Aplikacja TwójPsycholog — wsparcie, które masz zawsze pod ręką

📲 Pobierz aplikację i zadbaj o siebie na własnych zasadach

Dostępne w Google PlayPobierz w App Store
Left ArrowWstecz

Poszukuję bezpłatnej terapii online dla nastolatka w nurcie psychodynamicznym, psychoanalitycznym lub systemowym

Dzień dobry, Szukam psychoterapeuty dla nastolatka pracującego w nurcie psychodynamicznym lub psychoanalitycznym lub systemowym ONLINE. Bardzo zależy mi aby taka terapia była bezpłatna. Natomiast nie jest potrzebna na teraz, bo on ma sesję interwencyjne (jeszcze 9 ww. sesji). Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Pozdrawiam serdecznie
Bożena Nagórska

Bożena Nagórska

Dzień dobry

Znalezienie bezpłatnej psychoterapii w wymienionych nurtach w formie online jest bardzo trudne, ponieważ bezpłatne świadczenia finansowane przez NFZ są realizowane stacjonarnie w Poradniach Zdrowia Psychicznego dla Dzieci i Młodzieży lub Środowiskowych Ośrodkach Pomocy Psychologicznej.

Warto wykorzystać pozostałe 9 sesji interwencyjnych do konsultacji ze szpitalnym lub szkolnym psychologiem, który pomoże zweryfikować lokalne możliwości i ewentualnie pokieruje do fundacji lub stowarzyszeń oferujących bezpłatne wsparcie zdalne dla młodzieży.

Jeśli terapia online jest warunkiem koniecznym, warto również rozważyć elastyczność w kwestii nurtu, np. CBT lub poszukać akademickich poradni psychologicznych, które czasem oferują darmową pomoc prowadzoną pod ścisłą superwizją.

Z pozdrowieniami

Bożena Nagórska

Nadal nie znasz odpowiedzi na nurtujące Cię kwestie?

Umów się na wizytę do jednego z naszych Specjalistów!

Edyta Kotula

Edyta Kotula

Dzień dobry. 

Jeśli zależy Pani na bezpłatnej psychoterapii online dla nastolatka w nurcie psychodynamicznym, psychoanalitycznym lub systemowym, warto poszukać przede wszystkim w poradniach zdrowia psychicznego dla dzieci i młodzieży oraz ośrodkach mających kontrakt z NFZ. Część z nich prowadzi również terapię w formie zdalnej, zwłaszcza gdy istnieją ku temu wskazania.

To dobrze, że nastolatek jest obecnie objęty pomocą i ma zaplanowane sesje interwencyjne. Dzięki temu jest czas, aby spokojnie poszukać miejsca, które będzie odpowiadało jego potrzebom i zapewni ciągłość wsparcia.

Wiktoria Woldan

Wiktoria Woldan

Dzień dobry,

to bardzo dobrze, że nastolatek jest już objęty wsparciem i że z wyprzedzeniem myśli Pani o dalszej pomocy. Znalezienie odpowiedniego terapeuty często wymaga czasu, dlatego warto rozpocząć poszukiwania już teraz.

W przypadku terapii psychodynamicznej, systemowej, psychoanalitycznej  dla młodzieży warto zwrócić uwagę nie tylko na nurt, ale również na doświadczenie specjalisty w pracy z nastolatkami. Relacja terapeutyczna oraz poczucie bezpieczeństwa młodej osoby mają ogromne znaczenie dla skuteczności terapii. Jeżeli zależy Pani na bezpłatnej pomocy online, warto sprawdzić możliwości oferowane przez placówki działające w ramach NFZ oraz fundacje wspierające dzieci i młodzież. 

Pozdrawiam serdecznie,
Wiktoria 
psycholog

Ewelina Sinda-Dulińska

Ewelina Sinda-Dulińska

Dzień dobry, Kilka miejsc, w których warto poszukać:- szkoły psychoterapii psychodynamicznej i systemowej często prowadzą poradnie szkoleniowe, w których terapeuci w trakcie certyfikacji przyjmują pacjentów pod superwizją, za symboliczną opłatą lub bezpłatnie – w zamian za zgodę na nagrywanie/superwizję sesji. Warto sprawdzić strony takich ośrodków (np. Krakowskie Centrum Psychodynamiczne, Ośrodek Intra – Szkoła Psychoterapii Dzieci, Młodzieży i Rodzin) i zapytać wprost o poradnię szkoleniową dla nastolatków, w tym online.- warto zapytać w poradniach zdrowia psychicznego dla dzieci i młodzieży działających w ramach NFZ – niektóre oferują terapię indywidualną w nurcie psychodynamicznym lub systemowym, część placówek prowadzi też konsultacje zdalne. Czas oczekiwania bywa długi, więc warto zapisać się z wyprzedzeniem, nawet jeśli terapia nie jest potrzebna od razu. - poradnie psychologiczno-pedagogiczne Rejonowe poradnie psychologiczno-pedagogiczne czasem prowadzą też terapię lub przynajmniej mogą skierować do odpowiedniej placówki bezpłatnej w okolicy.- niektóre fundacje zajmujące się zdrowiem psychicznym młodzieży prowadzą bezpłatne programy terapeutyczne (czasem finansowane grantowo, czasem czasowo ograniczone) – warto śledzić ich strony i social media, bo nabory pojawiają się okresowo. Mając jeszcze 9 sesji interwencyjnych przed sobą, macie trochę czasu, dobrym pomysłem byłoby już teraz wysłać zapytania do kilku miejsc naraz, listy oczekujących bywają długie, żeby terapia mogła ruszyć płynnie po zakończeniu interwencji. Dobrego dnia, Ewelina Sinda-Dulińska 

