- Strona główna
- Forum
- dzieci i młodzież, psychoterapia, traumy
- Darmowa terapia...
Darmowa terapia psychodynamiczna online po stracie mamy – wsparcie dla nastolatka z Aspergerem i OCD
Treść wrażliwaMateusz
Dominika Tarnacka
Mateusz, jest mi bardzo przykro. Wyszukaj w necie, czy w Twoim mieście, w pobliżu jest jakieś centrum zdrowia psychicznego. Przesyłam Ci link, który może być pomocny https://pacjent.gov.pl/artykul/psychoterapia
Możesz też sięgnąć po wsparcie fundacji - ja pracuję z klientką, której koszty psychoterapii pokrywa fundacja.
Co do wyboru nurtu: on jest istotny, ale według mnie najważniejszy jest kontakt z terapeutą, to jak czujesz się z nim nie tylko jako ze specjalistą, ale też z człowiekiem.
Trzymam za Ciebie kciuki, jesteś mądrym chłopakiem, to widać w Twoich słowach.
Pozdrawiam
Dominika Tarnacka
psychoterapia Gestalt
Nadal nie znasz odpowiedzi na nurtujące Cię kwestie?
Umów się na wizytę do jednego z naszych Specjalistów!
Andżelika Korczak-Urban
Sylwia Skibińska
Dzień dobry Panie Mateuszu,
Bardzo mi przykro z powodu śmierci Pana mamy. To ogromna strata i w takiej sytuacji ma Pan prawo doświadczać bardzo silnych emocji. Dobrze, że jest Pan już pod opieką psychologiczną i szuka dalszej pomocy.
Jeśli chodzi o psychoterapię, nie ma jednego nurtu, który byłby najlepszy dla każdej osoby. Ważniejsze od samego nurtu jest doświadczenie terapeuty w pracy z młodzieżą, żałobą oraz zaburzeniami współwystępującymi, o których Pan wspomina. To, że wcześniejsze terapie nie przyniosły oczekiwanego efektu, nie oznacza, że kolejna również nie pomoże.
W przypadku ograniczeń finansowych warto sprawdzić możliwość bezpłatnej psychoterapii w ramach NFZ – szczególnie w ośrodkach środowiskowej opieki psychologicznej i psychoterapeutycznej dla dzieci i młodzieży. Można również zapytać psycholożkę prowadzącą o miejsca oferujące terapię finansowaną ze środków publicznych lub fundacje pomagające dzieciom i młodzieży w kryzysie.
Życzę Panu dużo siły. Pozdrawiam serdecznie,
Sylwia Skibińska
Agnieszka Włoszycka
Witaj Mateuszu,
Dziękujemyn za ponowny kontakt z nami.
Bardzo poruszyła mnie Twoja wiadomość. Straciłeś mamę zaledwie kilka dni temu, a jednocześnie próbujesz szukać dla siebie pomocy. To pokazuje, że mimo ogromnego bólu nie rezygnujesz z zadbania o siebie.
Jeśli chodzi o bezpłatną psychoterapię psychodynamiczną lub psychoanalityczną online -
być może ktoś z terapeutów tutaj na portalu oferuje bezpłatne sesje - zapytaj proszę tatę aby skontaktował się z nami np. poprzez maila - też będzie potrzebna taty zgoda na Twój udział w takiej terapii. Zachęcałbym też aby TATA skontaktował się z najbliższym Centrum Zdrowia Psychicznego dla Dzieci i Młodzieży lub Poradnią Zdrowia Psychicznego na NFZ - w miejscu Waszego zamieszkania.. Część ośrodków prowadzi psychoterapię długoterminową, również w nurcie psychodynamicznym a jeśli nie mogą pomóc znaleźć miejsce, które pracuje w takim podejściu.Na ten moment najważniejsze jest jednak to, żebyś nie został sam z żałobą. Nie musisz od razu wiedzieć, jaki nurt będzie dla Ciebie najlepszy. Najpierw potrzebujesz bezpiecznej osoby, przy której będziesz mógł przeżyć to, co wydarzyło się 25 czerwca. Trzymam za Ciebie kciuki, Mateuszu. Naprawdę życzę Ci, żebyś trafił na terapeutę, przy którym poczujesz się bezpiecznie i wysłuchany.
Z pozdrowieniami,
Agnieszka Włoszycka
Katarzyna Szczypior-Bałwas
Panie Mateuszu, rozumiem, że znalazł się Pan w szczególnie trudnej sytuacji. Nagła strata rodzica, do tego w tak młodym wieku, to ogromny cios. Może Pan się borykać z różnymi trudnymi uczuciami: bólem po stracie, żalem, smutkiem, rozpaczą, niezrozumieniem, złością... Dobrze, że ma Pan przy sobie bliskie osoby, które mogą otoczyć Pana wsparciem i opieką - Tatę, Babcię i Ciocię. To ważne, że korzysta Pan ze specjalistycznej opieki psychologa i poważnie Pan traktuje jego zalecenia udziału w terapii, by móc w bezpiecznej atmosferze przy wsparciu terapeuty, przeżyć ten trudny czas i ułożyć sobie wszystk na nowo. Świadczy to, o Pana dużej świadomości i gotowości do podjęcia leczenia, by lepiej żyć i radzić sobie z problemami.
