Aplikacja TwójPsycholog — wsparcie, które masz zawsze pod ręką

📲 Pobierz aplikację i zadbaj o siebie na własnych zasadach

Dostępne w Google PlayPobierz w App Store
Left ArrowWstecz

Czy istnieje idealne dopasowanie w relacji i przyjaźni? Pytanie o zgodnosc i porozumienie

Dzień dobry. Mam do Państwa pytanie odnośnie relacji międzyludzkich. Czy wierzą Państwo w dopasowanie idealne? Mam tu na myśli nie tylko miłość, ale i przyjaźń. Czy uważają Państwo, że na świecie istnieje ktoś idealnie dopasowany do nas, ktoś, z kim nigdy się nie pokłócimy i będziemy rozumieć się w pół słowa? Co sądzą Państwo o tej teorii? Pozdrawiam.
Bożena Nagórska

Bożena Nagórska

Pani Malwino,

idealne dopasowanie bez żadnych nieporozumień jest raczej mało realne w relacji. W psychologii przyjmuje się, że dojrzała miłość i przyjaźń nie polegają na braku konfliktów, lecz na umiejętności ich konstruktywnego rozwiązywania oraz wzajemnym szacunku dla swoich różnic. Bliskość i zrozumienie „w pół słowa” tworzą się z czasem poprzez zaangażowanie, uważność i empatię, a nie gotowy, idealny wzorzec od podszewki.

Z pozdrowieniami

Bożena Nagórska

Nadal nie znasz odpowiedzi na nurtujące Cię kwestie?

Umów się na wizytę do jednego z naszych Specjalistów!

Jagoda Jek

Jagoda Jek

Nie ma chyba potrzeby rozstrzygać tego w kategoriach „wierzę/nie wierzę”. Z perspektywy psychologicznej bardziej pomocne jest spojrzenie na relacje jako na połączenie dopasowania, podobnych wartości, potrzeb i sposobu komunikowania się.

Nawet bardzo dobrze dopasowane osoby będą się czasem różnić, nie rozumieć albo kłócić. Konflikt sam w sobie nie świadczy więc o braku dopasowania. Ważniejsze jest to, co dzieje się później: czy można o różnicach rozmawiać, szanować granice drugiej osoby, naprawiać nieporozumienia i szukać rozwiązań, które uwzględniają obie strony.

Warto też pamiętać, że relacja nie jest czymś, co po prostu „znajdujemy” w gotowej, idealnej wersji. Dopasowanie może się również budować z czasem. Ludzie poznają swoje potrzeby, uczą się siebie i rozwijają sposoby radzenia sobie z różnicami.

Dlatego brak kogoś, z kim rozumielibyśmy się zawsze i bez słów, nie oznacza, że trafiliśmy na niewłaściwą osobę. Podobnie jak częste konflikty nie muszą oznaczać, że relacja jest zła – choć oczywiście ich charakter i sposób rozwiązywania mają ogromne znaczenie.

~ Jagoda Jek, psycholożka i seksuolożka

Eliza Śliwińska

Eliza Śliwińska

Dzień dobry, 
to bardzo ciekawe pytanie. Ludzie różnia się między sobą, a zatem każda relacja ma swoją specyfikę, a to sprawia że nie można wykluczyć żadnej opcji, nawet skrajnie różnej od większości przypadków.
Przeważnie w relacjach zdarzają się pewne różnice zdań lub potrzeb, co sprawia że pewne mniejsze badz wieksze konflikty zdają się zjawiskiem naturalnym. Różnica polega na tym, jak na ten konflikt reagujemy. Osoby w miarę dobrze radzace sobie z emocjami, komunikujace swoje granice w sposob życzliwy, empatycznie podchodzące do drugiej osoby w relacji mogą rozwiązywać takie różnice w sposób względnie neutralny. 
Bardziej emocjonujace tematy mogą wiazać się z tym, że emocje stają się intensywniejsze. Wiele jednak zależy od temperamentu, inteligencji emocjalnej, życzliwości, kompetencji komunikacyjnych i różnych czynników, w tym dopasowania osób w relacji.
Inna kwestią jest sytuacja, w której brak konfilku wynika z braku komunikowania swoich odczuć, rezygnacji z własnych potrzeb, lęku przed odrzuceniem, który prowadzi do spełniania wszystkich oczekiwań wlasnym kosztem, uległości i pozornego zgadzania sie ze wszystkim przez jedną ze stron. Niemniej czasem może zdarzyć się tak duże dopasowanie wrażliwości, delijatności, życzliwosci i zgodność potrzeb, że ewentualne rozbieżności są bardzo subtelne, wyrażane w sposób delikatny i obie strony są skłonne do ustępstw w wielu kwestiach lub spotykania się we wspólnie satysfakcjonującym punkcie.
Zdarza się  również, że pozorna zgodność może wynikać z braku szczerości i autentyczności jednej ze stron lub obu, co też może mieć rozmaite przyczyny, czasem celowa chęć wywarcia wpływu i osiegniecia pewnych korzyści, czasem z powodu wewnętrznych obaw, niepewności, braku świadomości własnych potrzeb, uległości i wysokiej wrażliwości na odczucia drugiej osoby. 
Joanna Kaminiak-Orzechowska

