Left ArrowWstecz

Czy osoba z IQ 60-65 może nauczyć się czytać, pisać i wykonywać codzienne obowiązki?

Witam, czy osoba z ilorazem inteligencji 60-65, jest w stanie nauczyć się czytać, pisać, liczyć oraz wykonywać obowiązki dnia codziennego?

User Forum

Olek

6 miesięcy temu
Martyna Jarosz

Martyna Jarosz

Dzień dobry
osoba z ilorazem inteligencji  60-65 może mieć pewne trudności w nauce i codziennych zadaniach, ale z odpowiednim wsparciem i dostosowaniem edukacji, jest w stanie nauczyć się czytać, pisać, liczyć i wykonywać obowiązki dnia codziennego.

Pozdrawiam

Martyna Jarosz

6 miesięcy temu
Katarzyna Kania-Bzdyl

Katarzyna Kania-Bzdyl

Drogi Olku,

oczywiście, że tak. Jest różnica pomiędzy przymiotnikiem "mądry" i "inteligentny". Nie są to pojęcia, jak się wydaje na pierwszy rzut oka tożsame. Ponadto nie zawsze osoby z wysokim ilorazem inteligencji osiągają bardzo dobre wyniki w nauce czy czerwony pasek (świadectwo z wyróżnieniem).

Poczytaj trochę dobre artykuły nt. "inteligencja a wyniki w nauce". Myślę, że wiele Ci to rozjaśni :)

Serdecznie pozdrawiam,

Katarzyna Kania-Bzdyl

6 miesięcy temu
Katarzyna Rynkiewicz

Katarzyna Rynkiewicz

Dzień dobry, 

przy określeniu punktowym inteligencji bardzo ważne jest podanie informacji, jakim testem został wykonany pomiar np. Skalą Inteligencji Wechslera. Domyślam się, że chodzi o próg punktowy odpowiadający inteligencji poniżej przeciętnej.

Taka osoba może nauczyć się czytać i liczyć, ciężko określić w jakim stopniu, bo to bardzo indywidualna kwestia (również trudno powiedzieć ile czasu będzie na to  potrzebować).  

Na pewno bardzo pomocne będzie wsparcie również w opanowaniu podstawowych obowiązków dnia codziennego i jasne określenie co do tych obowiązków należy. To może wymagać czasu. 

Pozdrawiam 

Katarzyna Rynkiewicz psycholog, psychoterapeuta systemowy

6 miesięcy temu
Anastazja Zawiślak

Anastazja Zawiślak

Dzień dobry,  

Osoba z ilorazem inteligencji 60–65 może nauczyć się czytać, pisać, liczyć oraz wykonywać codzienne obowiązki, oczywiście może mieć z tym trudności. Ponadto wymagać to będzie więcej czasu, indywidualnego podejścia i wsparcia ze strony nauczycieli, terapeutów i rodziny, ale jest to możliwe. 

Pozdrawiam,

Anastazja Zawiślak 

Psycholog

6 miesięcy temu
Jakub Redo

Jakub Redo

Dzień dobry!

Jak najbardziej, osoba z ilorazem inteligencji 60-65 może nauczyć się czytać, pisać, liczyć i wykonywać obowiązki dnia codziennego. Taki iloraz wskazuje na lekką niepełnosprawność intelektualną, przez co ogólny rozwój jest ograniczony. 

Pomimo tego umiejętności, o których piszesz, są możliwe do opanowania, chociaż tempo ich przyswajania może być wolniejsze :)

Pozdrawiam serdecznie,
Jakub Redo

6 miesięcy temu

Nadal nie znasz odpowiedzi na nurtujące Cię kwestie?

Umów się na wizytę do jednego z naszych Specjalistów!

Dobierz psychologaArrowRight

Zobacz podobne

Czy przy lekkim upośledzeniu umysłowym można uzyskać orzeczenie o niepełnosprawności?

Witam, mając lekkie upośledzenie umysłowe, dostałbym orzeczenie o niepełnosprawności czy dopiero przysługuje od stopnia umiarkowanego? Dodam, że normalnie funkcjonuje, pracuję, wykonuje codzienne obowiązki - sprzątanie gotowanie robienie zakupów opłacanie rachunków itp. 

Zadaję to pytanie, ponieważ ciekawi mnie czy coś z tego tytułu mi się należy

Czy dorosła osoba z lekką niepełnosprawnością intelektualną może uzyskać orzeczenie o niepełnosprawności lub rentę?

Witam, kiedyś w szkole zdiagnozowano u mnie lekką niepełnosprawność intelektualną i miałem kształcenie specjalne, wydłużony czas pracy itp. Teraz jak jestem dorosły, to coś z tego tytułu mi się należy? Orzeczenie o niepełnosprawności lub renta? Dodam, że normalnie pracuje, nie mam innych chorób współistniejących, oprócz tej niepełnosprawności w opinii z poradni. Miałem wpisane brak barier utrudniających funkcjonowanie i życie.

