Już dostępna aplikacja mobilna Twój Psycholog
  • Wygodnie zarządzaj swoimi wizytami
  • Bądź w kontakcie ze swoim terapeutą
  • Twórz zdrowe nawyki z asystentem AI
Aplikacja mobilna
Dostępne w Google PlayPobierz w App Store
Left ArrowWstecz

Dlaczego łagodność w wyrazie twarzy kobiety mnie pociąga? Zrozumienie własnych uczuć jako lesbijki

Jestem lesbijką. Chciałabym o coś zapytać. Moje pytanie może wydać się troszeczkę dziwne. Zauroczyłam się w kobiecie kilka lat starszej ode mnie. Jest bardzo atrakcyjna, ale nie w tym rzecz. Niezmiernie pociąga mnie łagodność ,,wypisana'' na jej twarzy. Kiedy mówi coś, np. zmartwionym głosem, jej twarz przybiera wtedy taki łagodny wyraz. Sprawia to, że wydaje mi się jeszcze bardziej pociągająca. Dlaczego tak się dzieje? Gdy widzę jej łagodną twarz, robi mi się ciepło. Czemu akurat to tak na mnie działa?
User Forum

Sylwia

mniej niż godzinę temu
Katarzyna Jadwiga Lewińska

Katarzyna Jadwiga Lewińska

Pani Sylwio, 

Różne rzeczy ujmują nas w ludziach - często takie, których u siebie nie znajdujemy, podświadomie ich poszukujemy. 

W psychologii procesu często pracujemy z tymi jakościami w nas, które są nam "obce", dziwne czy niechętnie się do nich przyznajemy. Praca z nimi pomaga poszukać takiego "kawałka" w nas, który potrafi taki być właśnie - poprzez szukanie wzorców, odkrywanie naszego potencjału w tym kierunku.

Pytanie więc nie "dlaczego", ale "po co" Pani w życiu ta łagodność? :)

Pozdrawiam serdecznie,

Katarzyna J.Lewińska

psychoterapeutka i processworkerka 

4 dni temu

Nadal nie znasz odpowiedzi na nurtujące Cię kwestie?

Umów się na wizytę do jednego z naszych Specjalistów!

Justyna Bejmert

Justyna Bejmert

Cześć Sylwio, to absolutnie nie jest dziwne pytanie i dziękuję, że napisałaś :) Może zastanów się, z czym kojarzy Ci się ta łagodność na jej twarzy? Może z poczuciem spokoju, bezpieczeństwa? Może jej wyraz twarzy, ton głosu powoduje, ze czujesz się przy niej ciepło, spokojnie, a to z kolei powoduje, ze chcesz być bliżej niej. Pozdrawiam serdecznie,

Justyna Bejmert

psycholog

4 dni temu
Jolanta Ronowska

Jolanta Ronowska

Pani Sylwio, 

być może pragnie Pani i potrzebuje łagodności? Pewnie jakieś teorie mogłyby się pojawić, gdybym wiedziała o Pani więcej. Polecam też własne dociekania za pomocą książki "Pragnę" z historiami zebranymi przez Gillian Anderson. Udowadnia ona, jak wiele obliczy mogą mieć pragnienia seksualne, i sądzę, że mogą być dla Pani drogowskazami do zrozumienia siebie. 

Pozdrawiam serdecznie

- Jola Ronowska

psychoterapeutka Gestalt 

2 dni temu
Anna Serafin

Anna Serafin

To, co Pani opisuje, to cos bardzo naturalnego i powszechnego :) Reakcja na łagodność o której mowa, najprawdopodobniej jest sygnałem i informacją, czego tak naprawdę Pani potrzebuje. Sygnały, na które Pani reaguje, to sygnały mogące zapewnić oparcie, są oznaką, ze nie będzie Pani atakowana i można sobie pozwolić na bycie soba przy tej kobiecie. Świadomość ciepła, które Pani odczuwa, wskazują na to, ze Pani ciało rozpoznaje sygnał bezpieczeństwa. Łagodny wyraz twarzy może wyrażać troskę, również o Panią w pewnych okolicznościach. Poza tym, może mieć to jakieś powiązanie z konkretna figura z przeszłości. Kimś, kto dawał ukojenie albo wręcz przeciwnie, kimś od kogo bardzo Pani tego potrzebowała, by lepiej zrozumieć konkretną sytuacje trzeba by było spojrzeć "głębiej".