Joanna Kaminiak-Orzechowska

Dzień dobry,

Taka teoria jest niestety oparta na idealizacji związków oraz ludzi. Czasami zdarza się myśleć o drugiej osobie jako o idealnie dopasowanej podczas pierwszej fazy znajomości, kiedy nie znamy jej jeszcze dobrze i jesteśmy w fazie fascynacji, jednak z czasem relacje się zmieniają, co nie znaczy, że więź słabnie.

Jednak fantazja o kimś kto jest idealny zawiera w sobie pomysł, że istnieje osoba, która rozumie nas w pełni, czuję jak my, myśli jak my  i jest  naszym odbiciem co jest niemożliwe. 

Nie jest to wcale nic złego, że różnimy się od siebie, ponieważ w związku lub w przyjaźni często potrzebujemy uzupełnienia, inne osoby mogą wnieść w nasze życie coś czego sami nie mamy i nauczyć nas być kimś lepszym i odwrotnie, my możemy być też dzięki temu wsparciem dla innych .

Pozdrawiam serdecznie

Joanna Kaminiak-Orzechowska, psychoterapeutka psychodynamiczna 

Martyna Kryślak

Martyna Kryślak

Myślę, że warto rozdzielić „idealne dopasowanie” od „idealnej relacji”. Nie wierzę, że istnieje jedna konkretna osoba, która jest nam przeznaczona i z którą nigdy się nie pokłócimy, zawsze będziemy się rozumieć i wszystko będzie przychodziło bez wysiłku.

Możemy natomiast trafić na osoby, z którymi mamy wyjątkowo dużo zgodności - podobne wartości, poczucie humoru, sposób komunikowania się czy potrzeby dotyczące bliskości. To rzeczywiście może sprawić, że relacja będzie łatwiejsza i bardziej satysfakcjonująca.

Ale konflikt nie oznacza braku dopasowania. W każdej bliskiej relacji spotykają się przecież dwie odrębne osoby, które mają własne potrzeby, granice, doświadczenia i gorsze dni. Ważniejsze od tego, czy nigdy się nie pokłócimy, wydaje mi się to, co robimy, kiedy już się nie zgadzamy. Czy potrafimy się wysłuchać, naprawić relację, przeprosić, negocjować i zaakceptować, że druga osoba może myśleć inaczej?

Czasami również „rozumienie się w pół słowa” jest trochę romantycznym mitem. Zdrowa relacja nie polega na tym, że druga osoba potrafi czytać nam w myślach, tylko na tym, że możemy bezpiecznie powiedzieć, czego potrzebujemy, a druga osoba chce nas zrozumieć.

Dlatego powiedziałabym, że istnieje nie tyle „jedna idealnie dopasowana osoba”, ile wiele osób, z którymi możemy stworzyć bardzo dobrą relację. A jej jakość zależy nie tylko od początkowej chemii czy podobieństw, ale również od wzajemnego szacunku, komunikacji, gotowości do pracy nad relacją i umiejętności przechodzenia przez różnice.

I paradoksalnie, czasami osoba, z którą nie zgadzamy się we wszystkim, może być dla nas lepszym partnerem czy przyjacielem niż ktoś, kto jest do nas niemal identyczny. Bo bliskość nie wymaga bycia takim samym - wymaga możliwości bycia sobą przy kimś, kto jest inny.

