Aplikacja TwójPsycholog — wsparcie, które masz zawsze pod ręką

📲 Pobierz aplikację i zadbaj o siebie na własnych zasadach

Dostępne w Google PlayPobierz w App Store
Left ArrowWstecz

Darmowa terapia psychodynamiczna online po stracie mamy – wsparcie dla nastolatka z Aspergerem i OCD

Treść wrażliwa
Dzień dobry, mam 14 lat. 25 czerwca br. nagle w wypadku zmarła moja mama. W związku z tym okropnie się czuję. Dodatkowo mam zaburzenia rozwoju osobowości, zespół Aspergera, tiki i zaburzenia obsesyjno-kompulsyjne. Będę miał konsultację psychologiczne, ale pani psycholożka zaleciła dłuższą pracę psychoterapeutyczną u innej osoby, bo sesje u niej mają charakter konsultacyjno-interwencyjny. Pani psycholożka szkolna mówiła, że warto abym spróbował psychoterapię psychodynamiczną. Miałem już dwa razy CBT i raz Ericksonowską ale nie pomogły. Dlatego, chciałbym zapytać, czy kojarzą państwo może jakąś psychoterapię psychodynamiczną lub psychoanalityczną online za darmo ? Mieszkam teraz u babci i cioci, pod opieką taty, a nas nie stać na drogą terapię. Bardzo dziękuję, za wszystkie propozycje.
Dominika Tarnacka

Dominika Tarnacka

Mateusz, jest mi bardzo przykro. Wyszukaj w necie, czy w Twoim mieście, w pobliżu jest jakieś centrum zdrowia psychicznego. Przesyłam Ci link, który może być pomocny https://pacjent.gov.pl/artykul/psychoterapia

Możesz też sięgnąć po wsparcie fundacji - ja pracuję z klientką, której koszty psychoterapii pokrywa fundacja. 

Co do wyboru nurtu: on jest istotny, ale według mnie najważniejszy jest kontakt z terapeutą, to jak czujesz się z nim nie tylko jako ze specjalistą, ale też z człowiekiem.

Trzymam za Ciebie kciuki, jesteś mądrym chłopakiem, to widać w Twoich słowach. 

Pozdrawiam 

Dominika Tarnacka

psychoterapia Gestalt

Nadal nie znasz odpowiedzi na nurtujące Cię kwestie?

Umów się na wizytę do jednego z naszych Specjalistów!

Andżelika Korczak-Urban

Andżelika Korczak-Urban

Proszę sprawdzic,czy w pobliżu miejsca zamieszkania jest Centrum Zdrowia Psychicznego i zapytac tam o psychoterapie w nurcie psychodynamicznym. W takich miejscach terapia i inne formy pomocy są bezplatne.
Sylwia Skibińska

Sylwia Skibińska

Dzień dobry Panie Mateuszu,

Bardzo mi przykro z powodu śmierci Pana mamy. To ogromna strata i w takiej sytuacji ma Pan prawo doświadczać bardzo silnych emocji. Dobrze, że jest Pan już pod opieką psychologiczną i szuka dalszej pomocy.

Jeśli chodzi o psychoterapię, nie ma jednego nurtu, który byłby najlepszy dla każdej osoby. Ważniejsze od samego nurtu jest doświadczenie terapeuty w pracy z młodzieżą, żałobą oraz zaburzeniami współwystępującymi, o których Pan wspomina. To, że wcześniejsze terapie nie przyniosły oczekiwanego efektu, nie oznacza, że kolejna również nie pomoże.

W przypadku ograniczeń finansowych warto sprawdzić możliwość bezpłatnej psychoterapii w ramach NFZ – szczególnie w ośrodkach środowiskowej opieki psychologicznej i psychoterapeutycznej dla dzieci i młodzieży. Można również zapytać psycholożkę prowadzącą o miejsca oferujące terapię finansowaną ze środków publicznych lub fundacje pomagające dzieciom i młodzieży w kryzysie.

