Jakie są pierwsze objawy FAS u niemowląt?
Cześć, mam pytanie - Jakie są pierwsze objawy FAS u niemowląt i małych dzieci? Mam siostrę, która urodziła synka 6 miesięcy temu. Mały niby zdrowy, ale coś mi nie daje spokoju. On jakoś inaczej patrzy, czasem jakby w ogóle nie reagował na dźwięki, a czasem płacze bez powodu i nie da się go uspokoić.
Siostra mówi, że to normalne u niemowlaków, ale ja mam wątpliwości. W ciąży Kaśka trochę imprezowała, nie jakoś codziennie, ale w pierwszych miesiącach na pewno zdarzało się piwo czy wino. Mówiła, że „jedno to nic”, a teraz zaczynam się bać, czy to nie miało wpływu. No i jeszcze to – rozwija się wolniej niż córka mojej koleżanki, która jest tylko miesiąc starsza.
Ona już próbuje raczkować, a siostrzeniec ledwo na brzuchu leży i szybko się męczy.
Może to po prostu jego tempo, a może coś jest nie tak?
Czy przesadzam?
Ola

Anastazja Zawiślak
Twoje obawy są zrozumiałe, bo FAS (Płodowy Zespół Alkoholowy) to poważne schorzenie, które może mieć wpływ na rozwój dziecka. Objawy mogą być różne i nie zawsze widoczne od razu, ale już u niemowląt mogą pojawiać się pierwsze sygnały, takie jak:
- Problemy z napięciem mięśniowym – np. dziecko jest wiotkie lub odwrotnie, bardzo sztywne, szybciej się męczy.
- Trudności z ssaniem i jedzeniem – może być drażliwe podczas karmienia lub mieć słabszy odruch ssania.
- Problemy z reakcją na bodźce – niektóre dzieci są nadwrażliwe na dźwięki i dotyk, inne mogą reagować słabo lub wcale.
- Nietypowy kontakt wzrokowy – np. unikanie spojrzenia, brak skupienia na twarzy opiekuna.
- Opóźnienia w rozwoju ruchowym i społecznym – np. wolniejsze unoszenie główki, przewracanie się na boki, brak zainteresowania otoczeniem.
To jednak tylko możliwe sygnały – każde dziecko rozwija się w swoim tempie, więc wolniejsze postępy nie muszą od razu oznaczać FAS. Jeśli masz wątpliwości, warto porozmawiać z pediatrą lub neurologiem dziecięcym. Wczesna diagnoza i wsparcie mogą pomóc w dalszym rozwoju dziecka, jeśli rzeczywiście coś budzi niepokój. Może warto delikatnie zachęcić siostrę, by skonsultowała się ze specjalistą, zwłaszcza jeśli sama nie zauważa żadnych problemów. Lepiej dmuchać na zimne.
Trzymam kciuki, żeby wszystko było w porządku! 💛
Anastazja Zawiślak
Psycholog

Nadal nie znasz odpowiedzi na nurtujące Cię kwestie?
Umów się na wizytę do jednego z naszych Specjalistów!
Dobierz psychologaZobacz podobne
Mam wrażenie, że coś złego dzieje się z moim przyjacielem.
Jest coraz bardziej wycofany, mówi rzeczy, które wydają się dziwne i nielogiczne, czasem wygląda, jakby bał się czegoś, czego nie ma. Nie wiem, czy to tylko stres, depresja, czy coś poważniejszego. Jakie są pierwsze oznaki psychozy? Kiedy należy zacząć się martwić i szukać pomocy?
Czy pediatra zauważyłby, że dziecko może mieć FAS, zajmując się nim od urodzenia do 2 roku życia?