Jak radzić sobie z bólem głowy związanym ze stresem i lękiem?
Witam, mam problem z bólem głowy, od dwóch lat borykam się z nim. Ból obejmuje potylicę, jest to raczej rodzaj tępego bólu, czasami mam zawroty głowy. Przeważnie dzieje się tak, gdy mam kontakt z innymi ludźmi tzn, gdy mam wrażenie, że robię się czerwona na twarzy, to moja zmora życiową niestety. Miałam też problemy rodzinne, które napiętniły lęki, za dużo rozmyślałam i za dużo było zmartwień. W zeszłym roku urodziłam zdrowego chłopca i na czas ciąży bóle głowy minęły i czułam się dobrze, lecz kilka dni po porodzie bóle głowy wróciły i miałam skoki ciśnienia. Dodam, że byłam u psychiatry i przepisał mi leki 5 mg, ale w sumie za dużo nie pomogły. Ciężko się z tym żyje, chciałabym wrócić do tych czasów, co nie było żadnych bólów głowy i zawrotów, i chyba mam wrażenie, że będę musiała się z tym borykać do końca życia. A chciałam bym wrócić do pracy, bo nie jestem osobą leniwa, wręcz pracowitą i cieszyć się z macierzyństwa.
Justa 25
Renata Niemczynowicz
Nie jestem lekarzem medycyny, nie jestem w stanie wypowiedzieć się odnośnie fizjologicznych powodów odczuwanego przez siebie bólu. Wspomniałaś, że konsultowałaś się z psychiatrą, choć leki przez niego przypisane nie przyniosły ci ulgi. Ból, także przewlekły, pełni funkcję alarmową i informuje o nieprawidłowościach w funkcjonowaniu organizmu, dlatego też moim zdaniem warto by było w pierwszej kolejności zgłosić się do lekarza internisty, aby odkryć lub wykluczyć jakiekolwiek dolegliwości mogące go powodować.
Jeśli okazałoby się, że ból nie jest pochodzenia fizjologicznego (opisałaś, że przeważnie pojawia się w sytuacjach interakcji z innymi osobami, co mogłoby świadczyć o jego psychicznym podłożu, ale raz jeszcze zaznaczam, że nie jestem lekarzem i nie mogę wykluczyć innych powodów), warto byłoby skonsultować się z psychoterapeutą, gdyż psychoterapia oferuje możliwości poznania i pracy z problemami, które mogą powodować tego typu dolegliwości.
Mam nadzieję, że znajdziesz potrzebną Ci pomoc i będziesz mogła cieszyć się z macierzyństwa i wrócić do pracy.
Nadal nie znasz odpowiedzi na nurtujące Cię kwestie?
Umów się na wizytę do jednego z naszych Specjalistów!
Agnieszka Dombek
Dzień dobry. Proponuje ze swojej strony terapie i włączenie lekkiego leku wyciszającego typu hydroksyzyna. Z pani opisu wynika, ze bole są na tle nerwowym (jeśli neurologicznie nic się nie dzieje)
Katarzyna Raźny
Dzień dobry,
Do takiej pracy psychosomatycznej dobry jest MBCT - Terapia poznawcza oparta na uważności. Można nią pracować albo indywidualnie albo w grupie.
Pozdrawiam,
Katarzyna Raźny
Dorota Królewicz-Adamus
Jeśli pod względem medycznym jest Pani zdrowa, a to zawsze trzeba sprawdzić, wiąże Pani ból głowy i zawroty głowy z sytuacjami stresującymi Panią (np. kontakt z ludźmi) to może mieć to związek z regulacją lęku, który czuje Pani w ciele pod postacią takich właśnie dolegliwości. Lęk w tego typu sytuacjach ma związek z emocjami, które nie mogą być swobodnie odczuwane i konstruktywnie komunikowane. Warto w takiej sytuacji skorzystać z konsultacji psychoterapeutycznej u specjalisty, który potrafi łączyć pracę z lękiem, emocjami i ciałem. Np. Intensywna Krótkoterminowa Psychoterapia Psychodynamiczna (ISTDP).
Katarzyna Świdzińska
Dzień dobry,
Pani sytuacja brzmi stresująco i boleśnie. Spodziewam się, że nie jest Pani łatwo. Być może warto udać się ponownie do psychiatry bądź zasięgnąć pomocy lekarza rodzinnego/neurologa. Nawracające bóle i zawroty głowy powinno się sprawdzać. Może Pani również rozważyć wizytę u psychologa, który wsparłby Panią od strony psychologicznej.
