Czy osoba z IQ 60-65 może nauczyć się czytać, pisać i wykonywać codzienne obowiązki?
Witam, czy osoba z ilorazem inteligencji 60-65, jest w stanie nauczyć się czytać, pisać, liczyć oraz wykonywać obowiązki dnia codziennego?
Olek

Martyna Jarosz
Dzień dobry
osoba z ilorazem inteligencji 60-65 może mieć pewne trudności w nauce i codziennych zadaniach, ale z odpowiednim wsparciem i dostosowaniem edukacji, jest w stanie nauczyć się czytać, pisać, liczyć i wykonywać obowiązki dnia codziennego.
Pozdrawiam
Martyna Jarosz

Katarzyna Kania-Bzdyl
Drogi Olku,
oczywiście, że tak. Jest różnica pomiędzy przymiotnikiem "mądry" i "inteligentny". Nie są to pojęcia, jak się wydaje na pierwszy rzut oka tożsame. Ponadto nie zawsze osoby z wysokim ilorazem inteligencji osiągają bardzo dobre wyniki w nauce czy czerwony pasek (świadectwo z wyróżnieniem).
Poczytaj trochę dobre artykuły nt. "inteligencja a wyniki w nauce". Myślę, że wiele Ci to rozjaśni :)
Serdecznie pozdrawiam,
Katarzyna Kania-Bzdyl

Katarzyna Rynkiewicz
Dzień dobry,
przy określeniu punktowym inteligencji bardzo ważne jest podanie informacji, jakim testem został wykonany pomiar np. Skalą Inteligencji Wechslera. Domyślam się, że chodzi o próg punktowy odpowiadający inteligencji poniżej przeciętnej.
Taka osoba może nauczyć się czytać i liczyć, ciężko określić w jakim stopniu, bo to bardzo indywidualna kwestia (również trudno powiedzieć ile czasu będzie na to potrzebować).
Na pewno bardzo pomocne będzie wsparcie również w opanowaniu podstawowych obowiązków dnia codziennego i jasne określenie co do tych obowiązków należy. To może wymagać czasu.
Pozdrawiam
Katarzyna Rynkiewicz psycholog, psychoterapeuta systemowy

Anastazja Zawiślak
Dzień dobry,
Osoba z ilorazem inteligencji 60–65 może nauczyć się czytać, pisać, liczyć oraz wykonywać codzienne obowiązki, oczywiście może mieć z tym trudności. Ponadto wymagać to będzie więcej czasu, indywidualnego podejścia i wsparcia ze strony nauczycieli, terapeutów i rodziny, ale jest to możliwe.
Pozdrawiam,
Anastazja Zawiślak
Psycholog

Jakub Redo
Dzień dobry!
Jak najbardziej, osoba z ilorazem inteligencji 60-65 może nauczyć się czytać, pisać, liczyć i wykonywać obowiązki dnia codziennego. Taki iloraz wskazuje na lekką niepełnosprawność intelektualną, przez co ogólny rozwój jest ograniczony.
Pomimo tego umiejętności, o których piszesz, są możliwe do opanowania, chociaż tempo ich przyswajania może być wolniejsze :)
Pozdrawiam serdecznie,
Jakub Redo

Nadal nie znasz odpowiedzi na nurtujące Cię kwestie?
Umów się na wizytę do jednego z naszych Specjalistów!
Dobierz psychologaZobacz podobne
Witam, mam pytanie w sprawie niepełnosprawności intelektualnej w stopniu lekkim.
Podczas ostatniego spotkania z moim przyjacielem postanowił on wyjawić mi swój sekret, że jest niepełnosprawny umysłowo w stopniu lekkim. W pierwszej chwili pomyślałem, że sobie żartuję, ponieważ lubi żartować z różnych rzeczy, ale po chwili pokazał mi orzeczenie z poradni psychologiczno pedagogicznej.
Byłem w ogromnym szoku, ponieważ znamy się od przedszkola i nigdy przez myśl mi nie przeszło, że jest niepełnosprawny.
W ogóle po nim tego nie widać ,potrafi na każdy temat rozmawiać, żartować, ma również bardzo dobrą pamięć. Pamięta różne sytuacje, incydenty z przeszłości oraz posiada również prawo jazdy, które zdał za pierwszym razem, gdy ja niemiłosierne się męczyłem i potrzebowałem dodatkowych godzin jazdy. Pracuje on jak każdy normalny człowiek.
Moje pytanie brzmi, czy w ogóle możliwe jest, żeby osoba w stopniu lekkim mogłaby zdać prawo jazdy za pierwszym razem i czy ten stopień niepełnosprawności wpływa jakoś na życie i funkcjonowanie w społeczeństwie?
Moim zdaniem przypadku mojego przyjaciela nastąpiła błędna diagnoza.
Witam, kiedyś w szkole zdiagnozowano u mnie lekką niepełnosprawność intelektualną i miałem kształcenie specjalne, wydłużony czas pracy itp. Teraz jak jestem dorosły, to coś z tego tytułu mi się należy? Orzeczenie o niepełnosprawności lub renta? Dodam, że normalnie pracuje, nie mam innych chorób współistniejących, oprócz tej niepełnosprawności w opinii z poradni. Miałem wpisane brak barier utrudniających funkcjonowanie i życie.
Proszę o odpowiedź
Witam, mając lekkie upośledzenie umysłowe, dostałbym orzeczenie o niepełnosprawności czy dopiero przysługuje od stopnia umiarkowanego? Dodam, że normalnie funkcjonuje, pracuję, wykonuje codzienne obowiązki - sprzątanie gotowanie robienie zakupów opłacanie rachunków itp.
Zadaję to pytanie, ponieważ ciekawi mnie czy coś z tego tytułu mi się należy