- Strona główna
- Forum
- psychoterapia, zaburzenia lękowe, zaburzenia nastroju
- Jaką terapię wybrać...
Jaką terapię wybrać przy ADHD, depresji i zaburzeniach lękowych?
Anonimowy
Piotr Ziomber
Dzień dobry
Domyślam się, że jest w tekście pojawiła się literówka i chodzi o zastosowanie schematów i ekspozycji. Zaburzenia, które opisałaś, depresję i ADHD jak najbardziej są leczone metodą terapii poznawczo - behawioralnej (CBT). Nie do końca mam też jasność, gdyż piszesz, że jesteś w nurcie psychodynamicznym, a niżej że CBT nie jest dla Ciebie. Rozumiem, że byłaś w tym nurcie i nie było efektów? Może wina jest po stronie prowadzącego proces albo nikłym czynniku współpracy ze strony pacjenta? Skoro wykluczasz z jakiegoś powodu ekspozycję czy też schematy, a może nawet zadania domowe które zadaje terapeuta między zajęciami to może być trudniejsze. W danym nurcie to nie pacjent wybiera sobie co jest dla niego stosowne, gdyż w takim przypadku po co terapeuta?
Nadal nie znasz odpowiedzi na nurtujące Cię kwestie?
Umów się na wizytę do jednego z naszych Specjalistów!
Małgorzata Klimowska
Psychoterapie mają to do siebie, że często są długoterminowe. W obecnej sytuacji polecałabym konsultację u psychologa. Skonsultuje, postawi bieżącą diagnozę i poradzi, który nurt terapeutyczny na tą chwilę będzie dla Pana najbardziej odpowiedni.
Dominika Tarnacka
Cześć,
bardzo mało o Tobie wiem, więc piszę ogólnie i na bazie Twojej wiadomości: zobacz, co z tego chcesz sobie wziąć (Co Ci pasuje, co nie).
Nurt jest ważny, ale, według mnie, kluczowe jest to, jak czujesz się z terapeutą-nie tylko jako ze specjalistą, ale z człowiekiem: czy czujesz się widziana, rozumiana, czy Ci ta osoba Ci pasuje w zwykłym kontakcie. Czy odpowiada Ci Jej podejście do pracy (każdy terapeuta, pracujący w tym samym nurcie, ma swój osobisty sznyt pracy, bycia).
Ja jestem gestaltystką, wybrałam ten nurt pracy z drugim człowiekiem, bo Gestalt łączy rozwój na 3 poziomach: ciało, intelekt, duchowość. Piszesz, że dużo filozofujesz: pytanie - czy masz potrzebę swój zasób intelektualny bardziej połączyć z pogłębianiem czucia - ciała, emocji? Jeśli tak - Gestalt jest dobrą drogą do sprawdzenia. Gestalt też bardzo dobrze sprawdza się w pracy z ADHD, lękiem, depresją.
Możesz rozważyć wniesienie swoich wątpliwości na spotkaniu ze swoją obecną terapeutką: to może być bardzo pomocne i wesprzeć Cię w podjęciu decyzji o kontynuacji terapii w tym nurcie lub zmianie. Frustracja jest częścią pracy terapeutycznej i jak się jej bliżej przyjrzymy, możemy odkryć bardzo ciekawe mechanizmy. Terapia psychodynamiczna jest zazwyczaj długim procesem. Pogadaj ze swoją terapeutką, jak ona widzi Waszą pracę i ramowy czas terapii.
Pozdrawiam,
Dominika Tarnacka
psychoterapia Gestalt
Oliwia Grzemba
Witam,
Poznawczo-behawioralna i psychodynamiczna to są terapie opcjonalne. Bardzo powszechne teraz są terapia Gestalt, TSR, egzystencjalna, ACT. Jeżeli ktoś np. ma zakodowane pewne schematy od dzieciństwa, które obecnie rzutują na funkcjonowanie, zdecydowanie byłaby dobra terapia schematów. Zależy, czy to ma być na "tu i teraz", czy np. w ogóle poszukiwanie nowej drogi. Zaburzenia to jedno, ale wypadałoby zadać sobie pytanie: "w którym kierunku teraz chcę iść? Czego oczekuję?"
Sylwia Skibińska
Dzień dobry,
Po 1,5 roku terapii warto przede wszystkim zastanowić się nie tylko nad nurtem, ale także nad tym, czy czuje Pan, że relacja terapeutyczna i sposób pracy odpowiadają Pana potrzebom. Jeśli CBT nie jest dla Pana odpowiednim wyborem, można rozważyć terapię integracyjną lub terapię skoncentrowaną na emocjach, które pozwalają pracować głębiej nad przeżyciami, jednocześnie nie opierając się wyłącznie na technikach poznawczo-behawioralnych. Najważniejsze, aby wspólnie z terapeutą określić cele terapii i ocenić, co dotychczas przyniosło, a co nie przynosi efektów.
Pozdrawiam,
Sylwia Skibińska