Czy mogę stosować ashwagandhę przy depresji leczonej lekami deprexolet i fluxemed?
Witam, leczę się od 2 lat na depresje i biorę leki deprexolet I fluxemed. Czy mogę brać ashwagandha?
Anonimowo

Dagmara Kowalczyk
Ashwagandha, to suplement stosowany głównie ze względu na swoje potencjalne właściwości adaptogenne, które mogą wspierać organizm w radzeniu sobie ze stresem. Jednak przy stosowaniu leków psychotropowych, takich jak Deprexolet (mianseryna) i Fluxemed (fluoksetyna), warto zachować ostrożność ze względu na interakcje, które mogą nasilać dzialanie leków lub powodować na przykład nadmierną senność.
Najlepszym rozwiązaniem będzie skonsultowanie się z psychiatrą lub lekarzem rodzinnym przed rozpoczęciem suplementacji.
Lekarz, znając Twoją sytuację zdrowotną i dawkowanie leków, pomoże ocenić, czy ashwagandha będzie dla Ciebie bezpieczna.
Z życzeniam dobrego samopoczucia!
Dagmara Kowalczyk - PSYCHOLOG

Natalia Orszulak
Dzień dobry,
Proszę skontaktować się tylko i wyłącznie z lekarzem psychiatrą, który prowadzi Pana/Panią w terapii farmakologicznej i zapytać o możliwe interakcje wspomnianych substancji na siebie - w tym także negatywnych skutków ubocznych.
Dużo zdrowia!

Justyna Czerniawska (Karkus)
Dzień dobry,
najlepiej będzie, jeżeli skontaktuje się Pani/Pan ze swoim lekarzem prowadzącym, który ustalił leczenie farmakologiczne.
Pozdrawiam serdecznie,
Justyna Czerniawska - psycholog, psychoterapeuta

Emiko Okamoto-Łęcka
Dzień dobry,
Ashwagandha, jest ziołem o działaniu wspomagającym radzenie sobie ze stresem, ale w połączeniu z lekami przeciwdepresyjnymi, takimi jak deprexolet i fluxemed, mogą wystąpić potencjalne interakcje. Zanim zdecydujesz się na jej stosowanie, warto skonsultować się z lekarzem prowadzącym, który zna Twoje leczenie i oceni, czy taka kombinacja jest bezpieczna w Twoim przypadku.
Pozdrawiam serdecznie,
Emiko - psycholożka.

Nadal nie znasz odpowiedzi na nurtujące Cię kwestie?
Umów się na wizytę do jednego z naszych Specjalistów!
Dobierz psychologaZobacz podobne
Dzień dobry,
Od 10 lat mam ciągle nawracającą się depresję.
Jestem ciągle zmęczona … wszystkim. Mam leki, psychiatrę … już trzeciego. I znowu od 4 miesięcy jest bardzo źle, gorzej niż zwykle, mimo że chodzę na terapię 2 x w miesiącu i biorę leki. Jestem strasznie zmęczona, już nie widzę, co mogłabym jeszcze zrobić, żeby było lepiej. Mam męża i 2 dzieci, którzy mają mnie już dosyć. Ja też mam siebie dosyć, nawet kąpać mi się nie chce. Chcę tylko spać i przespać to gówno.
Ale jak się budzę to nie nowy to samo.
Co mam robić, gdzie szukać pomocy, czy w ogóle jest jakieś wyjście?
Monika