Jak bezpiecznie odstawić Pramolan 50mg i czy zwiększa on poziom prolaktyny?
Witam.
Przyjmuje pramolan 50mg i chciałabym je odstawić.
Jeszcze jedno, czy te tabletki mogą podnosić poziom prolaktyny? Moja psycholog mnie już nie prowadzi I nie zostawiła mi żadnej informacji na temat jak mam odstawić tabletki.
Natalia

Dawid Rowiński
Szanowna Pani,
Psycholodzy nie mają uprawnień do wystawiania recept, co oznacza, że nie dysponują również szczegółową wiedzą na temat procesu odstawiania leków. W związku z tym, zalecam skonsultowanie się z lekarzem psychiatrą, który będzie mógł udzielić odpowiednich wskazówek i wsparcia w tej kwestii.
Pozdrawiam
Dawid Rowiński

Karolina Kądziołka
Dzień dobry,
Najlepiej byłoby skonsultować decyzję o odstawieniu leku po konsultacji z lekarzem psychiatrą, tak żeby odstawienie leków było w pełni bezpieczne i żeby zmniejszyć ryzyko powrotu dolegliwości.
Pozdrawiam serdecznie,
Karolina Kądziołka, psycholog

Agnieszka Zając
Dzień dobry,
w celu dobrania odpowiedniej farmakoterapii lub stopniowego jej zmniejszania pomocna może być konsultacja lekarska.
W tej sytuacji warto skontaktować się z lekarzem, który przepisał Pani lek, najlepiej z psychiatrą. Tylko lekarz ma uprawnienia do wystawiania recept i przepisywania leków.
Psycholog, jeśli nie jest również lekarzem, takich kwalifikacji nie posiada.
Pozdrawiam serdecznie,
Agnieszka Zając

Irena Kalużna-Stasik
Dzień dobry pani Natalio,
Bardzo ważne jest, aby zawsze konsultować wszelkie decyzje o odstawieniu leków z lekarzem, szczególnie z psychiatrą.
Zachęcam zapisać się na wizytę i dopytać o szczegóły lekarza, w jaki sposób ma pani to zrobić? Lekarz też powinien zawsze się upewnić i zbadać obecny pani mentalny stan zdrowia czy to jest odpowiedni moment w pani sytuacji. Nie znam też pani sytuacji, ile czasu pani brała ten lek i z czym pani się zmagała czy się zmaga? Ile trwała terapia? To sprawa bardzo indywidualna.
Dobrego dnia!
Irena Kalużna-Stasik - psycholog

Anna Martyniuk-Białecka
Pani Natalio,
Pytanie o odstawienie leku, najlepiej skierować do lekarza psychiatry, który zalecił stosowanie farmakoterapii.
Wskazana będzie taka wizyta, na której lekarz wszystko Pani wyjaśni.
Pozdrawiam ciepło,
Anna Martyniuk-Białecka

Martyna Jarosz
Dzień dobry,
jeśli ma Pani pytania dotyczące leków, najlepiej skonsultować się z psychiatrą. To specjalista, który będzie w stanie dostarczyć najważniejszych informacji i odpowiednio Panią poprowadzić.
Pozdrawiam serdecznie,
Martyna Jarosz

Anastazja Zawiślak
Dzień dobry Pani Natalio,
Pramolan (opipramol) to lek, który należy odstawiać stopniowo, aby uniknąć ewentualnych objawów odstawiennych.
Zawsze zaleca się, by proces ten był prowadzony pod nadzorem lekarza psychiatry, który dostosuje tempo zmniejszania dawki do Pani potrzeb i stanu zdrowia. Dlatego zachęcam do umówienia się na konsultacje do psychiatry, który pomoże przeanalizować sytuacje, stan Pani zdrowia i dalsze rozwiązania.
Pozdrawiam
Anastazja Zawiślak
Psycholog

Justyna Czerniawska (Karkus)
Dzień dobry,
wszelkie pytania dotyczące leków oraz ich odstawiania należy kierować do lekarza psychiatry. Psycholog nie posiada kwalifikacji do podejmowania decyzji odnośnie do leczenia farmakologicznego.
Pozdrawiam serdecznie,
Justyna Czerniawska - psycholog, psychoterapeuta

Nadal nie znasz odpowiedzi na nurtujące Cię kwestie?
Umów się na wizytę do jednego z naszych Specjalistów!
Dobierz psychologaZobacz podobne
Dzień dobry,
co zrobić przy ogromnym lęku przed braniem leków?
Lekarz psychiatra wypisał mi leki przeciw OCD i lękowi towarzyszącemu temu stanowi (sertralina, a dokładniej Asentra), ale ja bardzo boję się je wziąć, a niestety muszę zacząć od jutra. Nie wyjaśnił mi nawet dokładnie ich działania, bo musiał wpuścić kolejnych pacjentów (pewnie też chodzi o to, że jestem niepełnoletnia). Czuję się, jakby wypisał to tylko po to, by zadowolić moją rodzinę, a nie mnie, mi głowa podpowiada, by tego nie brać. Przeraża mnie w nich dosłownie wszystko, od ich wielkości po skutki uboczne, w których od samego rana nie umiem przestać się zaczytywać. Wiem, że niektóre z tych rzeczy są naprawdę rzadkie, ale i tak się nimi bardzo przejmuję.
Wolę już dłużej wychodzić z tego bez leków, niż brać coś, co może mnie męczyć czy dostarczyć jeszcze większych problemów. Bardzo proszę o potwierdzenie czy to na pewno bezpieczne, bo moje poszukiwania w Internecie ukazują tylko same skutki uboczne. Spotkanie z lekarzem mam za jakieś 2 miesiące, a terapię, na którą uczęszczam za tydzień, a leki muszę brać jak najszybciej i nie mam kogo spytać o tę sprawę...