Aplikacja TwójPsycholog wsparcie, które masz zawsze pod ręką
pobrań
80 tys.+
App Store
4,8
Google Play
4,6
Oceny na podstawie kilkuset opinii w sklepach
Dostępne w Google PlayPobierz w App Store
Left ArrowWstecz

Konflikt z siostrami po smierci mamy i spor o mieszkanie - jak poradzic sobie z samotnoscia i poczuciem krzywdy?

Treść wrażliwa
Witam serdecznie, Mam taki problem tzn. 2 lata temu zmarła mi Mama. Tato zmarł już znacznie wcześniej. Mam dwie niewiele młodsze siostry. Wszystkie jesteśmy dorosłe, z czego siostry są w związkach partnerskich, natomiast ja jestem sama. Bardzo ciężko przeżyliśmy śmierć Mamy. Przez pierwsze 2 miesiące jakoś tak w miarę wzajemnie się wspierałyśmy. Natomiast później jedna z sióstr wyprowadziła się do chłopaka, a druga wynajęła mieszkanie. Ja zostałam sama w mieszkaniu rodzinnym. Całe życie Rodzice mówili, że mieszkanie rodzinne ma być dla najmłodszej siostry. Mieszkanie ma 60 m2, natomiast ja miałam dostać kawalerkę 23 m2 po Dziadkach. A średnia siostra dostała mieszkanie 50 m2 od Babci. Rodzice nie spisali testamentu, więc po śmierci Mamy, oba mieszkania tj. rodzinne oraz kawalerka zostały spisane notarialnie po 1/3 na każdą z nas. Po pół roku od śmierci Mamy, najmłodsza siostra postanowiła wynająć rodzinne mieszkanie, a mi kazała iść na kawalerkę, która generalnie nadaje się do remontu i była nieumeblowana. Przystałam na to. Po roku, kiedy straciłam pracę załamałam się. Siostry przestały też odbierać ode mnie telefony. Generalnie przez ten niemal cały okres kontakt był znikomy. A ja po utracie pracy potrzebowałam wsparcia, bardziej takiego mentalnego, niżeli finansowego. Zawsze to wsparcie otrzymywałam od Mamy. Siostry oznajmiły, że nie będą mi "matkować" i mam radzić sobie sama. Ponadto najmłodsza siostra postanowiła sprzedać mieszkanie Rodziców, aby kupić inne w mieście. Postawiłam warunek, że chciałabym otrzymać chociaż część z kwoty sprzedaży dużego mieszkania, abym mogła zainwestować w kompletny remont kawalerki, ale usłyszalam, że jestem chora psychicznie i że nic mi się nie należy, bo wolą Rodziców był taki podział, a nie inny. Z jednej strony mi żal, że śmiałam się upomnieć, a z drugiej strony zostałam całkiem sama na lodzie, w zapyziałym mieszkaniu po Dziadkach... Mam mętlik w głowie i wiem, że jeżeli dojdzie do sporu, to chociaż prawnie jestem wygrana, to siostry już nigdy więcej się do mnie nie odezwą... Bardzo proszę o wsparcie w tej sprawie i konstruktywną ocenę. Co mogę zrobić w takiej sytuacji? Pozdrawiam, Zagubiona
Agnieszka Włoszycka

Agnieszka Włoszycka

Dzień dobry,

Dziękujemy za wiaodomość. Mam takie poczucie, że w tej historii boli nie tylko kwestia mieszkań, ale przede wszystkim utrata rodziny po śmierci Mamy. Została Pani bez osoby, która przez lata była dla Pani bezpiecznym oparciem, a kiedy później sama znalazła się Pani w trudnym momencie, zamiast wsparcia usłyszała Pani bardzo raniące słowa. Nic dziwnego, że ma Pani mętlik i poczucie opuszczenia.Proszę też nie obwiniać się za to, że upomniała się Pani o swoje prawa. Dbanie o siebie nie jest egoizmem ani powodem do wstydu. Sprawy majątkowe warto oddzielić od relacji z siostrami i najpierw spokojnie skonsultować z prawnikiem, żeby wiedzieć, jakie ma Pani rzeczywiście możliwości.a emocjonalnie dałabym sobie prawo do żalu....straciła Pani nie tylko Mamę, ale być może także wyobrażenie o tym, jak siostrzana relacja będzie wyglądała po jej odejściu.To wszytsko wymaga czasu aby głowa też "zobaczyła" i przyjęła aktualną sytuację. Życzę Pani wszystkiego dobrego i porszę do nas tutaj pisać, gdyby Pani tego potrzebowała. 

Z pozdrowieniami,
Agnieszka Włoszycka

Nadal nie znasz odpowiedzi na nurtujące Cię kwestie?

Umów się na wizytę do jednego z naszych Specjalistów!

