Aplikacja TwójPsycholog wsparcie, które masz zawsze pod ręką
pobrań
70 tys.+
App Store
4,8
Google Play
4,6
Oceny na podstawie kilkuset opinii w sklepach
Dostępne w Google PlayPobierz w App Store
Left ArrowWstecz

Jestem osobą transpłciową, a mama mnie nie akceptuje i misgenderuje - jak sobie z tym poradzić?

Jestem kobietą co chce sie stać facetem ale moja matka nie akceptuje mnie wcale i misgenderuje w ciągłym życiu mówić do mnie "córciu" itp ja przez to cierpie a ona nie da rady sobie wmówić niczego. Przez to jestem zamknięty w sobie i też przysłowiowej szafie nie mam nawet znajmowych z którymi moge o tym porozmawiać i nie wkem jak sie zato zabrać. Czy można mi coś doradzić?
Agnieszka Włoszycka

Agnieszka Włoszycka

Dzień dobry,

Myślę, że to, że potrzebujesz żyć w zgodzie ze swoją tożsamością, jest ważne i masz prawo szukać dla siebie bezpiecznej przestrzeni, nawet jeśli mama na ten moment tego nie akceptuje.

Jeśli rozmowy z mamą kończą się kolejnym misgenderowaniem, nie musisz za wszelką cenę przekonywać jej od razu. Możesz zacząć od znalezienia jednej bezpiecznej osoby, z którą będziesz mógł swobodnie porozmawiać – psychologa, pedagoga, zaufanego dorosłego albo osoby, która ma podobne doświadczenia. Nie musisz też od razu mówić wszystkim o swojej tożsamości.Jeśli jesteś niepełnoletni, szczególnie ważne jest, żeby zadbać o swoje bezpieczeństwo i nie podejmować pochopnych działań, które mogłyby narazić Cię na konflikt lub utratę bezpiecznego miejsca.Możesz zacząć od dwóch pytań: przy kim czułbyś się na tyle bezpiecznie, żeby po raz pierwszy powiedzieć o tym otwarcie? oraz czego najbardziej potrzebujesz teraz od drugiej osoby: wysłuchania, akceptacji czy konkretnej pomocy?

Z pozdrowieniami,
Agnieszka Włoszycka

Nadal nie znasz odpowiedzi na nurtujące Cię kwestie?

Umów się na wizytę do jednego z naszych Specjalistów!

Zapytaj asystenta AI
Asystent AI - anonimowo, bez logowania
Masz podobny problem? Asystent AI odpowie od razu i podpowie, do jakiego specjalisty się zgłosić.

Zadaj to samo pytanie

Asystent AI nie zastępuje psychologa ani pomocy w nagłych wypadkach.
Bożena Nagórska

Bożena Nagórska

Dzień dobry.

Jest to ogromnie bolesne doświadczenie, gdy brak akceptacji ze strony najbliższej osoby zmusza do ukrywania własnej tożsamości. Warto zacząć od poszukania bezpiecznego wsparcia na zewnątrz, np. w grupach wsparcia dla osób transpłciowych lub u psychologa przyjaznego osobom LGBT+, co pozwoli zdobyć przestrzeń do bycia sobą. Mamy często potrzebują czasu i profesjonalnej psychoedukacji, dlatego na ten moment istotne jest zadbanie o własne bezpieczeństwo emocjonalne i budowanie własnej sieci wsparcia.

Wszystkiego dobrego i powodzenia.

Bożena Nagórska

Kamila Grobelna

Kamila Grobelna

Dzień dobry, 

To, co czujesz, jest ważne i masz prawo być sobą, nawet jeśli Twoja mama na ten moment tego nie akceptuje. Nie musisz od razu robić coming outu ani podejmować żadnych dużych decyzji, szczególnie jeśli obawiasz się jej reakcji. Na początek spróbuj znaleźć choć jedną bezpieczną osobę, z którą będziesz mógł porozmawiać, może to być zaufany znajomy, psycholog albo grupa wsparcia dla osób transpłciowych. Warto też małymi krokami budować przestrzeń, w której możesz swobodnie używać wybranego imienia i zaimków, nawet jeśli na razie tylko w internecie. Najważniejsze jest to, żebyś nie został z tym całkowicie sam i pamiętał, że to, że mama Cię nie akceptuje, nie oznacza, że z Tobą jest coś nie tak.