Anna Serafin 

Psycholog, Psychoterapeuta

2 dni temu
Bartłomiej Szymczak

Bartłomiej Szymczak

Dzień dobry! 
Bardzo dziękuję, że podzieliła się Pani swoimi wątpliwościami. 
Na wstępie chciałbym zacząć od dopytania o to, co dokładnie dla Pani znaczy słowo "pociągająca"? Co Pani czuje w ciele kiedy widzi Pani "łagodną twarz partnerki"? Te pytania mogą być pomocne w zidentyfikowaniu czy to na pewno kwestia "pociągania" czy być może innego uczucia. 
Powodem Pani reakcji może być fakt, iż twarz spokojna, łagodna, wyrażająca troskę lub spokój, może sygnalizować, że ta osoba nie jest zagrożeniem, że można się przy niej odprężyć. Mózg reaguje na to pozytywnie, ciepło, może nawet podświadomie myśląc: „chcę być blisko tej osoby”. Oczywiście możliwe jest też kwestia atrakcyjności psychologicznej – to nie jest tylko „ładne = pociągające”. To połączenie cech zewnętrznych i emocjonalnych. Twarz, która pokazuje łagodność w chwilach zmartwienia, sprawia, że wydaje się wrażliwa i dostępna, a to jest bardzo przyciągające, szczególnie jeśli sama Pani ceni spokój i empatię.
To, co Pani czuje może być zupełnie naturalne i wynikać z Pani wrażliwości emocjonalnej lub potrzeby poczucia bezpieczeństwa - a twarz spokojna i łagodna informuje nas o tym, iż druga osoba nie jest dla nas zagrożeniem. 
Warto zastanowić się nad tym jak Pani reaguje w chwili gdy Partnerka jest zmartwiona? Czy te reakcje wpływają w jakiś sposób na Panią lub Partnerkę? Co Pani wtedy robi? 
Jeśli Pani reakcje stanowią dla Pani jakąkolwiek trudność - warto skonsultować ten fakt z specjalistą np. psychologiem czy terapeutą. 
Warto też obserwować dokładnie swoje odczucia w ciele, mogą one nam dużo powiedzieć o tym, co czujemy. 

