Left ArrowWstecz

Czy osoba z IQ 60-65 może nauczyć się czytać, pisać i wykonywać codzienne obowiązki?

Witam, czy osoba z ilorazem inteligencji 60-65, jest w stanie nauczyć się czytać, pisać, liczyć oraz wykonywać obowiązki dnia codziennego?

User Forum

Olek

2 miesiące temu
Martyna Jarosz

Martyna Jarosz

Dzień dobry
osoba z ilorazem inteligencji  60-65 może mieć pewne trudności w nauce i codziennych zadaniach, ale z odpowiednim wsparciem i dostosowaniem edukacji, jest w stanie nauczyć się czytać, pisać, liczyć i wykonywać obowiązki dnia codziennego.

Pozdrawiam

Martyna Jarosz

2 miesiące temu
Katarzyna Kania-Bzdyl

Katarzyna Kania-Bzdyl

Drogi Olku,

oczywiście, że tak. Jest różnica pomiędzy przymiotnikiem "mądry" i "inteligentny". Nie są to pojęcia, jak się wydaje na pierwszy rzut oka tożsame. Ponadto nie zawsze osoby z wysokim ilorazem inteligencji osiągają bardzo dobre wyniki w nauce czy czerwony pasek (świadectwo z wyróżnieniem).

Poczytaj trochę dobre artykuły nt. "inteligencja a wyniki w nauce". Myślę, że wiele Ci to rozjaśni :)

Serdecznie pozdrawiam,

Katarzyna Kania-Bzdyl

2 miesiące temu
Katarzyna Rynkiewicz

Katarzyna Rynkiewicz

Dzień dobry, 

przy określeniu punktowym inteligencji bardzo ważne jest podanie informacji, jakim testem został wykonany pomiar np. Skalą Inteligencji Wechslera. Domyślam się, że chodzi o próg punktowy odpowiadający inteligencji poniżej przeciętnej.

Taka osoba może nauczyć się czytać i liczyć, ciężko określić w jakim stopniu, bo to bardzo indywidualna kwestia (również trudno powiedzieć ile czasu będzie na to  potrzebować).  

Na pewno bardzo pomocne będzie wsparcie również w opanowaniu podstawowych obowiązków dnia codziennego i jasne określenie co do tych obowiązków należy. To może wymagać czasu. 

Pozdrawiam 

Katarzyna Rynkiewicz psycholog, psychoterapeuta systemowy

2 miesiące temu
Anastazja Zawiślak

Anastazja Zawiślak

Dzień dobry,  

Osoba z ilorazem inteligencji 60–65 może nauczyć się czytać, pisać, liczyć oraz wykonywać codzienne obowiązki, oczywiście może mieć z tym trudności. Ponadto wymagać to będzie więcej czasu, indywidualnego podejścia i wsparcia ze strony nauczycieli, terapeutów i rodziny, ale jest to możliwe. 

Pozdrawiam,

Anastazja Zawiślak 

Psycholog

2 miesiące temu
Jakub Redo

Jakub Redo

Dzień dobry!

Jak najbardziej, osoba z ilorazem inteligencji 60-65 może nauczyć się czytać, pisać, liczyć i wykonywać obowiązki dnia codziennego. Taki iloraz wskazuje na lekką niepełnosprawność intelektualną, przez co ogólny rozwój jest ograniczony. 

Pomimo tego umiejętności, o których piszesz, są możliwe do opanowania, chociaż tempo ich przyswajania może być wolniejsze :)

Pozdrawiam serdecznie,
Jakub Redo

2 miesiące temu

Nadal nie znasz odpowiedzi na nurtujące Cię kwestie?

Umów się na wizytę do jednego z naszych Specjalistów!

Dobierz psychologaArrowRight

Zobacz podobne

Jak zwiększyć potencjał intelektualny? Jak się uczyć, gdy wydajność procesów poznawczych jest obniżona?
Witam, mam pytanie jak powinna się uczyć osoba ze słabą pamięcią, niższym potencjałem intelektualnym, niższym IQ - czyli przeciętna osoba mająca problemy z nauką, ale niewynikające z upośledzenia ani żadnych deficytów intelektualnych, ale z mniejszych możliwości intelektualnych danych od natury- słaba pamięć, wolniejsze myślenie, czyli wolne przetwarzanie informacji- po prostu wiedza za szybko się ulatnia, za krótko utrzymuje się w pamięci, by móc ją łączyć, kojarzyć. Czy w ogóle można podnieść tzw. potencjał intelektualny ?(bo świadomość, że coś nauka nie idzie, a powinna, bo innym idzie, może być przyczyną kompleksów i pogarszającego się samopoczucia) pozdrawiam Andrzej
Niepełnosprawność intelektualna- nie wiem jaką drogę po szkole wybrać.
Witam, mam pytanie, otóż za niedługo kończę 3-letnią szkołę zawodową, ale mam lekkie upośledzenie umysłowe i nie bardzo wiem, co dalej. Chciałbym się zapytać, co będzie lepsze -czy zakład pracy chronionej czy renta czy może normalna praca. Chciałbym, żeby wypowiedział się ktoś doświadczony.
Jak pomóc dziecku, u którego stwierdzono pogranicze niepełnosprawności intelektualnej?
W badaniu przez ppp stwierdzono u dziecka pogranicze niepełnosprawności intelektualnej. Jak pomóc dziecku? Na co zwrócić uwagę? Ja sama oprócz problemów w nauce nie dostrzegam u dziecka żadnego uposledzenia, dobrze radzi sobie w kontaktach z rówieśnikami, jest samodzielny, rozwazny, rozwija swoje pasje, dużo rozmawia itp. Im więcej czytam na ten temat mam coraz większe obawy dot jego edukacji i wkroczenia w dorosłość.
Niepełnosprawność intelektualna w stopniu lekkim, a zdolność do aktywnego życia w społeczeństwie

