Aplikacja TwójPsycholog — wsparcie, które masz zawsze pod ręką

📲 Pobierz aplikację i zadbaj o siebie na własnych zasadach

Dostępne w Google PlayPobierz w App Store
Left ArrowWstecz

Dlaczego łagodność w wyrazie twarzy kobiety mnie pociąga? Zrozumienie własnych uczuć jako lesbijki

Jestem lesbijką. Chciałabym o coś zapytać. Moje pytanie może wydać się troszeczkę dziwne. Zauroczyłam się w kobiecie kilka lat starszej ode mnie. Jest bardzo atrakcyjna, ale nie w tym rzecz. Niezmiernie pociąga mnie łagodność ,,wypisana'' na jej twarzy. Kiedy mówi coś, np. zmartwionym głosem, jej twarz przybiera wtedy taki łagodny wyraz. Sprawia to, że wydaje mi się jeszcze bardziej pociągająca. Dlaczego tak się dzieje? Gdy widzę jej łagodną twarz, robi mi się ciepło. Czemu akurat to tak na mnie działa?
User Forum

Sylwia

1 miesiąc temu
Katarzyna Jadwiga Lewińska

Katarzyna Jadwiga Lewińska

Pani Sylwio, 

Różne rzeczy ujmują nas w ludziach - często takie, których u siebie nie znajdujemy, podświadomie ich poszukujemy. 

W psychologii procesu często pracujemy z tymi jakościami w nas, które są nam "obce", dziwne czy niechętnie się do nich przyznajemy. Praca z nimi pomaga poszukać takiego "kawałka" w nas, który potrafi taki być właśnie - poprzez szukanie wzorców, odkrywanie naszego potencjału w tym kierunku.

Pytanie więc nie "dlaczego", ale "po co" Pani w życiu ta łagodność? :)

Pozdrawiam serdecznie,

Katarzyna J.Lewińska

psychoterapeutka i processworkerka 

1 miesiąc temu

Nadal nie znasz odpowiedzi na nurtujące Cię kwestie?

Umów się na wizytę do jednego z naszych Specjalistów!

Justyna Bejmert

Justyna Bejmert

Cześć Sylwio, to absolutnie nie jest dziwne pytanie i dziękuję, że napisałaś :) Może zastanów się, z czym kojarzy Ci się ta łagodność na jej twarzy? Może z poczuciem spokoju, bezpieczeństwa? Może jej wyraz twarzy, ton głosu powoduje, ze czujesz się przy niej ciepło, spokojnie, a to z kolei powoduje, ze chcesz być bliżej niej. Pozdrawiam serdecznie,

Justyna Bejmert

psycholog

1 miesiąc temu
Jolanta Ronowska

Jolanta Ronowska

Pani Sylwio, 

być może pragnie Pani i potrzebuje łagodności? Pewnie jakieś teorie mogłyby się pojawić, gdybym wiedziała o Pani więcej. Polecam też własne dociekania za pomocą książki "Pragnę" z historiami zebranymi przez Gillian Anderson. Udowadnia ona, jak wiele obliczy mogą mieć pragnienia seksualne, i sądzę, że mogą być dla Pani drogowskazami do zrozumienia siebie. 

Pozdrawiam serdecznie

- Jola Ronowska

psychoterapeutka Gestalt 

1 miesiąc temu
Anna Serafin

Anna Serafin

To, co Pani opisuje, to cos bardzo naturalnego i powszechnego :) Reakcja na łagodność o której mowa, najprawdopodobniej jest sygnałem i informacją, czego tak naprawdę Pani potrzebuje. Sygnały, na które Pani reaguje, to sygnały mogące zapewnić oparcie, są oznaką, ze nie będzie Pani atakowana i można sobie pozwolić na bycie soba przy tej kobiecie. Świadomość ciepła, które Pani odczuwa, wskazują na to, ze Pani ciało rozpoznaje sygnał bezpieczeństwa. Łagodny wyraz twarzy może wyrażać troskę, również o Panią w pewnych okolicznościach. Poza tym, może mieć to jakieś powiązanie z konkretna figura z przeszłości. Kimś, kto dawał ukojenie albo wręcz przeciwnie, kimś od kogo bardzo Pani tego potrzebowała, by lepiej zrozumieć konkretną sytuacje trzeba by było spojrzeć "głębiej".

