Aplikacja TwójPsycholog wsparcie, które masz zawsze pod ręką

📲 Pobierz aplikację i zadbaj o siebie na własnych zasadach

Dostępne w Google PlayPobierz w App Store
Left ArrowWstecz

Kto może przepisywać leki na poprawę nastroju i wyciszenie?

Czy gdy pójdę do psychologa i będę chciał tabletki na uspokojenie i wyciszenie, to czy on jest w stanie mi je zapisać, a jeśli nie, to do kogo mogę się udać, aby otrzymać taką pomoc?

Bożena Nagórska

Bożena Nagórska

Szanowny Panie, 

warto na początku wyjaśnić ważną różnicę: psycholog zajmuje się diagnozą, wsparciem, jednak nie posiada uprawnień lekarskich, więc nie może wypisywać recept na żadne leki. Jeśli czuje Pan, że potrzebuje wsparcia farmakologicznego, aby się wyciszyć i uspokoić, należy udać się do lekarza psychiatry – jest to specjalista, który oceni Pana stan zdrowia i dobierze odpowiednie preparaty. Wizyta u psychiatry nie wymaga skierowania i jest najlepszym krokiem, jeśli szuka Pan pomocy doraźnej w formie tabletek, przy czym optymalnym rozwiązaniem jest zazwyczaj połączenie farmakologii z psychoterapią u psychologa, aby nie tylko wyciszyć objawy, ale też zrozumieć ich przyczynę.

Pomyślności

Psycholog Bożena Nagórska

Nadal nie znasz odpowiedzi na nurtujące Cię kwestie?

Umów się na wizytę do jednego z naszych Specjalistów!

Agnieszka Domaciuk

Agnieszka Domaciuk

Dzień dobry,

Ważne jest rozróżnienie zawodów, które pracują w ramach pomocy w zakresie zdrowia psychicznego. Psycholog nie jest lekarzem, dlatego nie ma uprawnień do wypisywania recept i wystawiania zwolnień lekarskich. Jest to w zakresie pracy lekarza psychiatry. Należy wiedzieć, że wizyta lekarska podobnie jak konsultacja psychologiczna polega przede wszystkim na rozmowie, zebraniu wywiadu dotyczącego objawów, zgłaszanych trudności i wspólnym opracowywaniu plan na pracę nad tymi trudnościami. 

Pozdrawiam,

Domaciuk Agnieszka

Psycholog, psychoterapeuta CBT

Agnieszka Włoszycka

Agnieszka Włoszycka

Dzień dobry,

Dziękujemy za pytanie i kontakt z nami.

Psycholog nie ma uprawnień do przepisywania leków (wystawiania recept), może natomiast zrobić diagnozę, wesprzeć terapeutycznie i w razie potrzeby skierować do odpowiedniego specjalisty.

Leki na wyciszenie i lęk może przepisać lekarz psychiatra (także w ramach jednej konsultacji). Do psychiatry nie potrzeba skierowania (można zapisać się bezpośrednio, zarówno prywatnie, jak i na NFZ: do poradni zdrowia psychicznego).

Warto powiedzieć wprost o objawach, ich nasileniu i tym, czego Pani oczekuje , wtedy lekarz dobierze formę leczenia lub zaproponuje alternatywy.

Najlepsze efekty zwykle daje połączenie farmakoterapii z psychoterapią, bo leki zmniejszają napięcie a terapia pomaga dotrzeć do przyczyn i nauczyć się regulacji emocji.

Z pozdrowieniami,

Agnieszka Włoszycka

Natalia Pisarek

Natalia Pisarek

Dzień Dobry, 

To bardzo ważne pytanie i dobrze, że go zadajesz. Jeśli pójdziesz do psychologa, to on może Cię wysłuchać, pomóc zrozumieć to, co przeżywasz, zaproponować różne sposoby radzenia sobie z napięciem czy lękiem — ale nie może przepisać leków.

Tabletki na uspokojenie i wyciszenie może zapisać wyłącznie lekarz psychiatra (bo tylko lekarz ma do tego uprawnienia). Jeśli więc czujesz, że oprócz rozmowy potrzebne byłoby też wsparcie farmakologiczne, najlepiej umówić się właśnie do psychiatry.

Czasem wygląda to tak, że ktoś najpierw trafia do psychologa, a on — widząc duże nasilenie objawów — proponuje równoległą konsultację psychiatryczną. I to jest bardzo w porządku droga, bo wtedy masz i wsparcie rozmową, i dobrze dobrane leczenie.

Pozdrawiam Serdecznie, 

Natalia Pisarek 

Tomasz Pisula

Tomasz Pisula

Dzień dobry,

Psycholog nie przepisuje tabletek, leków - tylko psychiatra może podjąć decyzję o przepisaniu recepty na leki.

Proszę natomiast pamiętać, że leki nie rozwiązują przyczyny, a maskują objawy (przykrywają problem). 