Piotr Ziomber

Piotr Ziomber

Dzień dobry

Zastanawiam się Mateuszu, czemu ma służyć mieszanie nurtów i łączenie terapeutów? Piszesz, że "pracujesz" czyli rozumiem jesteś w procesie terapeutycznym w nurcie psychodynamicznym, a szukasz terapeuty z innych nurtów. Piszę to bardziej z ciekawości, zastanawiając się jak chcesz pogodzić dwa odrębne nurty i pracę z dwoma terapeutami, którzy różnią się wszystkim. Tym bardziej jako nastolatek. To może być trudne i tak naprawdę może przynieść więcej szkody niż pożytku. Zawsze możesz pracować w jednym nurcie, a jak zakończysz to wtedy zmienić na inny nurt. 

Jakub Pawłowski

Jakub Pawłowski

Warto już teraz rozejrzeć się za terapeutą, bo w nurtach psychodynamicznym i psychoanalitycznym czas oczekiwania bywa długi. Jeśli zależy Pani na bezpłatnej terapii, dobrze sprawdzić poradnie zdrowia psychicznego dla dzieci i młodzieży oraz ośrodki prowadzące psychoterapię w ramach NFZ. Ważniejsze od samej nazwy nurtu jest doświadczenie terapeuty w pracy z nastolatkami i możliwość zbudowania z nim bezpiecznej relacji terapeutycznej. Życzę, aby udało się znaleźć odpowiednią osobę we właściwym czasie.

Agnieszka Włoszycka

Agnieszka Włoszycka

Dzień dobry,

To dobrze, że nastolatek jest już objęty pomocą i że myśli Pani o dalszym wsparciu z wyprzedzeniem. Dzięki temu jest czas, aby spokojnie znaleźć miejsce, które będzie odpowiadało jego potrzebom. Uważam też, że warto wykorzystać trwające konsultacje interwencyjne i porozmawiać z obecną psycholożką o dalszych możliwościach terapii. Osoba, która już poznała nastolatka, może najlepiej ocenić, jaki rodzaj pomocy będzie dla niego najbardziej odpowiedni oraz podpowiedzieć, gdzie szukać bezpłatnego wsparcia, także jeśli zależy Pani na konkretnej formie pracy.

Jeśli zależy Pani na terapii finansowanej przez NFZ, warto rozpocząć poszukiwania już teraz, ponieważ czas oczekiwania w wielu placówkach bywa długi. Dzięki temu łatwiej będzie zachować ciągłość pomocy po zakończeniu konsultacji interwencyjnych.

Z pozdrowieniami,

Agnieszka Włoszycka

Sylwia Skibińska

Sylwia Skibińska

Dzień dobry Panie Mateuszu.

Jeżeli zależy Państwu na bezpłatnej terapii online dla nastolatka warto już teraz zapisać go na listy oczekujących, ponieważ czas oczekiwania bywa długi.

Można poszukać pomocy w:
• Centrum Zdrowia Psychicznego dla Dzieci i Młodzieży,
• Poradniach Zdrowia Psychicznego mających kontrakt z NFZ,
• Ośrodkach Środowiskowej Opieki Psychologicznej i Psychoterapeutycznej,
• Fundacjach oferujących bezpłatną psychoterapię dla młodzieży.

Warto pamiętać, że na NFZ nie zawsze można wybrać konkretny nurt terapeutyczny. Znacznie ważniejsze jest doświadczenie terapeuty w pracy z młodzieżą oraz dopasowanie metody do trudności nastolatka.

Jeśli obecne konsultacje interwencyjne przebiegają dobrze warto również poprosić prowadzącego psychologa o pomoc w znalezieniu odpowiedniej placówki lub o skierowanie do konkretnego ośrodka. Często specjaliści znają miejsca, w których czas oczekiwania jest krótszy.

Życzę powodzenia w znalezieniu odpowiedniego wsparcia dla syna.

