Left ArrowWstecz

Czy mogę stosować ashwagandhę przy depresji leczonej lekami deprexolet i fluxemed?

Witam, leczę się od 2 lat na depresje i biorę leki deprexolet I fluxemed. Czy mogę brać ashwagandha?

User Forum

Anonimowo

4 miesiące temu
Dagmara Kowalczyk

Dagmara Kowalczyk

Ashwagandha, to suplement stosowany głównie ze względu na swoje potencjalne właściwości adaptogenne, które mogą wspierać organizm w radzeniu sobie ze stresem. Jednak przy stosowaniu leków psychotropowych, takich jak Deprexolet (mianseryna) i Fluxemed (fluoksetyna), warto zachować ostrożność ze względu na interakcje, które mogą nasilać dzialanie leków lub powodować na przykład nadmierną senność. 

Najlepszym rozwiązaniem będzie skonsultowanie się z psychiatrą lub lekarzem rodzinnym przed rozpoczęciem suplementacji. 
Lekarz, znając Twoją sytuację zdrowotną i dawkowanie leków, pomoże ocenić, czy ashwagandha będzie dla Ciebie bezpieczna.

Z życzeniam dobrego samopoczucia!

Dagmara Kowalczyk - PSYCHOLOG

4 miesiące temu
Natalia Orszulak

Natalia Orszulak

Dzień dobry, 

Proszę skontaktować się tylko i wyłącznie z lekarzem psychiatrą, który prowadzi Pana/Panią w terapii farmakologicznej i zapytać o możliwe interakcje wspomnianych substancji na siebie - w tym także negatywnych skutków ubocznych.

Dużo zdrowia! 

4 miesiące temu
Justyna Czerniawska (Karkus)

Justyna Czerniawska (Karkus)

Dzień dobry,

najlepiej będzie, jeżeli skontaktuje się Pani/Pan ze swoim lekarzem prowadzącym, który ustalił leczenie farmakologiczne.

Pozdrawiam serdecznie,

Justyna Czerniawska - psycholog, psychoterapeuta 

4 miesiące temu
Emiko Okamoto-Łęcka

Emiko Okamoto-Łęcka

Dzień dobry,

Ashwagandha, jest ziołem o działaniu wspomagającym radzenie sobie ze stresem, ale w połączeniu z lekami przeciwdepresyjnymi, takimi jak deprexolet i fluxemed, mogą wystąpić potencjalne interakcje. Zanim zdecydujesz się na jej stosowanie, warto skonsultować się z lekarzem prowadzącym, który zna Twoje leczenie i oceni, czy taka kombinacja jest bezpieczna w Twoim przypadku.

Pozdrawiam serdecznie,

Emiko - psycholożka.

4 miesiące temu

Nadal nie znasz odpowiedzi na nurtujące Cię kwestie?

Umów się na wizytę do jednego z naszych Specjalistów!

Dobierz psychologaArrowRight

Zobacz podobne

Jak radzić sobie z depresją?
Jak radzić sobie z depresją? Jestem na kuracji farmakologicznej, ale dalej mam złe dni. Potrzebuje psychoterapii, porozmawiać z kimś, usłyszeć dobre słowo.
Czy leki brane na depresję są dobre?
Czy leki brane na depresję są dobre?
Witam, mam zdiagnozowaną depresję lękową.
Witam, mam zdiagnozowaną depresję lękową. Jestem na lekach .Od 2 tyg. jestem na zwolnieniu, chcę wrócić do pracy.Jak poradzić sobie z myślą, że złapie mnie atak lęku? Wtedy zaczyna serce walić i zaczynam płakać, jak przestać myśleć o tym wszystkim?
Czy psychoterapeuta może zdiagnozować depresję?
Czy psychoterapeuta może zdiagnozować depresję? Czy można ją leczyć tylko psychoterapią, czy niezbędne jest leczenie farmakologiczne?
Zaburzenia lękowe oraz depresja - nie radzę sobie, pomimo leczenia farmakologicznego
Od pół roku mam nerwicę lekową i depresję. Od dawna mówiono mi, że jestem zestresowana, ale wydawało mi się, że nie. Biorę asentrę już najwyższą dawkę, ale codziennie trzęsą mi się ręce i ciało wewnątrz drży i boli mnie klatka piersiowa. Mam też problemy z pamięcią i koncentracją. Często mówię coś i używam innych słów, niż wydawało mi się, że powiedziałam. Ostatnio dzieci pytały, o co mi chodzi, bo spytałam ich i kto teraz, a ja jestem przekonana, że nic nie mówiłam. Nie wytrzymując muszę się czasem wieczorem napić alkoholu. Miałam zrobione różne badania i fizycznie wszystko jest ok.
Czuję, że lek na zaburzenia depresyjno-lękowe nie działa. Nie wiem czy mogę się z tego wyleczyć.
Witam. Zmagam się już od kilku lat z zaburzeniami depresyjno- lękowymi. Przez to bardzo straciłam na wadze , nie mogę rzucić palenia. W dodatku mam bardzo często wysoki puls i wydaje mi się, że coś mi się stanie. Obecnie biorę leki serveron, ale odczuwam, że już mi nie pomagają. Można się z tego wyleczyć? Pozdrawiam
Czy na zwolnieniu lekarskim od psychiatry mogę zaliczyć egzaminy na studiach?
Choruję na depresję. Do tej pory broniłam się przed lekami, ale myśli samobójcze od niedawna stale się nasilają. Czuję obniżenie jakości życia. W pracy również nie mam tyle energii i cierpliwości co kiedyś, a wymaga ona jednak dużego zaangażowania i odpowiedzialności. Planuję udać się do psychiatry po leki. Rozpoczynając farmakoterapię chciałabym skorzystać ze zwolnienia lekarskiego, żeby się zregenerować i obserwować początki leczenia. Pojawia się jednak problem w związku ze studiami. Czy na zwolnieniu lekarskim od psychiatry mogę zaliczyć egzaminy na studiach? Na uczelni muszę pojawić się w następnym tygodniu jeszcze w dwa dni, które obawiam się, że odwleką w czasie moją wizytę u psychiatry, której w chwili obecnej bardzo potrzebuję.
Czy depresja może ustąpić po farmakoterapii?
Czy depresja może ustąpić po farmakoterapii? Mam 39 lat nie mam siły żyć, codzienne czynności sprawiają mi trudność, boję się chodzić na zakupy, siedzieć sama w domu, gdzie powinnam się udać po pomoc.
Jak radzić sobie z przewlekłą depresją? Chcę skutecznej pomocy

Dzień dobry, 

Od 10 lat mam ciągle nawracającą się depresję. 

Jestem ciągle zmęczona … wszystkim. Mam leki, psychiatrę … już trzeciego. I znowu od 4 miesięcy jest bardzo źle, gorzej niż zwykle, mimo że chodzę na terapię 2 x w miesiącu i biorę leki. Jestem strasznie zmęczona, już nie widzę, co mogłabym jeszcze zrobić, żeby było lepiej. Mam męża i 2 dzieci, którzy mają mnie już dosyć. Ja też mam siebie dosyć, nawet kąpać mi się nie chce. Chcę tylko spać i przespać to gówno. 

Ale jak się budzę to nie nowy to samo. 

Co mam robić, gdzie szukać pomocy, czy w ogóle jest jakieś wyjście? 

Monika