Pozdrawiam,
Katarzyna Świdzińska, Psycholog okołoporodowy, dzieci i młodzieży
Anna Olechowska
Droga Justo,
Jeśli badania i lekarze wykluczają fizyczne powody bólu głowy (choć to zachęcałabym do pełnej diagnostyki), to jak najbardziej problem może leżeć w trudnościach w radzeniu sobie z lękiem. Zachęcałabym wtedy do psychoterapii, która pomoże nie tylko poradzić sobie z zaburzeniami lękowymi, ale i objawami psychosomatycznymi.
Pozdrawiam ciepło

Przestrzeń dla Dwojga - Psychoterapia indywidualna i dla Par
Wydaje się, że potrzebuję Pani najpierw wykluczenia przyczyn somatycznych i neurologicznych, wizyta u lekarza (neurolog, ginekolog) mogłaby pomóc, ponieważ widać w nasileniu migren, związek ze zmianami hormonalnymi, a następnie próby ułożenia życia w w zdrowszy sposób na ile się da spokojniej i mniej stresowo, (przy małym dziecku). Może w tym pomóc terapia i nauczenie się konkretnych sposobów radzenia sobie ze stresem i balansu w życiu. Zwykle zmniejsza to ilość ataków, a czasem nawet je wycisza. Powodzenia.
Weronika Sowińska
Dzień dobry,
problem, który Pani opisuje wydaję się być związany z zaburzeniami psychosomatycznymi, tutaj akurat napięciowe bóle głowy. Wiele pacjentów odczuwa objawy somatyczne, które związane mogą być z emocjami, stresem lub napięciem psychicznym. W Pani przypadki rozważałabym udanie się na konsultację psychologiczną i zastosowanie technik relaksacyjnych, które trochę zmniejszą napięcie w ciele.
Pozdrawiam
Weronika Sowińska
Psycholog
Izabela Piórkowska
Przeczytałam, że przeżywa Pani trudny czas – uporczywy ból głowy i napięcie w kontaktach z ludźmi mogą obciążać na co dzień. Czasem długotrwały stres, napięcie emocjonalne i lęk mogą nasilać dolegliwości fizyczne, u każdego mogą się objawiać inaczej. W takiej sytuacji pomocna może być rozmowa z psychoterapeutą, który pomoże znaleźć sposoby na lepsze radzenie sobie ze stresem i odzyskanie poczucia wpływu na swój dobrostan oraz poczucie kontroli w sytuacjach społecznych. Warto też skonsultować bóle głowy z lekarzem, wykonać badania diagnostyczne, by wykluczyć przyczyny medyczne.
Klaudia Dynur
Dzień dobry,
to, co Pani opisuje, brzmi jak bardzo wyczerpujące doświadczenie.
Z tego, co Pani napisała, wynika, że dolegliwości fizyczne i emocjonalne mogą się z sobą łączyć i nawzajem wzmacniać swoje działanie. Tępy ból potylicy i uczucie napięcia, które pojawia się szczególnie w kontaktach z innymi ludźmi, sugerują, że dużą rolę może tu odgrywać napięcie mięśniowe i stres. Często przy silnych emocjach mięśnie karku, barków i głowy pozostają mimowolnie spięte, co powoduje ten charakterystyczny, twardy ból z tyłu głowy.
W tym momencie warto zadbać o dobrą diagnozę medyczną (np. z udziałem neurologa czy fizjoterapeuty). Warto wykluczyć najpierw choroby i urazy somatycznie, a następnie przejść do diagnozy psychologicznej problemu.
Na ten moment innym wsparciem może być także kontakt psychologiczny lub terapeutyczny, gdzie wraz ze specjalistą przyjrzy się Pani swoim stresowym reakcją i znajdziemy skuteczne sposoby regulowania napięcia.
Myśl, że "tak już będzie zawsze" jest częstą przy przewlekłych dolegliwościach, jednak warto pamiętać, że ciało i układ nerwowy mają zdolność do regeneracji, szczególnie jeśli dostaną odpowiednie wsparcie i nauczą się reagować inaczej na stres.
