- Strona główna
- Forum
- zaburzenia lękowe, zaburzenia nastroju, związki i relacje
- Partner daje się...
Partner daje się wykorzystywać finansowo przez dorosłego syna, obawy o przyszłość i problemy z depresją
Mam problem z partnerem. Daje się wykorzystywać ludziom, pomaga nawet swoim kosztem, nawet naszym, bo mieszkamy już razem. Syn dorosły mieszkający z matką wyciąga od niego kasę (płaci jeszcze alimenty na syna), a to ciuchy, a to prawo jazdy, nawet samochód oddał synowi mniej palący, a sam musi jeździć dużo palącym mercedesem, a nie może znaleźć pracy i się zadłuża. Boję się, co mnie czeka z nim w przyszłości.
Sama mam najniższą krajową, leczę się na depresję. Lęki mnie przytłaczają, ciągła walka o byt.
Ada
Zuzanna Nieradzik
Dzień dobry!
Na podstawie Pani wypowiedzi to, co mogłabym zalecić to ewentualna rozmowa z partnerem i zastanowienie się, z czego może to wynikać. Być może występuje trudność w obszarze asertywności- warto nad tym popracować.
To, co mogę zalecić to terapia, podczas której specjalista dobierze odpowiednie narzędzia, które mogą pomóc. Warto się rozejrzeć w okolicy odnośnie do specjalistów- ewentualnie zobaczyć, gdzie znajduje się najbliższe Centrum Zdrowia Psychicznego lub inna poradnia. Często w takich miejscach znajduje się Punkt Zgłoszeniowo- Koordynacyjny, w którym psycholog ocenia stan psychiczny pacjenta i dobiera najlepszą metodę pomocy.
Nadal nie znasz odpowiedzi na nurtujące Cię kwestie?
Umów się na wizytę do jednego z naszych Specjalistów!
Agnieszka Zając
Dzień dobry,
wydaje się, że martwi się Pani o siebie w tej relacji, o przyszłość i o to, czy taka relacja Pani odpowiada. W tej sytuacji może Pani omówić swoje wątpliwości z partnerem, opowiedzieć o swoich potrzebach i obawach. To, co będzie dalej, jakie partner ma potrzeby i czy podejmie dalsze kroki, zależy w jakiejś mierze od niego. Przede wszystkim warto zadbać o wsparcie dla samej siebie, czy w postaci wsparcia psychologa, czy psychoterapeuty.
Pozdrawiam serdecznie,
Agnieszka Zając

Zobacz podobne

Toksyczny związek – jak go rozpoznać i zakończyć?
Czy zastanawiasz się, czy Twój związek jest zdrowy? Nie każda trudność jest toksyczna, ale jeśli czujesz lęk, winę, wątpisz w siebie, boisz się mówić, co myślisz – warto się zatrzymać. Tutaj dowiesz się, jak rozpoznać toksyczny związek i jak go zakończyć.