Wstecz

Wspomnienia jak przez mgłę, trudności w relacjach, wrażenie, że to nie ja prowadzę swoje życie.

Co jest ze mną nie tak? Dlaczego tak jest i jak to zmienić? Wszystko pamiętam jak przez mgłę, nie wiem jak się do czegoś odnieść, bo nie pamiętam, nawet zarys jest rozmazany. I emocje i wspomnienia i wszystko, jest rozmazane. Chciałabym otwarcie mówić o tym co myślę, ale tego też nie wiem, a ja myślę sobie o czymś to zaraz wydaję mi się, że to nie moje myśli i wmówiłam to sobie, żeby być jakaś. 

Odsuwam wszystko w czasie, nie mam zainteresowań i nie umiem się stosować do obowiązków. 

Ledwo radzę sobie w kontaktach międzyludzkich. Według niektórych to ja się izoluje od innych, a nie inni ode mnie. Mam 16 lat, brakuje mi bliskości i kontaktów z innymi, ale nie potrafię się zintegrować. Próbuje cały czas wychodzić do ludzi, próbuje nowych rzeczy, staram się nie być dla siebie zbyt surowa, żebym nie musiała cały czas czuć presji, jaką sama sobie nakładam. Jednak to nic nie daje, nie widzę różnicy.

Z3180_08

przedwczoraj
Jakub Redo

Jakub Redo

Hej,

Na pewno warto skonsultować opisane przez Ciebie objawy ze specjalistą. "Mgła" w pamięci, trudności z identyfikowaniem własnych myśli i emocji i poczucie odrealnienia wskazują na mechanizmy dysocjacyjne, chociaż mogą również wynikać z innych czynników.

Aby lepiej zrozumieć Twoją sytuację potrzebowałbym więcej informacji na temat historii tych dolegliwości. Istotne jest to, kiedy po raz pierwszy zaobserwowałaś u siebie te objawy, jaki jest ich nasilenie oraz czy występują  czynniki, które mogą je nasilać lub łagodzić.

Pomocne może być prowadzenie dziennika, dzięki czemu poczujesz się stabilniej i lepiej zrozumiesz siebie. Warto spróbować różnych technik Mindfullness. Praktykowanie uważności w codziennych czynnościach, np. jedzeniu, spacerowaniu, pomoże Ci w "uziemieniu" się w teraźniejszości. Jeżeli masz bliską osobę przy sobie, porozmawiaj z nią o Twoich trudnościach. Sama rozmowa może być dla Ciebie dużym wsparciem. W zrozumieniu objawów, rozładowaniu napięcia i nauczeniu się sposobów na radzenie sobie z  trudnościami pomocna będzie rozmowa z psychologiem.

Życzę Ci wszystkiego dobrego!
Jakub Redo

przedwczoraj

Nadal nie znasz odpowiedzi na nurtujące Cię kwestie?

Umów się na wizytę do jednego z naszych Specjalistów!

Zobacz podobne