Pozdrawiam,

Sylwia Skibińska 

komunikacja w zwiazku

Darmowy test na jakość komunikacji w związku

Zobacz podobne

Dzień dobry, proszę o pomoc, mój mąż od jakąś dawna się dziwnie zachowuje.
Dzień dobry, proszę o pomoc, mój mąż od jakąś dawna się dziwnie zachowuje. Mówi, że słyszy jakieś głosy, ale one są nierzeczywiste, a mu się właśnie wydaje, że dzieje się to naprawdę, a najbardziej się mu to nasila na wieczór i robi się strasznie nerwowy, jak mu się mówi, że to się nie dzieje naprawdę. Jak można by mu pomóc, co to jest za choroba, jak to się leczy, proszę o pomoc pilnie i czy to jest jakaś choroba i czy można normalnie później z nią żyć i funkcjonować?
Byłam w kilku związkach i każdy traktował mnie jak opcję.
Byłam w kilku związkach i każdy traktował mnie jak opcję. Czasami mam dość życia i nie wiem co mam zrobić ze sobą. Wydaje mi się że jestem taką zabawką dla facetów. Znam kogoś od dawna i ta osoba mnie kocha, ale boje się wejść w tę relację, bo ciągle myślę, że mogę być opcją też dla niego. Jak mam zrobić, żeby uwierzyć w to, że naprawdę on chce ze mną być i mnie nie skrzywdzi?
Jestem zawiedziona psychoterapeutką, walczę z lękami i nie dostałam narzędzi. Jest gorzej.
Dzień dobry, co zrobić by powiedzmy przełamać się do terapii na nowo? Od praktycznie 4 miesięcy chodziłam na terapię, wcześniej się poprawiło, a ostatnio jedyne co, to widziałam jak jest coraz gorzej. Mówiłam o tym od paru sesji, nie dostałam ŻADNYCH narzędzi przez cały proces i sama nie wiem jakim cudem lęki się wtedy na jakiś czas poprawiły. Przed świętami na sesji zostałam skrytykowana, poczułam się okropnie, ale już starałam się to puścić mimo uszu. Lęki miałam raz mniej ,a raz bardziej nasilone, więc oczywiście po przerwie o tym opowiedziałam, bardziej dokładnie podkreślając, że nie wiem jak sobie z tym radzić, licząc, że dostanę jakąś poradę co robić, by do lęku nie dochodziło. A usłyszałam: "Musisz iść do psychiatry, bo tu bez leków raczej nic nie zdziałamy". Rozumiem, że w niektórych przypadkach jest to potrzebne, ale raczej nie wtedy, gdy nawet nie miałam okazji poradzić sobie z lękiem poprzez jakieś ćwiczenia, jedyne co dawało mi jakieś poczucie, że się poprawia to samo to, że jestem pod opieką specjalisty. Tyle gorzej jak ten specjalista wypytuje jedynie o rzeczy niewygodne dla mnie, nieistotne a ja po miesiącu jedyne co wiem to, że mam lęki. Po tym, jak usłyszałam o psychiatrze to od razu nie mogłam nadal rozmawiać, resztę sesji terapeutka tak ciągnęła to mówiąc nadal o wizycie u lekarza. Od tego czasu jestem strasznie przygnębiona, czuję się w otoczeniu innych jakbym serio "wariowała". Wiadomo, kłopoty nie wybierają, ale ja zawsze się obwiniałam za taki lęk i uważałam inna od ludzi , a teraz to już w ogóle. Patrzę w lustro i zamiast myśleć o sobie jak zawsze, że jestem bardzo zabawną osobą i mam wokół siebie znajomych, to jedyne co mi przychodzi do głowy to: wariuję, sama się w to wpędziłam. Mam teraz straszną blokadę, boję się, że nikomu już nie zaufam, bo jedyne co widzi w moich problemach to wariactwo. Wiem, że mimo wszystko nadal potrzebuję do kogoś chodzić, ale już nawet nie wiem do kogo. Po ostatniej sesji lęk mi kompletnie zniknął, ale to chyba reakcja na szok. Co robić? Codziennie od sesji mam ochotę nie wychodzić z domu, bo czuję się źle ze sobą.
Czy terapeuta może kłamać?
Czy terapeuta może okłamać klienta (w kwestii dotyczącej klienta)?
Córka ma lat 11, jest bardzo dojrzała jak na swój wiek, zachowuje się, ubiera i maluje jak 16-17 latka
Córka ma lat 11, jest bardzo dojrzała jak na swój wiek, zachowuje się, ubiera i maluje jak 16-17 latka, w głowie raczej na 11 lat. Konflikt z ojcem, ignoruje go, często powtarza, że nienawidzi. Z premedytacją robi mu na złość. Często straszy mnie, że zrobi sobie krzywdę. Gdzie się udać po pomoc, co robić, jak z nią rozmawiać?
komunikacja

Umiejętności komunikacyjne – klucz do skutecznej komunikacji

Skuteczna komunikacja to klucz do sukcesu w życiu osobistym i zawodowym. W tym artykule przyjrzymy się bliżej temu, czym są umiejętności komunikacyjne, jaką rolę odgrywają w naszym życiu i jak możemy je rozwijać.