Lekarz psychiatra po 10 minutach wydał synowi diagnozę. Czy mam podawać leki?
Dzień dobry. Synek ma 9 lat . Zdiagnozowano u niego zespół Aspergera oraz adhd. Byliśmy na pierwszej wizycie u psychiatry. Lekarz już po 10 minutach wizyty i obserwacji dziecka stwierdził, że dziecko ma właśnie zespół Aspergera oraz adhd. Przepisał lek medikinet cr10 . Narazie mamy podawać jedną kapsułkę rano po śniadaniu. Czy mogę bez obaw zacząć podawać dziecku lek ?
Anonimowo

Dorota Żurek
Medikinet cr10 jest lekiem często stosowanym przy ADHD zarówno u dzieci, jak i osób dorosłych. Proszę pamiętać, że przede wszystkim Pani syn powinien mieć zapewnioną odpowiedną pomoc psychoterapeutyczną i edukacyjną, a leki są dodatkowym wsparciem, by ułatwić dziecku lepsze funkcjonowanie. Może Pani skonsultować potrzebę przyjmowania leku z psychologiem dziecięcym i też obserwować syna, czy potrzebuje on obecnie wsparcia farmakologicznego. Wszystko zależy od tego, jak syn radzi sobie na co dzień.
Pozdrawiam,
Dorota Żurek psycholog

Joanna Łucka
Dzień dobry,
wszelkie wątpliwości odnośnie farmakoterapii warto omówić bezpośrednio z lekarzem. Jako psychologowie i psychoterapeuci nie mamy kompetencji odnośnie poradnictwa związanego z lekami.
Dlatego mogę się z Panią jedynie podzielić moim doświadczeniem z pacjentami w spektrum autyzmu oraz ADHD. Lek Medikinet przyjmują pacjenci z trudnościami w zakresie koncentracji uwagi oraz wysokim poziomem impulsywności. Lek istotnie większej części z nich poprawia jakość funkcjonowania - zarówno dzieci, jak i ich rodzice, zauważają pozytywne efekty w stosowaniu leku, oczywiście jako dodatkowe wsparcie do działań związanych z dostosowaniem otoczenia do potrzeb dziecka.
Mam nadzieję, że otrzymała Pani nie tylko lek, ale także pełną informację o możliwym wsparciu dla Państwa jako rodziców i środowiska syna oraz dla samego dziecka. Bardzo, bardzo polecam zainteresowanie portalem oraz kursami Akademii Neuroróżnorodności https://akademiaroznorodnosci.pl/ , a także profil na Instagramie autorek:
Marta Cieśla https://www.instagram.com/marta.ciesla_esperi/
Karolina Ziegart-Sadowska https://www.instagram.com/karolina_ziegart_sadowska/
Życzę Panu i Pani synkowi wszystkiego dobrego!
Pozdrawiam serdecznie
Joanna Łucka
psycholożka

Nadal nie znasz odpowiedzi na nurtujące Cię kwestie?
Umów się na wizytę do jednego z naszych Specjalistów!
Dobierz psychologaZobacz podobne
Moja córka, 13 lat, dostała diagnozę ADHD, a ja jestem w szoku. Zawsze się dobrze uczy, potrafi się zająć czym tam chce (np. polubiła dzierganie włóczką), nie widziałam, żeby była nadpobudliwa. Skierował nas do poradni psycholog szkolny. Niby omówiono ze mną diagnozę, ale w zasadzie to i tak nie umiem zauważyć w córce tego ADHD. No i nie wiem czy mam się inaczej teraz zachowywać, nie wiem czy mam w czymś jej pomóc? Jest raczej ciekawską, wesołą nastolatką, nie widzę problemów.
Dzień dobry,
od jakiego czasu chciałam zacząć chodzić do psychologa, ponieważ problemy w rodzinie mnie przytłaczają, ale mam obawy. Mam 17 lat, mój ojczym ma problemy z narkotykami, ale normalnie pracuje, nie wykazuje żadnej agresji itd.
Zdarzają się jednak sytuacje, w których musiałam się nim zajmować, kiedy wracał i był pod wpływem, a ja byłam sama w domu. Mama oczywiście starała się jak najszybciej wracać z pracy i zdejmować ze mnie ten obowiązek, który w ogóle nie powinien mieć miejsca. Mama nie ma żadnego kontaktu z substancjami takimi jak narkotyki, alkohol itd.
Chciałabym porozmawiać o tym z psychologiem, ale boję się, że może uznać przebywanie przy ojczymie w takim stanie za zagrożenie mojego zdrowia i życia, i zgłosić to na policję.
Czy na spokojnie mogę powiedzieć o tym psychologowi, czy on może to zgłosić?
Dzień dobry jesteśmy rodzicami 11-latka. Od pewnego czasu nas syn zachowuje się w stosunku do nas bardzo niegrzecznie.
Mówi, że jesteśmy dziwni, że zabieramy mu wszystko, że go gnębimy, że ja jestem głupia, a mąż jest debilem.
Syn nie wywiązuje się z żadnych obowiązków domowych typu. Np. nie robi łóżka, nie chce się pakować do szkoły, rzuca rzeczy gdzie popadnie. Strasznie pyskuje. Nie stosuje się do punktualności, wychodząc na dwór na rower, spóźnia się o pół godziny, godzinę i jak wraca, to jeszcze krzyczy. Uczy się bardzo dobrze. Syn ma schowany telefon , tablet komputer, gdyż tylko by chciał grać. Tv ciągle by oglądał gliniarzy, jak wyłączę tv to wojna, że wszystko mu zabieram. Szczęka do nas np. z banana lub wymachuje ołówkiem przed oczami. Nie ukrywam, że moja cierpliwość się kończy. Czy mamy się udać z synem do psychologa ?