Życzę Panu dużo siły. Pozdrawiam serdecznie,

Sylwia Skibińska 

Agnieszka Włoszycka

Agnieszka Włoszycka

Witaj Mateuszu,

Dziękujemyn za ponowny kontakt z nami.

Bardzo poruszyła mnie Twoja wiadomość. Straciłeś mamę zaledwie kilka dni temu, a jednocześnie próbujesz szukać dla siebie pomocy. To pokazuje, że mimo ogromnego bólu nie rezygnujesz z zadbania o siebie.

Jeśli chodzi o bezpłatną psychoterapię psychodynamiczną lub psychoanalityczną online - 

być może ktoś z terapeutów tutaj na portalu oferuje bezpłatne sesje - zapytaj proszę tatę aby skontaktował się z nami np. poprzez maila - też będzie potrzebna taty zgoda na Twój udział w takiej terapii. Zachęcałbym  też aby TATA skontaktował się z najbliższym Centrum Zdrowia Psychicznego dla Dzieci i Młodzieży lub Poradnią Zdrowia Psychicznego na NFZ - w miejscu Waszego zamieszkania.. Część ośrodków prowadzi psychoterapię długoterminową, również w nurcie psychodynamicznym a jeśli nie mogą pomóc znaleźć miejsce, które pracuje w takim podejściu.Na ten moment najważniejsze jest jednak to, żebyś nie został sam z żałobą. Nie musisz od razu wiedzieć, jaki nurt będzie dla Ciebie najlepszy. Najpierw potrzebujesz bezpiecznej osoby, przy której będziesz mógł przeżyć to, co wydarzyło się 25 czerwca. Trzymam za Ciebie kciuki, Mateuszu. Naprawdę życzę Ci, żebyś trafił na terapeutę, przy którym poczujesz się bezpiecznie i wysłuchany. 

Z pozdrowieniami,

Agnieszka Włoszycka

Katarzyna Szczypior-Bałwas

Katarzyna Szczypior-Bałwas

Panie Mateuszu, rozumiem, że znalazł się Pan w szczególnie trudnej sytuacji. Nagła strata rodzica, do tego w tak młodym wieku, to ogromny cios. Może Pan się borykać z różnymi trudnymi uczuciami: bólem po stracie, żalem, smutkiem, rozpaczą, niezrozumieniem, złością... Dobrze, że ma Pan przy sobie bliskie osoby, które mogą otoczyć Pana wsparciem i opieką - Tatę, Babcię i Ciocię. To ważne, że korzysta Pan ze specjalistycznej opieki psychologa i poważnie Pan traktuje jego zalecenia udziału w terapii, by móc w bezpiecznej atmosferze przy wsparciu terapeuty, przeżyć ten trudny czas i ułożyć sobie wszystk na nowo.  Świadczy to, o Pana dużej świadomości i gotowości do podjęcia leczenia, by lepiej żyć i radzić sobie z problemami.

Nie podaje Pan miasta więc trudno wskazać terapię psychodynamiczną na NFZ. Mogę polecić Poradnie Zdrowia Psychicznego w których często jest prowadzona taka terapia nieodpłatnie w ramach NFZ, np. w Gdyni to Poradnia Zdrowia Psychicznego przy Traugutta 9. Są też organizacje wspierające osoby w kryzysach np. Centra Interwencji Kryzysowej np w Gdyni i Gdańsku, które świadczą bezpłatne wpsarcie i terapię. Dodatkowo są realizowane różnego rodzaju projekty np. Kręgi Pomocy Dzieciom w Medycy w Centrum Gdyni SCM, w których uczestnictwo jest bezpłatne.

Życzę wytrwałości i dużo siły, kryzys minie i za jakiś czas odzyska Pan nadzieję i spojrzy na wszystko jaśniej. Pozdrawiam Katarzyna Szczypior-Bałwas 

Edyta Kotula

Edyta Kotula

Dzień dobry.

Bardzo mi przykro z powodu śmierci Twojej mamy. To ogromna strata, a to, że teraz czujesz się bardzo źle, jest naturalną reakcją na tak bolesne wydarzenie. Dodatkowo zmagasz się z zespołem Aspergera, OCD, tikami i innymi trudnościami, więc tym bardziej dobrze, że szukasz odpowiedniej pomocy.

