Left ArrowWstecz

Jak bezpiecznie odstawić Pramolan 50mg i czy zwiększa on poziom prolaktyny?

Witam. 

Przyjmuje pramolan 50mg i chciałabym je odstawić.

Jeszcze jedno, czy te tabletki mogą podnosić poziom prolaktyny? Moja psycholog mnie już nie prowadzi I nie zostawiła mi żadnej informacji na temat jak mam odstawić tabletki.

User Forum

Natalia

3 miesiące temu
Dawid Rowiński

Dawid Rowiński

Szanowna Pani,

Psycholodzy nie mają uprawnień do wystawiania recept, co oznacza, że nie dysponują również szczegółową wiedzą na temat procesu odstawiania leków. W związku z tym, zalecam skonsultowanie się z lekarzem psychiatrą, który będzie mógł udzielić odpowiednich wskazówek i wsparcia w tej kwestii.

Pozdrawiam 

Dawid Rowiński

3 miesiące temu
Karolina Kądziołka

Karolina Kądziołka

Dzień dobry, 

Najlepiej byłoby skonsultować decyzję o odstawieniu leku po konsultacji z lekarzem psychiatrą, tak żeby odstawienie leków było w pełni bezpieczne i żeby zmniejszyć ryzyko powrotu dolegliwości.

Pozdrawiam serdecznie,

Karolina Kądziołka, psycholog

3 miesiące temu
Agnieszka Zając

Agnieszka Zając

Dzień dobry, 

w celu dobrania odpowiedniej farmakoterapii lub stopniowego jej zmniejszania pomocna może być konsultacja lekarska. 

W tej sytuacji warto skontaktować się z lekarzem, który przepisał Pani lek, najlepiej z psychiatrą. Tylko lekarz ma uprawnienia do wystawiania recept i przepisywania leków. 

Psycholog, jeśli nie jest również lekarzem, takich kwalifikacji nie posiada.

Pozdrawiam serdecznie,

Agnieszka Zając

3 miesiące temu
Irena Kalużna-Stasik

Irena Kalużna-Stasik

Dzień dobry pani Natalio,

Bardzo ważne jest, aby zawsze konsultować wszelkie decyzje o odstawieniu leków z lekarzem, szczególnie z psychiatrą.

Zachęcam zapisać się na wizytę i dopytać o szczegóły lekarza, w jaki sposób ma pani to zrobić? Lekarz też powinien zawsze się upewnić i zbadać obecny pani mentalny stan zdrowia czy to jest odpowiedni moment w pani sytuacji. Nie znam też pani sytuacji, ile czasu pani brała ten lek i z czym pani się zmagała czy się zmaga? Ile trwała terapia? To sprawa bardzo indywidualna.

Dobrego dnia!

Irena Kalużna-Stasik - psycholog

3 miesiące temu
Anna Martyniuk-Białecka

Anna Martyniuk-Białecka

Pani Natalio,

Pytanie o odstawienie leku, najlepiej skierować do lekarza psychiatry, który zalecił stosowanie farmakoterapii. 
Wskazana będzie taka wizyta, na której lekarz wszystko Pani wyjaśni.

Pozdrawiam ciepło,
Anna Martyniuk-Białecka

3 miesiące temu
Martyna Jarosz

Martyna Jarosz

Dzień dobry,
jeśli ma Pani pytania dotyczące leków, najlepiej skonsultować się z psychiatrą. To specjalista, który będzie w stanie dostarczyć najważniejszych informacji i odpowiednio Panią poprowadzić.

Pozdrawiam serdecznie,
Martyna Jarosz

3 miesiące temu
Anastazja Zawiślak

Anastazja Zawiślak

Dzień dobry Pani Natalio,

Pramolan (opipramol) to lek, który należy odstawiać stopniowo, aby uniknąć ewentualnych objawów odstawiennych.

