- Strona główna
- Forum
- inne, psychoterapia, związki i relacje
- Jak rekrutować...
Jak rekrutować uczestników do badań jakościowych na temat terapii par
Anonimowo
Agnieszka Włoszycka
Dzień dobry,
Pani pomysł jest ciekawy i istotny z punktu widzenia badań jakościowych. W rekrutacji uczestników w tego typu badaniach zazwyczaj stosuje się kilka sprawdzonych metod:
ogłoszenia w grupach wsparcia dla osób w terapii par (online lub lokalnie),
współpraca z gabinetami psychoterapeutycznymi, które mogą poinformować swoich klientów o możliwości udziału,
media społecznościowe i fora tematyczne, gdzie osoby w terapii dzielą się doświadczeniem.
Ważne jest, aby jasno przedstawić cel badania, czas trwania wywiadu oraz zasady anonimowości i dobrowolności udziału. Warto też przygotować krótki formularz wstępnej kwalifikacji, żeby upewnić się, że uczestnicy spełniają kryteria (wiek, długość terapii, brak dzieci).
Proszę pamiętać, że w badaniach jakościowych kluczowa jest etyka: informowanie o prawie do rezygnacji w dowolnym momencie i zapewnienie komfortu psychicznego uczestników.
Z pozdrowieniami,
Agnieszka Włoszycka
Nadal nie znasz odpowiedzi na nurtujące Cię kwestie?
Umów się na wizytę do jednego z naszych Specjalistów!
Iwona Chrzanowska
Dzień dobry,
warto poszukać grup tematycznych w social mediach (FB) i tam napisać post i poprosić o zgłaszanie się takich osób. Czasem może być potrzebna zgoda administratorów grup. Od razu powiem, że to nie będzie proste, ponieważ jest coraz mniej osób chętnych, by poświęcić w ogóle swój prywatny czas na takie wywiady, nie mówiąc już o zwierzeniach intymnych obcej osobie. Są też różnego rodzaju firmy zajmujące się badaniami jakościowymi i można im zlecić odpłatnie wykonanie takiego badania.
Życzę powodzenia w badaniach!
Iwona Chrzanowska
Psycholożka

Zobacz podobne
Czy mój brat ma prawo mnie bić i wyzywać, mówić, że może kontrolować moje życie?