Left ArrowWstecz

Jak dotrzeć do 4-latka?

Nie potrafię dotrzeć do czterolatka, aby czasami słuchał.
User Forum

Aga

8 miesięcy temu
Magdalena Żukowska

Magdalena Żukowska

Zrozumienie zachowania czterolatka może być wyzwaniem, zwłaszcza gdy wydaje się, że dziecko nie słucha. Warto pamiętać, że w tym wieku dzieci dopiero uczą się, jak regulować swoje emocje i zachowania, a ich zdolność do skupienia uwagi jest jeszcze ograniczona. Zapraszam na konsultację psychologiczną abyś mogła poznać strategie, które mogą pomóc w lepszym komunikowaniu się z czterolatkiem i budowaniu współpracy. 

8 miesięcy temu
Anita Konarska

Anita Konarska

Dzień dobry,

pani Agnieszko w takiej sytuacji warto porozmawiać z psychologiem dziecięcym i opisać szczegółowo swoje trudności wychowawcze. 

Pozdrawiam

Anita Konarska

Psycholog

8 miesięcy temu
Aleksandra Bolik

Aleksandra Bolik

Dzień dobry Pani Agnieszko,

obserwując trudności dziecka i próbując im sprostać warto pochylić się nad ewentualną ich przyczyną. Czteroletnie dziecko doświadcza bardzo wielu wyzwań rozwojowych i zadaniem nas, dorosłych jest pomóc mu i wyposażyć je w narzędzia do radzenia sobie z trudnościami. Kluczem do znalezienia dobrego dla Pani rozwiązania jest poznanie przyczyny zachowania dziecka. Proponuję skorzystanie z konsultacji psychologa dziecięcego. 

Pozdrawiam serdecznie i życzę znalezienia satysfakcjonującego rozwiązania Waszych trudności

Aleksandra Bolik

psycholog dzieci, młodzieży, rodziców i dorosłych znajdujących się na drodze do rodzicielstwa

8 miesięcy temu

Nadal nie znasz odpowiedzi na nurtujące Cię kwestie?

Umów się na wizytę do jednego z naszych Specjalistów!

Dobierz psychologaArrowRight

Zobacz podobne

Nie wiem jak sobie poradzić, próbuję rozstać się od pół roku z chłopkiem, ale on nie może tego zrozumieć
Nie wiem jak sobie poradzić, próbuję rozstać się od pół roku z chłopkiem, ale on nie może tego zrozumieć. Wyzywa mnie non stop od psychopatek, nie wiem co mam robić, nie mam ochoty dalej tego ciągnąć, ale on nie rozumie nic.
Jak zacząć rozmawiać z dzieckiem, córka bardzo zamknięta w sobie? Jak zrobić żeby się otworzyła i była radosną nastolatką? Wspomnę, że ma 12 lat.
Jak zacząć rozmawiać z dzieckiem, córka bardzo zamknięta w sobie? Jak zrobić żeby się otworzyła i była radosną nastolatką? Wspomnę, że ma 12 lat.
W jakim wieku i jak powiedzieć dziecku
W jakim wieku i jak powiedzieć dziecku, że mój partner nie jest jego ojcem, a inna osoba, która w dodatku się nim nie interesuje?
Trudność w rodzicielstwie, pobudzony 7-latek - proszę o pomoc
Dzień dobry. Mam w domu bardzo żywego 7 latka. Pani w przedszkolu nie dawała sobie z nim rady. Nie słuchał Pani, zachowywał się, jak 3 latek, a nie jako 6 letnie dziecko. W domu wcale nie jest lepiej. Nie skupia się, nie wykonuje poleceń, a jak już wykonuje to trzeba mu milion razy prosić. Wpada w szał, jak coś jest nie po jego myśli, denerwuje się. Oczywiście są dni ciszy, ale większość to dni, że ciągle muszę na niego krzyknąć, bo dobre słowa nie pomagają. W domu panuje napięta atmosfera pomiędzy rodzicami i pomiędzy rodzicami i dziadkami, proszę o pomoc, jak sobie radzić z takim dzieckiem ? Mam coraz mniej sił i cierpliwości do niego.
Do kogo iść po pomoc, gdy nadmiernie się zamartwiam o córkę?
Do kogo iść po pomoc, gdy nadmiernie się zamartwiam o córkę?
Córka 7 lat ma trudności z odezwaniem się wśród ludzi. Jak mam jej pomóc?
Dzień dobry, moja córka w wieku 7 lat, gdy jesteśmy wśród innych ludzi (np. rodzina, znajomi) ma problem, żeby się odezwać - choćby przywitać się, odpowiedzieć na zadane pytanie, nie wspominając już, np. o złożeniu życzeń itp. Co mogę zrobić, aby jej w tym pomóc, by zachowywała się inaczej?
Czemu czterolatek przeklina?
Proszę doradzić czemu mój czterolatek nie chce przestać przeklinać?
Strach u 4-letniego dziecka, że "komuś coś zrobiło"
Witam. Mam pytanie dlaczego u dziecka 4 letniego pojawia sie strach ze komus cos zrobil zlego? Ze kogos uderzyl albo skrzywdzil, odwraca sie i patrzy czy Pani ktora go minęło na pewno poszla dalej itp. Co jest tego powodem, ze sie boi czy jej na pewno nic nie zrobiło
Trudności z mówieniem w sytuacjach stresowych u 14-latka - jak sobie radzić?
Czasem chcę coś powiedzieć, ale nie mogę. Słowa są w głowie, wiem dokładnie, co chciałbym powiedzieć, ale jak tylko próbuję otworzyć usta – nic. Nauczycielka pyta mnie o coś w klasie, wszyscy patrzą, a ja siedzę cicho. Mama mówi: „No odpowiedz pani!”, ale ja nie mogę. Jakby ktoś nacisnął przycisk ,,wyciszenie” i koniec. Potem wszyscy myślą, że jestem niegrzeczny albo że nic nie wiem… ale ja po prostu nie mogę nic powiedzieć. Mam 14 lat.