Pozdrawiam serdecznie
Klaudia Dynur
Psycholog, seksuolog w trakcie szkolenia
Anna Szweda
Dzień dobry! Najprawdopodobniej jest w Pani dużo emocji, które skumulowały się w ciele w postaci objawów psychosomatycznych. Praca z psychologiem mogłaby być bardzo pomocna. Dodatkowo warto rozważyć wizyty u fizjoterapeuty-osteopaty, który byłby wsparciem w leczeniu psychoterapeutycznym.
Anna Szweda
psycholog, seksuolog, przyszły psychoterapeuta CBT
Linnea Rasmusson
Dzień dobry,
Warto w Pani w sytuacji powrócić wstecz i zobaczyć, od kiedy zaczęły się bóle głowy i czy była to konkretna sytuacja lub wydarzenie, które mogło to wywołać. Także okres ciąży może być dobrą wskazówką, jako że wtedy objawy zniknęły. Tutaj rozmowa i wywiad z psychologiem może pomóc przyjrzeć się Pani sytuacji i historii i możliwe, że będzie można coś wyłuskać z Pani sytuacji. Druga para oczu może zobaczyć coś, co Pani nie widzi lub unika na poziomie emocjonalnym.
Pozdrawiam serdecznie,
Linnea Rasmusson
Psycholog
Urszula Żachowska
Dzień dobry,
przede wszystkim ważnym jest, by wykluczyć wszelkie możliwe przyczyny somatyczne - proszę skonsultować się w pierwszej kolejności z lekarzem rodzinnym, który wskaże specjalistów do dalszej diagnostyki.
Rozumiem, że była już Pani u psychiatry, nie jest jasnym, jakie rozpoznanie postawił lekarz. Jeśli lekarz wskazał, że możliwym podłożem odczuwanych objawów jest psychosomatyka bądź zaburzenia lękowe, warto wraz z farmakoterapią wprowadzić zaopiekowanie psychoterapeutyczne. Na wstępnych konsultacjach u psychoterapeuty/ki będzie możliwe przyjrzenie się doświadczanym objawom w kontekście całości Pani życia - zarówno historii, jak i funkcjonowania w różnych obszarach.
Nierzadko, to, co nie może zostać wyrażone w inny sposób, objawia się w ciele. Psychoterapia może dać przestrzeń, by ponazywać doświadczane cierpienie, a z czasem, wraz z opracowywaniem doświadczanych trudności, lęku, nieznośnych myśli i uczuć (o ile nie mają podłoża chorobowego somatycznego), objawy somatyczne mogą ustępować.
Zachęcam do dalszego poszukiwania.
Pozdrawiam
Urszula Żachowska
Marta Lotysh
Dzień dobry
Jest rodzaj bólu głowy nazywany psychogennym. Często pojawia się lub nasila w/po sytuacjach stresujących/lękowych. Jest związany z aktywacja naszego układu współczulnego i napięciem mięśni i/lub podniesieniem ciśnienia w naczyniach. Polecam protokół CBT pracy z zaburzeniami lękowymi/związanymi ze stresem z nlokiem poświęconym pracą z ciałem i zastosowaniem praktyk relaksacyjnych.
Paulina Kowalczyk
Opisany przez Panią problem może mieć różne podłoża; neurologiczne, fizyczne lub psychosomatyczne. W pierwszej kolejności warto wykluczyć przyczyny neurologiczne, konsultując się z odpowiednim specjalistą. Istotne byłoby również ponowne spotkanie z psychiatrą w celu omówienia obecnego leczenia i ewentualnej modyfikacji farmakoterapii.
Jeśli chodzi o dalszą pracę terapeutyczną, rekomenduję konsultację z psychologiem lub rozpoczęcie psychoterapii. W Pani przypadku szczególnie pomocny może okazać się nurt poznawczo-behawioralny (CBT) lub terapia akceptacji i zaangażowania (ACT), które skutecznie wspierają pracę z lękiem i przewlekłym stresem.
Piotr Jeliñski
Witam serdecznie
Odpowiem jako psycholog i przy okazji lekarz medycyny. Bardzo dobrze, że szuka Pani pomocy i opisuje sytuację tak szczegółowo – to pokazuje, że zależy Pani na powrocie do zdrowia i normalnego funkcjonowania. Z Pani opisu wynika, że ból głowy może mieć charakter napięciowy lub psychogenny, czyli być związany z przewlekłym stresem, napięciem emocjonalnym i lękiem. Dokładnie nie jestem w stanie postawić diagnozy bez kontaktu z Panią. Teraz odpowiem po kolei na ile mogę:
1. bóle głowy w okolicy potylicy, biorąc pod uwagę resztę objawów, występują raczej jako napięciowy ból. Występuje on w wyniku napięcia mięśni karku zupełnie nieświadomego. Stąd mogą nastąpić zawroty głowy, bo mózg jest zaopatrywany w krew również z tętnic kręgowych, zespalających się w tętnicę podstawną mózgu, która zaopatruje te rejony, które są odpowiedzialne m. in. za zawroty głowy.
