- Strona główna
- Forum
- kryzysy, rodzicielstwo i rodzina, związki i relacje
- Konflikt z...
Konflikt z siostrami po smierci mamy i spor o mieszkanie - jak poradzic sobie z samotnoscia i poczuciem krzywdy?
Treść wrażliwaZagubiona
Agnieszka Włoszycka
Dzień dobry,
Dziękujemy za wiaodomość. Mam takie poczucie, że w tej historii boli nie tylko kwestia mieszkań, ale przede wszystkim utrata rodziny po śmierci Mamy. Została Pani bez osoby, która przez lata była dla Pani bezpiecznym oparciem, a kiedy później sama znalazła się Pani w trudnym momencie, zamiast wsparcia usłyszała Pani bardzo raniące słowa. Nic dziwnego, że ma Pani mętlik i poczucie opuszczenia.Proszę też nie obwiniać się za to, że upomniała się Pani o swoje prawa. Dbanie o siebie nie jest egoizmem ani powodem do wstydu. Sprawy majątkowe warto oddzielić od relacji z siostrami i najpierw spokojnie skonsultować z prawnikiem, żeby wiedzieć, jakie ma Pani rzeczywiście możliwości.a emocjonalnie dałabym sobie prawo do żalu....straciła Pani nie tylko Mamę, ale być może także wyobrażenie o tym, jak siostrzana relacja będzie wyglądała po jej odejściu.To wszytsko wymaga czasu aby głowa też "zobaczyła" i przyjęła aktualną sytuację. Życzę Pani wszystkiego dobrego i porszę do nas tutaj pisać, gdyby Pani tego potrzebowała.
Z pozdrowieniami,
Agnieszka Włoszycka
Nadal nie znasz odpowiedzi na nurtujące Cię kwestie?
Umów się na wizytę do jednego z naszych Specjalistów!
Zadaj to samo pytanie
Karolina Florczyk
Szanowna Pani,
to z pewnością niełatwy moment, natomiast chciałabym podkreślić, że Pani myślenie jest trafne, skoro testamentu nie ma to sprawa podziału majątku jest określona prawem. Zachęcam do wyszukania: bezpłatna pomoc prawna w swoim mieście, czy też wybranego prawnika z tego tematu, zabrać wszystkie dokumenty i zabezpieczyć siebie, szczególnie wobec takich relacji z siostrami. Ma Pani prawo korzystać z przepisów prawa i swoich praw.
Zachęcam do rozwijania i szukania relacji z innymi bliskimi.
Jest też bezpłatna pomoc dla osób w żałobie Fundacji Nagle Sami.
Telefon pon- pt w godzinach 14-20 nr 800 108 108
Życzę wszystkiego dobrego,
Karolina Florczyk
Materiały wspierające

Justyna Orlik
Darmowy webinar - Rozstanie rozwala życie. Jak je wspólnie oswajać?
Webinar o rozstaniu pomoże Ci zrozumieć intensywne emocje, które pojawiają się np. po rozwodzie. Dowiesz się, dlaczego reagujesz w określony sposób, jak odzyskać kontakt ze sobą i odnaleźć spokój. Czeka Cię też ćwiczenie wspierające regulację emocji.

Justyna Turczyn
Jestem z Tobą
„Jestem z Tobą” to e-book, który pomaga wspierać kobietę w niepłodności z czułością i zrozumieniem. Zawiera opisy emocji, pułapki wspierania, wskazówki do rozmów, przykłady troski i fragmenty do refleksji. Napisany przez terapeutkę, oparty na praktyce.

TwójPsycholog
Nie mów mi jak. Poradnik dla bliskich
Poradnik dla tych, którzy chcą wspierać rodziców z empatią i zrozumieniem. O tym, jak być blisko bez oceniania, jak pomóc bez dawania rad – we współpracy z The Village, w ramach kampanii społecznej #NieMówMiJak.

Psychologiczny duet
Psychologiczny duet o miłości. Pokonaj czterech jeźdźców apokalipsy Twojego związku.
Praktyczny przewodnik, który pomoże Ci lepiej rozumieć to, co dzieje się w Twoim związku!

Agnieszka Włoszycka
Twoja wartość jest niezaprzeczalna - Podróż ku wewnętrznej pewności i akceptacji
E-book pełen czułości i wsparcia psychologicznego. W 15 rozdziałach prowadzi przez uzdrawianie samooceny, rozpoznanie krytyka, stawianie granic, relację z ciałem i codzienną łagodność. Pomaga poczuć, że już jesteś wystarczająca.

Agnieszka Włoszycka
Samotność - droga przez cień do światła
Ten ebook to opowieść o samotności, jako zaproszeniu do spotkania z sobą. Łączy refleksje psychologiczne, socjologiczne i duchowe z osobistym doświadczeniem autorki, otwierając przestrzeń do odkrycia własnej prawdy i wewnętrznej siły.
Warto przeczytać

Dlaczego tak trudno odejść z przemocowej relacji?

Jak poradzić sobie z żałobą i stratą?

Nie zdążyłem pomóc swojemu dziecku w kryzysie - jak poradzić sobie z poczuciem winy?

Jak rozpoznać, że dzieje się coś niepokojącego? Kryzys psychiczny u nastolatka

"Kończę szkołę i co dalej..." - trudności związane ze zmianami u nastolatków