- Strona główna
- Forum
- inne
- Kto może...
Kto może przepisywać leki na poprawę nastroju i wyciszenie?
Czy gdy pójdę do psychologa i będę chciał tabletki na uspokojenie i wyciszenie, to czy on jest w stanie mi je zapisać, a jeśli nie, to do kogo mogę się udać, aby otrzymać taką pomoc?
Anonimowo
Bożena Nagórska
Szanowny Panie,
warto na początku wyjaśnić ważną różnicę: psycholog zajmuje się diagnozą, wsparciem, jednak nie posiada uprawnień lekarskich, więc nie może wypisywać recept na żadne leki. Jeśli czuje Pan, że potrzebuje wsparcia farmakologicznego, aby się wyciszyć i uspokoić, należy udać się do lekarza psychiatry – jest to specjalista, który oceni Pana stan zdrowia i dobierze odpowiednie preparaty. Wizyta u psychiatry nie wymaga skierowania i jest najlepszym krokiem, jeśli szuka Pan pomocy doraźnej w formie tabletek, przy czym optymalnym rozwiązaniem jest zazwyczaj połączenie farmakologii z psychoterapią u psychologa, aby nie tylko wyciszyć objawy, ale też zrozumieć ich przyczynę.
Pomyślności
Psycholog Bożena Nagórska
Nadal nie znasz odpowiedzi na nurtujące Cię kwestie?
Umów się na wizytę do jednego z naszych Specjalistów!
Agnieszka Domaciuk
Dzień dobry,
Ważne jest rozróżnienie zawodów, które pracują w ramach pomocy w zakresie zdrowia psychicznego. Psycholog nie jest lekarzem, dlatego nie ma uprawnień do wypisywania recept i wystawiania zwolnień lekarskich. Jest to w zakresie pracy lekarza psychiatry. Należy wiedzieć, że wizyta lekarska podobnie jak konsultacja psychologiczna polega przede wszystkim na rozmowie, zebraniu wywiadu dotyczącego objawów, zgłaszanych trudności i wspólnym opracowywaniu plan na pracę nad tymi trudnościami.
Pozdrawiam,
Domaciuk Agnieszka
Psycholog, psychoterapeuta CBT
Agnieszka Włoszycka
Dzień dobry,
Dziękujemy za pytanie i kontakt z nami.
Psycholog nie ma uprawnień do przepisywania leków (wystawiania recept), może natomiast zrobić diagnozę, wesprzeć terapeutycznie i w razie potrzeby skierować do odpowiedniego specjalisty.
Leki na wyciszenie i lęk może przepisać lekarz psychiatra (także w ramach jednej konsultacji). Do psychiatry nie potrzeba skierowania (można zapisać się bezpośrednio, zarówno prywatnie, jak i na NFZ: do poradni zdrowia psychicznego).
Warto powiedzieć wprost o objawach, ich nasileniu i tym, czego Pani oczekuje , wtedy lekarz dobierze formę leczenia lub zaproponuje alternatywy.
Najlepsze efekty zwykle daje połączenie farmakoterapii z psychoterapią, bo leki zmniejszają napięcie a terapia pomaga dotrzeć do przyczyn i nauczyć się regulacji emocji.
Z pozdrowieniami,
Agnieszka Włoszycka
Natalia Pisarek
Dzień Dobry,
To bardzo ważne pytanie i dobrze, że go zadajesz. Jeśli pójdziesz do psychologa, to on może Cię wysłuchać, pomóc zrozumieć to, co przeżywasz, zaproponować różne sposoby radzenia sobie z napięciem czy lękiem — ale nie może przepisać leków.
Tabletki na uspokojenie i wyciszenie może zapisać wyłącznie lekarz psychiatra (bo tylko lekarz ma do tego uprawnienia). Jeśli więc czujesz, że oprócz rozmowy potrzebne byłoby też wsparcie farmakologiczne, najlepiej umówić się właśnie do psychiatry.
Czasem wygląda to tak, że ktoś najpierw trafia do psychologa, a on — widząc duże nasilenie objawów — proponuje równoległą konsultację psychiatryczną. I to jest bardzo w porządku droga, bo wtedy masz i wsparcie rozmową, i dobrze dobrane leczenie.
Pozdrawiam Serdecznie,
Natalia Pisarek
Tomasz Pisula
Dzień dobry,
Psycholog nie przepisuje tabletek, leków - tylko psychiatra może podjąć decyzję o przepisaniu recepty na leki.
Proszę natomiast pamiętać, że leki nie rozwiązują przyczyny, a maskują objawy (przykrywają problem).
Wszystkiego dobrego, powodzenia!
Tomasz Pisula
Psycholog, psychoterapeuta.
Anna Szczypiorska
Witaj, psycholog nie ma uprawnień do wystawiania recept, więc nie może przepisać leków uspokajających ani przeciwlękowych. Taką pomoc farmakologiczną może zapewnić lekarz- najlepiej psychiatra (nie potrzeba skierowania), a czasem także lekarz rodzinny.
