Aplikacja TwójPsycholog — wsparcie, które masz zawsze pod ręką

📲 Pobierz aplikację i zadbaj o siebie na własnych zasadach

Dostępne w Google PlayPobierz w App Store
Left ArrowWstecz

Drażni mnie dźwięk obcasów - czy mam mizofonie?

Czy mam mizofonie jeśli drażni mnie dźwięk i odgłos wydawany przez ludzi chodzących na obcasach
User Forum

Werluc

mniej niż godzinę temu
Usunięty Specjalista

Usunięty Specjalista

Wrażliwość na dźwięk chodzenia w obcasach może być związana z mizofonią, ale nie jest to jednoznaczny wskaźnik. Mizofonia to silna reakcja emocjonalna na konkretne, powtarzalne dźwięki, które mogą wywoływać irytację, złość, a czasem nawet niepokój. Najczęściej takie reakcje dotyczą dźwięków związanych z jedzeniem, oddychaniem lub mówieniem, ale mogą obejmować także inne, charakterystyczne dźwięki, jak np. chodzenie w obcasach. Kluczowe jest, jak intensywna i uciążliwa jest Twoja reakcja. Jeśli czujesz, że drażliwość negatywnie wpływa na Twoje codzienne życie, funkcjonowanie lub relacje, warto rozważyć konsultację z psychologiem, który pomoże zrozumieć, czy to faktycznie mizofonia, czy może inny rodzaj nadwrażliwości słuchowej.

Służę pomocą, Edyta Kwiatkowska

1 rok temu

Nadal nie znasz odpowiedzi na nurtujące Cię kwestie?

Umów się na wizytę do jednego z naszych Specjalistów!

Katarzyna Waszak

Katarzyna Waszak

Dzień dobry!

Mizofonia to nadrważliwość na dźwięki, najczęściej stosunkowo ciche, np. przełykanie, gryzienie (np. jabłka), oddychanie. Obniżona tolerancja wywołuje zwykle irytację. Trudno powiedzieć, czy wyselekcjonowany dźwięk, jakim jest stukanie obcasami to już mizofonia. Warto przeprowadzić diagnozę. Z czym kojarzy się ten dźwięk? Kiedy po raz pierwszy pojawiła się złość przy usłyszeniu stukania obcasami? 

Powodzenia

Katarzyna Waszak

1 rok temu