Jak rozmawiać z partnerką, która zatyka uszy i ignoruje mnie podczas rozmowy?
Partnerka podczas mojej próby rozmowy z nią, na nawet banalny temat zatyka uszy, nuci lalala. Nie daje dojść do słowa, przerywa i próbuje mnie uciszyć.
Pch

Tomasz Gromadka
Przepraszam za porównanie, ale jeśli nie wiedziałbym, że chodzi o partnera, pomyślałbym, że chodzi o dziecko, które poprzez zatkanie uszu chce odciąć się od świata. Dla mnie ważne jest, jak pani się czuje w takiej sytuacji, jakie to dla Pani jest, że Pani partner Pani nie słucha, przerywa i ucisza i okazuje to w taki sposób. W psychoterapii można zająć się tylko tą osobą, która chce zając się swoim trudem, swoją sytuacją. Nie zajmiemy się osobą, która tego nie chce.

Katarzyna Rosenbajger
Witam,
Niewiele zawarł pan informacji w swoim liście. Nie pisze pan również czy zawsze tak było, czy może coś się wydarzyło i partnerka zaczęła tak reagować na pana próby rozmowy.
W waszym związku potrzebna jest pozytywna komunikacja oraz chęć rozmowy i wysłuchania drugiej strony.
Może terapia dla par byłaby dobrym rozwiązaniem, jeżeli szczera rozmowa oraz chęć komunikacji z pana strony nie pomogą.
K Rosenbajger
Psycholog

Nadal nie znasz odpowiedzi na nurtujące Cię kwestie?
Umów się na wizytę do jednego z naszych Specjalistów!
Dobierz psychologaZobacz podobne
Ostatnio moje relacje z koleżanką znacznie się pogorszyły. Przestała do mnie pisać prywatnie, nawet jeśli coś ode mnie chce, to pisze przez grupę, a moje wiadomości ma w głębokim poważaniu. W relacji "na żywo" jakoś zobojetniałem w jej oczach, nie ma już uśmiechu na przywitanie ani nic. Dzisiaj mnie nawet zignorowała zupełnie i się nie przywitała. Podobnie jak ona dla mnie, tak ja dla niej byłem "głównym" znajomym. Wiem, że ma chłopaka i zna się z nim co najmniej od roku. Przyznam, że mi się podoba, ale nigdy jej tego nie okazywałem, żeby nie psuć relacji... a jednak. nie wiem, co zrobić.