Left ArrowWstecz

Wymyślam sobie historię w głowie, nie wiem jak przestać

Od dłuższego czasu wymyślam ludzi i wydarzenia w głowie. Stało się to swego rodzaju obsesją i nie potrafię przestać. Wymyślonym ludzi nadaje imiona ,charakter itp wiecie jak przestać?
User Forum

KW

8 miesięcy temu
Izabela Czak-Kunert

Izabela Czak-Kunert

Dzień dobry, na podstawie tego, co zostało zamieszczone w zapytaniu, ciężko udzielić jednoznacznej odpowiedzi czy wskazówki. Może to moment, w którym warto rozważyć konsultację psychologiczną/psychiatryczną. Taki rodzaj pomocy pozwoli dokładnie poznać problematykę i jej genezę, a ponadto dobrać odpowiednie sposoby leczenia. 

Pozdrawiam

8 miesięcy temu
Katarzyna Waszak

Katarzyna Waszak

Dzień dobry!

Warto zastanowić się, skąd wziął się pomysł na wymyślanie alternatywnego do rzeczywistości świata. Może to jakaś ucieczka przed rzeczywistością. Zbyt mało informacji jest w tej wiadomości, aby można było poszukać przyczyny i próbować znaleźć rozwiązanie. Zachęcam do skorzystania z psychoterapii, aby bliżej poznać samą/ego siebie. 

Pozdrawiam

Katarzyna Waszak - psychoterapeuta

8 miesięcy temu
Dawid Haracz

Dawid Haracz

Dzień dobry,

Zastanawiający jest fakt, że dzieje się to od jakiegoś czasu, więc wnioskuję, że wcześniej takie sytuacje nie miały miejsca. Czy wcześniej zdarzyło się w Pani/Pana życiu coś, co można by uznać za zdarzenie silnie stresujące, wręcz traumatyczne? Czasem na skutek takich sytuacji zdarza się, że psychika ucieka w świat wyobrażeń, ponieważ nie ma tam napięcia psychicznego ani bolesnych emocji. Natomiast żeby stwierdzić, co jest przyczyną, z pewnością warto byłoby udać się na konsultację psychologiczną, aby przeprowadzić proces diagnostyczny. Bez ustalenia przyczyny, być może nie będzie możliwe wyeliminowanie problemu.

Warto także zastanowić się, w jakich sytuacjach problem się pogłębia. Być może warto zadbać wtedy o jakieś angażujące zajęcie, aby nie mieć czasu na uciekanie w wyobrażenia. Podobny efekt może dać praktykowanie medytacji. Niemniej zalecam w pierwszej kolejności konsultację psychologiczną, aby dokładnie ustalić przyczynę problemu.

W razie gdybym mógł pomóc, to prowadzę gabinet online. Serdecznie zapraszam.

Dawid Haracz, psycholog

8 miesięcy temu

Nadal nie znasz odpowiedzi na nurtujące Cię kwestie?

Umów się na wizytę do jednego z naszych Specjalistów!

Dobierz psychologaArrowRight

Zobacz podobne

Jak pozbyć się obsesyjnych myśli?
Jak pozbyć się obsesyjnych myśli? U mnie już są naprawdę na wielką skalę. W każdym wydarzeniu, sprawie itp. widzę tylko koszmarne skutki i zakończenia.
Mam myśli w głowie, które się kłębią i nie dają mi spokoju, co może być przyczyną?
Mam myśli w głowie, które się kłębią i nie dają mi spokoju, co może być przyczyną?
Jak uwolnić się od myśli?
Jak uwolnić się od myśli? Nie mogę funkcjonować. Wymyślam sobie chore scenariusze dotyczące mojego chłopaka. Nie mogę pracować ani na niczym się skupić.
Proszę mi pomóc, nie potrafię sobie poradzić,
Proszę mi pomóc, nie potrafię sobie poradzić, z czym co mnie męczy od dłuższego czasu. Wyobrażam sobie w głowie sytuację, której nie ma i na pewno nie będzie. Dyskutuje sama ze sobą na dany temat i sytuację. Np. bardzo bym chciała, żeby ktoś do mnie zadzwonił, napisał, chociaż wiem, że tak nie będzie, to układam sobie rozmowę. Bardzo mnie to męczy i nie potrafię się tego pozbyć z głowy
Ciągle myślę o swojej partnerce. Jak przestać?
Ciągle myślę o swojej partnerce. Jak przestać?
Ciągłe wracanie do przeszłości z lękiem i zamartwianie się - co zrobić?
Jak się nie dobijać zamartwianiem. Zrobię coś czasem głupiego, a potem się zamartwiam, że mogłam zrobić inaczej. Przez to nie mogę spać, nie mam ochoty jeść i nie mam ochoty wstać. Myśli przychodzi od "zmierzę się z tym" po "po co żyć". Ciągle się katuję. Stresuję się i mam lęk, co będzie dalej.
Od kilku lat prowadzę w myślach rozmowy z wymyślonymi postaciami.
Od kilku lat prowadzę rozmowy w głowie pomiędzy wymyślonymi postaciami. Wymyśliłam sobie pewną osobę i jej całą historię. Praktycznie codziennie wcielając się w tę osobę prowadzę w myślach rozmowy. Czy to normalne, czy może jednak powinnam o tym porozmawiać ze specjalistą?
Od jakiegoś czasu mam problem chyba z jakimś odrealnieniem
Witam mam 15 prawie 16 lat i od jakiegoś czasu mam problem chyba z jakimś odrealnieniem. Powiem krótko, od bardzo dawna bardzo dużo siedziałem w swojej głowie tzn. myślałem układałem jakieś nierealne scenariusze, które mnie zaczynają niszczyć. Niedługo umawiam się do psychologa, bo udało mi się przełamać i zapytać o to rodziców, ale ciężko mi, niby mam znajomych, ale dużo więcej jestem w własnych myślach co dla mnie nie ma sensu, nie mogę się zrelaksować, tak jakby cały czas czuje spięcie w głowie, czy ktoś może odpowiedzieć, o co może chodzić. Dodam jeszcze, że zaczęło się to podczas treningu, chwilę po śmierci prababci, nadużywałem kofeiny i poczułem się, jakbym miał stracić przytomność i do teraz dziwne rzeczy się dzieją tj. czuję się jakbym miał umrzeć i wtedy nie mogę się uspokoić wcale czasami mija, a czasami nie.
Tworzenie historii w myślach - początek schizofrenii?
Chciałam tutaj opisać swoja sytuację, w sumie nie wiem czy powinnam się tym martwić czy to coś złego. W sumie od kilku lat mam tak, że w swoich myślach tworze historię, fantazje, które jakby działy się naprawdę. Rozmowy z kimś, przeróżne sytuacje, w których sama uczestniczę, ale tak naprawdę to sprawia mi to jakby przyjemność, chwilowo jestem wyluzowana, nie przeszkadza i nie utrudnia mi życia. Nie są to shizy, nie mam problemu, aby odróżnić czy to było naprawdę czy w moich myślach. Wszystko jest ok. Tylko zastanawia mnie czy po dłuższym czasie to może prowadzić do jakieś choroby, np. schizofrenia, czy są to jakieś złe objawy czegoś?