Pozdrawiam, psycholog Kamila Grobelna

Wiktoria Magoń

Wiktoria Magoń

Witaj, przede wszystkim chciałabym żebyś pamiętał, że to kim jesteśmy w pewnej mierze zależy od tego kim się otaczamy. Nie da się uciec przed oceną że strony innych, czy myśleniem o tym, że jesteśmy oceniani. To oczywiste, jesteśmy zwierzętami stadnymi, każdy z nas ma jakieś relacje. Sam wiesz również, że inaczej się zachowuje i czujemy pod wpływem innych osób. 

Jesteś teraz w sytuacji, w której zwracanie uwagi na ocenę innych będzie bolesne, zwłaszcza jeśli jest to osoba bliska. Mogę sobie wyobrazić, jak trudne jest poszukiwanie siebie, własnej tożsamości płciowej, odkrywanie też swoich preferencji - nawet tych najprostszych. Metoda prób i błędów. Twoja mama ma takie sprawy dawno za sobą, jej świat też był odrobinę prostszy, nie musiała zadawać sobie tak wielu pytań. Z tej perspektywy, może być jej trudno przyjąć, że można podważać pewne rzeczy, w końcu płeć przez setki lat, była czymś oczywistym i niezmiennym. Zmiana takich przekonań wymaga bardzo wiele czasu. Pozwolę sobie przypuścić, że mając odwagę do zgłębiania siebie, nie dasz sobie łatwo wmówić pewnych rzeczy. Zatem Ty i mama, macie swoje światopoglądy, w których czujecie oparcie, ten świat jest bezpieczny i przewidywalny. 

Jeśli nie czujesz oparcia w innych osobach, które by Cię zrozumiały, może warto skoncentrować się na tym, żeby w sobie zbudować solidne podstawy. W końcu nie jesteśmy tylko tym jak nas widzą inni ludzie. Nie tylko oni mogą dać nam oparcie i bezpieczeństwo. My sami też jesteśmy do tego zdolni. To co opisujesz, wydaje się być dalekie od poczucia bezpieczeństwa, urodziłeś się z inną płcią niż czujesz, dużo nowości do przepracowania. Gdy Ty poczujesz się w tym pewnie i stabilny, ludzie za tym podażą. 

Masz przed sobą wymagającą drogę, kształtowanie i odkrywanie siebie to ogrom wysiłku. Ale jesteś tu, szukasz zrozumienia więc walczysz. Więc jestem przekonana, że sobie poradzisz. 

Dużo siły! 

Wiktoria Magoń 

Wiktoria Woldan

Wiktoria Woldan

Witaj 🩷

Brak akceptacji ze strony bliskiej osoby wobec tak ważnej części własnej tożsamości może być źródłem dużego bólu i poczucia osamotnienia. W takiej sytuacji szczególnie ważne jest znalezienie przestrzeni, w której można czuć się bezpiecznie i być sobą bez obawy przed oceną Warto rozważyć skorzystanie ze wsparcia osób, które mają podobne doświadczenia, grup wsparcia lub pomocy psychologa otwartego na tematykę różnorodności. Takie miejsca mogą pomóc wzmocnić poczucie własnej wartości i stworzyć sieć wsparcia, której być może obecnie brakuje. Zmiana postawy bliskich często wymaga czasu, dlatego na ten moment najważniejsze wydaje się zadbanie o własny dobrostan emocjonalny oraz otaczanie się ludźmi, przy których można czuć się autentycznie i bezpiecznie.

Serdecznie pozdrawiam,
Wiktoria, psycholog

Sylwia Skibińska

Sylwia Skibińska

Dzień dobry. To, że brak akceptacji ze strony mamy jest dla Ciebie bolesne, warto potraktować poważnie. Nie musisz przechodzić przez tę sytuację sam. Dobrym krokiem byłaby rozmowa z psychologiem, przy którym będziesz mógł bezpiecznie porozmawiać o swojej tożsamości, relacji z mamą i sposobach stawiania granic. Warto też stopniowo szukać osób, przy których możesz być sobą i czuć się bezpiecznie.

Pozdrawiam,

Sylwia Skibińska 

Jagoda Jek

Jagoda Jek

Nie musisz od razu podejmować żadnych dużych decyzji dotyczących tranzycji. To, że wiesz, że chcesz żyć jako mężczyzna, a jednocześnie nie masz w domu akceptacji, może być bardzo obciążające.