Psycholog natomiast może pomóc w zrozumieniu źródła napięcia, zaproponować skuteczne metody radzenia sobie z lękiem i jeśli będzie taka potrzeba, zasugerować konsultację psychiatryczną. Często najlepsze efekty daje połączenie terapii i odpowiednio dobranego leczenia.
Katarzyna Losoń
Dzień dobry,
Zdecydowanie nie. Psycholog nie wypisuje recept, to kompetencje lekarza. Jeśli mówimy o lekarzu zdrowia psychicznego, należy udać się do psychiatry. Warto się też zastanowić co się dzieje, że tych leków potrzebujemy i jak możemy daną sytuację rozwiązać.
Pozdrawiam serdecznie
Katarzyna Losoń
psycholog
Karolina Rzeszowska-Świgut
Dzień dobry ,
Psycholog nie ma uprawnień do przepisywania leków psychotropowych, nawet gdy pacjent o to poprosi.
Jeśli jest potrzeba leków należy udać się do psychiatry. Psychiatra to lekarz, który ma wykształcenie medyczne (studia medyczne plus specjalizacja psychiatryczna) i dysponuje uprawnieniami do przepisywania leków.
To właśnie lekarz będzie mógł ocenić, czy tabletki są wskazane, a jeśli tak – to je przepisze.
Wiele osób korzysta z kombinacji obu specjalistów – psychiatra zajmuje się medyczną stroną problemu (farmakoterapią), a psycholog lub terapeuta pracuje nad psychologiczną stroną trudności. Ta współpraca często daje najlepsze rezultaty.
z poważaniem
Karolina Rzeszowska-Świgut
psycholog, psychotraumatolog, psycholog sądowy
Natalia Przybylska
Dzień dobry,
Warto wyjaśnić, że psycholog ani psychoterapeuta nie posiadają uprawnień do przepisywania farmakoterapi. Leki może zapisać wyłącznie lekarz np. lekarz rodzinny, psychiatra. Należy jednak pamiętać, że nie można po prostu poprosić o „tabletki na wyciszenie”, ponieważ są one dobierane na podstawie szczegółowego wywiadu lekarskiego.
Zanim jednak uda się Pan do psychiatry, warto rozważyć wizytę u psychologa lub psychoterapeuty. Jeśli problem, z którym się Pan boryka, nie jest tylko chwilową trudnością, ale czymś bardziej złożonym i trwającym dłużej, sama farmakoterapia może okazać się niewystarczająca. Leki często jedynie łagodzą objawy, nie dotykając przyczyn trudności. Liczne badania wskazują, że dwutorowe podejście, łączące wsparcie terapeutyczne z ewentualnym leczeniem farmakologicznym, daje znacznie lepsze i trwalsze rezultaty niż stosowanie samych leków. Psycholog pomoże zrozumieć mechanizmy Pana zachowań i emocji, co jest kluczowe w procesie zdrowienia.
Wszystkiego dobrego!
Natalia Przybylska
Daria Składanowska
Dzień dobry,
Psycholog nie może przepisać leków, w tym tabletek uspokajających.
Leki może przepisać tylko lekarz np. psychiatra lub lekarz rodzinny
Psycholog może natomiast wspierać Cię terapią i technikami wyciszania, które działają bez leków.
Pozdrawiam,
Składanowska Daria
Zobacz podobne
Mam 15 lat i od jakiegoś czasu zauważyłem bardzo niepokojące zachowanie u moich rodziców (ojciec 53 lata, matka 41 lat). Zaczęli powtarzać dziwne frazy typu „tung tung tung sahur”, „tralalero tralala”, „lirili larila” — dosłownie non stop, także w nocy. Ojciec napisał sprayem na ścianie w mieszkaniu te same wyrazy, a także obkleił maskę samochodu dziwnymi zdjęciami związanymi z tym trendem nazywającym się „Italian Brainrot”. Mama kupiła figurki „Italian Brainrot” i wrzuciła je do akwarium, które jest moją własnością, kupione za moje legalnie zarobione pieniądze i w którym nie powinna ingerować bez mojej wiedzy i zgody. Co gorsza, puszczają głośno muzykę związaną z tym trendem, co bardzo mocno narusza mój spokój. Zachowują się tak, jakby byli oderwani od rzeczywistości. Cała sytuacja jest dla mnie bardzo stresująca i nie wiem, co się z nimi dzieje. Z tego, co się dowiedziałem "italian brainrot" to jakiś nowy trend z Tiktoka, obecny w przedszkolach i podstawówkach. Sam totalnie tego nie rozumiem, ponadto nie posiadam aplikacji tiktok, ponieważ nie utożsamiam się z taką patologią. Dodam jeszcze, że moja matka pracuje w przedszkolu, więc tam mogła mieć kontakt z tym zjawiskiem. Czy ktoś mógłby mi pomóc zrozumieć, co to może być za zaburzenie lub co powinniśmy zrobić? Czy jest jakaś pomoc, z której mogliby skorzystać? Bardzo proszę o odpowiedź, bo nie wiem już, jak sobie poradzić.