Jeśli chodzi o psychoterapię psychodynamiczną lub psychoanalityczną, całkowicie bezpłatna terapia online jest niestety dość trudna do znalezienia. Warto jednak poszukać pomocy w poradniach zdrowia psychicznego dla dzieci i młodzieży finansowanych przez NFZ, skierowanie do psychologa czy psychoterapeuty nie jest potrzebne. Niektóre fundacje i ośrodki prowadzą również bezpłatne lub niskokosztowe psychoterapie dla młodych osób, zwłaszcza po doświadczeniu żałoby lub kryzysu. Ponieważ jesteś po nagłej stracie mamy, warto też zapytać psycholożkę, z którą masz konsultacje, czy może polecić konkretnego terapeutę lub ośrodek mający doświadczenie zarówno w pracy z żałobą, jak i z osobami w spektrum autyzmu. Czasem najważniejsze nie jest to, jaki nurt terapii wybierzesz, ale czy terapeuta ma doświadczenie w pracy z podobnymi trudnościami.

Życzę Ci, żebyś znalazł osobę, przy której poczujesz się bezpiecznie i zrozumiany. Trzymam za Ciebie kciuki i mam nadzieję, że uda Ci się uzyskać odpowiednią pomoc. Nie musisz przechodzić przez to sam.

Kinga Osmulska

Kinga Osmulska

Dzień dobry,

Mateuszu,

Bardzo mi przykro z powodu śmierci Twojej mamy. To ogromna strata i naprawdę trudno sobie z czymś takim poradzić. Dobrze, że szukasz dla siebie pomocy i nie rezygnujesz z niej, mimo wcześniejszych doświadczeń.

Jeśli chodzi o bezpłatną terapię psychodynamiczną online, może być z nią trudno, ale warto pytać w poradniach zdrowia psychicznego dla dzieci i młodzieży na NFZ – czasem pracują tam terapeuci w różnych nurtach albo mogą Cię pokierować do odpowiedniego miejsca. Trzymam za Ciebie kciuki. Mam nadzieję, że trafisz do osoby, przy której poczujesz się bezpiecznie i będziesz mógł przejść przez ten bardzo trudny czas z odpowiednim wsparciem. 💛