Na początek warto znaleźć choć jedną bezpieczną osobę, z którą możesz o tym rozmawiać – może to być psycholog, który ma doświadczenie w pracy z osobami transpłciowymi, albo ktoś zaufany spoza rodziny. Nie po to, żeby ktoś decydował, kim jesteś, tylko żebyś nie musiał przechodzić przez to całkowicie sam.

Jeżeli jesteś zależny od mamy mieszkaniowo lub finansowo, nie musisz na siłę ujawniać jej swojej tożsamości, jeśli mogłoby to pogorszyć Twoją sytuację. Możesz najpierw zadbać o własne bezpieczeństwo i stopniowo budować niezależność.

W relacji z mamą możesz również spróbować jasno powiedzieć, czego potrzebujesz: jakiego imienia i zaimków chcesz używać oraz że zwracanie się do Ciebie „córciu” jest dla Ciebie raniące. Nie masz jednak pełnej kontroli nad tym, czy ona to zaakceptuje. Jej reakcja nie decyduje o tym, czy Twoje doświadczenia są prawdziwe.

Jeśli czujesz się bardzo samotny, pierwszym krokiem może być właśnie znalezienie psychologa przyjaznego osobom transpłciowym. Nie musisz przychodzić na pierwszą wizytę z gotowym planem. Możesz po prostu powiedzieć: „Nie wiem jeszcze, co chcę zrobić, ale wiem, że bardzo źle znoszę sytuację w domu i potrzebuję z kimś o tym porozmawiać”.

~ Jagoda Jek, psycholożka i seksuolożka

Wika Balcerzak

Wika Balcerzak

Dzień dobry, sytuacja, w której się znajdujesz, jest niezwykle bolesna. Brak akceptacji ze strony najbliższej osoby to ogromny ciężar, a ciągłe misgenderowanie (używanie niewłaściwych form, np. „córciu”) rani i podkopuje poczucie własnej tożsamości oraz wartości. 

Od rodziców oczekujemy bezwarunkowego wsparcia, a gdy go brakuje, pojawia się poczucie bezradności. Opór Twojej mamy to jej własny problem z adaptacją do zmiany, a nie dowód na to, że z Tobą jest coś nie tak. Często najbliżsi reagują zaprzeczeniem, ponieważ sami nie potrafią poradzić sobie ze swoimi lękami. 

Zamknięcie „w szafie” chroni przed zewnętrznymi atakami, ale jednocześnie odcina zrozumienie ze strony innych ludzi. Pierwszym krokiem powinno być znalezienie bezpiecznej przystani, choćby wirtualnej.

Poszukaj bezpiecznych przestrzeni w sieci: Działają fundacje wspierające osoby transpłciowe (np. Fundacja Trans-Fuzja, Grupa Stonewall, Kampania Przeciw Homofobii). Prowadzą one grupy wsparcia online oraz moderowane grupy czy serwery, gdzie spotkasz osoby z identycznymi doświadczeniami. 

Skorzystaj z telefonów zaufania: Istnieją bezpłatne linie wsparcia dedykowane osobom w kryzysie lub specjalnie dla osób LGBTQ+. Rozmowa z kimś, kto od pierwszej sekundy uszanuje Twoje zaimki i potraktuje Cię jak mężczyznę, potrafi przynieść ogromną ulgę.

Nie musisz przez to przechodzić samotnie. Są na świecie przestrzenie, gdzie będziesz przyjęty i szanowany za to, kim jesteś.

Materiały wspierające

Ebook
Psychologiczny duet o miłości. Pokonaj czterech jeźdźców apokalipsy Twojego związku.
Psychologiczny duet

Psychologiczny duet

Psychologiczny duet o miłości. Pokonaj czterech jeźdźców apokalipsy Twojego związku.

Praktyczny przewodnik, który pomoże Ci lepiej rozumieć to, co dzieje się w Twoim związku!

relacjezwiązki
69 zl
Ebook
Workbook dla Par ,,Offline. Czas na nas"
TwójPsycholog

TwójPsycholog

Workbook dla Par ,,Offline. Czas na nas"

OFFLINE. Czas na nas. to workbook dla par od TwójPsycholog — 10 rozdziałów ćwiczeń, które pomagają lepiej się poznać, porozmawiać o wartościach, przyszłości i kryzysach. Bez ekranów. Twarzą w twarz

dla parterapia parworkbook
Darmowy
Ebook
Karty Pracy: Wpłyń na związek w pojedynkę
Magdalena Dąbrowska