Anna Serafin 

Psycholog, Psychoterapeuta

1 miesiąc temu
Bartłomiej Szymczak

Bartłomiej Szymczak

Dzień dobry! 
Bardzo dziękuję, że podzieliła się Pani swoimi wątpliwościami. 
Na wstępie chciałbym zacząć od dopytania o to, co dokładnie dla Pani znaczy słowo "pociągająca"? Co Pani czuje w ciele kiedy widzi Pani "łagodną twarz partnerki"? Te pytania mogą być pomocne w zidentyfikowaniu czy to na pewno kwestia "pociągania" czy być może innego uczucia. 
Powodem Pani reakcji może być fakt, iż twarz spokojna, łagodna, wyrażająca troskę lub spokój, może sygnalizować, że ta osoba nie jest zagrożeniem, że można się przy niej odprężyć. Mózg reaguje na to pozytywnie, ciepło, może nawet podświadomie myśląc: „chcę być blisko tej osoby”. Oczywiście możliwe jest też kwestia atrakcyjności psychologicznej – to nie jest tylko „ładne = pociągające”. To połączenie cech zewnętrznych i emocjonalnych. Twarz, która pokazuje łagodność w chwilach zmartwienia, sprawia, że wydaje się wrażliwa i dostępna, a to jest bardzo przyciągające, szczególnie jeśli sama Pani ceni spokój i empatię.
To, co Pani czuje może być zupełnie naturalne i wynikać z Pani wrażliwości emocjonalnej lub potrzeby poczucia bezpieczeństwa - a twarz spokojna i łagodna informuje nas o tym, iż druga osoba nie jest dla nas zagrożeniem. 
Warto zastanowić się nad tym jak Pani reaguje w chwili gdy Partnerka jest zmartwiona? Czy te reakcje wpływają w jakiś sposób na Panią lub Partnerkę? Co Pani wtedy robi? 
Jeśli Pani reakcje stanowią dla Pani jakąkolwiek trudność - warto skonsultować ten fakt z specjalistą np. psychologiem czy terapeutą. 
Warto też obserwować dokładnie swoje odczucia w ciele, mogą one nam dużo powiedzieć o tym, co czujemy. 