Nie podaje Pan miasta więc trudno wskazać terapię psychodynamiczną na NFZ. Mogę polecić Poradnie Zdrowia Psychicznego w których często jest prowadzona taka terapia nieodpłatnie w ramach NFZ, np. w Gdyni to Poradnia Zdrowia Psychicznego przy Traugutta 9. Są też organizacje wspierające osoby w kryzysach np. Centra Interwencji Kryzysowej np w Gdyni i Gdańsku, które świadczą bezpłatne wpsarcie i terapię. Dodatkowo są realizowane różnego rodzaju projekty np. Kręgi Pomocy Dzieciom w Medycy w Centrum Gdyni SCM, w których uczestnictwo jest bezpłatne.
Życzę wytrwałości i dużo siły, kryzys minie i za jakiś czas odzyska Pan nadzieję i spojrzy na wszystko jaśniej. Pozdrawiam Katarzyna Szczypior-Bałwas
Edyta Kotula
Dzień dobry.
Bardzo mi przykro z powodu śmierci Twojej mamy. To ogromna strata, a to, że teraz czujesz się bardzo źle, jest naturalną reakcją na tak bolesne wydarzenie. Dodatkowo zmagasz się z zespołem Aspergera, OCD, tikami i innymi trudnościami, więc tym bardziej dobrze, że szukasz odpowiedniej pomocy.
Jeśli chodzi o psychoterapię psychodynamiczną lub psychoanalityczną, całkowicie bezpłatna terapia online jest niestety dość trudna do znalezienia. Warto jednak poszukać pomocy w poradniach zdrowia psychicznego dla dzieci i młodzieży finansowanych przez NFZ, skierowanie do psychologa czy psychoterapeuty nie jest potrzebne. Niektóre fundacje i ośrodki prowadzą również bezpłatne lub niskokosztowe psychoterapie dla młodych osób, zwłaszcza po doświadczeniu żałoby lub kryzysu. Ponieważ jesteś po nagłej stracie mamy, warto też zapytać psycholożkę, z którą masz konsultacje, czy może polecić konkretnego terapeutę lub ośrodek mający doświadczenie zarówno w pracy z żałobą, jak i z osobami w spektrum autyzmu. Czasem najważniejsze nie jest to, jaki nurt terapii wybierzesz, ale czy terapeuta ma doświadczenie w pracy z podobnymi trudnościami.
Życzę Ci, żebyś znalazł osobę, przy której poczujesz się bezpiecznie i zrozumiany. Trzymam za Ciebie kciuki i mam nadzieję, że uda Ci się uzyskać odpowiednią pomoc. Nie musisz przechodzić przez to sam.
Kinga Osmulska
Dzień dobry,
Mateuszu,
Bardzo mi przykro z powodu śmierci Twojej mamy. To ogromna strata i naprawdę trudno sobie z czymś takim poradzić. Dobrze, że szukasz dla siebie pomocy i nie rezygnujesz z niej, mimo wcześniejszych doświadczeń.
Jeśli chodzi o bezpłatną terapię psychodynamiczną online, może być z nią trudno, ale warto pytać w poradniach zdrowia psychicznego dla dzieci i młodzieży na NFZ – czasem pracują tam terapeuci w różnych nurtach albo mogą Cię pokierować do odpowiedniego miejsca. Trzymam za Ciebie kciuki. Mam nadzieję, że trafisz do osoby, przy której poczujesz się bezpiecznie i będziesz mógł przejść przez ten bardzo trudny czas z odpowiednim wsparciem. 💛
Pozdrawiam
Kinga Osmulska

Zobacz podobne
Hej, mój ojciec bił mamę cały życie, rozwiodła się z nim.
Ojciec ma nową rodzinę i staram się go odwiedzać, lecz za każdym razem jak go widzę, czuje wstręt i nienawiść.
Ojciec chciał się pozbyć młodszej siostry z domu w wieku 12 lat, a teraz jak jest dorosła i wyszła za bogatego chłopaka, to odwiedza ją i udaje super dziadka.
Mam ochotę go zabić za ból, jaki sprawił mojej mamie, pomóżcie mi, bo stanie coś złego.
Siedzi to we mnie i nie umiem z tym dalej żyć.
Daro z Wałbrzycha

Toksyczny związek – jak go rozpoznać i zakończyć?
Czy zastanawiasz się, czy Twój związek jest zdrowy? Nie każda trudność jest toksyczna, ale jeśli czujesz lęk, winę, wątpisz w siebie, boisz się mówić, co myślisz – warto się zatrzymać. Tutaj dowiesz się, jak rozpoznać toksyczny związek i jak go zakończyć.