Zawsze zaleca się, by proces ten był prowadzony pod nadzorem lekarza psychiatry, który dostosuje tempo zmniejszania dawki do Pani potrzeb i stanu zdrowia. Dlatego zachęcam do umówienia się na konsultacje do psychiatry, który pomoże przeanalizować sytuacje, stan Pani zdrowia i dalsze rozwiązania. 

Pozdrawiam

Anastazja Zawiślak

Psycholog

3 miesiące temu
Justyna Czerniawska (Karkus)

Justyna Czerniawska (Karkus)

Dzień dobry,

wszelkie pytania dotyczące leków oraz ich odstawiania należy kierować do lekarza psychiatry. Psycholog nie posiada kwalifikacji do podejmowania decyzji odnośnie do leczenia farmakologicznego.

Pozdrawiam serdecznie,

Justyna Czerniawska - psycholog, psychoterapeuta 

3 miesiące temu

Nadal nie znasz odpowiedzi na nurtujące Cię kwestie?

Umów się na wizytę do jednego z naszych Specjalistów!

Dobierz psychologaArrowRight

Zobacz podobne

Stwierdzono ze mam zaburzenia depresyjno-lękowe. Aktualnie nie biorę tabletek około miesiąc. Czuje ze mam powroty jeżeli chodzi o panikę, nadmierne myślenie
Witam. Bralam tabletki sertagen 100mg, stwierdzono ze mam zaburzenia depresyjno lekowe. Aktualnie nie biorę tabletek około miesiąc. Czuje ze mam powroty jeżeli chodzi o panikę, nadmierne myślenie, zaczynam się denerwować, ciężko mi sie funkcjonuje w życiu codziennym. Są lepsze i gorsze dni. Denerwuje mnie ta nagła zmiana nastroju. W jaki sposób mogę temu zapobiec jeżeli nie chce brać tabletek, a terapie myśle ze to strata czasu. Czy da się samemu sobie z tym poradzić?
Czy leki od psychiatry mogą pomóc na koszmary senne, lęki i totalną pustkę?
Witam. Mam pytanie. Czy jeśli ktoś się rozstał z kimś po bardzo długim czasie, ma co jakiś czas koszmary senne, nie umie się odnaleźć, ma lęki i czuje totalną pustkę w sobie oraz niechęć do dosłownie wszystkiego to czy jakiekolwiek leki od psychiatry mogłyby to zmienić czy nic by to nie dało?
Witam, mam zdiagnozowaną depresję lękową.
Witam, mam zdiagnozowaną depresję lękową. Jestem na lekach .Od 2 tyg. jestem na zwolnieniu, chcę wrócić do pracy.Jak poradzić sobie z myślą, że złapie mnie atak lęku? Wtedy zaczyna serce walić i zaczynam płakać, jak przestać myśleć o tym wszystkim?
Jak przestać zażywać mefedron?
Jak przestać zażywać mefedron?
Dzień dobry :) Co mam zrobić, żeby przełamać lęk przed lekami?
Dzień dobry :) Co mam zrobić, żeby przełamać lęk przed lekami? Mam przepisane od psychiatry wenlafaksynę na zaburzenia lękowe, ale panicznie się ich boję, że wystąpią skutki uboczne. Z jednej strony wiem, że te leki są po to, aby mi pomóc, ale no niestety mam taką blokadę. Wcześniej leczyłam się już psychiatrycznie i nic strasznego nie działo mi się po lekach, ale wtedy przez pierwsze dwa tygodnie brałam Alpragen, a w tym przypadku nie wiem czy mogę łączyć go z wenlafaksyną, ponieważ zapomniałam spytać lekarza. W dodatku boję się, że po lekach wystąpią wymioty, których panicznie się boję.
Czy psychoterapia bez farmakologii pozwoli mi na pozbycie się zaburzeń lękowych?
Dzień dobry, czy mam szanse na całkowite pozbycie się zaburzeń lękowych z atakami paniki za pomocą samej psychoterapii? Mam objawy somatyczne, ale nie cały czas, więc zastanawiam się czy leki byłyby tutaj niezbędne. Niedługo rozpoczynam psychoterapię prawdopodobnie w nurcie poznawczo-behawioralnym i liczę, że to całkowicie pomoże mi pozbyć się lęku w sytuacjach, w których jest on nieuzasadniony. Czy to jest do osiągnięcia?
Aktywność fizyczna z wysokim pulsem od zaburzeń lękowych. Odstawiłam na ten moment lek.
Czy mogę ćwiczyć ze zbyt wysokim pulsem od nerwicy? W piątek odstawiłam na jakiś czas Propranolol, bo nie jestem pewna czy moje niektóre objawy nerwicy lękowej tłumią wenlafaksyna + olanzapina (przepisane przez psychiatrę) czy właśnie Propranolol (przepisany przez lekarkę rodzinną na zbyt wysoki puls), planuję tydzień być bez Propranololu, żeby sprawdzić czy wrócą mi objawy nerwicy. W czwartek miałam ostatni trening i wtedy jeszcze byłam na Propranololu.
Boję się brać leki przeciwdepresyjne. Jak sobie poradzić?
Dzień dobry. Mam 22 lata. Cierpię na zaburzenie lękowe z dokuczliwymu objawami somatycznymi. Często mam też coś w rodzaju napadów paniki. Bardzo boję się brać leków przeciwdepresyjnych. Psychiatra przepisał mi lek z grupy SSRI - Elicea. Ja niestety bardzo się boję skutków ubocznych. Rodzina nie uznaje takich leków i gdyby dowiedziała się o ich zażywaniu byłyby bardzo duże problemy - co dodatkowo budzi ogromny lęk przed tymi lekami. Boję się też tych pierwszych 2 tyg kiedy może być gorzej, o czym też informował lekarz. Spróbowałem wziąć ten lek, ale już pierwsza dawka spowodowała ogromne nasilenie lęku i objawy somatyczne, nie wiem czy było to spowodowane tym lekiem czy ogromnym lękiem spowodowanym samym faktem wzięcia tego leku. Lek odstawiłem. To już druga próba leczenia lekami. Lekarze uważają, że leczenie farmakologiczne trzeba wdrożyć, a terapia może być dodatkiem. Ważne jest, żeby w miarę szybko zacząć się leczyć. Jak sobie z tym poradzić? Jak pokonać swój strach przed lekiem i nie poddać się w trakcie leczenia? Chcę normalnie funkcjonować przez okres początku terapii - jestem studentem i nie mogę opuszczać zajęć.
Jak pokonać lęk przed rozpoczęciem terapii lekami na OCD?

