- Strona główna
- Forum
- dzieci i młodzież, kryzysy, rodzicielstwo i rodzina
- 11-letnia córka...
11-letnia córka wybucha agresją, niszczy meble i nie chce rozmawiać - jak jej pomóc?
Treść wrażliwaBożena Nagórska
Dzień dobry.
Rozumiem, jak bardzo trudna i wyczerpująca jest to dla Pani sytuacja, jednak warto pamiętać, że u 11-latki zmagającej się ze zmianą szkoły i burzą hormonalną agresja to często sygnał przeciążenia układu nerwowego, nie zaś celowa złośliwość. W momencie wybuchu złości proszę zrezygnować z prób dyskusji czy dopytywania o powody, skupiając się jedynie na postawieniu spokojnej, ale stanowczej granicy. Dopiero gdy emocje opadną, warto w bezpiecznej atmosferze odzwierciedlić jej uczucia i pokazać, że jest Pani gotowa pomóc jej w radzeniu sobie z tym przytłaczającym napięciem. Ponieważ problem trwa od pół roku i eskaluje, zachęcam do podjęcia pracy z psychoterapeutą poznawczo-behawioralnym, który wyposaży córkę w konkretne narzędzia do samoregulacji, a Pani zapewni niezbędne wsparcie wychowawcze.
Z pozdrowieniami
Bożena Nagórska

Zobacz podobne
Dzień dobry. Dziękuję za poprzednia odpowiedź. Teraz pytanie dotyczy syna 11 lat. Ostatnio bardzo zaczyna kłamać i oszukiwać. Nie stosuje się do zasad, które są i były omawiane chyba 1000 razy. Liczy się tylko komputer i telefon. Nic się nie liczy, tylko granie. Np. zostaje sam w piątki, bo pracujemy na rano. Do szkoły idzie na 10 to, zamiast odpoczywać lub powtórzyć sobie materiał przed sprawdzianem to gra do tchu i na ostatnią chwilę się szykuje do szkoły. Nie myje zębów, tylko ubiór i szybko szkoła, aby zdarzyć. Wiem, że tak robi, gdyż pewnego dnia zastawiłam włączony dyktafon, bo od pewnego czasu podejrzewałam, że syn oszukuje. Jak radzić sobie z taka sytuacja. Jestem bardzo zmęczona i sfrustrowana takim zachowaniem.
Dzień dobry. Synek ma 9 lat . Zdiagnozowano u niego zespół Aspergera oraz adhd. Byliśmy na pierwszej wizycie u psychiatry. Lekarz już po 10 minutach wizyty i obserwacji dziecka stwierdził, że dziecko ma właśnie zespół Aspergera oraz adhd. Przepisał lek medikinet cr10 . Narazie mamy podawać jedną kapsułkę rano po śniadaniu. Czy mogę bez obaw zacząć podawać dziecku lek ?
U dziecka stwierdzona jest depresja lękowa oraz ADHD. Dziecko jest leczone u psychiatry. W szkole nagminnie pojawiają się jedynki, co skutkuje jeszcze gorszym nastrojem u dziecka. Proszę o informację czy szkoła w takim przypadku powinna dziecku wstawiać jedynki, jeżeli będą złe wyniki w nauce może takie dziecko być zagrożone na koniec roku. Czy w takim przypadku dziecko muszą przepuścić do następnej klasy?