Magdalena Dąbrowska

Karty Pracy: Wpłyń na związek w pojedynkę

„Wpłyń na związek w pojedynkę” to karty pracy dla kobiet, które chcą odzyskać spokój i wpływ w relacji. Zawierają ćwiczenia, techniki komunikacji, stawiania granic i pracy z emocjami, pomagające wprowadzać zmianę – nawet bez udziału partnera.

bliskośćrelacjezwiązkizwiązki i relacje
39 zl
Ebook
Relacje
Instytut Psychoterapii i Rozwoju HiMind

Instytut Psychoterapii i Rozwoju HiMind

Relacje

„Relacje” to krótki poradnik z praktycznymi wskazówkami i technikami, które pomagają lepiej rozumieć siebie i partnera, poprawiać komunikację oraz skuteczniej radzić sobie z codziennymi konfliktami.

komunikacjarelacjećwiczenia
89 zl
Webinar
All you need is love? O namiętności w związkach
Magdalena Ogieniewska-Małecka

Magdalena Ogieniewska-Małecka

All you need is love? O namiętności w związkach

Webinar „All you need is love?” to spotkanie o namiętności w związkach – jej zmianach, naturalnych etapach i momentach, gdy warto zareagować. Dowiesz się, jak rozpoznawać sygnały kryzysu, kiedy szukać wsparcia i jak pielęgnować bliskość na co dzień.

