- Strona główna
- Forum
- zdrowie seksualne
- Seksuologia -...
Seksuologia - squirt u kobiet. Jak go osiągnąć?
Mam pytanie ze sfery intymnej do seksuolożki. Otóż masturbuję się od kilku lat i sprawia mi to przyjemność. Słyszałam o wytrysku kobiecym, że kobiety mają, ale jak go osiągnąć?
Aganudystka
Dorota Żurek
Dzień dobry, wytrysk u kobiet to sprawa bardzo indywidualna i uwarunkowana biologicznie. Niektóre kobiety faktycznie przy orgazmie doświadczają "wytrysku", czyli nadmiernej wydzieliny z pochwy. Jednak część kobiet nigdy nie osiągnie "wytrysku" i to jest zupełnie ok. Proszę pamiętać, że przyjemność seksualna nie jest w żaden sposób powiązana z "wytryskiem" i nie ma wpływu na doznania podczas seksu, czy masturbacji.
Pozdrawiam,
Dorota Żurek- psycholog
Nadal nie znasz odpowiedzi na nurtujące Cię kwestie?
Umów się na wizytę do jednego z naszych Specjalistów!
Patrycja Jędraszko
Dzień dobry,
Sprawianie sobie przyjemności nie zawsze musi być równoznaczne z osiągnieciem orgazmu.
Każda kobieta jest inna i każda przeżywa przyjemność bądź orgazm w inny sposób - wytrysk kobiecy może występować, ale zależny jest od fizjologii danej osoby, stąd nie należy nastawiać się na niego jako "cel".
Można spróbować obserwować swoje reakcje na przyjemność i kierować się nimi - nie ma jednego "słusznego" sposobu :)
Zobacz podobne

Agresja – przyczyny, rodzaje i sposoby radzenia sobie z problemem
Czy zastanawiałeś się kiedyś, dlaczego ludzie zachowują się agresywnie? Poznanie natury agresji może pomóc Ci lepiej zrozumieć to zjawisko i skuteczniej na nie reagować. W tym artykule przyjrzymy się różnym aspektom agresji, jej rodzajom i przyczynom.