- Strona główna
- Forum
- związki i relacje
- Wybaczyłam...
Wybaczyłam ukrywanie prawdy w związku - czy dobrze zrobiłam?
Po 4 miesiącach związku dowiedziałam się, że mój partner poznał mnie w trakcie związku z inną kobietą i kontynuował tę relację przez 3 miesiące, kiedy był już ze mną. Był to związek toksyczny, partnerka zastraszała go, że się zabije, niszczyła psychicznie.
Czy dobrze zrobiłam, wybaczając mu ukrywanie prawdy?
Mówi, że bał się mnie stracić, pomogłam mu wyjść z tego związku, ponieważ od 2 lat nie był w stanie zakończyć tego na dobre. Nie chciał mieć na sumieniu niczyjego życia i czuł się wszystkiemu winny.
M
Martyna Jarosz
Dzień dobry,
wybaczanie jest trudnym procesem i nie mogę jednoznacznie odpowiedzieć na Pani pytanie, czy decyzja była "dobra", czy "zła". Ważne jest, aby zastanowiła się Pani czy czuje się Pani komfortowo z tą decyzją i czy widzi Pani w swoim partnerze szczerość oraz chęć poprawy. Warto również zastanowić się, jak te wydarzenia wpłynęły na Pani własne uczucia i poczucie bezpieczeństwa w związku. Czy partner stara się naprawić zaufanie i pracuje nad swoją uczciwością wobec Pani?
Czy Pani czuje, że może z nim rozmawiać o swoich obawach i potrzebach?
Życzę Pani dużo siły i spokoju!
Martyna Jarosz
psycholog
Nadal nie znasz odpowiedzi na nurtujące Cię kwestie?
Umów się na wizytę do jednego z naszych Specjalistów!
Irena Kalużna-Stasik
Dzień dobry!
Twoja sytuacja jest wyjątkowo trudna i wymaga wiele empatii wobec siebie samej i swojego partnera. Każda decyzja w takiej sytuacji – zarówno wybaczenie, jak i brak wybaczenia – jest osobista i powinna być oparta na Twoich wartościach, granicach i zdolności do zaufania. Wybaczenie to proces, który powinien być przede wszystkim uzdrawiający dla Ciebie. Jeśli czujesz, że partner naprawdę się zmienia, przyznaje się do błędów i działa z miłością oraz szacunkiem, to wybaczenie może być krokiem w kierunku budowania silniejszej relacji.
Z drugiej strony, jeśli czujesz, że nie jesteś w stanie zaufać mu na nowo, a ta sytuacja nadal Cię rani, masz pełne prawo postawić swoje potrzeby na pierwszym miejscu i podjąć inną decyzję. Zachęcam porozmawiać z partnerem szczerze o swoich obawach i potrzebach. Postaraj się jasno określić, czego potrzebujesz, aby odbudować zaufanie. Także może warto rozważyć rozmowę z psychologiem lub terapeutą, zarówno indywidualnie, jak i jako para. Może to pomóc w zrozumieniu Waszych emocji i wspólnych wyzwań. Daj sobie czas, by zobaczyć, czy partner rzeczywiście angażuje się w relację i pracuje nad swoimi słabościami.
Nie spiesz się z podejmowaniem ostatecznych decyzji. Ważne jednak, by nie rezygnować z siebie i swoich potrzeb. Słuchaj swoich emocji, stawiaj granice i szukaj wsparcia, jeśli tego potrzebujesz.
Życzę odwagi, aby postępować w zgodzie ze sobą!
Irena Kalużna-Stasik - psycholog

Zobacz podobne

Toksyczny związek – jak go rozpoznać i zakończyć?
Czy zastanawiasz się, czy Twój związek jest zdrowy? Nie każda trudność jest toksyczna, ale jeśli czujesz lęk, winę, wątpisz w siebie, boisz się mówić, co myślisz – warto się zatrzymać. Tutaj dowiesz się, jak rozpoznać toksyczny związek i jak go zakończyć.