- Strona główna
- Forum
- inne, psychoterapia, związki i relacje
- Jak rekrutować...
Jak rekrutować uczestników do badań jakościowych na temat terapii par
Anonimowo
Agnieszka Włoszycka
Dzień dobry,
Pani pomysł jest ciekawy i istotny z punktu widzenia badań jakościowych. W rekrutacji uczestników w tego typu badaniach zazwyczaj stosuje się kilka sprawdzonych metod:
ogłoszenia w grupach wsparcia dla osób w terapii par (online lub lokalnie),
współpraca z gabinetami psychoterapeutycznymi, które mogą poinformować swoich klientów o możliwości udziału,
media społecznościowe i fora tematyczne, gdzie osoby w terapii dzielą się doświadczeniem.
Ważne jest, aby jasno przedstawić cel badania, czas trwania wywiadu oraz zasady anonimowości i dobrowolności udziału. Warto też przygotować krótki formularz wstępnej kwalifikacji, żeby upewnić się, że uczestnicy spełniają kryteria (wiek, długość terapii, brak dzieci).
Proszę pamiętać, że w badaniach jakościowych kluczowa jest etyka: informowanie o prawie do rezygnacji w dowolnym momencie i zapewnienie komfortu psychicznego uczestników.
Z pozdrowieniami,
Agnieszka Włoszycka
Nadal nie znasz odpowiedzi na nurtujące Cię kwestie?
Umów się na wizytę do jednego z naszych Specjalistów!
Iwona Chrzanowska
Dzień dobry,
warto poszukać grup tematycznych w social mediach (FB) i tam napisać post i poprosić o zgłaszanie się takich osób. Czasem może być potrzebna zgoda administratorów grup. Od razu powiem, że to nie będzie proste, ponieważ jest coraz mniej osób chętnych, by poświęcić w ogóle swój prywatny czas na takie wywiady, nie mówiąc już o zwierzeniach intymnych obcej osobie. Są też różnego rodzaju firmy zajmujące się badaniami jakościowymi i można im zlecić odpłatnie wykonanie takiego badania.
Życzę powodzenia w badaniach!
Iwona Chrzanowska
Psycholożka

Zobacz podobne
Moje emocje przejmują nade mną kontrolę. Czasami coś mnie tak wyprowadza z równowagi, że zanim zdążę pomyśleć, już reaguję — często za ostro, za szybko, a potem są konflikty.
I to nie tylko w pracy czy z obcymi, ale z bliskimi, których wcale nie chcę ranić. Czuję się, jakbym ciągle stąpał po cienkim lodzie, gotowy do wybuchu, nawet jeśli tego nie chcę.
Kiedyś usłyszałem diagnozę zaburzenia osobowości antyspołecznej i teraz próbuję zrozumieć, jak sobie z tym radzić, ale jest cholernie ciężko. Naprawdę chciałbym, żeby relacje z ludźmi były normalne, żeby emocje mnie tak nie pochłaniały.
Jak to opanować? Jak nie dawać się ponosić każdej frustracji czy złości? Czy ktoś wie, jak można się tego nauczyć, jak zmieniać swoje reakcje? Czuję się zmęczony tym, że wszystko psuję i chciałbym w końcu zapanować nad sobą.

Asertywność – jak ją rozwijać i dlaczego jest ważna?
Asertywność może odmienić Twoje życie. Poznaj techniki, które pomogą Ci budować zdrowe relacje, chronić się przed mobbingiem i wyrażać potrzeby. Dowiedz się, jak stać się bardziej asertywnym i cieszyć się lepszą jakością życia osobistego i zawodowego.