Agnieszka Włoszycka

Agnieszka Włoszycka

Dzień dobry, 

Pani Malwino nie sądzę, żeby istniało jedno „idealne dopasowanie”, przy którym nigdy się nie pokłócimy i zawsze będziemy rozumieć bez słów. Różnice są naturalną częścią bliskich relacji.Moim zdaniem ważniejsze od znalezienia osoby idealnie dopasowanej jest znalezienie kogoś, z kim możemy być sobą, rozmawiać o różnicach, naprawiać konflikty i czuć się bezpiecznie. Dobre relacje nie polegają na braku nieporozumień, ale na tym, co robimy, kiedy już się pojawią.Warto też zapytać siebie: czy szukam osoby, która będzie do mnie idealnie pasować, czy relacji, w której obie strony będą chciały się wzajemnie poznawać i rozumieć?
I drugie: co dla mnie naprawdę oznacza „dopasowanie”: podobne wartości, temperament, zainteresowania czy sposób budowania bliskości?

Z pozdrowieniami,
Agnieszka Włoszycka

Alan Baryga

Alan Baryga

Pani Malwino, 

W mojej ocenie nie istnieje coś takiego jak idealne dopasowanie. Czy świat w którym nigdy się z kims nie pokłócimy. Kłótnie, np. w związku, często nie są spowodowane niedopasowaniem, a zwykłą prozą życia. Proszę sobie wyobrazić sytuacje, w której ma Pani stresujący dzień w pracy, Pani partner również. Napięcie u Państwa jest wysokie. W takiej sytuacji wystarczy niewiele, żeby doszło do sprzeczki, która, możliwe, że w innych okolicznościach by się nie pojawiła. 

A jeśli chodzi o dopasowanie, to każdy z nas jest różny, w trakcie życia również się zmieniamy. Warto byłoby również zgłębić, co Pani rozumie poprzez idealne dopasowanie. 

Pozdrawiam,

Alan Baryga

Karolina Kozłowska

Karolina Kozłowska

Dzień dobry.

Myślę, że wszystko zależy od tego co rozumiemy poprzez "dopasowanie idealne". Musimy pamiętać, że takie sytuacje jak kłótnie i nieporozumienia nie sprawiają tylko, że relacja- czy to miłosna czy przyjacielska się kończy lub kruszy.  Aspekty te mogą wzmocnić więź pomiędzy dwojgiem ludzi ze względu na to, że uczą się siebie, poznają swoje emocje oraz schematy. Nie oznacza to także, że występowanie ich w nadmiernej ilości oznacza coś dobrego, ale jeśli dwójka ludzi wychodzi z przeświadczenia że te cięższe dla nas momenty, sprawiają, że możemy rozumieć się coraz lepiej i łatwiej, nauczyć się siebie- to warto popatrzeć na to właśnie z takiej perspektywy. 

Myślę, że zamiast pytania czy istnieje ktoś idealnie dopasowany, bardziej przydatne może być dla nas pytanie: Czy poznałem/am już siebie i wiem, czego oczekuję od siebie i życia? Jakiego chcę życia? Czego pragnę i czego oczekuję od miłości i przyjaźni? Jednocześnie zwracając uwagę na to, co ja sam jestem w stanie od siebie dać pamiętając o moich potrzebach i granicach. 

Piotr Ziomber

Piotr Ziomber

Dzień dobry

Jak najbardziej, ale w każdym związku czy relacji ważne jest to aby akceptować także swoje wady i iść na kompromisy plus udana komunikacja. Nie można wierzyć w iedeały, gdyż one nie istnieją, ale można wypracowac relacje, które będą względnie bliskie. 

Zobacz podobne

Czy mój partner ma problem z zazdrością i relacją z młodszą siostrą?

Dzień dobry, mój partner jest obsesyjnie zazdrosny, sprawdza mój telefon, nie chce, abym wychodziła ze znajomymi, czasami nawet jest kłótnia o rodzinę. Sporym problemem dla niego jest także mój ubiór (który według mnie i innych jest normalny). Partner również faworyzuje wszystko, co jest jego, nawet psa. Kolejnym problemem jest jego relacja z siostrą (siostra 10 l.). Cały czas chciałby ją wszędzie zabierać, porównuje ją do mojej córki (z poprzedniego związku). Ostatnio jego siostra spędziła u nas tydzień – przez ten czas nawet nie przytulił mojej córki, gdy na co dzień sam domaga się przytulania. Pod koniec dnia, gdy jego siostra pojechała do domu, rozpłakał się, że mało z nią porozmawiał, co według mnie też jest troszeczkę dziwne. Według niego nie mamy nic wspólnego – mieszkanie (wynajem) jest jego, jego jest jeden pies, mój jest drugi, do którego, swoją drogą, zwraca się bardzo niemiło.

