Dobry wieczór Pani Nino,
Z Pani wiadomości wywnioskowałem, że nie macie dobrych relacji z mężem. Mając na względzie dobro Waszej córeczki, warto się zastanowić, czy istnieje możliwość poprawy Waszej relacji. Nie mam na tu na myśli nawet sympatii, a zwyczajną umiejętność wzajemnej komunikacji. Dziewczynka jest w wieku, w którym w szczególności potrzebuje stabilizacji. Rozwód nie musi być dla dziecka traumą, wbrew powszechnie panującym przekonaniom. Wiele jednak zależy od umiejętności komunikacji pomiędzy rodzicami, stąd moja sugestia na temat przeprowadzenia rozmowy z mężem na ten temat. Jestem przekonany, że obojgu zależy Wam na dobru małej, a to już istotny punkt zaczepienia.
Myślę też, że warto byłoby przeprowadzić z córką rozmowę na temat nowej kobiety męża, skoro i tak już ją poznała. Oczywiście z naciskiem na jej poczucie bezpieczeństwa, a nie pretensje względem nowej partnerki męża. Córka potrzebuje teraz stabilizacji i poczucia zapewnienia, że rodzice nadal ją kochają i nadal są jej rodzicami, na których może liczyć.
Pani obawy o córkę są jak najbardziej uzasadnione, jednak mimo wszystko byłbym daleki od przekonań, że córka na pewno nabędzie jakieś traumy czy toksyczne schematy. Wiele zależy od Pani relacji z mężem, jak i od wsparcia, które aktualnie od Państwa otrzyma.
Jeśli poznam więcej szczegółów na temat Państwa sytuacji, to z chęcią pomogę Pani przejść przez ten proces, mając na względzie Pani dobro oraz dobro Państwa córki. Wiele prawdy jest w powiedzeniu “szczęśliwa mama to szczęśliwe dziecko”. Proszę nie zapominać w tym wszystkim o sobie.
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam do kontaktu. Prowadzę gabinet online.
Dawid Haracz, psycholog
Dzień dobry Pani Nino,
rozumiem, że rozwód to bardzo trudny czas nie tylko dla Państwa jako pary, ale również dla całej rodziny. W tym czasie niezwykle ważne jest zadbanie o poczucie bezpieczeństwa Waszej córeczce ale również o swój stan emocjonalny i zapewnienie sobie wsparcia. Informacja o nowych partnerach rodziców, którzy się rozstają nie musi oznaczać dla dziecka traumy. Niezwykle ważne jest to w jaki sposób zostało to przekazane i jakie będzie Pani nastawienie do nowej sytuacji jaką jest związanie się jeszcze Pani męża z inną kobietą. Dzieci są bardzo wrażliwe i czasami mogą nie rozumieć do końca zmian, które następują ale doskonale czują klimat i atmosferę między rodzicami. Dlatego Pani samopoczucie oraz postawa są w tej sytuacji niezwykle istotne. Nie ma Pani wpływu na to co robi i jak zachowuje się w tej sytuacji mąż ale ma Pani wpływ na to jak będzie Pani dla córki w tej sytuacji. Dla dziecka najważniejsza jest miłość obojga rodziców i ich aktywna obecność a także przewidywalność oraz poczucie bezpieczeństwa. Po tym co nastąpiło nadal może Pani oraz mąż zadbać o to aby córka jak najlepiej osadziła się w nowej sytuacji.
Jeśli będzie Pani gotowa, zapraszam do kontaktu. Pracuje na miejscu w Poznaniu oraz online.
Pozdrawiam,
Aleksandra Kaźmierowska