Proszę o odpowiedź

Jak zwiększyć potencjał intelektualny? Jak się uczyć, gdy wydajność procesów poznawczych jest obniżona?
Witam, mam pytanie jak powinna się uczyć osoba ze słabą pamięcią, niższym potencjałem intelektualnym, niższym IQ - czyli przeciętna osoba mająca problemy z nauką, ale niewynikające z upośledzenia ani żadnych deficytów intelektualnych, ale z mniejszych możliwości intelektualnych danych od natury- słaba pamięć, wolniejsze myślenie, czyli wolne przetwarzanie informacji- po prostu wiedza za szybko się ulatnia, za krótko utrzymuje się w pamięci, by móc ją łączyć, kojarzyć. Czy w ogóle można podnieść tzw. potencjał intelektualny ?(bo świadomość, że coś nauka nie idzie, a powinna, bo innym idzie, może być przyczyną kompleksów i pogarszającego się samopoczucia) pozdrawiam Andrzej
Niepełnosprawność intelektualna w stopniu lekkim, a zdolność do aktywnego życia w społeczeństwie

Witam, mam pytanie w sprawie niepełnosprawności intelektualnej w stopniu lekkim.

Podczas ostatniego spotkania z moim przyjacielem postanowił on wyjawić mi swój sekret, że jest niepełnosprawny umysłowo w stopniu lekkim. W pierwszej chwili pomyślałem, że sobie żartuję, ponieważ lubi żartować z różnych rzeczy, ale po chwili pokazał mi orzeczenie z poradni psychologiczno pedagogicznej.

Byłem w ogromnym szoku, ponieważ znamy się od przedszkola i nigdy przez myśl mi nie przeszło, że jest niepełnosprawny.

W ogóle po nim tego nie widać ,potrafi na każdy temat rozmawiać, żartować, ma również bardzo dobrą pamięć. Pamięta różne sytuacje, incydenty z przeszłości oraz posiada również prawo jazdy, które zdał za pierwszym razem, gdy ja niemiłosierne się męczyłem i potrzebowałem dodatkowych godzin jazdy. Pracuje on jak każdy normalny człowiek. 

Moje pytanie brzmi, czy w ogóle możliwe jest, żeby osoba w stopniu lekkim mogłaby zdać prawo jazdy za pierwszym razem i czy ten stopień niepełnosprawności wpływa jakoś na życie i funkcjonowanie w społeczeństwie? 

Moim zdaniem przypadku mojego przyjaciela nastąpiła błędna diagnoza.

Czy osoba z lekką niepełnosprawnością intelektualną może zostać kierowcą zawodowym?
Witam czy osoba z lekką niepełnosprawnością intelektualną byłaby w stanie przejść badania na kierowcę zawodowego? Mój brat posiada taką niepełnosprawność i jego marzeniem od dzieciństwa było zostanie kierowcą zawodowym bardzo proszę o odpowiedź
Niepełnosprawność intelektualna- nie wiem jaką drogę po szkole wybrać.
Witam, mam pytanie, otóż za niedługo kończę 3-letnią szkołę zawodową, ale mam lekkie upośledzenie umysłowe i nie bardzo wiem, co dalej. Chciałbym się zapytać, co będzie lepsze -czy zakład pracy chronionej czy renta czy może normalna praca. Chciałbym, żeby wypowiedział się ktoś doświadczony.
Trudności z nauką czytania i pisania u dziecka: Sprawdzone techniki i metody poprawy pamięci
Mój syn od zawsze miał trudności z zapamiętywaniem i przyswajaniem materiału szkolnego, zwłaszcza przy nauce czytania i pisania. Mimo prób i różnych metod, wciąż walczy z tymi samymi problemami. Czy są jakieś sprawdzone techniki, które mogą mu pomóc?
Czy trudności Gabrysia z czytaniem mogą wskazywać na dysleksję?
Zauważyłam, że mój Gabryś ma trudności z nauką czytania, choć jego rówieśnicy nie mają takich problemów. Często myli litery, ma trudności z łączeniem dźwięków z literami i zapomina, co przeczytał chwilę wcześniej. Czasami też ma problem z wymawianiem słów, które wydają się dla mnie proste. Czy te objawy mogą wskazywać na dysleksję, czy to po prostu normalne trudności w nauce w tym wieku (6)? Jakie inne sygnały warto obserwować, aby jak najszybciej zareagować?
Jak pomóc dziecku, u którego stwierdzono pogranicze niepełnosprawności intelektualnej?
W badaniu przez ppp stwierdzono u dziecka pogranicze niepełnosprawności intelektualnej. Jak pomóc dziecku? Na co zwrócić uwagę? Ja sama oprócz problemów w nauce nie dostrzegam u dziecka żadnego uposledzenia, dobrze radzi sobie w kontaktach z rówieśnikami, jest samodzielny, rozwazny, rozwija swoje pasje, dużo rozmawia itp. Im więcej czytam na ten temat mam coraz większe obawy dot jego edukacji i wkroczenia w dorosłość.