Przepraszam, że tak chaotycznie, ale piszę to pod wpływem emocji. Czy według Was ja przesadzam, czy partner ma jakiś problem ze sobą? Czy jego relacja z siostrą jest normalna

Brak zaangażowania w relacji z partnerem - normalna reakcja czy problem?
Czy to normalne że w relacji z mężczyzną nie czuję zaangażowania,jestem obojętna,im on bardziej się denerwuje,że związek nie idzie do przodu ja jestem spokojniejsza.
Wsparcie mamy w wychodzeniu z żałoby - jak to zrobić dobrze?
Dzień dobry, pochodzę z rodziny wielodzietnej, w sumie miałam 5 rodzeństwa. Ponad dwa lata temu zmarł mój starszy brat. Ja już po tych dwóch latach powiedzmy uporałam się z żałobą i chce zacząć normalnie żyć. Mieszkam z mamą i niepełnosprawnym bratem. Mam nadal tkwi w początkowych etapach żałoby. Izoluje się od nas, nie interesuje się naszym życie, ale jednocześnie pragnie żebyśmy byli jej podporządkowani. Nie pozwala na życie własnym życie. Mało tego zarzuca nam że nie wspieramy jej, nie wspominamy brata. Tłumaczenia że po takim czasie my mamy prawo żyć odbiera jako atak. Czuje, że utknęliśmy w toksycznej relacji i nie wiem jak z tego wybrnąć. Może terapia rodzinna byłaby odpowiednią albo zmuszenie mamy do indywidualnej terapię. Wspomnę jeszcze, że mama jest już pod opieką psychiatry i na stałe przyjmuje leki na depresję, które jak twierdzi nic nie pomagają.
Co mam zrobić, jak od jakiegoś czasu każdy, kto jest mi bliski, się oddala?
Co mam zrobić, jak od jakiegoś czasu każdy, kto jest mi bliski, się oddala? I co mam zrobić, bo mój partner nieświadomie przy mnie jak spał dotykał przez sen moją przyjaciółkę, we 3 byliśmy mocno podpici i spaliśmy w jednym łóżku i od tamtej pory oboje się ode mnie oddali, nawet jak już sobie wszytko wyjaśniliśmy? Co mam zrobić, aby nie stracić z nimi relacji?
Partner nie przejął się na przekroczenie mojej granicy seksualnej. Od tego momentu czuję, że to on przejął kontrolę nad moim życiem, więc się zdystansowałam. Czy przesadzam?
Zaczęłam spotykać się z mężczyzną 3 lata młodszym. Sama dużo już w życiu przerobiłam, nie chciana ciąża, samotne macierzyństwo, rozwód, 3 nie udane związki. Mój partner nigdy nie był w dłuższej relacji, miałam spore problemy z zaufaniem mu w tej kwestii z racji braku doświadczenia. Bardzo namawiał mnie na zbliżenie po czym skończył we mnie, nawet nie pomyślał o stosunku przerywanym czy zabezpieczeniu. Poczułam, że przejął tym kompletnie kontrolę nad moim życiem, zdystansowałam się do niego po tym. Okazało się, że nie jestem w ciąży, ale odrzucenie do niego pozostało tym bardziej, że kiedy opowiedziałam mu o swoich odczuciach stwierdził "ok jest w tym dużo mojej winy, ale mogłam przecież się nie godzić na seks" . Nurtuje mnie pytanie czy można mu zaufać, jeśli pojawią się większe problemy czy tak samo nie odwróci wszystkiego jedną krótką odpowiedzią, która zamyka temat dla niego. Jestem bardzo samodzielną osobą , radzę sobie świetnie w życiu. Wiem, że ja też jestem odpowiedzialna za to co się stało, ale ta krótka odpowiedź zwaliła mnie z nóg. To ja przesadzam czy jednak jest to jakaś lampka ostrzegawcza?
Przemoc

Przemoc - definicje, rodzaje i formy zjawiska

Przemoc to globalny problem dotykający miliony osób. Zrozumienie jej definicji, rodzajów i form jest kluczowe dla skutecznego przeciwdziałania. Poznaj skutki i rodzaje przemocy oraz dowiedz się, jakie są możliwości uzyskania pomocy dla ofiar.