Pozdrawiam 
Bartłomiej Szymczak 

Psycholog

2 dni temu

Zobacz podobne

Ochłodziła się moja relacja z partnerką, po tym jak się oświadczyła, a ja miałam skazę po poprzednich relacjach.
Witam. Jestem z kobietą, prawie 2 lata. Oświadczyła mi się 1.5 roku temu. Skrzywdziłam, ją bo nie potrafiłam jej ufać, po poprzedniej swojej relacji mam z tym problem, byłam podejrzliwa, byłam po prostu toksyczna. Zaczęłam być mocniej, jak przestała mnie traktować jak swoje oczko w głowie. Teraz ją straciłam. Powiedziała, że za dużo się stało i mimo że mnie bardzo kocha, na tą chwile tego nie widzi. Mieszkamy razem, rozmawiamy normalnie. Ale jest strasznie chłodna. Nie wiem jak odzyskać w jej oczach i jak zachować się, żeby widziała, a przede wszystkim uwierzyła w to, że chce to naprawić. Czy jest jakaś szansa?
Trudna relacja z ex-partnerem
Jestem osobą homoseksualną . Byłem z partnerem 8 lat, po rozstaniu łączyła nas intymna relacja gdzie rodzinie mówiłem że nic nie ma między nami - po jakimś czasie wyszło to na jaw. Próbowałem go odtrącić by sam zrezygnował ze mnie , bezskutecznie . Poznałem kogoś nowego , bałem się aby ex nie dowiedział się o nowej relacji i żyłem w bańce . Wypisywał do mnie, wysyłał zdj zachęcające do spotkań i początkowo się wzbraniałem ale po jakimś czasie przekonał mnie do tych spotkań ( chciałbym zaznaczyć że ex moim zdaniem jest toksyczny , próbuje mieć władzę nad wszystkim i nad wszystkimi , lubi stawiać mnie w złym świetle choć wiem że to moja wina . W grę również wchodził „chemsex” gdzie nie domownica byłem świadomy , wykorzystał to nagrywając i robiąc zdjęcia . Gdy parę dni wyszło na jaw moje jakby podwójne życie - zaczął szukać mojego partnera w internecie , znalazł go i wysłał mu to co zrobił opisując sytuację między nami , do mojego szwagra też wysłał wiadomości i zdjęcia . Mam wrażenie że jestem chory psychicznie i nie umiem odciąć się od ex , nie umiem sobie poradzić z tym , nie wiem jak walczyć . Przez moment miałem myśli że nie nadaje się do życia z ludźmi . Czy może ktoś mi pomóc z tego wyjść ponieważ moje życie to stek kłamstw
Czy normalne jest utkwienie myślami wokół jednej osoby, ze względu na jej urodę?
Dzień dobry. Jestem kobietą homoseksualną. Dla mnie wygląd obiektów moich uczuć jest bardzo ważny. W swoim życiu poznałam wiele kobiet, które były atrakcyjne. Jednak kilka miesięcy temu poznałam pewną kobietę, której uroda ,, zwaliła mnie z nóg.'' Nigdy nie spotkałam kogoś tak przepięknego. Teraz wszystkie inne kobiety, które wcześniej wydawały mi się piękne, stały się brzydkie, albo co najwyżej przeciętne. Nikt bowiem nie jest w stanie dorównać urodą tej jednej wyjątkowej kobiecie. Niegdyś lubiłam podziwiać ładne kobiety, lecz teraz patrzę tylko na tą jedną osobę. Moja rodzina mówi, że to chore, bo podoba mi się tylko jeden człowiek, chociaż na świecie jest tak wiele równie pięknych kobiet, lecz dla mnie one po prostu nigdy nie dorównają tej jednej kobiecie. Czy to normalne, że niespotykana uroda tej osoby sprawiła, że inne kobiety w moich oczach są brzydkie? Z góry dziękuję za odpowiedź.
Dlaczego łagodność w wyrazie twarzy kobiety mnie pociąga? Zrozumienie własnych uczuć jako lesbijki
Jestem lesbijką. Chciałabym o coś zapytać. Moje pytanie może wydać się troszeczkę dziwne. Zauroczyłam się w kobiecie kilka lat starszej ode mnie. Jest bardzo atrakcyjna, ale nie w tym rzecz. Niezmiernie pociąga mnie łagodność ,,wypisana'' na jej twarzy. Kiedy mówi coś, np. zmartwionym głosem, jej twarz przybiera wtedy taki łagodny wyraz. Sprawia to, że wydaje mi się jeszcze bardziej pociągająca. Dlaczego tak się dzieje? Gdy widzę jej łagodną twarz, robi mi się ciepło. Czemu akurat to tak na mnie działa?
Czy psychoterapeutka coś zrobi z informacją o tym, że miałem kontakt seksualny w wieku 14 lat?
Dzień dobry! Aktualnie mam piętnaście lat, ale w wieku czternastu miałem kontakt seksualny, mój partner także miał czternaście. Czy będzie musiała psychoterapeutka odreagować na tę informacje?
Depression Hero

Depresja – przyczyny, objawy i skuteczne leczenie

Depresja to poważne zaburzenie psychiczne, które może dotknąć każdego. Wczesna diagnoza i leczenie są kluczowe – poznaj objawy, metody leczenia i sposoby wsparcia chorych. Pamiętaj, depresję można skutecznie leczyć!