Dzień dobry, 

co zrobić przy ogromnym lęku przed braniem leków? 

Lekarz psychiatra wypisał mi leki przeciw OCD i lękowi towarzyszącemu temu stanowi (sertralina, a dokładniej Asentra), ale ja bardzo boję się je wziąć, a niestety muszę zacząć od jutra. Nie wyjaśnił mi nawet dokładnie ich działania, bo musiał wpuścić kolejnych pacjentów (pewnie też chodzi o to, że jestem niepełnoletnia). Czuję się, jakby wypisał to tylko po to, by zadowolić moją rodzinę, a nie mnie, mi głowa podpowiada, by tego nie brać. Przeraża mnie w nich dosłownie wszystko, od ich wielkości po skutki uboczne, w których od samego rana nie umiem przestać się zaczytywać. Wiem, że niektóre z tych rzeczy są naprawdę rzadkie, ale i tak się nimi bardzo przejmuję. 

Wolę już dłużej wychodzić z tego bez leków, niż brać coś, co może mnie męczyć czy dostarczyć jeszcze większych problemów. Bardzo proszę o potwierdzenie czy to na pewno bezpieczne, bo moje poszukiwania w Internecie ukazują tylko same skutki uboczne. Spotkanie z lekarzem mam za jakieś 2 miesiące, a terapię, na którą uczęszczam za tydzień, a leki muszę brać jak najszybciej i nie mam kogo spytać o tę sprawę...