Zapytaj asystenta AI
Asystent AI - anonimowo, bez logowania
Masz podobny problem? Asystent AI odpowie od razu i podpowie, do jakiego specjalisty się zgłosić.

Zadaj to samo pytanie

Asystent AI nie zastępuje psychologa ani pomocy w nagłych wypadkach.
Karolina Florczyk

Karolina Florczyk

Szanowna Pani,

to z pewnością niełatwy moment, natomiast chciałabym podkreślić, że Pani myślenie jest trafne, skoro testamentu nie ma to sprawa podziału majątku jest określona prawem. Zachęcam do wyszukania: bezpłatna pomoc prawna w swoim mieście, czy też wybranego prawnika z tego tematu, zabrać wszystkie dokumenty i zabezpieczyć siebie, szczególnie wobec takich relacji z siostrami. Ma Pani prawo korzystać z przepisów prawa i swoich praw. 

Zachęcam do rozwijania i szukania relacji z innymi bliskimi.

Jest też bezpłatna pomoc dla osób w żałobie Fundacji Nagle Sami. 
Telefon pon- pt w godzinach 14-20 nr 800 108 108

Życzę wszystkiego dobrego,

Karolina Florczyk

Materiały wspierające

Kurs
Darmowy webinar - Rozstanie rozwala życie. Jak je wspólnie oswajać?
Justyna Orlik

Justyna Orlik

Darmowy webinar - Rozstanie rozwala życie. Jak je wspólnie oswajać?

Webinar o rozstaniu pomoże Ci zrozumieć intensywne emocje, które pojawiają się np. po rozwodzie. Dowiesz się, dlaczego reagujesz w określony sposób, jak odzyskać kontakt ze sobą i odnaleźć spokój. Czeka Cię też ćwiczenie wspierające regulację emocji.

miłośćrozstaniezwiązki
Darmowy
Ebook
Jestem z Tobą
Justyna Turczyn

Justyna Turczyn

Jestem z Tobą

„Jestem z Tobą” to e-book, który pomaga wspierać kobietę w niepłodności z czułością i zrozumieniem. Zawiera opisy emocji, pułapki wspierania, wskazówki do rozmów, przykłady troski i fragmenty do refleksji. Napisany przez terapeutkę, oparty na praktyce.

kobietyniepłodnośćwsparciećwiczenia
25 zl
Ebook
Nie mów mi jak. Poradnik dla bliskich
TwójPsycholog

TwójPsycholog

Nie mów mi jak. Poradnik dla bliskich

Poradnik dla tych, którzy chcą wspierać rodziców z empatią i zrozumieniem. O tym, jak być blisko bez oceniania, jak pomóc bez dawania rad – we współpracy z The Village, w ramach kampanii społecznej #NieMówMiJak.

bliscyrelacjerodzicerodzinawsparcie
Darmowy
Ebook
Psychologiczny duet o miłości. Pokonaj czterech jeźdźców apokalipsy Twojego związku.
Psychologiczny duet

Psychologiczny duet

Psychologiczny duet o miłości. Pokonaj czterech jeźdźców apokalipsy Twojego związku.

Praktyczny przewodnik, który pomoże Ci lepiej rozumieć to, co dzieje się w Twoim związku!

relacjezwiązki
69 zl
Ebook
Twoja wartość jest niezaprzeczalna - Podróż ku wewnętrznej pewności i akceptacji
Agnieszka Włoszycka

Agnieszka Włoszycka

Twoja wartość jest niezaprzeczalna - Podróż ku wewnętrznej pewności i akceptacji

E-book pełen czułości i wsparcia psychologicznego. W 15 rozdziałach prowadzi przez uzdrawianie samooceny, rozpoznanie krytyka, stawianie granic, relację z ciałem i codzienną łagodność. Pomaga poczuć, że już jesteś wystarczająca.

samoocenastawianie granicwewnętrzna siła
30 zl
Ebook
Samotność - droga przez cień do światła
Agnieszka Włoszycka

Agnieszka Włoszycka

Samotność - droga przez cień do światła

Ten ebook to opowieść o samotności, jako zaproszeniu do spotkania z sobą. Łączy refleksje psychologiczne, socjologiczne i duchowe z osobistym doświadczeniem autorki, otwierając przestrzeń do odkrycia własnej prawdy i wewnętrznej siły.

samotnośćwewnętrzna siławrażliwość
30 zl

Warto przeczytać

śmierć bliskiej osoby

Śmierć bliskiej osoby – jak sobie z nią poradzić?

Śmierć bliskiej osoby to jedno z najtrudniejszych przeżyć. Żałoba jest naturalną reakcją psychiczną, która pomaga zaakceptować stratę. Każdy przeżywa ją inaczej, a powrót do równowagi wymaga czasu i wsparcia.