Witam, mam pytanie w sprawie niepełnosprawności intelektualnej w stopniu lekkim.

Podczas ostatniego spotkania z moim przyjacielem postanowił on wyjawić mi swój sekret, że jest niepełnosprawny umysłowo w stopniu lekkim. W pierwszej chwili pomyślałem, że sobie żartuję, ponieważ lubi żartować z różnych rzeczy, ale po chwili pokazał mi orzeczenie z poradni psychologiczno pedagogicznej.

Byłem w ogromnym szoku, ponieważ znamy się od przedszkola i nigdy przez myśl mi nie przeszło, że jest niepełnosprawny.

W ogóle po nim tego nie widać ,potrafi na każdy temat rozmawiać, żartować, ma również bardzo dobrą pamięć. Pamięta różne sytuacje, incydenty z przeszłości oraz posiada również prawo jazdy, które zdał za pierwszym razem, gdy ja niemiłosierne się męczyłem i potrzebowałem dodatkowych godzin jazdy. Pracuje on jak każdy normalny człowiek. 

Moje pytanie brzmi, czy w ogóle możliwe jest, żeby osoba w stopniu lekkim mogłaby zdać prawo jazdy za pierwszym razem i czy ten stopień niepełnosprawności wpływa jakoś na życie i funkcjonowanie w społeczeństwie? 

Moim zdaniem przypadku mojego przyjaciela nastąpiła błędna diagnoza.

Czy dorosła osoba z lekką niepełnosprawnością intelektualną może uzyskać orzeczenie o niepełnosprawności lub rentę?

Witam, kiedyś w szkole zdiagnozowano u mnie lekką niepełnosprawność intelektualną i miałem kształcenie specjalne, wydłużony czas pracy itp. Teraz jak jestem dorosły, to coś z tego tytułu mi się należy? Orzeczenie o niepełnosprawności lub renta? Dodam, że normalnie pracuje, nie mam innych chorób współistniejących, oprócz tej niepełnosprawności w opinii z poradni. Miałem wpisane brak barier utrudniających funkcjonowanie i życie.

Proszę o odpowiedź

Czy osoba z lekką niepełnosprawnością intelektualną może zostać kierowcą zawodowym?
Witam czy osoba z lekką niepełnosprawnością intelektualną byłaby w stanie przejść badania na kierowcę zawodowego? Mój brat posiada taką niepełnosprawność i jego marzeniem od dzieciństwa było zostanie kierowcą zawodowym bardzo proszę o odpowiedź
Czy przy lekkim upośledzeniu umysłowym można uzyskać orzeczenie o niepełnosprawności?

Witam, mając lekkie upośledzenie umysłowe, dostałbym orzeczenie o niepełnosprawności czy dopiero przysługuje od stopnia umiarkowanego? Dodam, że normalnie funkcjonuje, pracuję, wykonuje codzienne obowiązki - sprzątanie gotowanie robienie zakupów opłacanie rachunków itp. 

Zadaję to pytanie, ponieważ ciekawi mnie czy coś z tego tytułu mi się należy

Czy trudności Gabrysia z czytaniem mogą wskazywać na dysleksję?
Zauważyłam, że mój Gabryś ma trudności z nauką czytania, choć jego rówieśnicy nie mają takich problemów. Często myli litery, ma trudności z łączeniem dźwięków z literami i zapomina, co przeczytał chwilę wcześniej. Czasami też ma problem z wymawianiem słów, które wydają się dla mnie proste. Czy te objawy mogą wskazywać na dysleksję, czy to po prostu normalne trudności w nauce w tym wieku (6)? Jakie inne sygnały warto obserwować, aby jak najszybciej zareagować?
Trudności z nauką czytania i pisania u dziecka: Sprawdzone techniki i metody poprawy pamięci
Mój syn od zawsze miał trudności z zapamiętywaniem i przyswajaniem materiału szkolnego, zwłaszcza przy nauce czytania i pisania. Mimo prób i różnych metod, wciąż walczy z tymi samymi problemami. Czy są jakieś sprawdzone techniki, które mogą mu pomóc?