miłośćnamiętnośćwebinarzwiązki
150 zl

Warto przeczytać

Zobacz podobne

Mam lekko ponad 20 lat. Nigdy nie byłam w żadnym, nawet dziecięcym czy nastoletnim związku.
Mam lekko ponad 20 lat. Nigdy nie byłam w żadnym, nawet dziecięcym czy nastoletnim związku. Nie ma osób ani cech u innych, które uważałabym za atrakcyjne. Nie wiem nawet, co właściwie to pojęcie oznacza. Nigdy nie podejmowałam żadnej aktywności seksualnej i nie wiem czy w ogóle kiedykolwiek bym chciała. Moje podejście jest zapewne wynikiem molestowania w dzieciństwie oraz dużym przywiązywaniem wagi do możliwych konsekwencji, jakie niesie ze sobą współżycie (przede wszystkim chodzi mi o to, żeby podjąć świadomą decyzję o przyjściu na świat ewentualnego potomstwa oraz odpowiednio przygotować się do bycia rodzicem - zarówno fizycznie jak i emocjonalnie. Żadne zabezpieczenie nie daje 100% pewności, więc podejmowanie stosunków seksualnych bez gotowości na pojawienie się "wpadki" jest dla mnie zwyczajnie nieodpowiedzialne). Gdy tylko pomyślę, że miałabym kiedykolwiek pójść z kimś do łóżka, czuję obrzydzenie i myślę, jaki jest to żenujący i nieakceptowalny dla mnie poziom bliskości. Czy może to świadczyć o aseksualności, nieodkrytej demiseksualności czy jest to jednak w dużej mierze warunkowane moją, jeszcze, niecałkowicie przepracowaną traumą związaną z molestowaniem i poczuciem bycia niechcianym i gorszym dzieckiem?
Zagubienie zawodowe i poszukiwanie sensu życia - jak znaleźć pasującą ścieżkę kariery?
Witam, od dwóch lat borykam się z zagubieniem w życiu. Jestem dwudziestoletnią osobą i poza moją pasją, mianowicie pisaniem książek i w związku z tym udzielaniem się na forum literackim - nie wiem co mogłabym jeszcze robić w życiu. Próbuję wydać swoje książki, ale nie jest to łatwy proces i o ile czuję się spełniona, chciałabym mieć też pracę/własne oszczędności. Problem w tym, że mieszkając w małym miasteczku na razie nie mogę jej znaleźć. Pracowałam za granicą, później w innym województwie jako sprzątaczka i po maksymalnie miesiącu traciłam zainteresowanie pracą, chociaż robiłam wszystko dobrze i byłam chwalona. Mimo to czułam się wypalona zawodowo i codziennie płakałam albo spałam po pracy kilkanaście godzin ze zmęczenia psychicznego. Lubię nieść jakieś pozytywne zmiany i czuć głębszy sens tego co robię, mieć większy cel do spełnienia, tylko nie wiem jaka praca da mi satysfakcję bądź będzie znośna? Teraz z braku pomysłów zapisałam się na szkolenie wojskowe i też nie wiem czy to dobra droga, trochę się obawiam ze względu na bycie osobą niebinarną i bardzo ograniczoną prywatność oraz czas wolny. To tylko miesiąc, jednak też mam wrażenie, że nie będę tam "pasować". Kilka razy na praktykach w szkole i pracy podczas zwykłej rozmowy słyszałam stwierdzenia od dorosłych: "Nie pasuje ci bycie tutaj?", "Chyba tu nie pasujesz". Nie były to złośliwości, o dziwo ci ludzie byli dla mnie bardzo mili. I dotknęły mnie ich słowa, bo właśnie tak się czułam w tamtych momentach, że to nie moje miejsce. Ogólnie dogaduję się z innymi, jestem powściągliwa i zdystansowana, ale uprzejma. Najbardziej męczy mnie kwestia tego, że nie mam już pojęcia jakich prac się podejmować i gdzie, jak sobie radzić z zagubieniem, poczuciem niedopasowania i czy to typowe tym wieku? Nikomu też nie mówię, że jestem niebinarna i coraz częściej myślę o byciu trans, nie mam tak zaufanych osób wokół. Akceptuję tę stronę siebie, choć nie wszędzie mogę ją pokazywać.
Przebieranie się za kobietę w ciąży. Czy to normalne?
Chodzi o to, że przebieram się za kobietę w ciąży, wkładam sobie poduszki i robię sobie taki brzuch, żeby wyglądało jakbym w ciąży był.
Mój partner miał wcześniej wiele związków homoseksualnych. Teraz chce być w związku heteroseksualnym. Czy taka ewolucja seksualności jest możliwa?
Witam, proszę o poradę. Jestem blisko 40letnia kobietą, mam za sobą parę związków, które nie przetrwaly "próby czasu", ale nie było w nich nic nadzwyczajnego. Od kilku miesięcy spotykam się z mężczyzną (poznaliśmy się już lata temu ale nie mieliśmy kontaktu i niedawno go odnowiliśmy). Od początku poczułam że to jest "to". Wspaniale nam się rozmawia i spędza wspólnie czas. Podobnie patrzymy na świat, razem śmiejemy się, podróżujemy. Również w sferze seksulanej układa nam się calkiem dobrze. Dość szybko obydwoje się zaangażowaliśmy i zaczęliśmy snuć wspólne poważne plany na przyszłość. Kilka dni temu dowiedziałam się od swojego partnera, że jestem jego pierwsza kobietą a poprzednie związki, o których mi wspominał dość oględnie były relacjami z mężczyznami. Partner twierdzi że to przeszłość i obecnie jest pewien swojego wyboru tj. relacji ze mną. Nie wiem co o tym myśleć. Niby ta informacja nie zmienia nic między nami skoro to przeszlosc a każde zachowanie mojego partnera przez ostatnie miesiące dowodzi szczerości jego uczuć. Z drugiej strony jest to dla mnie dość szokująca informacja i trudno odegnac mi lęk przed tym czy faktycznie taki jest jego wybór i czy będzie w nim stały. Wiele jest sytuacji, w których osoby homoseksulane po latach związków heteroseksulanych, nie potrafią dłużej oszukiwać samych siebie i dokonują "coming outu". Tu sytuacja jest jakby odwrotna, ale czy to możliwe, że on po tylu latach stwierdził że jednak chce być z kobietą? Czy to możliwe że tamta poprzednia tożsamość nie była tą właściwą a tylko poszukiwaniem? Czy seksualność może tak ewoluować? Czy jest nadzieja że możemy stworzyć szczęśliwy zwiazek?
Aseksualność jest normalna, jednak rodzice nie rozumieją - jak z nimi porozmawiać?
W jaki sposób wytłumaczyć rodzicom, że jestem osobą aseksualną i obrzydza mnie seks? Próbowałam ich jakoś nakierować, że tego nie potrzebuję, ale za każdym razem słyszałam odpowiedzi typu: "jeszcze ci się odmieni, jak poznasz tego jedynego", a ja wiem, że tak się nie stanie.
Przemoc

Przemoc - definicje, rodzaje i formy zjawiska

Przemoc to globalny problem dotykający miliony osób. Zrozumienie jej definicji, rodzajów i form jest kluczowe dla skutecznego przeciwdziałania. Poznaj skutki i rodzaje przemocy oraz dowiedz się, jakie są możliwości uzyskania pomocy dla ofiar.