Pozdrawiam 
Bartłomiej Szymczak 

Psycholog

1 miesiąc temu

Zobacz podobne

Aseksualność jest normalna, jednak rodzice nie rozumieją - jak z nimi porozmawiać?
W jaki sposób wytłumaczyć rodzicom, że jestem osobą aseksualną i obrzydza mnie seks? Próbowałam ich jakoś nakierować, że tego nie potrzebuję, ale za każdym razem słyszałam odpowiedzi typu: "jeszcze ci się odmieni, jak poznasz tego jedynego", a ja wiem, że tak się nie stanie.
Mam lekko ponad 20 lat. Nigdy nie byłam w żadnym, nawet dziecięcym czy nastoletnim związku.
Mam lekko ponad 20 lat. Nigdy nie byłam w żadnym, nawet dziecięcym czy nastoletnim związku. Nie ma osób ani cech u innych, które uważałabym za atrakcyjne. Nie wiem nawet, co właściwie to pojęcie oznacza. Nigdy nie podejmowałam żadnej aktywności seksualnej i nie wiem czy w ogóle kiedykolwiek bym chciała. Moje podejście jest zapewne wynikiem molestowania w dzieciństwie oraz dużym przywiązywaniem wagi do możliwych konsekwencji, jakie niesie ze sobą współżycie (przede wszystkim chodzi mi o to, żeby podjąć świadomą decyzję o przyjściu na świat ewentualnego potomstwa oraz odpowiednio przygotować się do bycia rodzicem - zarówno fizycznie jak i emocjonalnie. Żadne zabezpieczenie nie daje 100% pewności, więc podejmowanie stosunków seksualnych bez gotowości na pojawienie się "wpadki" jest dla mnie zwyczajnie nieodpowiedzialne). Gdy tylko pomyślę, że miałabym kiedykolwiek pójść z kimś do łóżka, czuję obrzydzenie i myślę, jaki jest to żenujący i nieakceptowalny dla mnie poziom bliskości. Czy może to świadczyć o aseksualności, nieodkrytej demiseksualności czy jest to jednak w dużej mierze warunkowane moją, jeszcze, niecałkowicie przepracowaną traumą związaną z molestowaniem i poczuciem bycia niechcianym i gorszym dzieckiem?
Trudna relacja z ex-partnerem
Jestem osobą homoseksualną . Byłem z partnerem 8 lat, po rozstaniu łączyła nas intymna relacja gdzie rodzinie mówiłem że nic nie ma między nami - po jakimś czasie wyszło to na jaw. Próbowałem go odtrącić by sam zrezygnował ze mnie , bezskutecznie . Poznałem kogoś nowego , bałem się aby ex nie dowiedział się o nowej relacji i żyłem w bańce . Wypisywał do mnie, wysyłał zdj zachęcające do spotkań i początkowo się wzbraniałem ale po jakimś czasie przekonał mnie do tych spotkań ( chciałbym zaznaczyć że ex moim zdaniem jest toksyczny , próbuje mieć władzę nad wszystkim i nad wszystkimi , lubi stawiać mnie w złym świetle choć wiem że to moja wina . W grę również wchodził „chemsex” gdzie nie domownica byłem świadomy , wykorzystał to nagrywając i robiąc zdjęcia . Gdy parę dni wyszło na jaw moje jakby podwójne życie - zaczął szukać mojego partnera w internecie , znalazł go i wysłał mu to co zrobił opisując sytuację między nami , do mojego szwagra też wysłał wiadomości i zdjęcia . Mam wrażenie że jestem chory psychicznie i nie umiem odciąć się od ex , nie umiem sobie poradzić z tym , nie wiem jak walczyć . Przez moment miałem myśli że nie nadaje się do życia z ludźmi . Czy może ktoś mi pomóc z tego wyjść ponieważ moje życie to stek kłamstw
Trwające uczucie do pewnej kobiety. Lęk przed emocjami, przed otwarciem się i rozmową.
10 lat temu poznałam kobietę, 16 lat starszą. Najpierw myślałam, że lubię jej styl, poglądy, jej głos ( to artystka ), ale szybko zorientowałam się, że pociąga mnie też jej fizyczność. Uściski przy spotkaniach, możliwość spojrzenia sobie głęboko w oczy, przypadkowy dotyk. To wszystko sprawiało, że czułam się przy niej bezpieczna ( ogólnie boje się ludzi, rozmów, spojrzeń, mam problem gdy muszę nawet iść na zakupy ). Dla niej pokonuje własne granicę i lęki. Były momenty, że myślałam, że może i ja się jej podobam... Ale bałam się, że to moja wyobraźnia, więc staram się ukrywać swoje uczucia. Później covid, gdzie całe życie się wywróciło, nie widziałam jej 4 lata a codziennie myślałam o niej... Po tym czasie znowu zaczęłam jeździć na jej koncerty, choć teraz jest ich dużo mniej ze względu na moją pracę. Raz wydaje mi się, że nie zwraca na mnie uwagi lub specjalnie mnie ignoruje, a dzień później mam wrażenie, że ona też coś do mnie czuje... Mam 29 lat, między nami jest 16 lat różnicy. Nigdy w życiu nie miałam ani kobiety ani faceta, bo jakakolwiek próba spotykania się z kimś innym kończyła się tym, że czułam się jakbym ją zdradzała! Mimo że nie byłyśmy i chyba nie będziemy razem. Nikt o tym nie wie, nie mam przyjaciół ani znajomych, a rodzina uważa LGBT za chorobę umysłową... Najgorsze jest to, że wcześniej była też kobieta 6 lat starsza, do której coś czułam i ona do mnie, ale gdy w końcu ona zrobiła pierwszy krok, ja uciekłam, więcej jej nie spotkałam. Boje się uczuć, miałam trudne dzieciństwo, wyśmiewana przez "kolegów" z klasy i nawet niektórych nauczycieli, rodzice, którzy nie interesowali się tym... Blizny na ciele mam do dzisiaj - tak radziłam sobie z bólem psychicznym, 2 razy też próbowałam się zabić, o tym też nikt nie wie. Nie mogę iść do psychologa, choć chce, to po prostu się boje, to wiąże się z rozmową w realu... A ja nie potrafię rozmawiać z ludźmi.
Czym jest misgenderowanie?
Cześć, czym jest misgenderowanie? :)
Depression Hero

Depresja – przyczyny, objawy i skuteczne leczenie

Depresja to poważne zaburzenie psychiczne, które może dotknąć każdego. Wczesna diagnoza i leczenie są kluczowe – poznaj objawy, metody leczenia i sposoby wsparcia chorych. Pamiętaj, depresję można skutecznie leczyć!