Wszystkiego dobrego, powodzenia!

Tomasz Pisula

Psycholog, psychoterapeuta.

Anna Szczypiorska

Anna Szczypiorska

Witaj, psycholog nie ma uprawnień do wystawiania recept, więc nie może przepisać leków uspokajających ani przeciwlękowych. Taką pomoc farmakologiczną może zapewnić lekarz- najlepiej psychiatra (nie potrzeba skierowania), a czasem także lekarz rodzinny.

Psycholog natomiast może pomóc w zrozumieniu źródła napięcia, zaproponować skuteczne metody radzenia sobie z lękiem i jeśli będzie taka potrzeba, zasugerować konsultację psychiatryczną. Często najlepsze efekty daje połączenie terapii i odpowiednio dobranego leczenia.

Katarzyna Losoń

Katarzyna Losoń

Dzień dobry,

Zdecydowanie nie. Psycholog nie wypisuje recept, to kompetencje lekarza. Jeśli mówimy o lekarzu zdrowia psychicznego, należy udać się do psychiatry. Warto się też zastanowić co się dzieje, że tych leków potrzebujemy i jak możemy daną sytuację rozwiązać.

Pozdrawiam serdecznie

Katarzyna Losoń

psycholog

Karolina Rzeszowska-Świgut

Dzień dobry , 

Psycholog nie ma uprawnień do przepisywania leków psychotropowych, nawet gdy pacjent o to poprosi. 

Jeśli jest potrzeba leków należy udać się do psychiatry. Psychiatra to lekarz, który ma wykształcenie medyczne (studia medyczne plus specjalizacja psychiatryczna) i dysponuje uprawnieniami do przepisywania leków

To właśnie lekarz będzie mógł ocenić, czy tabletki są wskazane, a jeśli tak – to je przepisze.

Wiele osób korzysta z kombinacji obu specjalistów – psychiatra zajmuje się medyczną stroną problemu (farmakoterapią), a psycholog lub terapeuta pracuje nad psychologiczną stroną trudności. Ta współpraca często daje najlepsze rezultaty. 

z poważaniem

psycholog, psychotraumatolog, psycholog sądowy

Natalia Przybylska

Natalia Przybylska

Dzień dobry,

Warto wyjaśnić, że psycholog ani psychoterapeuta nie posiadają uprawnień do przepisywania farmakoterapi. Leki może zapisać wyłącznie lekarz np. lekarz rodzinny, psychiatra. Należy jednak pamiętać, że nie można po prostu poprosić o „tabletki na wyciszenie”, ponieważ są one dobierane na podstawie szczegółowego wywiadu lekarskiego.

Zanim jednak uda się Pan do psychiatry, warto rozważyć wizytę u psychologa lub psychoterapeuty. Jeśli problem, z którym się Pan boryka, nie jest tylko chwilową trudnością, ale czymś bardziej złożonym i trwającym dłużej, sama farmakoterapia może okazać się niewystarczająca. Leki często jedynie łagodzą objawy, nie dotykając przyczyn trudności. Liczne badania wskazują, że dwutorowe podejście, łączące wsparcie terapeutyczne z ewentualnym leczeniem farmakologicznym, daje znacznie lepsze i trwalsze rezultaty niż stosowanie samych leków. Psycholog pomoże zrozumieć mechanizmy Pana zachowań i emocji, co jest kluczowe w procesie zdrowienia.

Wszystkiego dobrego!
Natalia Przybylska 

Daria Składanowska

Daria Składanowska

Dzień dobry,

Psycholog nie może przepisać leków, w tym tabletek uspokajających. 

Leki może przepisać tylko lekarz np. psychiatra lub lekarz rodzinny 

Psycholog może natomiast wspierać Cię terapią i technikami wyciszania, które działają bez leków.

Pozdrawiam, 

Składanowska Daria

Katarzyna Witkowska

Katarzyna Witkowska

Dzień dobry,

leki może przepisać wyłącznie lekarz psychiatra (prywatnie lub na NFZ). Psycholog nie ma uprawnień do wystawiania recept.

Psycholog może pomóc w pracy nad napięciem i nadmiernym pobudzeniem – niezależnie od tego, czy ktoś korzysta z farmakoterapii, czy nie.

W praktyce często połączenie odpowiedniej diagnozy lekarskiej i pracy psychologicznej daje najlepsze efekty w regulowaniu napięcia.

dobrostan

Darmowy test na dobrostan psychiczny (WHO-5)

Zobacz podobne

Psychoterapia eriksonowska - na czym polega i kiedy warto się zgłosić?

Na czym polega psychoterapia ericksonowska? W jakich problemach się na nią zgłosić?

