje się zestresowana, dużo analizuje co będzie jak.. Nie potrafię odciąć się od swoich myśli, czasami mam wrażenie ze pojawiają się one często i jest ich wiele na różne tematy zazwyczaj są to tematy które kiedyś mnie zraniły, analiza błędów popełnionych, patrzenie w daleka przyszłość pryzmatem czegoś złego. Czasami mam wrażenie ze żyje z dwoma osobami, jedna która w głowie mówi coś złego a między drugą która próbuje się uwolnić. Czuje ze toczę walkę sama ze sobą. Również podobnie jest z ocenianiem innych ludzi, każde ich słowo gest zostaje u mnie w głowie i potrafię analizować, co jeśli ktoś mnie okłamał? Co jeśli ktoś powiedział coś specjalnie albo powiedział coś bez złego pryzmatu. Również analizowanie zaczyna się do byłych partnerek, co jeśli była lepsza, robiła coś lepiej a ze mną ktoś jest z nudów? Przez to staje się wycofana dla nowego towarzystwa bo męczy mnie analizowanie, czasami zastanawiam się co powiedzieć analizuje coś pare minut jak wstać jak się do kogoś zwrócić, aby ktoś nie uznał mnie źle. Przeważnie każde moje słowo, gest musi być zaplanowane bo inaczej popadam w panikę. W mojej głowie toczy się walka myśli od najgłupszych rzeczy do tych najprostszych, w stresie czasami planuje nawet jakim chodem iść, gdzie spojrzeć w myślach mówię to.. co dopiero komuś przekaże. Problem znika po alkoholu, wtedy jestem rozgadana towarzyska, na następny dzień to wraca, analizuje jak ja mogłam tak powiedzieć, jak ktoś mnie odebrał? Może teraz ktoś się ze mnie śmieje ze to i owo powiedziałam. Dzień w dzień męczę się ze swoimi myślami.
Partner daje się wykorzystywać finansowo przez dorosłego syna, obawy o przyszłość i problemy z depresją

Mam problem z partnerem. Daje się wykorzystywać ludziom, pomaga nawet swoim kosztem, nawet naszym, bo mieszkamy już razem. Syn dorosły mieszkający z matką wyciąga od niego kasę (płaci jeszcze alimenty na syna), a to ciuchy, a to prawo jazdy, nawet samochód oddał synowi mniej palący, a sam musi jeździć dużo palącym mercedesem, a nie może znaleźć pracy i się zadłuża. Boję się, co mnie czeka z nim w przyszłości. 

Sama mam najniższą krajową, leczę się na depresję. Lęki mnie przytłaczają, ciągła walka o byt.

wypalenie zawodowe

Wypalenie zawodowe - przyczyny, objawy i jak sobie z nim radzić?

Czy czujesz się ciągle zmęczony i zniechęcony do pracy? Możliwe, że doświadczasz wypalenia zawodowego – stanu wyczerpania, który dotyka coraz więcej osób. To poważny problem wpływający na zdrowie psychiczne – sprawdź, jak sobie z nim radzić.