Pozdrawiam

Kinga Osmulska

Zobacz podobne

Jak przestać porównywać się do byłych partnerek mojego partnera i odzyskać pewność siebie?
Dzień dobry ,
 Jestem w fajnym, zdrowym związku od roku, wszystko między nami układa się super. Ale mam problem, który trochę mnie męczy — ciągle porównuję się do byłych dziewczyn mojego partnera 😔. Miałam tak samo w poprzedniej relacji, więc wiem, że to coś, co siedzi we mnie głębiej. Myślę, że w dużej mierze wynika to z dzieciństwa — byłam często porównywana, zawsze ktoś był „lepszy”, a moja mama bardzo zwracała uwagę na wygląd — swój i mój. Od dziecka słyszałam, że mam nie jeść tyle, że „znowu przytyłam”, chociaż nigdy nie byłam gruba. I tak jakoś ten wygląd zaczął się dla mnie równać z poczuciem własnej wartości. Teraz, mimo że mój partner od początku powtarza, że jestem dla niego idealna i nic by we mnie nie zmienił , ja wciąż potrafię się umniejszać, porównywać, szukać w byłych tego, co „lepsze”. Co najgorsze – na początku, zanim byliśmy razem, ich zdjęcia nie robiły na mnie żadnego wrażenia. Dopiero, gdy doszły emocje, zaczęłam się w to wkręcać i dopatrywać, co mają lepszego ode mnie, szczególnie jeśli chodzi o wygląd. Wiem, że to bez sensu – przecież on jest ze mną, a nie z nimi – ale ciężko mi to wyłączyć. Boję się, że przez to nie będę potrafiła w pełni cieszyć się tym, co mam. Nie umiem wyzbyć się tego porównywania i zazdrości wstecznej Proszę o pomoc i rady Pozdrawiam
Traumatyczne dzieciństwo i bardzo trudna dorosłość. Nie umiem znaleźć pracy, choruję.
Dzień dobry. Może opowiem od początku . Dzieciństwa nie miałam wcale . Od ojca bicie i złe traktowanie , matka nie umiała go wygonić z domu . Mając 12 lat podjęłam próbę s i marzyłam o śmierci . Nie było na jedzenie , w klasie dokuczali, bo bieda , a o wycieczkach klasowych czy zielonej szkole mogłam zapomnieć . Ojciec pił i bił za to, że żyje i powtarzał, że jestem zerem. Życie dorosłe także pokazało swoje złe oblicze . Pracowałam u pracodawcy, gdzie płacił grosze, a sam się bogacił ( dziś jest bankrutem ) , nie mogę znaleźć normalne pracy i mam dosyć już żebrania o pracę . Dorobiłam się także nadciśnienia tętniczego oraz Chad. Mam 35 lat. Jestem po próbach s i po 6 razie przestałam to liczyć już nawet . Renty także nie chcą przyznać, dlatego, że pracodawca nie płacił do ZUS na mnie składek, a byłam zarejestrowana przez niego do ZUS do ubezpieczenia . Nie stać mnie nawet na leki tak naprawdę, a co chwilę coś nowego i drogiego mi wciskają . Już mam dosyć takiej tułaczki i żebrania o pracę, bo nikt mnie nie chce .. może mam kompetencje, ale mój wygląd zdecydowanie odstrasza, mimo że nie mam nigdzie tatuażu ani kolczyków . Od 12 roku życia modlę się o śmierć .. mam nadzieję, że w końcu moje modlitwy zostaną wysłuchane . Boje się kogokolwiek prosić o pomoc, bo wiem jak to będzie wyglądać . Zamiast pomocy czy cokolwiek to naślą mops czy policję i tyle z tego będzie, a to nie tędy droga . Więc wolę odpuścić ..
Jak radzić sobie z nienawiścią do ojca po traumatycznym dzieciństwie?

Hej, mój ojciec bił mamę cały życie, rozwiodła się z nim. 

Ojciec ma nową rodzinę i staram się go odwiedzać, lecz za każdym razem jak go widzę, czuje wstręt i nienawiść.

Ojciec chciał się pozbyć młodszej siostry z domu w wieku 12 lat, a teraz jak jest dorosła i wyszła za bogatego chłopaka, to odwiedza ją i udaje super dziadka. 

Mam ochotę go zabić za ból, jaki sprawił mojej mamie, pomóżcie mi, bo stanie coś złego.

Siedzi to we mnie i nie umiem z tym dalej żyć.

Daro z Wałbrzycha

Ciągłe wracanie do przeszłości z lękiem i zamartwianie się - co zrobić?
Jak się nie dobijać zamartwianiem. Zrobię coś czasem głupiego, a potem się zamartwiam, że mogłam zrobić inaczej. Przez to nie mogę spać, nie mam ochoty jeść i nie mam ochoty wstać. Myśli przychodzi od "zmierzę się z tym" po "po co żyć". Ciągle się katuję. Stresuję się i mam lęk, co będzie dalej.
Jak sobie poradzić, kiedy psychiatra na NFZ ma bardzo odległe terminy?
Jak sobie poradzić, kiedy psychiatra na NFZ ma bardzo odległe terminy, a nie ma się pieniędzy na wizytę prywatną i nie ma się skąd pożyczyć? Mam wszystkie objawy depresji i nie wiem, co mam ze sobą zrobić.
toksyczny związek

Toksyczny związek – jak go rozpoznać i zakończyć?

Czy zastanawiasz się, czy Twój związek jest zdrowy? Nie każda trudność jest toksyczna, ale jeśli czujesz lęk, winę, wątpisz w siebie, boisz się mówić, co myślisz – warto się zatrzymać. Tutaj dowiesz się, jak rozpoznać toksyczny związek i jak go zakończyć.