Polecenia książek z zakresu psychiatrii.
Witam, interesuję sie psychiatrią i chciałbym podążać w tym kierunku, jakie książki mi polecacie? Pozdrawiam cieplutko.
Toksyczny trójkąt miłosny: jak pomóc koledze uzależnionemu od relacji z manipulującą partnerką?
Dzień dobry, jak pomóc koledze? Jak można rozumieć te sytuacje, ten mechanizm? Adam zakochał się w Wiktorii. Przez pewien czas byli razem. Był to burzliwy związek podczas którego Wiktoria zdradzała go z innym chłopakiem -Rafalem. W pewnym momencie Wiktoria zamieszkała z Rafałem i zakończyła związek z Adamem. Od tej pory od kilkunastu miesięcy trwa korowód wzajemnych kilkunastu rozstań i powrotów Wiktorii i Adama do siebie, pomimo, że.... Wiktoria nadal jest w związku z Rafałem i z nim mieszka. Adam i Wiktoria Zrywają kontakt i za chwilę do siebie wracają. Wiktoria manipuluje Adamem i go szantażuje, że nie może jej zostawić, że się zmieni, że zostawi Rafała (który wie o Adamie i to akceptuje) i będą z powrotem razem. Adam też obiecuje poprawę. Adam czasem kończy znajomość, ale za chwilę nawiązuje kontakt, bo nie potrafi o niej zapomnieć. Adam wie, że to toksyczny związek i że mieszka z innym, ale nadal nie potrafi tego zakończyć. Ostatnio umawiają się na sex. Cały czas w głowie jest tylko ona. Nie wyobraża sobie życia z inną kobietą. Warto podkreślić że Wiktoria jest DDa. Adam pochodzi z rodziny, gdzie nie ma uzależnień. To jego druga dziewczyna w życiu.
Witam. Mam 39 lat, opowiem w skrócie - 4 lata temu, nad morzem mój stan zdrowia nagle się pogorszył
Witam. Mam 39 lat, opowiem w skrócie - 4 lata temu, nad morzem mój stan zdrowia nagle się pogorszył ( zaczęło się od walenia serducha ), poprosiłam o pomoc lokalny szpital, gdzie mnie przebadano i uspokojono, lecz w tym stanie z walącym sercem kolejnego dnia w panice wracałam do domu. Puls był ponad 100 a czułam się roztrzęsiona. Po powrocie do domu zaczęła się diagnoza od lekarza do lekarza, aż wylądowałam na oddziale ginekologii, gdzie mój endokrynolog zlecił szereg badań. Wyszła IO oraz podejrzenie przerostu kory nadnerczy ( co potem wykluczono ) oraz problemy hormonalne tarczycy. Doszłam do siebie, po 2 msc wróciłam do pracy. Nerwy, stres itp., gdyż nie potrafiłam sobie poradzić z tym, co czuję, skąd to się wzięło, tym bardziej, że psycholog nie widziała tu żadnego podłoża, jak tylko podłoże chorej tarczycy i hormonów. Obecnie od pt znów się źle poczułam - całą sobotę i niedzielę miałam w mega nerwach - w głowie lęk, panika i strach czy to znów to samo, co kiedyś. Wczoraj w niedzielę już było ciut lepiej, jak i dziś - obudziłam się a w środku czułam drżenie - później ciut ucichło lecz nadal dziwnie się czuję. Na codzień biorę euthyrox n25 oraz concor a powinnam brać także metformine, lecz jej nie biorę :( za 3 tyg mam endo. Czy to nerwica, czy hormony, bądź tarczyca daje takie objawy ? Miesiączkę teraz miałam tydzień temu, która była opóźniona o 24 dni :/ proszę o pomoc, gdyż mam wrażenie, że jestem z tym sama, bo nikt mnie nie rozumie. Za tydzień mam wyjazd a już się boję.
Jak psychoterapia może pomóc w nawiązywaniu relacji i radzeniu sobie z samotnością?
Dzień dobry, Mam 30 lat, nigdy nie byłem w związku ani nie mam żadnych doświadczeń seksualnych i jest mi z tym ciężko. Chodziłem już na terapie, ale w przypadku samotności nikt nigdy nie miał mi nic do powiedzenia (mam normalne relacje z innymi ludźmi, mam przyjaciół i nie mam problemów psychicznych powodujących ten problem) - jednocześnie cały czas widzę twierdzenia, że psychoterapia jak najbardziej może w tym pomóc (artykuły pisane przez psychologów, wypowiedzi na yt, nawet na stronach z umówieniem wizyty często wymieniane są: samotność lub "problem ze znalezieniem partnera/partnerki"). W jaki sposób psychoterapia może mi pomóc w takiej sytuacji? W jaki sposób rozmowy z psychologiem mają sprawić, że wejdę w związek?
FOMO

FOMO - co to jest i jak sobie z nim radzić?

FOMO - zjawisko powszechne w erze cyfrowej. Dowiedz się, czym jest, jak wpływa na nasze życie i jak sobie z nim radzić. Zapraszamy do pouczającej podróży przez świat psychologii i mediów społecznościowych.