2. robię się czerwona na twarzy - to reakcja układu nerwowego autonomicznego, czyli tego, na którego nie mamy wpływu. Tutaj jest problem, bo pewnie jest to zupełnie naturalna i fizjologiczna reakcja Pani ciała. Co z tym zrobić? Proponuję, że nic. Terapia psychologiczna może pomóc, żeby nauczyła się Pani spokojnie wchodzić w relacje z innymi ludźmi. Bez wątpienia sprawa jest przykra, ale tak na szybko nie da się jej rozwiązać.
3. Fajnie, że urodziła Pani zdrowe dziecko. Być może jednak ma Pani depresję poporodową, ale na pewno nienasiloną. Stąd moje pytanie: jakie leki zalecił psychiatra. Przypuszczam, że coś z grupy inhibitorów wychwytu zwrotnego serotoniny, czyli lek antydepresyjny. Strzelam: Fluoxetyna, Paroksetyna, Oroes. Proszę napisać który lek i w jakiej dawce został zalecony. Od razu zaznaczam, że na działanie któregokolwiek z nich trzeba odczekać ok 3-4 tygodnie, a niekiedy dłużej. To nie są leki, które zadziałają od razu. Trzeba je przyjmować regularnie najlepiej o tej samej porze czyi rano i nie zrażać się, że nie działają. Po czasie będzie lepiej.
3. skoki ciśnienia - nie wiem jakie. Musi mi Pani podać wartości i jak się one mają w czasie. Dodatkowo proszę o informację, czy używa Pani leki; na nadciśnienie. To jest bardzo ważne dla Pani przyszłego stanu zdrowie, bo może mieć Pani nadciśnienie, które trzeba leczyć farmakologicznie. Skoki ciśnienia są szczególnie niebezpieczne i należy im się przyjrzeć. Dla pocieszenia - potrafimy farmakologicznie takie stany opanować prawie w każdym przypadku.
Po porodzie koki ciśnienia się zdarzają dość powszechnie ze względu na zmiany hormonalne w organizmie kobiety.
Rozumiem Panią, że chciałaby Pani wrócić do prawidłowego stanu zdrowia, który umożliwi Pani realizację celów życiowych, czego Pani serdecznie życzę, Na pocieszenie dopiszę, że Pani obecny stan jest przejściowy i pozwala na pełen powrót do zdrowia, lecz wymaga systematycznego leczenia farmakologicznego i psychologicznego. Proszę nie pomijać żadnego z nich.
Pozdrawiam serdecznie
Piotr Jeliński
psycholog i lekarz medycyny

Zobacz podobne
Dzień dobry. Nie mogę pogodzić się z przeszłością mojej partnerki, we wcześniejszym związku miała o 20 lat starszego faceta, który był bardzo bogaty, kupował jej często drogie prezenty, zapłacił za nią za bardzo drogie wakacje, jeździła z nim jego luksusowymi samochodami. Ukrywała ten związek przed rodzicami, bliskim znajomym powiedziała o tym związku. Zapytałem się mojej dziewczyny wprost czy był to układ sponsorowany, odpowiedziała, że nie, kupując jej te drogie wakacje i prezenty wyrażał uczucie do niej. Ale i tak cały czas mam niesmak, odnoście przeszłości mojej partnerki, i odczuwam lęk, że nie mogę zaakceptować jej przeszłości, pomimo że teraz ja bardzo kocham. Proszę o udzielenie jakiejś rady, czy partnerka kłamie odnośnie tego, że był to układ sponsoringowany? Jak zaakceptować jej przeszłości, sprawia mi to ból

Asertywność – jak ją rozwijać i dlaczego jest ważna?
Asertywność może odmienić Twoje życie. Poznaj techniki, które pomogą Ci budować zdrowe relacje, chronić się przed mobbingiem i wyrażać potrzeby. Dowiedz się, jak stać się bardziej asertywnym i cieszyć się lepszą jakością życia osobistego i zawodowego.